Už. Ir už žiaurią. Kada buvo įvesta mirties bausmė, buvo žymiai mažiau tokių žiaurių nusikaltimų, kaip dabar.
©
"Mirties bausmė skatina agresiją visuomenėje, ji yra labai brangi, ji neduoda siekto pasitenkinimo aukų artimiesiems, ji nemažina nusikalstamumo ir jai esant gyventojai nesijaučia saugesni, ji neleidžia ištaisyti klaidų, ji verčia konkrečius žmones vykdyti kito žmogaus sunaikinimą - visa tai ir dar daugiau žinoma iš gausybės kriminologinių tyrimų", - sakė mokslininkas.
http://www.delfi.lt/...9#ixzz2g5gju9fP
©
mokslininkas kažkur savo teorijose pasiklydo. Ten, kur yra mirties bausmė (dabar), nusikalstamumas žymiai mažesnis, nei "liberaliose" valstybese. Įvedus mirties bausmę - viešąją - potencialūs nusikalteliai susimąstytų, ar verta daryt nusikaltimą.
©
"Mirties bausmė skatina agresiją visuomenėje, ji yra labai brangi, ji neduoda siekto pasitenkinimo aukų artimiesiems, ji nemažina nusikalstamumo ir jai esant gyventojai nesijaučia saugesni, ji neleidžia ištaisyti klaidų, ji verčia konkrečius žmones vykdyti kito žmogaus sunaikinimą - visa tai ir dar daugiau žinoma iš gausybės kriminologinių tyrimų", - sakė mokslininkas.
http://www.delfi.lt/...9#ixzz2g5gju9fP
©
mokslininkas kažkur savo teorijose pasiklydo. Ten, kur yra mirties bausmė (dabar), nusikalstamumas žymiai mažesnis, nei "liberaliose" valstybese. Įvedus mirties bausmę - viešąją - potencialūs nusikalteliai susimąstytų, ar verta daryt nusikaltimą.
QUOTE(Sidabra @ 2013 09 27, 14:19)
Už. Ir už žiaurią. Kada buvo įvesta mirties bausmė, buvo žymiai mažiau tokių žiaurių nusikaltimų, kaip dabar.
[...]
[...]
Gal galima konkrečiau. Duomenų, parodančių mokslininko pasiklydimą? Arba kad nusikalstamumas mažesnis. Arba dar ką nors, kas patvirtintų Jūsų "tiesas"?
ji yra labai brangi - ar tikrai brangiau nei kalinti padugnę iki gyvos galvos?
ji neduoda siekto pasitenkinimo aukų artimiesiems - kas nustatė? o be to kaip aukų artimieji iš viso gali kada nors pasitenkinti? aukos juk nebėr. Tai nesąmoningas lyginimas ir sakinys iš viso. N dėl pasitenkinimo reikia tokius naikinti, o tisiog iš protingumo, teisybės, lygybės su auka principo ir pan.
ji neleidžia ištaisyti klaidų - o kas leidžia ištaisyti klaidas?
ji verčia konkrečius žmones vykdyti kito žmogaus sunaikinimą - verčia? nuo kada šiuo metu, šiuolaikiniame pasaulyje su demokratija kas nors būtų verčiamas dirbti tokį darbą?

ji neduoda siekto pasitenkinimo aukų artimiesiems - kas nustatė? o be to kaip aukų artimieji iš viso gali kada nors pasitenkinti? aukos juk nebėr. Tai nesąmoningas lyginimas ir sakinys iš viso. N dėl pasitenkinimo reikia tokius naikinti, o tisiog iš protingumo, teisybės, lygybės su auka principo ir pan.
ji neleidžia ištaisyti klaidų - o kas leidžia ištaisyti klaidas?
ji verčia konkrečius žmones vykdyti kito žmogaus sunaikinimą - verčia? nuo kada šiuo metu, šiuolaikiniame pasaulyje su demokratija kas nors būtų verčiamas dirbti tokį darbą?
Man sunkiai suvokiama, negi tiek daug nemastanciu zmoniu pas mus? Juk iteisinus mirties bausme, bus kovojama tik su pasekmem, o priezasciu, kodel daugeja nusikaltimu, nesumazins. Taip, gal siek tiek, minimaliai nusikaltimu apmazetu, nes mirties bausme nuteistas, daugiau jau tikrai nebenusikals, bet atsiras kitu. Karalius mire, tegyvuoja Karalius. Todel kur kas protingiau butu deti visas pastangas i vaiku ir jaunimo auklejima, ugdyma, uzimtuma, nei tiems patiems vaikams, po 10-20 metu galvas kapot.
hmm, kodel negaliu paklaust jusu cia, kodel i AZ iskart? nieko cia super asmenisko, o sia tema susije klausimai. tik dabar atkreipiau demesi, kad tu vadini juos net atmatomis. ir pan. man, zinai, tai keista, nes pati esi parasius, esi nei uz, nei pries - mirties bausme. ieskai irodymu, kaip geriau. tai juolab - kam tokie epitetai, sakyciau, labai jau moraliskai vertinantys.
as niekur nesu vartojus tokio zodzio, as vartoju aktyvu veiksmazodi, "pagauciau, pati uzmusciau, jei reiketu/jei nesusivaldyciau". bet net tokiu momentu zinau, kad "gyvybe yra sventas dalykas", ir tas zmogus - ne atmata. pries darydamas blogo, jis gal padares yra ir gero, ir kas as tokia kad vertinciau ji moraliai. esu tik egoiste, gindama savo ar savo vaiku gyvybe nuo jo.
as niekur nesu vartojus tokio zodzio, as vartoju aktyvu veiksmazodi, "pagauciau, pati uzmusciau, jei reiketu/jei nesusivaldyciau". bet net tokiu momentu zinau, kad "gyvybe yra sventas dalykas", ir tas zmogus - ne atmata. pries darydamas blogo, jis gal padares yra ir gero, ir kas as tokia kad vertinciau ji moraliai. esu tik egoiste, gindama savo ar savo vaiku gyvybe nuo jo.

QUOTE(supermario @ 2013 09 27, 18:44)
Man sunkiai suvokiama, negi tiek daug nemastanciu zmoniu pas mus? Juk iteisinus mirties bausme, bus kovojama tik su pasekmem, o priezasciu, kodel daugeja nusikaltimu, nesumazins. Taip, gal siek tiek, minimaliai nusikaltimu apmazetu, nes mirties bausme nuteistas, daugiau jau tikrai nebenusikals, bet atsiras kitu. Karalius mire, tegyvuoja Karalius. Todel kur kas protingiau butu deti visas pastangas i vaiku ir jaunimo auklejima, ugdyma, uzimtuma, nei tiems patiems vaikams, po 10-20 metu galvas kapot.
va va.
QUOTE(Vicious Vici @ 2013 09 27, 13:16)
ji neduoda siekto pasitenkinimo aukų artimiesiems - kas nustatė?
vat sitas man istrigo, aciu, VV, kad pakomentavai, pridesiu ir as.
kas ten ilindo i aukos kaili? visi kiti argumentai tam straipsnyje - suprantami, bet vat sitas...
as isivaizduoju taip. jei esu auka, okei, zinau, kad mano artimojo tai negrazins, bet zinau dar viena, kad ir jo kankintojas lygiai taip pat guli po zeme. jei vadovaujuos principu "akis uz aki", tai tikrai, mano pasitenkinimas, jei taip galima vadinti, yra kazkiek patenkintas.
kitaip, sis sakinys skambetu absurdiskai. ar auku artimieji staiga ima naktimis sapnuoti mirtim nubausta nusikaltusiji - ar juos ima grauzti sazine, nemiga, kad teismo uzsiprase/teismas skyre mirties bausme. ar ima sapnuoti kaltojo akis, ar girdi ji dejuojant...kaip? ar staiga auku artimieji pakeicia pasauleziura, ima suvokti, kad visgi "dievas ateme, dievas turi atimti", ne mes, valstybe, zmones. man uztat labai idomu, kokiu pagrindu tas "nepasitenkinimas" del ivykdytos mirties bausmes nustatomas. tarkim, gerai, jei aukos artimiesiems kaltojo mirtis neatnesa ramybes, tai negi turejai atomtaiskai nustato, kad ramybe atnestu - kalinimas iki gyvos galvos (su tv ziurejimu)?
Šiaip aš prieš mirties bausmę. Tam tikra prasme manau, kad sėdėti iki gyvos galvos uždarytam belangėje yra daug didesnė bausmė nei tiesiog mirti. Faktas tas, kad jei ir būtų įteisinta mirties bausmė ji būtų vykdoma humaniškais būdais, nieko per daug tie žiaurūs nusikaltėliai net nepajaustų, o vs dėlto sėdėti iki gyvos galvos uždarytam ir žinot, kad neturi išeities yra kitkas.
Plius juk kažkam ir dirbt tokį darbą reikėtų, na ir kas, kad palaimintas valstybės žmogus, vis tiek kraupus darbas tiesiog žudyt kitą, man rodos tokiems darbuotojams ir psichika su laiku pakrikt gali

Tai nesodinkit ir i kaljemus tu vargsu nusiklateliu. Kam ta ziauri visuomene?
As tokiems atvira teisma-tiesiai lauke ant lauzo gyvus sudeginciau.Pedofilams nupjauciau ju pasilinksminimo organa, o visokiems kankintojams nukirsciau galunes.
Be jokiu skrupulu.Va tada tikrai nebeliktu nei iskrypeliu, nei nusikalteliu.
TURIU TEISE GYVENTI be skriaudeju.
As tokiems atvira teisma-tiesiai lauke ant lauzo gyvus sudeginciau.Pedofilams nupjauciau ju pasilinksminimo organa, o visokiems kankintojams nukirsciau galunes.
Be jokiu skrupulu.Va tada tikrai nebeliktu nei iskrypeliu, nei nusikalteliu.
TURIU TEISE GYVENTI be skriaudeju.
QUOTE(given444 @ 2013 09 27, 19:47)
hmm, kodel negaliu paklaust jusu cia, kodel i AZ iskart? nieko cia super asmenisko, o sia tema susije klausimai.
tik dabar atkreipiau demesi, kad tu vadini juos net atmatomis. ir pan. man, zinai, tai keista, nes pati esi parasius, esi nei uz, nei pries - mirties bausme. ieskai irodymu, kaip geriau. tai juolab - kam tokie epitetai, sakyciau, labai jau moraliskai vertinantys.
tik dabar atkreipiau demesi, kad tu vadini juos net atmatomis. ir pan. man, zinai, tai keista, nes pati esi parasius, esi nei uz, nei pries - mirties bausme. ieskai irodymu, kaip geriau. tai juolab - kam tokie epitetai, sakyciau, labai jau moraliskai vertinantys.

Todėl kad ne apie temą Jūs, o apie mano emocijas, kurios kitiem greičiausiai visiškai neįdomios.
Tai mano asmeninė nuomonė, kurią aš galiu turėti kokią noriu. Prie ko čia mirties bausmė? Mano asmeninis vertinimas ir valstybės vardu skiriama bausmė yra du skirtingi dalykai, kam juos suplakt į vieną?
Jūs nevartojat, aš - vartoju, so? Ką noriu, kaip noriu, kiek noriu, tiek ir vertinu sau asmeniškai. Kol nereikalauju, kad mano asmeninė vertybių skalė taptų visuotinai privaloma, tol tai tik mano ir mano sąžinės reikalas