Šiandien viriau
Suomišką žuvienę. Gavosi labai skani
3 valgomieji šaukštai sviesto
1 svogūnas
4 vidutinio dyžio bulvės
5 kvapiųjų pipirų žirneliai
500 gr. žuvies filė (lašišos, jūros lydekos, strimėlės, ešerio, menkės ar kt.) (aš naudojau šaldytą menkės filė)
žuvies prieskonių
200 gr. grietinėlės
50 ml susmulkintų krapų
druska, pipirai, sultinio kubelis (nebūtina)
Kadangi neturėjau žuvies sultinio, kuris buvo nurodytas originaliame recepte, tad jį pasidariau iš sriubai skirtos žuvies, kaip rašoma toliau.
Smulkiai supjaustome svogūną ir apkepiname svieste, kol gražiai pageltonuoja. Pilame į puodą apie 2 litrus vandens, į kurį dedame gabaliukais supjaustytą žuvį, pabarstytą žuvies prieskoniais, apkepintus svogūnus kartu su keptuvėje likusiu sviestu, įmetame kvapiųjų pipirų, beriame druskos, žiupsnelį juodųjų pipirų (aš dar papildomai įmečiau sultinio kubelį). Viską paverdame apie 5-10 min. , kol žuvis bus beveik išvirusi (jei naudosite šviežią, ne šaldytą žuvį, ją virti reikės ilgiau).
Tuomet per sietelį nupilame žuvies sultinį, išimame iš puodo žuvį, sultinį pilame atgal į puodą, dedame kubeliais pjaustytas bulves ir verdame, kol išvirs. Kai bulvės jau suminkštėjusios, dedame atgal į puodą žuvį, paverdame dar kelias minutes. Supilame grietinėlę ir viską užviriname. Nukėlę nuo ugnies suberiame į sriubą smulkintus krapus. Patiekiame su skrudinta rugine duona. Skanaus!
P.S. Labai labai skani žuvienė! Kad nebūtų taip riebu, vietoj grietinėlės įpyliau puodelį (237 ml.) pieno, į kurį įmaišiau 1,5 valgomojo šaukšto miltų, kad būtų tirščiau. Ir kartu su krapais įbėriau smulkintų šviežių svogūno laiškų.
"I breath in Love, I breath out Love, everything is Love, I'M LOVE."