Įkraunama...
Įkraunama...

Aš jau beveik trečiaklasis :)

QUOTE(Vaiva number 1 @ 2013 05 06, 13:46)
- Jus kazkaip iskart viska "pripaisot" visiem vaikam. maniskis pvz neperka to, ko nemegsta, tik todel, kad pirkt.
gink Die netaikiau Jūsų vaikui ax.gif Tiesiog apibendrinau ilgametę patirtį.Ir žinau,kad vaikai tėveliams pasakoja apie kotletėlį su bulvėm,o pirko vafliukų ir fantos.Todėl ir pasamprotavau viešai,kad gal pasisemsiu idėjų,kaip to išvengt.
Atsakyti
QUOTE(Germinė @ 2013 05 06, 15:16)
gink Die netaikiau Jūsų vaikui  ax.gif Tiesiog apibendrinau ilgametę patirtį.Ir žinau,kad vaikai tėveliams pasakoja apie kotletėlį su bulvėm,o pirko vafliukų ir fantos.Todėl ir pasamprotavau viešai,kad gal pasisemsiu idėjų,kaip to išvengt.


maniskis kolkas man nemeluoja ( tfu tfu tfu smile.gif), jei pirko fantos ir vafliuku tai taip ir sako smile.gif mokykloj jis apskritai nieko neperka, neina i valgykla, nezinau kodel, bet kategoriskai atsisake ten eiti dar pirmoj klasej, pirma diena mokykloj.
Atsakyti
QUOTE(Vaiva number 1 @ 2013 05 06, 13:01)
namie valgomi ledai ne tokie skanus kaip kieme  biggrin.gif

Būtent!
O nemanot, kad jau vaikams reiktų susipažinti su tuo daiktu - pinigas g.gif Mes duodam nuo 7 m. savaitei tiek Lt, kiek turi metų. Maistui duodam atskirai. Būna nuklydimų į kioskus, draugų vaišinimų, bet šiaip didesnė dalis atsiduria taupyklėj...
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo san: 06 gegužės 2013 - 14:57
QUOTE(san @ 2013 05 06, 14:55)
O nemanot, kad jau vaikams reiktų susipažinti su tuo daiktu - pinigas g.gif

Maniškis jau seniai žino, kas tie pinigai, iš kur jie gaunami ir kaip su jais elgtis. Turi nemažai savo santaupų ir kartais kai ką nusiperka. Kišenpinigių jam kol kas dar neduosiu schmoll.gif
Atsakyti
QUOTE(Nireglina @ 2013 05 06, 16:11)
Maniškis jau seniai žino, kas tie pinigai, iš kur jie gaunami ir kaip su jais elgtis. Turi nemažai savo santaupų ir kartais kai ką nusiperka. Kišenpinigių jam kol kas dar neduosiu  schmoll.gif

nu kada planuojat pradeti duoti smile.gif ?
o jei pvz vaziuoja i ekskursija duodat pinigu ?
Atsakyti
Vyresnėliui tikrų kišenpinigių (ne maistpinigių) bandėm duoti nuo pirmos klasės - sekėsi nekaip: ir saldumynų (nesuvalgytų) pilnos kišenės, ir pinigų kur tik nerasdavom doh.gif . Nusprendėm, kad per anksti. Beje, ir pats vaikas neprieštaravo dėl kišenpinigių nutraukimo. Prie jų sugrįžom kiek daugiau nei prieš metus (sūnui buvo beveik 11 metų). Bet tai nėra gryni kišenpinigiai: vaikas gauna savaitei 10 litų, kuriais turi pats apmokėti kai kurias savo išlaidas - mobiliojo papildymus, smulkius mokyklinius ir laisvalaikio poreikius. Ekskursijoms, kelionėms irgi esame sutarę, kad duodam 25 litus per mėnesį, kitką dengia iš savo sąskaitos. Šita sistema kol kas labai pasiteisina. Prieš kelis mėnesius siūlėm tokią kišenpinigių sistemą ir antrokui, bet sūnus atsisakė - sakė, kad geriau, jei duosim tada, kada jam reikės.

O dėl ekskursijų, tai mano antrokėlio klasė taip pat ne iš "keliaujančių", bet metų gale kažkokia ekskursija tikrai bus - dabar renkami pasiūlymai (mokytojos inciatyva, ir iš vaikų, ir iš tėvų). Be to, geriausiems mokiniams ekskursiją (šiemet į Jūrų muziejų) dovanoja ir mokykla.
Atsakyti
QUOTE(Vaiva number 1 @ 2013 05 06, 16:14)
o jei pvz vaziuoja i ekskursija duodat pinigu ?

Maniškis antrokas važiuodamas į ekskursijas ar kitas keliones (koncertus, varžybas) gauna 5-10 litų savo išlaidoms, bet beveik visada parveža neišleistus. Sutarėme, kad neišleistus kelionėse pinigus vaikai dės į taupyklę, kur mudu su tėčiu sudedame savo neplanuotas pajamas ir iš kurios visi "apsidovanojame" pramogomis (vandens ar kokiais pramogų parkais, kelionėmis). Tai antrokėlis visada "pasveria", kas geriau - suvenyras, lauktuvės, ledai ar greitesnės pramogos smile.gif . (Beje, kitiems dviems sūnums tas kažkaip nelabai būdinga, sakykim, mažasis kol kas nei karto be lauktuvių namiškiams nėra grįžęs (nors dar nedaug tų "savarankiškų" kelionių jam ir tebuvo).)
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Baltike: 06 gegužės 2013 - 16:44
aš manau, kad santaupos, kai gaunami pinigai iš senelių, dovanų ir pn., t.y.nereguliariai ir nekonkrečiomis sumomis yra ne tas pats, kas kišenpinigiai gaunami reguliariai ir tokia suma "ne per didele".
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo san: 06 gegužės 2013 - 17:10
QUOTE(Vaiva number 1 @ 2013 05 06, 15:14)
nu kada planuojat pradeti duoti smile.gif ?
o jei pvz vaziuoja i ekskursija duodat pinigu ?

Nežinau g.gif Duosim tada, kai pamatysim, jog yra būtinybė. Kol kas jos nėra. Jei vaikas ko nori, paprašo. Be to kartais nueina į parduotuvę, kai netikėtai ko nors namie pritrūksta. Grąžą ar jos dalį leidžiam pasilikti.
Važiuojant į ekskursiją pinigų duodam.
Atsakyti
QUOTE(Nireglina @ 2013 05 06, 22:07)
Nežinau  g.gif  Duosim tada, kai pamatysim, jog yra būtinybė. Kol kas jos nėra. Jei vaikas ko nori, paprašo. Be to kartais nueina į parduotuvę, kai netikėtai ko nors namie pritrūksta. Grąžą ar jos dalį leidžiam pasilikti.
Važiuojant į ekskursiją pinigų duodam.

Manau kad mokejimas elgtis su pinigais yra vienas is butinu socialiniu igudziu. Vaikas tampa savarankiskesnis, ismoksta suvokti kaip greitai isleidziami pinigai kai ju neskaiciuoji. Svarbu nepersistengti ir neduoti pinigu per daug, geriau palaikyti tam tikra ju trukuma, kad vaikas negaledamas igyvendinti visu savo noru, galetu pats nuspresti, ko jam reikia labiau ir moketu ateityje priimti sprendimus. JUk kisenpinigiu turejimas ir leidimas yra ne tiek susijes su pasitikejimu savimi, kiek su atsakomybes jausmo ugdymu. Kai vaikas leidzia tik tevu pinigus jis nesuvokia ju vertes ir isleidzia pakankamai greitai nes iki siol jie tai ir temate, kad pinigai yra isleidziami. Mes visiems savo vaikams skyreme kisenpinigius, duodavom kiekviena sekmadieni (svarbu yra pastovumas, nes atlyginimo irgi negaunam kada panorim). Kol buvo mazesni (ir dabar esamam maziui) pasidomedavom kur vaikas nori isleisti pinigus, o veliau nebekontroliavom. Abu buvo skirtingi, vienas isleisdavo iskart, kitas taupydavo. Ir tegul, tai ju pasirinkimas. Laaabai pasiteisina. Ir vaikai buvo labai patenkinti kad turi pastovius savo pinigus. Ir dabartiniai musu studentai puikiai tvarkosi su tuom ka turi ir jau issilaiko savarankiskai. Musu mazius gauna kisenpinigius nuo 6 m. Duodam po 3 lt., o jei atostogos tai po 2 lt.
Na ir isijauciau. Kazkada kai su vyresniaisiais rekejo ta klausima spresti tai labai tuo domejausi, ir psichologu paskaitas klausiau ta tema, todel ir turiu ka pasakyti is patirties.
Atsakyti
QUOTE(astukas @ 2013 05 07, 08:41)
Na ir isijauciau. Kazkada kai su vyresniaisiais rekejo ta klausima spresti tai labai tuo domejausi, ir psichologu paskaitas klausiau ta tema, todel ir turiu ka pasakyti is patirties.
Labai įdomu skaityt apie kitų patirtį 4u.gif
Man niekas neduodavo jokių kišenpinigių.Net stipendiją,o vėliau ir algą privalėjau visą atiduoti motinai.Bet kažkaip su pinigais tvarkausi atsakingai (nors mėgstu neatsakingai paskolint)Todėl sunkiai randu priežastinį ryšį tarp socialinių įgūdžių ir dienpinigių blush2.gif
Labai norėjosi pinigus vaikams duoti kartą į savaitę.Galvojau,kad tai puikus būdas išmokyti racionalaus paskirstymo.Bet gan greitai pasiprašė,kad nori gauti kasdien.Matyt,dar nesubrendę tiek,kad atsispirtų pinigų leidimo manijai,bet jau tą supranta.

Mamos,pasipasakokit apie antrokėlių mokslus.Kokie įvertinimai laukiami šį pusmetį? bigsmile.gif

Atsakyti
QUOTE(Nireglina @ 2013 05 06, 14:31)
Gegužės gale važiuos į šokolado fabriką Šiauliuose. Gamins saldainius  biggrin.gif  Ekskursija (autobusui ir bilietams į fabriką) kainuos 40 Lt.
Neduodu. Pietums gauna kasdien po 5 Lt. Jei lieka, leidžiu ką nors nusipirkti. Aišku ne čipsų ir panašių bjaurybių.


O iš kokio miesto jūs važiuojate?
Antrokė važiuos į Anykščius duonos kepti (45Lt), o pirmokėlis į Vienį kelių muziejų (30Lt).
Kišenpinigių neduodu, nes nėra poreikio, užkasti įdedu iš namų, o grįžę gauna pietus. Klasėje kai kas turi pinigėlių kai kas ne, smagu, kad kol kas nekyla jokių problemų. Atrodo vaikus augini vienodai, bet... dukrai nors po 100lt galėtum duoti kas dien, viskas (gal kartais ir išleistų kiek) keliautų į taupyklę, nes kur gauna dovanų visus pinigėlius taupo, nors konkretaus tikslo neturi thumbup.gif unsure.gif Kartais važiuojam į žaislų parduotuvę, bet ji laaabai retai ką nusiperka, pamasto, paskaičiuoja wub.gif O sūnus doh.gif jei leistum visus pinigus išleistų, net sesę įkalbinėja pirkti naują žaislą unsure.gif
Papildyta:
QUOTE(Germinė @ 2013 05 07, 10:18)
Mamos,pasipasakokit apie antrokėlių mokslus.Kokie įvertinimai laukiami šį pusmetį?  bigsmile.gif


šiandien rašo kažkokį svarbų matematokos testą, taip dukra sakė blush2.gif , mokytoja liepė anksti eiti gulti ir iš ryto pavalgyti saldžius pusryčius biggrin.gif Įvertinimų tikiuosi neblogų, nes sekasi manyčiau gerai ax.gif tik įdomu kaip seksis su teksto suvokimo testu g.gif

Ar noriai antrokėliai skaito? Gal kas galite įmesti rekomenduojamų knygų sarašą atostogoms, nes maniškė ruošiasi per vasarą perskaityti tik 2 knygas doh.gif
Atsakyti