Įkraunama...
Įkraunama...

Aš jau beveik trečiaklasis :)

QUOTE(raganieška @ 2013 05 07, 09:28)
šiandien rašo kažkokį svarbų matematokos testą, taip dukra sakė  blush2.gif ,


eik tu sau doh.gif tai gal ir aš sužinosiu po visko, kad rašė "itin svarbų testą" lotuliukas.gif
Nes lyg antrokai šiemet turi rašyti matematikos ir lietuvių tuos "svarbius testus" g.gif
Atsakyti
QUOTE(astukas @ 2013 05 07, 09:41)
JUk kisenpinigiu turejimas ir leidimas yra ne tiek susijes su pasitikejimu savimi, kiek su atsakomybes jausmo ugdymu.

O kaip pinigų gavimas ugdo atsakomybę g.gif ? Kada su kišenpinigiais vaikas kartu periima ir pareigą pats padengti kai kurias savo išlaidas, tuomet suprantu. Bet tam ir pats vaikas turi būti pasiruošęs, sutikti. Be to, galbūt mano mažiesiems trūksta savarankiškumo (nors lygindama su jų draugais aš tikrai taip negalvoju), bet jie neturi tokių kasdienių poreikių, kuriems jiems reiktų turėti kišenpinigių. Kad ir 2-3 litų per savaitę.

QUOTE(raganieška @ 2013 05 07, 10:28)
Ar noriai antrokėliai skaito? Gal kas galite įmesti rekomenduojamų knygų sarašą atostogoms, nes maniškė ruošiasi per vasarą perskaityti tik 2 knygas  doh.gif

Skaito noriai, tam dažną laisvesnę minutę išnaudoja. Šiuo metu baiginėja V. Račicko "Šlepetės" "serialą". Rekomenduojamais sąrašais jau nebesirūpinu - pastebėjau, kad maniškių pomėgiai gerokai skiriasi nuo tų sąrašų, kaip, beje, ir nuo mano pačios vaikystės mėgtos literatūros. Labiau smalsauju, ką mielai skaito jų bendraamžiai. Nenoriu, kad skaitymas vaikams asocijuotusi su prievarta, bet labai noriu, kad vaikai skaitytų.
Atsakyti
QUOTE(Baltike @ 2013 05 07, 10:20)

Nenoriu, kad skaitymas vaikams asocijuotusi su prievarta, bet labai noriu, kad vaikai skaitytų.


Kaip to pasiekti ne prievarta doh.gif Maniškis skaityti visai nenori,neverčiamas neperskaitytų nė vieno puslapio...o aš noriu,kad skaitytų,plėstų savo žodyną,vaizduotę...nes jau dabar matau,kad ateityje su rašinėlių rašymu bus šakės doh.gif

Atsakyti
QUOTE(Tisan @ 2013 05 07, 11:35)
Kaip to pasiekti ne prievarta  doh.gif 

Bandau įdomiomis (JIEMS, ne man) knygomis. Kol kas tikrai neblogai sekasi - visi sūnūs skaito savo malonumui. (Iš kitos pusės aš ir pati nemažai skaitau, pastebiu, kad vaikai mane kopijuoja - griebiasi knygos kažko laukdami (pvz. prie gydytojo kabineto), prieš miegą ar prabudę ankstėliau lovoje.) Tiesa, su rašinėlių rašymu mano penktokui vistiek "šakės": jis toks konkretus, kad daugiau 5 sakinių jokia mokytojos pasiūlyta tema nesukurpia lotuliukas.gif .
Atsakyti
QUOTE(Germinė @ 2013 05 07, 10:18)
Labai įdomu skaityt apie kitų patirtį  4u.gif
Man niekas neduodavo jokių kišenpinigių.Net stipendiją,o vėliau ir algą privalėjau visą atiduoti motinai.Bet kažkaip su pinigais tvarkausi atsakingai (nors mėgstu neatsakingai paskolint)Todėl sunkiai randu priežastinį ryšį tarp socialinių įgūdžių ir dienpinigių  blush2.gif
Labai norėjosi pinigus vaikams duoti kartą į savaitę.Galvojau,kad tai puikus būdas išmokyti racionalaus paskirstymo.Bet gan greitai pasiprašė,kad nori gauti kasdien.Matyt,dar nesubrendę tiek,kad atsispirtų pinigų leidimo manijai,bet jau tą supranta.

Sauniai ismokot viska atiduot...ir tai vadinat atsakingai tvarkotes su pinigais ir turit toj vietoj gerus socialinius igudzius. Atleiskit jei nuskambejo kritiskai bet uzkliuvo tie dalykai. Nenoriu kritikuoti tik issakiau tai ka girdejusi paskaitose ir kaip tai praktiskai suveikia pas mus.
Vaikai pasiprasyti gali bet nereiskia kad jus turit sutikt. Duokit viena karta ir tegul patys pasidalina kiekvienai dienai. Na jei labai nesiseka galima duot ir du kartus (avansa smile.gif ).
Visi turim savas nuostatas ir taisykles. Renkames kas kam geriau, o cia issakytos mintys tik patarimai ir kitos patirtys. Dar kart atsiprasau uz kritika.

QUOTE(Baltike @ 2013 05 07, 11:20)
O kaip pinigų gavimas ugdo atsakomybę g.gif ? Kada su kišenpinigiais vaikas kartu periima ir pareigą pats padengti kai kurias savo išlaidas, tuomet suprantu. Bet tam ir pats vaikas turi būti pasiruošęs, sutikti. Be to, galbūt mano mažiesiems trūksta savarankiškumo (nors lygindama su jų draugais aš tikrai taip negalvoju), bet jie  neturi tokių kasdienių poreikių, kuriems jiems reiktų turėti kišenpinigių. Kad ir 2-3 litų per savaitę.

Manau kad vaikas isvis neprivalo padengineti bet kokias su juo susijusias islaidas (nebent jis to noretu). Jis privalo viska gauti is tevu. Tam mes ir esam. Butent todel kisenpinigiai nera skirti kasdieniams poreikiams patenkinti. Apie tai kaip ugdo dienpinigiai jau siek tiek paminejau, daugiau nebesiplesiu sia tema, nes tai gali daug uzimti laiko ir erdves. Tuos dalykus aiskina psichologai galima rasti straipsniu.
Atsakyti
QUOTE(astukas @ 2013 05 07, 12:04)
Manau kad vaikas isvis neprivalo padengineti bet kokias su juo susijusias islaidas (nebent jis to noretu). Jis privalo viska gauti is tevu. Tam mes ir esam.

Tada man pasidarė įdomu, kaip Jūs aiškinate vaikui, kam reikalingi pinigai. Ir kam apskritai skirti kišenpinigiai, pvz. 7-8 metų vaikui, jei jis viską gauna iš tėvų. g.gif

Kadangi vos pradėję duoti kišenpinigius, susidūrėme su problemomis, tai skaičiau ta tema tikrai nemažai ax.gif .
Atsakyti
QUOTE(astukas @ 2013 05 07, 11:04)
Sauniai ismokot viska atiduot...ir tai vadinat atsakingai tvarkotes su pinigais ir turit toj vietoj gerus socialinius igudzius. Atleiskit jei nuskambejo kritiskai bet uzkliuvo tie dalykai.
Nelabai supratau apie atidavimą ax.gif Paaiškinkit ir galėsim baigti tą temą 4u.gif

Mano abi panos skaito noriai,joms įdomu.Pačios eina į biblioteką ir net parneša knygų man.Aišku,išrenka ne jos-turim nuostabias bibliotekininkes wub.gif Už rašinius gauna tik pagyrimus,tekstai išsamūs,išraiškingi,žodynas platus.Manau,kad čia knygų įtaka.Pati skaitau daug,kasdien.Tai jau įprotis ir poreikis.Deja du vyriausieji sūnūs meilės spausdintam žodžiui nepaveldėjo angel_sadangel.gif
QUOTE(astukas @ 2013 05 07, 08:41)
Musu mazius gauna kisenpinigius nuo 6 m. Duodam po 3 lt., o jei atostogos tai po 2 lt.
Dienai tiek,ar savaitei? ax.gif
QUOTE(Baltike @ 2013 05 07, 11:34)
Kadangi vos pradėję duoti kišenpinigius, susidūrėme su problemomis
Gal gali papasakoti? g.gif Nes problemų ir mums iškyla blush2.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Germinė: 07 gegužės 2013 - 12:25
čia 2 rekomenduojamų knygų sąrašai:
http://www.supermama...;#entry60795568
Atsakyti
Jūra,sąrašas gal labai senas?Nes Lindgren, Astrida. "Nykštukas Nilsas Karlsonas " ieškau sau,nors nebe trečiokė ax.gif ir nerandu.Jos neperleido kol kas.Man tai gražiausias ir liūdniausias Lindgren kūrinys wub.gif
Atsakyti
QUOTE(Baltike @ 2013 05 07, 12:34)
Tada man pasidarė įdomu, kaip Jūs aiškinate vaikui, kam reikalingi pinigai. Ir kam apskritai skirti kišenpinigiai, pvz. 7-8 metų vaikui, jei jis viską gauna iš tėvų. g.gif

Kadangi vos pradėję duoti kišenpinigius, susidūrėme su problemomis, tai skaičiau ta tema tikrai nemažai ax.gif .

Vaikai ir be musu zino kam yra skirti pinigai (jei bendraja prasme). O kisenpinigius naudoja savo norams. Pvz. vaikas nori sautuvo. Namuose jau kokie 9 guli, tai mes tikrai nepirksim. Vaikas pats nusprendzia kad jam to 10 reikia ar norisi. Jei veliau supranta kad visai nevertejo pirkt jis koreguoja savo norus. Arba uzsinori dar kazko o mato kad pinigu nebera, pradeda gailetis kad bereikalo pirko 10 sautuva. Kita karta pagalvoja ir pasitaupo. Arba, i mokykla visuomet idedam vandens atsigerti, bet jis nori sulciu. Tai ir perka is savo, nes mes nemanom kad jam butinai mokykloje reikia sulciu. Bet pietus mokykloje, ekskursijos ar transportas yra tevu pareiga aprupinti tais dalykais. Tai jau yra jo butinasis islaikymas ir jis uz tai moketi neturi.

Pas mus reikalai tik pasitaise kai pradejom skirti pinigu. Iki to laiko tai kasdien budavo prasymai, mama duok lita, tete duok du........ Turi pastoviai klaust kam reikia. O dabar nerupi. Davei, tegul tvarkosi su savo norais.

Aisku seima seimai nelygu. Kiti tevai isvis neturi is ko duot. Visada yra isimciu, savu taisykliu ir svarbu kad tai seimai su tom taisyklem gyvenasi gerai. Bet sioje diskusijoje jus pasakete savo nuomone, as savo ir viskas.

QUOTE(Germinė @ 2013 05 07, 13:24)
Nelabai supratau apie atidavimą ax.gif  Paaiškinkit ir galėsim baigti tą temą  4u.gif

Dienai tiek,ar savaitei? ax.gif

Jusu zodziais, anksciau visus pinigus atiduodavot mamai, o dabar neatsakingai paskolinat (tai tas pats kaip atidavimas).

Savaitei.

Atsakyti
QUOTE(Germinė @ 2013 05 07, 13:24)
Gal gali papasakoti? g.gif Nes problemų ir mums iškyla  blush2.gif

Kai radom sprendimą, tai nedaug kas papildomo atmintyje užsiliko. Tačiau gerai prisimenu, priežastis, dėl kurių kišenpinigių vaikas nebrangina, išleidžia niekams ir išmėto (kas mums buvo problema):
1. Nežino, kur galėtų juos panaudoti ir neturi motyvacijos juos tinkamai naudoti.
2. Kišenpinigių suma per didelė.

Ir rekomenduojamas amžius, nuo kada pradėti duoti kišenpinigius (spėjau, kad pradėjom duoti per anksti), buvo labai įvairus: nuo tada, kai vaikas parodo poreikį turėti SAVO daiktus, erdvę (t.y. nuo 3-4 metų) iki 10-12 metų. Dažniausiai buvo nurodoma, kad kišenpinigius vaikas turėtų gauti pradėjęs lankyti mokyklą, bet mums pasiteisino viename straipsnyje rasta mintis - kišenpinigiams laikas yra tada, kai akivaizdžiai dažniau pradedate į vaiko prašymus duoti pinigų ar nupirkti kažkokią smulkmeną atsakyti NE; būtent tada laikas leisti vaikui sprendimus apie savo poreikius jam skirto biudžeto rėmuose priimti pačiam, o tėvams turėtų likti tik patarėjo vaidmuo.

O jau pačių kišenpinigių dydis, davimo dažnis ir aplinkybės priklauso tik nuo šeimos pajamų ir požiūrio į pinigus - čia kiekviena šeima turi ieškoti sau tinkamo sprendimo. Ir tai, kas tinka vienai šeimai, gali visiškai netikti kitai.
Atsakyti
QUOTE(astukas @ 2013 05 07, 15:34)
Pas mus reikalai tik pasitaise kai pradejom skirti pinigu. Iki to laiko tai kasdien budavo prasymai, mama duok lita, tete duok du........ Turi pastoviai klaust kam reikia. O dabar nerupi. Davei, tegul tvarkosi su savo norais.

Dar kartą gavau patvirtinimą, kad kišenpinigiai pasiteisina, kai vaikas pats parodo poreikį. Gi mano antrokas kol kas pinigų ar kažko jam reikalingo (o man beprasmiško) prašo itin retai... Ir tiems tėvų nepildomiems norams įgyvendinti visiškai užtenka dovanojamų/uždirbamų pinigų. Bet net neabejoju, kad laikas kišenpinigiams irgi kada nors ateis...
Atsakyti