Įkraunama...
Įkraunama...

Sodo, daržo, šiltnamio mulčiavimas

QUOTE(Alekto @ 2013 07 16, 04:33)
Bet nuiminėt mulčių ypač pas ką didesni daržai, tai juodas darbas unsure.gif

Mano kad ir nedidelis daržas bet jau atrodo kosminis darbas...manau neimsiu ko gero, nes dabar tvarkant braškes matau kad tie šiaudai paplonėję, prisiploję prie dirvos, na tokie pairę atrodo ir nestora paklotė likus.

O vien vejos žolytės man neužtenka niekaip, arba žemė per greitai ją praryja, arba mes dar nemokam paskirstyt, atrodo nemažas plotas pjovimo, apie 30-40 aru, o daržo gal 4 arai, bet neužtenkam niekaip. Gal kad pjaunam ne iš karto visą plotą.
Labai daug sueina į šiltnamius.

QUOTE(diasaja @ 2013 07 16, 05:55)
*jeigu braškes mulčiuoji vien tik dėl braškių švarumo, tai taip, tačiau jie ir kitą funkciją atlieka.

tokį žemės purumą aš pasiekiau tik kelis metus NEARDAMA/NEKASDAMA  žemės ir PASTOVIAI mulčiuojant, taip pat ir kurmiai daug dirbo biggrin.gif

Mulčiuoju ir dėl NEravėjimo, ne tik dėl uogų švarumo.

Mano žemelė ir po pavasarinio/vasarinio mulčiavimo puri, sodinau narcizalaiškius česnakus, be kauptuko, be nieko, ranka padarydama duobutes, tikrai matau skirtumą kai mulčiuoji.

QUOTE(Gaudvilė @ 2013 07 16, 09:01)
Beje, apie jokį mulčo nuėmimą ir nerašiau, tiesiog tam tikru laiku nereiktų jo dėti. Jei apie šiaudus, tai tik išvardinau, kodėl konkrečiai jis nepatinka.

Tai aš gal irgi neimsiu, bet ir nepildysiu nieko rudeniui, lai būna taip, gal pas mane pelės neapsigyvens, nes nėra ten jo labai jau storai.

reikės nufotografuot plotelį ir įdėt aptarimui biggrin.gif
Atsakyti
QUOTE(jolanka @ 2013 07 16, 13:34)
*Mano žemelė ir po pavasarinio/vasarinio mulčiavimo puri, sodinau narcizalaiškius česnakus, be kauptuko, be nieko, ranka padarydama duobutes, tikrai matau skirtumą kai mulčiuoji.
**reikės nufotografuot plotelį ir įdėt aptarimui biggrin.gif

*pas mane taip greitai nevyko ax.gif kaip ir rašiau-darome, tai kas tinka konkrečiai aplinkai. kas tinka Onutei, gali netikti Petrutei. Svarbiausia-galva ant pečių mirksiukas.gif
** bigsmile.gif
Atsakyti
tai, kad tik keli skirtumai gali būti, suirimo greitis ir ant akmenų klojant žolę kokybiško dirvožemio negausim. Niekaip ax.gif

Visa kita, pas Onutę ir Petrutę bus vienodai. Vienodai pavasarį dirva po šviesiu mulču ilgai šils ( kuri čia pavasarį nuo braškių šalina mulčą? bigsmile.gif Nededu rudenį, pavasarį lieka tik paskiri nesuirę vejos žolės mulčo šapukai. Dirva sušyla anksti. Dar kitaip parašysiu - neperkraunant rudenį, pavasarį nereikia nieko nuiminėt).

Atsakyti
QUOTE(jolanka @ 2013 07 15, 22:54)
Grice, va va ir man kuo toliau i miska tuo daugiau medziu...atrodo suprantu, skaitau, o kai reikia teisingai padaryt - susimakaluoju ir as  bigsmile.gif

Teorija, kitų patirtis, diskusijos aišku yra gerai, bet viską iki galo suprast gali tik iš savo praktikos. Kai pati pradedi mulčiuot, tada viskas ir paaiškėja, tada ir pamatai kam tinka kam netinka, kas ten kur veisiasi, ko ir kiek po žiemos lieka ir t.t. Mulčiuoju 4-tus metus, tai jau šiemet galiu pasakyti, kad beveik suprantu kaip kas vyksta ir ką kada reikia man daryti biggrin.gif Naudos iš tikrųjų labai daug matau, pradedant tuo, kad beveik nelieka ravėjimo, laistymo, baigiant tuo, kad viskas auga, veši kaip išprotėję be jokių cheminių trąšų thumbup.gif
Atsakyti
Sveikos,
mulciuoju ikvepta jusu nuo sio pavasario. labai dziaugiuosi rezultatu nes jis akivaizdus! lauke pas mane niekada neaugdavo agurkai. Budavo uzauga tai agurkas dar nedidelis o pagal skoni supranti kad ji sjau perauges... o dabar smagu ziuret ir skinti agurkus, kopustiniai kraustosi is proto, moliuginiai irgi.

Pasidziaugiau o dabar klausimas - kitais metais planuoju darza daryti visiskai naujoje vietoje. dabar ten pjaunamas zolynas. Kurdiumovo knygoje skaiciau kad rekomenduojama pilti 10cm smulkia skalda ir kazkiek smelio jei priemolis dirva ir viska suvarpyti sodo sakem. ar kas nors daret taip? ka daryti su tuo zolynu - ant jo pilti skalda ir smeli ar vis del to ji suvarpyti is pradziu?
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo busimi: 22 liepos 2013 - 16:06
QUOTE(busimi @ 2013 07 22, 17:04)
Kurdiumovo knygoje skaiciau kad rekomenduojama pilti 10cm smulkia skalda ir kazkiek smelio jei priemolis dirva ir viska suvarpyti sodo sakem. ar kas nors daret taip? ka daryti su tuo zolynu - ant jo pilti skalda ir smeli ar vis del to ji suvarpyti is pradziu?

ir vėliau kaskart kliuvinėti už to žvyro grėbliu, kultivatoriumi ar kastuvėliu dirbant? g.gif Kloti smulkų žvyrą ir smėlį reiktų tokiu atveju, jei vėliau bus pakeltos lysvės gaminamos, mažiausiai 50cm skaičiuojant nuo smėlio sluoksnio.

Priemolis nėra taip blogai, kaip grynas molis, bet ir tai ne svieto pabaiga. Vietose, kur turėjau gryną molį ( toks, kad tik peiliu plonai skusti galima buvo), pasėjau baltąsias garstyčias. Jos puikiai savo šaknų sistema ardo gan bjaurų darbui ir augimui dirvožemį. Vėliau mulčiuojant ir giliai neperkasinėjant, net ir pamiršti, kas buvo anksčiau.
Atsakyti
QUOTE(Gaudvilė @ 2013 07 22, 19:10)
ir vėliau kaskart kliuvinėti už to žvyro grėbliu, kultivatoriumi ar kastuvėliu dirbant?  g.gif Kloti smulkų žvyrą ir smėlį reiktų tokiu atveju, jei vėliau bus pakeltos lysvės gaminamos, mažiausiai 50cm skaičiuojant nuo smėlio sluoksnio.

Priemolis nėra taip blogai, kaip grynas molis, bet ir tai ne svieto pabaiga. Vietose, kur turėjau gryną molį ( toks, kad tik peiliu plonai skusti galima buvo), pasėjau baltąsias garstyčias. Jos puikiai savo šaknų sistema ardo gan bjaurų darbui ir augimui dirvožemį. Vėliau mulčiuojant ir giliai neperkasinėjant, net ir pamiršti, kas buvo anksčiau.

aciu uz atsakyma.
na as kaip ir nusiteikusi nei arti nei aketi nei perkasineti. mano supratimu tai kisimasis i dirva butu tik tiek - kurioje vietoje reikalinga daigeliui isodinti ar seklai paseti. na panasu kad kol neperskaitysiu visos knygos iki galo tol neturesiu bendro vaizdo kas ir kaip daroma.
o dar labai aktualus klausimas del meslo nes as kartais nebesuprantu ta knyga skaitydama kada meslas yra geras o kada blogas. sviezias meslas lyg ir gerai. bet ka reiskia sviezias? toks kur neprasidejes dar kaitimo procesas? o paskui tinkamas tik toks kuris pora metu palaikytas?
Atsakyti
Laba diena. Skaiciau skaiciau jusu temas,bet neradau kaip jus vertinat "protingam darze" pateikta patarima daryti siauras lysves,kad visi augalai gautusi krastiniai? Taip pat ten patariama gausiai "maitinti" tarplysvius,nes saknys ima is ten medziagas. Kaip tik siuo metu planuojam nauja darza ir neapsisprendziu del lysviu plocio. g.gif
Atsakyti
QUOTE(melynas dangus @ 2013 07 27, 22:54)
Laba diena. Skaiciau skaiciau jusu temas,bet neradau kaip jus vertinat "protingam darze" pateikta patarima daryti siauras lysves,kad visi augalai gautusi krastiniai? Taip pat ten patariama gausiai "maitinti" tarplysvius,nes saknys ima is ten medziagas. Kaip tik siuo metu planuojam nauja darza ir neapsisprendziu del lysviu plocio. g.gif

Pas mane gan ilgos vagos su 1-3 žoliapjovės ratukų tarpu:
user posted image
man patinka toks - sodas-daržas, vaikams irgi patinka lakstyt, slėptis už daržovių ir visai nesusitept žemėmis basučių smile.gif, minusas - užima daug vietos, gazonas "lenda" daržan, pliusas -tikrai daržovės didesnės, geresnė ventiliacija (mažiau serga lapai, kiek pastebėjau), man nenuobodu ravėt smile.gif, patogu mulčiuot (nes nereikia "spragiuotis" taps augalų, laisvai iš abiejų vagų pusių prieinu).
Atsakyti
Otaip, aš negaliu atsigrožėt tavo daržu wub.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Alekto: 28 liepos 2013 - 08:42
QUOTE(Alekto @ 2013 07 28, 09:42)

4u.gif ačiū.

Viens dar minusėlis - tai TIKRAI ne "tinginio daržas" - tam, kad vaizdas būt estetiškas daugelio akiai -ištraukau bent jau aukštasias piktžoles iš mulčo, mulčą stengiuosi vienodesnį sumest, bent jau paviršiuje, kad nestyrotų visokio ilgio ir dydžio piktžoės ir pan., tikrai reik daug laiko praleist darže. Bet, kadangi jis pas man per visą sklypą išdėstytas, tai dažnai praeinu pro vagas ir pasitvarkau jame smile.gif.

Čia vasaros pradžioj daržo šalia namų vaizdas - ne visai po vieną augalą gaunas vagoj sodinti man - svogūnai šachmatų tvarką 3 eilutės, kopūstai -2.
user posted image
Atsakyti
QUOTE(Otaip @ 2013 07 28, 10:01)
*ištraukau bent jau aukštasias piktžoles iš mulčo,
** tai dažnai praeinu pro vagas ir pasitvarkau jame smile.gif.

*pas mane taip pat žolių užtenka ax.gif
**aš taip pat dažnai pereinu per savo daržą: vedu savo blondinę pasivaikščioti-aš daržu, o ji pakraščiu, ji-reikalus atlikinėja pašešupyje, o aš žoles raunu biggrin.gif
Papildyta:
QUOTE(Alekto @ 2013 07 28, 09:42)

drinks_cheers.gif drinks_cheers.gif drinks_cheers.gif
Atsakyti