Įkraunama...
Įkraunama...

Mirties bausmė

QUOTE(lututė @ 2013 09 24, 21:13)
taip,jūs teisi.Įmetu ir aš statistinę nuorodėlę,kur po ilgų pilstymų yra pastraipėlė,kad mirties bausmė visgi duoda teigiamą koreliaciją,lygią 0.2...

http://fullfact.org/...cide_rates-2905

tačiau  net ir lyginant statistikas,matosi,jog nusikalstamumas tam tikrais metais mažėja.O žiūrint į skaičius, kažkokio dėsningumo apskritai nėra.

taigi...šiandien per žinias protingos galvos aimanavo,kokia primityvi visuomenė,kuri reikalauja mirties bausmės...ir tuo pačiu pripažino,kad įvedus mirties bausmę,trečdalis  žmogžudysčių atkristų...bet mūsų protingoms galvoms to mažai  blink.gif

Man panašu, kad Jūs pati nebelabai suprantate dėl ko ginčijatės... Gal pabandykit dar kartą savo pačios įmestą nuorodą paskaityt unsure.gif Aš ne statistikos ekspertė, todėl gal pataisys mane geriau išmanančios, jei klystu, bet anot google'o "Koreliacija – tai statistinis ryšio matas, kuris parodo, kaip glaudžiai tarpusavyje siejasi du reiškiniai ir kaip tuomet pagal vieną galime numatyti kitą. Teigiama koreliacija rodo tiesioginį ryšį, t. y. abu reiškiniai ir didėja, ir mažėja kartu. " Tai jei mirties bausmės ir žmogžudysčių koreliacija yra teigiama, vadinasi tai rodo, kad ten, kur mirties bausmės, ten žmogžudysčių statistiškai įvykdoma daugiau. Tai apie ką ginčijamės ir ką norima tokia nuoroda pasakyti? g.gif

Tai jei dėsningumų nėra, tai gal tai galėtų reikšti, kad žiaurių nusikaltimų prevencijai mirties bausmė beveik jokios įtakos neturi? Tokiu atveju kalbėti apie tai, kad ją įvedus staiga žmogžudžiai susipras ir nustos kitus galabyt, yra beprasmiška, ar ne?

Dėl trečdalio žmogžudysčių iš vis nesupratau, kas iš kur tokius skaičius ištraukė doh.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Hmmm...: 24 rugsėjo 2013 - 20:42
QUOTE(Hmmm... @ 2013 09 24, 21:36)
Man panašu, kad Jūs pati nebelabai suprantate dėl ko ginčijatės...

Dėl trečdalio žmogžudysčių iš vis nesupratau, kas iš kur tokius skaičius ištraukė doh.gif

Koreliacija ir priežastingumas
Iš to, kad dviejų kintamųjų koreliacijos koeficientas nelygus nuliui, galima daryti tik tokią išvadą, jog egzistuoja statistinis ryšys, o ne koks nors priežastingumas (t. y., X nebūtinai veikia Y, nors X ir Y yra statistiškai susiję). Koreliacija, kuri tiesiogiai neatspindi priežastingumo, statistikoje vadinama „klaidingąja koreliacija“ (angl. spurious correlation).
Viena geriausių tokio teiginio iliustracijų yra pavyzdys su ledų suvartojimu ir nuskendusiųjų skaičiumi: pastebėta, jog padidėjus ledų suvartojimui, padidėja ir skenduolių skaičius, tad lyg ir norėtųsi daryti išvadą, jog ledų valgymas yra labai kenksmingas plaukikams. Šitame pavyzdyje neatsižvelgiama į svarbiausią užslėptą kintamąjį – oro temperatūrą. Vasarą būna karšta, todėl padidėja tiek ledų suvartojimas, tiek skenduolių skaičius, nes daugiau žmonių maudosi. Gali būti, jog koreliacinis ryšys yra nustatomas, o iš tikrųjų priežastingumas buvo visiškai priešingas: štai praeitame amžiuje buvo manoma, jog žmonėms yra naudinga turėti blusų, nes statistiškai buvo pastebėta koreliacija tarp žmonių sveikatos ir blusų turėjimo – blusas turėjo sveikesni žmonės. Iš tikrųjų, ryšys yra visiškai priešingas: blusos dažnai sukelia ligas, o žmogui susirgus karštine, jos nebegali gyventi žmogaus plaukuose, nes ten per karšta, todėl susirgęs žmogus blusų nebeturi.
Šiais laikais prastas koreliacijos ir priežastingumo suvokimas irgi yra dažnas, o ypač „tyrimuose“, kurie yra daromi spaudoje, norint sukelti sensaciją ir pan. JAV buvo atliktas tyrimas, kuris nustatė, jog rūkymas kenkia studentų mokslams, nes rūkantys studentai gauna mažesnius pažymius. Nepagalvota, jog pagrindinė tokios koreliacijos priežastis gali būti tokia, kad rūkantys studentai yra tokie studentai, kurie ir šiaip mokslams skiria mažiau dėmesio, o gal kaip tik, jie rūko tik todėl, jog nesiseka moksluose?

trečdalį žmogžudysčių ištraukė ŽINIOSE kažkoks dėdulė teisininkas,bet pavardės nepamenu,nes lindėjau forume.Kalta.
Atsakyti
QUOTE(lututė @ 2013 09 24, 22:00)
[i]Koreliacija ir priežastingumas
Iš to, kad dviejų kintamųjų koreliacijos koeficientas nelygus nuliui, galima daryti tik tokią išvadą, jog egzistuoja statistinis ryšys, o ne koks nors priežastingumas (t. y., X nebūtinai veikia Y, nors X ir Y yra statistiškai susiję). Koreliacija, kuri tiesiogiai neatspindi priežastingumo, statistikoje vadinama „klaidingąja koreliacija“ (angl. spurious correlation).

Pagal ką nusprendėt, kad Jūsų įdėtoj nuorodoj būtent klaidinga koreliacija? g.gif Galbūt Jūs teisi, nežinau, bet jei taip, tai ką norėjot ta nuoroda pasakyti - kad tarp mirties bausmės ir žmogžudysčių skaičiaus tiesioginio ryšio nėra? Nu tai tada apie prevencinę ar užkardomąją mirties bausmės funkciją kalbėti prasmės nėra. Nuo ko ir prasidėjo ši diskusija (jei taip galima pavadinti). g.gif
Atsakyti
QUOTE(Hmmm... @ 2013 09 25, 08:05)
Pagal ką nusprendėt, kad Jūsų įdėtoj nuorodoj būtent klaidinga koreliacija? g.gif Galbūt Jūs teisi, nežinau, bet jei taip, tai ką norėjot ta nuoroda pasakyti - kad tarp mirties bausmės ir žmogžudysčių skaičiaus tiesioginio ryšio nėra? Nu tai tada apie prevencinę ar užkardomąją mirties bausmės funkciją kalbėti prasmės nėra. Nuo ko ir prasidėjo ši diskusija (jei taip galima pavadinti). g.gif

Aš norėjau pasakyti,kad lyginamoji statistika nebūtinai priveda prie teisingų išvadų.Kad jei žmogžudysčių skaičius pvz kažkurioje JAV valstijoje su mirties bausme tam tikrais metais buvo didesnis,nei valstijoje be mirties bausmės,ir su metais abiejose valstijose skaičiai mažėja (o mažėja)-tai ta statistika man nieko nesako...Galbūt valstija su mirties bausme apskritai probleminė , ir panaikinus mirties bausmę, ta statistika šoktels viršun geometrine progresija...
Galiu klysti,be abejo. Bet niekad nepuolu džiūgauti dėl visuotinai brukamos "tiesos", kad ir apie sugedusią visuomenę,trokštančią mirties bausmės, nes pažvelgus atidžiau paaiškėja,kad tai tik dėl kažkieno įvaizdžio,patogumo ar kitų priežasčių. Tai tik mano nuomonė.
Atsakyti
QUOTE(lututė @ 2013 09 25, 09:22)
Aš norėjau pasakyti,kad lyginamoji statistika nebūtinai priveda prie teisingų išvadų.[...]

Galiu klysti,be abejo. Bet niekad nepuolu džiūgauti dėl visuotinai brukamos "tiesos", kad ir apie sugedusią visuomenę,trokštančią mirties bausmės, nes pažvelgus atidžiau paaiškėja,kad tai tik dėl kažkieno įvaizdžio,patogumo ar kitų priežasčių. Tai tik mano nuomonė.

Aaa, kol daėjo kaip žirafai man per ilgą kaklą doh.gif
Nu jo, negaliu ginčytis dėl statistikos ir abejotinų tiesų 4u.gif
Atsakyti
http://www.lrytas.lt...01309251611.htm
Atsakyti
Šaunuolis Lakušenka thumbup.gif
Atsakyti
QUOTE(Hmmm... @ 2013 06 14, 09:16)

Taip, visuomenei yra kur tobulėti, tačiau kiekvienas mes asmeniškai renkamės save pykčio išraiškos priemones. Ir už jas turime atsakyti.

Dėl to, kad iki gyvos galvos yra blogiau... nežinau. Žmogus yra prisitaikanti būtybė. Ir net ir kalėjime jis gali susikurti pakankamai jį tenkinantį ir nekankinantį gyvenimą. O dar jei sąlygos geros, tai tas gyvenimas ir visai neblogas gali būt. Dar kitiems snukius padaužyt gali, jei jau pyktis užeina...

P.S.: Aš nežinau ar būčiau už mirties bausmės sugrąžinimą, tačiau turint omeny nuolatines kalbas apie kalinių sąlygų gerinimą, man visiškai nepatraukli atrodo galimybė, kad kažkoks debilas, nusprendęs nukankinti ir nužudyti ne vieną ir ne du žmones, nes "jo vaikystėj nemylėjo", gyvens viešbutyje su grotom iki žilos senatvės.

QUOTE(Hmmm... @ 2013 06 15, 15:14)
Kuom gyvenimas pašviesėtų, jei tie "atmatos", kai jūs sakot, būtų sunaikinami jau po žmogžudysčių fakto. Ar jie sėdi iki gyvos galvos, ar guli kur pakasti, gyvenimo ramybės tai niekaip neįtakos. Jie jau ar taip ar kitaip, naujų nusikaltimų nebedarys. Darys kiti. Kurie dar nepagauti.

Mirties bausmė nėra ir niekada nebus gera ir patikima žiaurių nusikaltimų prevencijos priemonė. Nes tie, kuriems ta bausmė taikoma, žiauriai elgiasi todėl, kad kitaip negali. Ir jei.....

...

P.S.: Taip, mirties bausmė yra pigiau. Nu gal dar moraliai kai kam smagiau, kad "tas padla gavo, ko nusipelnė". Bet tai tik tiek.

nu pirmiausia tai tie, kuriuos pasodina "iki gyvos galvos" paprastai turi labai daug galimybių išeit atsėdėję tam tikrą skaičių metų. ir toliau sėkmingai daryt nusikaltimus. Antra - pasidomėkit kiek rimtų ir nepateisinamų žmogžudžių gavo iki gyvos galvos. paprastai apsiribojama 10-15 metų. o išeina po 7, už gerą elgesį.

o apskritai tai aš išvis nesupratau kokia jūsų nuomonė biggrin.gif vienoj žinutė vienokia atrodo, kitoj jau kitokia smile.gif
Atsakyti
QUOTE(Eleina @ 2013 09 26, 11:43)
Antra - pasidomėkit kiek rimtų ir nepateisinamų žmogžudžių gavo iki gyvos galvos. paprastai apsiribojama 10-15 metų. o išeina po 7, už gerą elgesį.

o apskritai tai aš išvis nesupratau kokia jūsų nuomonė biggrin.gif vienoj žinutė vienokia atrodo, kitoj jau kitokia smile.gif

Kodėl pasidomėt? Tai turėtų man kažką parodyt, ar šiaip - bendram išsilavinimui? g.gif

Savo nuomonę aš rašiau visai neseniai, gal koks puslapis atgal ji.
Atsakyti
http://www.delfi.lt/...s.d?id=62463499
Atsakyti
Hmmm citata: "man visiškai nepatraukli atrodo galimybė, kad kažkoks debilas, nusprendęs nukankinti ir nužudyti ne vieną ir ne du žmones, nes "jo vaikystėj nemylėjo", gyvens viešbutyje su grotom iki žilos senatvės."

o cia jau ne emocijos kalba, ane? bigsmile.gif lotuliukas.gif
mane tai pasoviai atakuojant su pavasarine, kad as tik ant kersto ir emociju pakibus.
vat ir tau pramuse.
visi jei galetu - savo rankom nuzudytu - ypac jei matytu kaip zudomi jusu artimieji jusu paciu akivaizdoj bigsmile.gif cha cha - dar galiu pridurti. lenkiuos zemai. rolleyes.gif
Papildyta:
QUOTE(Pavasarinė13 @ 2013 09 26, 12:28)

is sito straipsnio istrigo sios eilutes: "...pasiekti, kad atlikta laisvės atėmimo bausmė nebūtų vien "atsėdėjimas", po kurio asmenys į laisvę išeina dar labiau degradavę, bet skatintų juos iš tiesų keistis".
iskart klausimas: kaip turi atrodyti kalejimai, kokia turi buti sudaryta programa, salygos, kiek pasitelkta profesionalu, kuriu ir taip nera (net paprastiems zmonems)-psichologu, dvasininku - kad kalejimas virstu tokia vieta - ne "atsedejimo", ir ne degradavimo?
is vienos puses: zmones siekia, kad kalejimas nebutu ta vieta, kur tampi dar baisesniu, is kitos puses - jei prasides visokie "gerinimai", visuomene vel pasiputos, kaip ir dabar putojasi vien todel, kad jie ten tv ziuri...
Atsakyti
QUOTE(given444 @ 2013 09 27, 08:46)
Hmmm citata:[...]
o cia jau ne emocijos kalba, ane? bigsmile.gif  lotuliukas.gif
mane tai pasoviai atakuojant su pavasarine, kad as tik ant kersto ir emociju pakibus.
vat ir tau pramuse.

Ar aš kur nors rašiau, kad aš emocijų neturiu? doh.gif Aš tik manau, kad emocija nėra argumentas. Taip pat manau, kad negalima priimti įstatymų vadovaujantis emocijomis. Teismai negali veikti tuo pagrindu, kad "ai, gal šito nebausiu, nes mano jo/jos gaila". Ir mirties bausmė turi būti skiriama (jei skiriama) ne emocijų ar keršto troškimo pagrindu.

Ir kur aš Jus atakavau dėl ko? Dėl kokio keršto? Vienintelis, ką rašiau apie Jus asmeniškai buvo, kad Jūsų "argumentai", kuriais Jūs linkite nelaimių oponentų vaikams, yra apgailėtini ir sveiku protu nesuvokiami. Gal baikit susireikšmint, a?

P.S.: Jei norite man pasakyti kažką asmeniškai, kas nesusiję su nagrinėjama tema, būkit gera, rašykit į AŽ.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Hmmm...: 27 rugsėjo 2013 - 08:11