Įkraunama...
Įkraunama...

Lelijos VII tema

QUOTE(Daisoja @ 2014 03 29, 14:38)
Jei nusipirkote žydinčias lelijas vazone, pirmiausiai reiktų nusistatyti bent grubiai, kuriai grupei priklauso. Jei kvepėjo, tai jau reiktų tikslinti, gal iš vis tik ,,naminė" LO grupės.
Dažniausiai ir lengviausiai auginamos azijinės lelijos. Tarp jų yra ir labai gražių pilnavidurių, didžiažiedžių LA. Privalumai - anksti žydi, ištveria lietuviškas žiemas, daug veislių, pigios. Trūkumai - antroj vasaros pusėj pradeda gelsti lapai, todėl reikia sodinant planuoti, kas juos pridengs, greitai dauginasi (tai ne visiems trūkumas, gal tik kolekcininkams). Dauguma veislių žydi birželio II ir liepos I pusėje. Bet yra ir įvairių nukrypimų laike.
Po to pasirodymą pradeda vamzdžiažiedės ir OT (rytinių bei vamzdžiažiedžių hibridai). Dauguma OT veislių pakenčia mūsų žiemų sąlygas, vamzdžiažiedės ne visada. Privalumai - svaiginantis kvapas (nors ne visiems patinka), ištvermė, lapai žaliuoja iki šalčių, ilgai žydi. Trūkumai - brangios, nes lėtai dauginasi. Daugumos veislių žydėjimo laikas - liepos mėn. ir rugpjūčio pradžia.
Rugpjūtis - rytinių lelijų metas. Privalumai - begalinis grožis ir kvapas. Trūkumai - retai kur peržiemoja, vėlai žydėdamos nespėja užauginti svogūno kitiems metams, todėl pramečiuoja. Labiausiai bijo užmirkimo žiemą, todėl geriau auga laidžioj smėlingoj dirvoj.
Dar yra įvairių rūšinių lelijų, bet jas rečiau augina.
Rašiau iš patirties Lietuvos viduryje, rytinių ir vakarinių dalių sąlygos skiriasi.

Papildau - dar yra miškinės lelijos, dauginasi lėtai, vienoje vietoje nepersodinamos gali augti daug metų, žiedeliai nedideli, nukreipti žemyn, aukštos, žydi apie Jonines, gali augti pavėsyje gaudamos tiesioginės saulės vos pora valandų per dieną.

Daugiau esu rašiusi savo tinklaraštyje:
apie lelijų grupes
apie OT grupės lelijas
apie miškines lelijas
apie lelijų "kaimynus"
Atsakyti

As galiu idet foto kaip ji atrode vasara, gal kas pasakys, buvo parasyta , kad lauko gele

user posted image

Ir taip atrodo siandien si lelija...

user posted image

Papildyta:

...labai skaniai kvepejo
Atsakyti
QUOTE(Virgale @ 2014 03 29, 20:02)
As galiu idet foto kaip ji atrode vasara, gal kas pasakys, buvo parasyta , kad lauko gele

Panašu, kad auginate rytietišką leliją. Labai gerai, kad vazoną laikėte rūsyje, nes lauke šios grupės lelijos labai sunkiai žiemoja. rolleyes.gif Vazoną jau galite laikyti balkone ar lauke, nes jau laikas joms dygti, galėsite patręšti kompleksinėmis trąšomis.
Atsakyti

Aciu uz atsakyma, dabar ant saulutes lelija, nupirksiu trasu ir patresiu. Per ziema sis vazonas buvo kieme, nes gyvenu anglijoje. Bet galvoju , kad jai but gal erdviau tiesiog zemeje, gal anksta bus vazone g.gif
Atsakyti
Jei peržiemojo vazone lauke ir liko gyva (to LT tikriausiai nebūtų buvę), tai tikrai žymiai geriau į žemę persodinti. Ir tą daryti reikėtų kuo greičiau, arba rudeniop 4u.gif
Atsakyti
Sveikutės,gal dar yra norinčių užsisakyti iš http://cebule-kwiatowe.pl/Ginta dar bando vieną užsakymą daryti..................... schmoll.gif
Atsakyti
Užsakymas renkamas šitoje temoje http://www.supermama...?...&p=66194153 tik terminas pratestas smile.gif
Bendra informacija:
Bandom daryti užsakymus iš šių parduotuvių
http://cebule-kwiatowe.pl/ ir http://sklep.cebulekwiatowe.pl/ Savo norus siųskit iki 04.09d. Geriausia, kad siųstumėt krepšelio kopijas ir jeigu norėsit iš skirtingų parduotuvių tai atskiruose laiškuose.
Užsakymus siųskit el.paštu gintaved@gmail.com Būtų gerai, kad iš karto parašytumėt adresą jeigu ne iš Vilniaus būsit, kad gavus kuo greičiau galėčiau išsiųsti.
Atsakyti
Pasikalbekime,kaip pas jus peržiemojo lelijos.Maniškės visos OT lelijos neperneše šios besniegės žiemos.Turėjau 5 skirtingų veislių,auginau jas ketverius metus,buvo labai veslios.Rožių keleta išalo,bet šių lelijų labiau gailiu.Taip pat iššalo ir visos azijinės lelijos kurias sodinau rudenį.Įdomu kokia situacija pas kitas gėlininkės?
Atsakyti
QUOTE(leliumai @ 2014 03 29, 17:59)

turiu šias, Lilium martagon pagal foto wub.gif , kai atsikėlėm į seną sodybą jų pilni patvoriai buvo, dabar kiek apnyko, pasodinau kažkiek prie bijūnų- man gražu. tik pas mane jos iki 1m ūgio maximum
Atsakyti
Jūs čia apie veisles, o kaip su tom šalnom ar nenušalo lelijos? Negaliu be šeštadienio nuvažiuoti į sodą ir apsidairyti kas dar gyvas liko.
Jadiara kaip pas tave reikalai?
Atsakyti
QUOTE(Marmaledas @ 2014 05 05, 22:30)
turiu šias, Lilium martagon pagal foto wub.gif , kai atsikėlėm į seną sodybą jų pilni patvoriai buvo, dabar kiek apnyko, pasodinau kažkiek prie bijūnų- man gražu. tik pas mane jos iki 1m ūgio maximum

Rūšinės L. martagon ir pas mane metro nesiekia, tačiau jei pereiti į veislines miškinukes - ūgiai įvairuoja ir dažniausiai yra virš metro.

Papildyta:
QUOTE(Lewisia @ 2014 05 05, 20:15)
Pasikalbekime,kaip pas jus peržiemojo lelijos.Maniškės  visos OT lelijos neperneše šios besniegės žiemos.Turėjau 5 skirtingų veislių,auginau jas ketverius metus,buvo labai veslios.Rožių keleta išalo,bet šių lelijų labiau gailiu.Taip pat iššalo ir visos azijinės lelijos kurias sodinau rudenį.Įdomu kokia situacija pas kitas gėlininkės?

Aš dar neskubėčiau daryti išvadų - luktelkit, gal dar išlįs. Pas mane lelijos dabar nosių kišimo procese. Labiausiai tame pažengusios anksčiausiai žydinčios miškinės lelijos, lenda ir azijinės su OT. Pastarųjų (OT) dabar yra pasirodžiusių apie pusė.
Papildyta:
QUOTE(Lutpede @ 2014 05 05, 23:39)
kaip su tom šalnom ar nenušalo lelijos?

Nenušalo.
Atsakyti
mano kai kurios apšąlusios, bet tikiuosi kad augs toliau, juk praeitą savaitę pas mus buvo -6
Atsakyti