QUOTE(diuni @ 2013 07 18, 20:31)
Marinuoti žali pomidorai
Marinatui: 1 l vandens, 200 gr acto, 200 gr cukraus, 50gr druskos, 3-4 šaukštai aliejaus, pipirai, česnakas, lauro lapai.
3-4 kg nedidelių žalių pomidorų(net vos raustelėję netinka- ištįžta)supjaustyti per pusę, dėti į šaltą vandenį, pakaitinti iki virimo, išimti, nuvarvinti, dėti į stiklainiukus. Užpilti verdančiu marinatu ir užsukti.
Aukščiau blogai parašiau, kad paverdama- nereikia virti. Užvirė ir griebiam iš puodo.
O sriuba labai paprasta: kelios pjaustytos bulvės ir morkos išverdamos sultiny, galima natūraliam mėsos, galima iš kubelio(man skaniau iš kubelio). Kol bulvės verda kepruvėj pakepinam kelis didesnius svogūnus, sudedam prinokusius nuluptus pomidorus(apie 1kg), patroškinam kelias minutes, kol ištįžta ir verčiam į puodą su bulvėm. Pavirti dar kelias minutes, dėti druskos, cukraus šaukštą ar daugiau, pipirų ir sublenderiuoti. Tada supilti išvirtas perlines kruopas, pakaitinti iki užvirimo, suberti žalumynus: krapus, svog. laiškus, baziliką, raudonėlį, na, kas po ranka ir ką mėgstam. Paskaninti grietine. Tik kaičiant puodą vandens daug pilti nereikia, užtenka apie litrą- pusantro, nes sriuba gali būti per skysta, geriau jau prasiskiesti pabaigoj, jei bus per tiršta.
dar man patiko pernai pas ruses rastas žalių pom ir kopūstų mišrainės receptas, skani sriuba, irgi suverčiam į sultinį stiklainiuką mišrainės, bulvių ir viskas, skanūs pietūs.
Žalių pomidorų ir kopūstų mišrainė žiemai
1kg pomidorų, 1 kg kopūstų, 2 dideli svogūnai, 2 paprikos, 100gr cukraus, 30gr druskos, 0,3l acto, 5 pipirai. Daržoves susmulkinti, sumaišyti su druska,dėti į emaliuotą puodą ir paslėgus palikti apie parą. Nupilti sultis, dėti prieskonius, užvirinti ir virti 10-12 min. Karštą masę į sterilius stiklainius ir kaitinti dar 15 min.