Įkraunama...
Įkraunama...

Sodo, daržo, šiltnamio mulčiavimas

QUOTE(katyttee @ 2013 07 10, 16:58)
o dėl mini šiltnamiuko- tiesiog ...............

jeigu būtų galimybė, gal foto įkeltumėt, vyrui parodyčiau ax.gif
Atsakyti
Diasaja, nors cia ir ne braskiu tema, bet klausimas apie mulciu wink.gif
Mano braskes si pavasari mulciuotos siaudais, dabar jau laikas tvarkyti, nes priaugo nemazai pieniu nauju, o ir mieziu is tu senu siaudu padygo, tai man dabar rupi, ar nuimt tuos siaudus, pjaut lapus ir tada isravejus vel mulciuot, ar krapstyt is siaudu ir ju nejudint. Ugliu irgi mazai, o jei yra tai tokie oriniai, be sakneliu.
Nesijuokit is durno klausimo, bet mulciuot pradedu dar tik mokytis ax.gif
Atsakyti
papasakokite man tokį dalyką.
jei noriu įsirengti gėlyną ten, kur dabar pieva.
ar galiu jį daryti pagal pvz. bulvių sodinimo schemą - kartonas+mulčias?
nenoriu nieko perkasinėti ax.gif
gėlyno plotas nemažas, gabūt ne visos gėlės bus pasodintos iš karto - kaip tada gėlių papildymas pvz po metų?
Per kiek tas kartonas suyra?
Pasidalinkite, jei kas esate darę.
Ir iš viso, ko tikėtis taip darant?
Atsakyti
QUOTE(taburete @ 2013 07 15, 10:10)
papasakokite man tokį dalyką.
gėlyno plotas nemažas, gabūt ne visos gėlės bus pasodintos iš karto - kaip tada gėlių papildymas pvz po metų?
Per kiek tas kartonas suyra?
Pasidalinkite, jei kas esate darę.
Ir iš viso, ko tikėtis taip darant?

Manau,kad galite daryti. Jei sodinsite daigais, tai skyle kartone padarote ir zemeje sodinate. Taciau, bent jau pas mane, kartonas greitai suira.
Atsakyti
Skirtumas toks, kad bulvės tuo pat metu sodinamos. Gėlynui geriau paruošti taip, kaip rašė Ex- vieną sezoną pažymėtam plote buvo vis kraunama pjauta pievos žolė. Prieš dedant pirmą sluoksnį galima iškloti plonu kartonu ar keliais sušlapintais laikrašcio sluoksniais. Sekantį pavasarį bus ideali vieta sodinti daugiametes 4u.gif
Papildyta:
Tiesa, dar.

Nebūtina visą plotą užsodinti augalais. Tarkim yra planas ir per pirmą sezoną užsodinama 4dalis ar 5dalis būsimo gėlyno. Likusį plotą ir toliau reiktų pildyti mulču arba pavasarį užsėti sideratinėmis žolėmis ( pvz., bitine facelija), tam tikru laiku nupjovus sekliai įterpti ir toliau vėl mulčiuoti. Sekantį sezoną dar dalį užsodinti gėlėmis ir t.t. mirksiukas.gif
Atsakyti
QUOTE(Gaudvilė @ 2013 07 15, 09:21)

Nebūtina visą plotą užsodinti augalais. Tarkim yra planas ir per pirmą sezoną užsodinama 4dalis ar 5dalis būsimo gėlyno. Likusį plotą ir toliau reiktų pildyti mulču arba pavasarį užsėti sideratinėmis žolėmis ( pvz., bitine facelija), tam tikru laiku nupjovus sekliai įterpti ir toliau vėl mulčiuoti. Sekantį sezoną dar dalį užsodinti gėlėmis ir t.t.  mirksiukas.gif

nu vat kažką tokio ir galvoju daryti.
aišku, norisi visko čia ir dabar, bet pajėgumai neleidžia:)

tik žolės reik eit medžiot doh.gif
Atsakyti
QUOTE(taburete @ 2013 07 15, 10:10)

QUOTE(*Aukse* @ 2013 07 15, 10:15)
Jei sodinsite daigais, tai skyle kartone padarote ir zemeje sodinate.

Laba diena,
man kaip tai žirafai - vis nedaeina ax.gif Nors atsakymas ir ne man buvo skirtas, bet aktualu.
Tai tik prakrapštyti tą pievą po kartonu ir mulčiu ir sodinti? Teisingai supratau?
Pvz., pas mane ten, kur norėčiau plėsti gėlyną, žemė yra labai kieta. molėta. Tad jei aš pradėsiu jau šiemet dėti ten nupjautos žolės mulčą, tai pavasarį būten Jūsų aprašytu būdu jau galėsiu sodinti daugiametes gėles?
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Gricė: 15 liepos 2013 - 10:33
QUOTE(Gricė @ 2013 07 15, 11:04)
1. Tai tik prakrapštyti tą pievą po kartonu ir mulčiu ir sodinti? Teisingai supratau?
2. Pvz., pas mane ten., kur norėčiau plėsti gėlyną, žemė yra labai kieta. Tad jei aš pradėsiu jau šiemet dėti ten nupjautos žolės mulą, tai pavasarį būten Jūsų aprašytu būdu jau galėsiu sodinti daugiametes gėles?

1. Jau minėjau, tai tik bulvėms skirtas metodas, daugiamečių gėlių į velėną geriau nesodinti.

2. Jei šiemet dėsit mulčą, tai kitą sezoną jokio kartono jau nereikia.
Atsakyti
Gaudvile, o kaip man su braškių šiaudais daryt? ax.gif kreipiausi į Diasają, tai niekas ir nekalba su manim biggrin.gif
Vakar vagelę bandžiau ravėt nenuėmus šiaudų, puikiai raunasi visos piktžolės, ar pildyt dar mulčio ant viršaus? Niekiap nedaeina kaip paruošt jas kitam sezonui gerai.
Atsakyti
Mulčiaus sluoksnis turi būti visada stabilus. Reikia pastoviai jo papildyti. Nereikia nieko nuiminėti 4u.gif
Atsakyti
Alekto, ačiū. Man mistika buvo kaip jas ravėsiu su tais šiaudais....atrodė misija neįmanoma, bet žiūriu kad gal sugebėsiu.

O kaip pavasarį? irgi tik lapus senus nuimt, piktžoles išrinkt ir jokių purenimų?
Atsakyti
nemėgstu šiaudų doh.gif biggrin.gif Na, bet apie viską iš eilės.

Pirma, jei didžiulė netvarka, tai nuimčiau, sutvarkyčiau ir atgal sukraučiau. Čia tuo atveju, jei buvo blogai paruošta dirva prieš klojant, neišravėtos gerai piktžolės.

Antra, šiaudų neturėtų likti rudenėjant. Kai ima vėsti orai, graužikai ir dirvožemy gyvenantys vabalai ieško šiltos vietos žiemojimui. Po šiaudų mulču - ideali vieta. Net ir antroj vasaros pusėj vejos žolės darže jau nekraunu. Turi spėti suirti iki atvėstant orams. Kai jau sukausto įšalas, galima ir vėl dėti.

Trečia, blogai iškultuose lieka gana daug grūdų, ir vėl bėda: mažesnė - užsisėja ( galima nukarpyt ir čia pat vietoj palikti suirti), didelė bėda - grūdai sutraukia lauko graužikus.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Gaudvilė: 15 liepos 2013 - 11:27