Įkraunama...
Įkraunama...

Pomidorų namučiai

Buvusi tema

Tema apie raugus ir antpilus

Užaugink pomidorą pats


ir dar informacijos....

user posted image

Viena iš gvildenamų problemų yra kodėl lapai susisuka vamzdeliu?
Tai čia nurodyta daug priežasčių:
1 - esant ypač aukštai oro temperatūrai (daugiau kaip 35 ) ir žemai oro drėgmei
Augalams yra pavojinga jeigu šaknų zonoje temperatūra yra žema, o viršūnė patiria aukštų temperatūrų stresą (tai va dėl ko reikia pomidorų kojytes pamulčiuoti )
2-tai gali būti, kad augalai susirgo bakteriniu vėžiu (susisukę apatiniai lapai vysta, ruduoja ir pamažu džiūsta (o siaube ) Po to ant lapkočių, lapų gyslų, taip pat ant stiebo atsiranda įtrukimų, žaizdelių...
3-maisto medžiagų trūkumas (fosforo trūkumas - viršutinė lapo pusė tampa tamsiai pilkai žalia, gyslos - violetiškai raudonos; sieros trūkumas - ant jaunų lapų atsiranda nekrotinių dėmių; boro trūkumas - jauni lapai sukasi į vidų, pritrūkę kalcio - sukasi į viršų, vaisių viršūnės atsiranda juodų dėmių, kalio - lapų kraštai riečiasi žemyn, ant jų atsiranda nekrotinių dėmių.

Kazkaip keistai su mano pomidorais-baigiasi keke,po keke lapai pradejo augt,ziuriu jau ziedai formuojasi.Nuspinti ar leisti augt?

Tą "prątęsimą" skink, nes ta žiedinė kekė išeikvos visą energiją ir pirmos kekės pomidorai nebeaugs. Arba ta antroji kekė pati išaugins špygos dydžio pomidorus...

Norejau paklausti ar gerai bus jei antras stiebas auga is augsciau nei pirmos kekes pazastis?

Šiaip antram stiebui augti reiktų žemiau, bet jei jau palikai taip, tegu būna. Nieko tam daigui nenutiks. Augs ir ant tos šakos pomidorai, o ne slyvos.. Tiesiog taip niekad neauginu - iš anksto apsisprendžiu keliais stiebais auginsiu
Pomidoras isleido dvi kekes ir i virsu nebeauga, nors salia ta pati veisle tuoj ir lubas rems...

Būna, kad nei iš šio, nei iš to pomidoras užsibaigia žiedine keke, tuomet šoninę atžalą leidžiame augti iš bet kokios vietos. Tokiu atveju gali ir dvi atžalas palikt, bet su dviem atžalom derės vėliau, nei su viena.. Gali rinktis kaip tau geriau

Gal kas pasakys ko trūksta pomidoram..į lapus auga kaip pasiute,o va pomidoriuku nelabai mezga..ko jiems trūksta... ?
manau atsakymas butu toks:sodink pomidorus ant dietos,nes per daug trasu gavo

Pradėjusius rausti nuskinat,kad kiti galėtų nokti,ar paliekat kekėje? Su mama aną dieną diskutavom..

Nežinau kaip kitos, bet aš nuskinu visus, net ir ružavus pomidorus. Biesas jų neima, jau kai pradeda rausti, tai nesustabdysi..

Labai sunkiai mezgas pomidorai,bet ne tame bėda. Bėda tame,kad vos jie paaugę įma pūti nuo apačios...nuruduoja apvaliai pusė pomidoro.... ties koteliu lieka sveikas... Kaip gydytis? Kodėl taip nutinka?
Tai neinfekcinė liga. Pomidorai serga viršūniniu puviniu. Tai dažniausiai nutinka, kai pomidorams trūksta kalcio. Gal dirva truputį nualinta, galima skystu galvijų mėšlu palaistyti, žodžiu reikia pomidorus pavitaminizuoti. Problema susitvarko Jei labai masiškai išplitę, kraštutiniu atveju reiktų palaistyti arba nupurkšti kalcio salietros 1% tirpalu.

Pajudinus lapus pasikelia mazu museliu debesis, sviesiu.. ?
Tai baltasparniai. Labai sunku su jais kovot. Nėra efektyvaus insekticido jiems, nes jie labai atsparūs visokiai chemijai. Dauginasi kosminiu greičiu.
Žinau tik vieną būdą: purkšti juos degtine su vandeniu santykiu 1:1. Tik, žinoma, vieno-dviejų kartų nepakaks...
Dar yra pirkti geltonų lipnių juostų, galit kažkiek jomis bent pabandyti.
Jei nieko nedarysit, su pomidorais galit atsisveikinti..

Pomidoru tresimas:…

pasodinusi,po kokių 2 sav perlieju karbamidu..
“O karbamidu viena karta liejat?Ir kokiu santykiu skiedziat(ant laistytuvo , sakykim,kiek sauju dedat)”

į 10 l laistytuvą šauktą sriubinį dedu ir perlieju su laistytuvu nuo viršaus ant lapų mes daugelį daržovių taip perliejam kalio permanganatą -apytiksliai imu apie 3gr ir pasidarau 20lt kibire tirpalą,tirpalo 2ltr pilu į 10ltr laistytuvą ,dapilu vandens ir vienu laist. palaistau 5-6 daigus.Pirmąkart,praėjus dviem savaitėms po pasodinimo, antrą kartą žydint antrai kekei{aukštaūgiams}.

BET: Tos, kurios mulčiuoja savo šiltnamius (daržus) ir tikisi gero mikroorganizmų darbo po mulču, kalio permanganato neturėtų naudoti. Jis - antiseptikas, ("chemija") naikinanti ne tik ligų sukėlėjus, bet ir geruosius grybus, kurie pūdo mulčą, išpurina dirvą, padeda augalams augti.. Jei kalio permanganatą savo darže naudojat pastoviai, ir profilaktikai, ir gydymui, tai jau yra tikimybė, kad jis neveikia ligų sukėlėjų. Nes patogenai turi savybę prisitaikyti, kasmet išlieka vis atsparesnių, kol galiausiai nebereaguoja į chemiją.

Magnio sulfato kiek reikia dėti į kibirą?Pardavėja parduotuvėje pasakė-1 šaukštą.Kitur perskaičiau 100gr į kibirą?

Ten,kur 100gr,kalbama apie purškima per lapus "Nubrauktas arbatinis šaukštelis miltelių kibirui vandens. Visada tokiu santykiu darydavau. Dar šiuo cheminiu klausimu konsultavausi su amarrile, sakė galima ir daugiau to magnio miltelių dėt. Bet kol kas pasilikau prie įprastos savo dozės.. O geriausia iterpti i dirva pries sodinant. Kazkur uzkliuvo toks patarimasBet nepamirškit, kad pomidorų lapai gali gelsti ne tik dėl magnio trūkumo, bet ir kai trūksta mangano, azoto ar geležies.
Kai dirvoje par daug azoto, per sausa, pradeda ryškėti magnio trūkumas.

Jei ant pomidorų lapų yra nestipri mozaika, G.Visockienė pataria juos nupurkšti tokiu tirpalu: litrą nugriebto pieno ir 2 g kalio permanganato sumaišyti su 9 l vandens.

Pomidorų maro homeopatinis gydymas
Sužinojau, kad konstitucinis homeopatinis vaistas pomidorų ligų gydymui (tame tarpe ir marui) yra Ocimum basilicum. Praėjusį sezoną laistydavau pomidorus ištirpindama po žirnelį homeopatinio vaisto kibire vandens. Rezultatai buvo stulbinantys! Pomidorų stiebai ir lapai išliko nepažeisti ligos iki rugsėjo pabaigos, paskutinį derlių nuskyniau spalio viduryje, tik visai keli vaisiai buvo su tamsia demele (nuo rusėjo žymiai rečiau laistydavau, rečiau podidorai gaudavo ir savo vaisto).

Dėl bazilikų. Jais laistyti vertėtų du-tris kartus per sezoną. Geriau yra bazilikų nuoviru pomidorus nupurkšti, tuomet neina taip į lapus ir saugo nuo ligų. Ir purkšti galima dažniau. 1 litras normalaus stiprumo nuoviro 5 ltr vandens. Tai nėra stipru. Tas "normalus" gaunasi į trilitrinį stiklainį su vandeniu įdėjus keletą pasmulkintų baziliko šakų ir parą laiko palaikius. Paskui reik nukošti ir pavirti. Viskas tas pats, kaip ir su dirviniu asiūkliu.

Kaip trašas ruošia mūsų pomidorų mylėtoja EX:

"Aš į trilitrinį stiklainį prikemšu dirvinio asiūklio, truputį pasmulkinu jį, dar įdedu pora šakelių baziliko, irgi pasmulkinu, užpilu vandeniu kad apsemtų, palaikau parą laiko, nukošiu, užverdu ir paverdu apie 15 min ant silpnos ugnies. Atvėsinu, gautą nuovirą (apie du litrai man gaunasi) supilu į kibirą, dapilu beveik iki viršaus vandens, t.y. atskiedžiu ir drožiu purkšti savo pomidorų. Šitas mixas saugo nuo grybinių ligų. Va ir visas mokslas Tik nepamirškit, kad vieno purškimo negana. Per sezoną kartokit keletą kartų. Profilaktiškai. Gal ir nuobodžiai skamba, bet geriau nepatingėt linksmai papurškinėt keletą kartų žolytėm, nei su liūdesiu kartą chemija purkšt. O kam tau tą žolės pliurzę daryt? Mums purškimui reikia žolės ištraukos (toks ir tikslas), o ne kisieliaus..
Taigi, palaikius žoles parą vandenyje ir nukošus gaunasi ištrauka. Verdame, darome jos koncentratą. Nusistovėjusį, atvėsusį filtruojame. Po to skiedžiame, kad gautume jį reikiamos koncentracijos..."

Čia citata iš vieno straipsnio apie marą:

"Augalus genėkite tik ryte, kad pažeistos vietos spėtų apdžiūti. Pastebėję pirmuosius maro požymius ar sužinoję, kad liga plinta, augalus purkškite fungicidais. Stipriai susirgusius augalus geriau pašalinti. Net pažeistų lapų, vaisių šalinimas sumažina galimybes ligai plisti. Jei pomidorai serga, tenka juos laikyti kuo sausesnius, net kurį laiką nelaistyti. Geriausias „vaistas“ – žema santykinė oro drėgmė, aukšta temperatūra ir vėdinimas".

Kiaulpienių lapai, Arbūzai, bananai, pienas, vynuogės - kalio šaltiniai. kadangi nekainuoja tik pienių lapai tai siūlyčiau juos parauginti ir palieti.
Derėjimo metu augalams reikia daugiausia maisto, todėl formuojantis užuomazgoms papildomai tręškime kas 10-12 dienų. Retas, gausus tręšimas augalams žalingas. Prieš tręšdami dirvą būtinai palaistykim

Tiek česnakai, tiek bazilikai apsaugo pomidorus nuo daugelio ligų. Pastebėta kad bazilikas, augantis šalia pomidorų, saugo nuo fitaftoros. Jeigu sąlygos plisti ligoms palankios, tai pomidorus papildomai purškiu česnakų antpilu arba dirvinio asiūklio nuoviru. Taip pat galima purkšti atskiestu liesu (ne pasterizuotu) pienu, įlašinti į jį jodo. Arba pagaminti išrūgų su jodu.

Padeda apsaugoti nuo ligų ir beržo grybas, pušų pumpurų nuoviras. Atsimenu, kaime senelė, augindama pomidorus, šalia pasodindavo kelis kanapių krūmelius, todėl pomidorai augdavo tiesiog lysvėje, sunokdavo ir nesirgdavo jokiomis ligomis.

Štai keletas receptų nuo fitoftoros:

a) 1 l pieno (nepasterizuoto),
9 l vandens,
20 lašų jodo.

Arba naudoti tokius pat kiekius išrūgų arba parūgusio kefyro, jodo. Purkšti kas 10 dienų.

1,5 stiklinės sumaltų česnako galvučių arba 3 stiklinės žiedstiebių ir laiškų,
1,5 g kalio permengenato,
2 valgomi šaukštai ūkinio muilo,
10 l vandens.

Sumaltus česnakus užpilti vandeniu. Palaikyti parą, tada perkošti, nuspausti, ištirpinti muilą, kalio permengenatą ir purkšti pomidorus taip, kad sušlaptų apatinė lapų pusė (kiekvienam augalui ne mažiau kaip stiklinė tirpalo). Purkšti kas dvi savaites.

c) 100 g išdžiovinto susmulkinto beržo grybo,
1 l verdančio vandens.

Užpilti verdančiu vandeniu ir pakaitinti vandens vonelėje apie 30 min., tuomet leisti ataušti, perkošti ir purkšti kas 10–14 dienų.Taip pat galima sauso grybo milteliais pabarstyti aplink pomidorų krūmelius ir ant pačių krūmelių.

d) 1 kg šviežios dirvinio asiūklio arba 150 g džiovintos žolės,
10 l vandens.

Asiūklių žolę užpilti vandeniu, palaikyti parą laiko, po to pavirinti 30 min. ir atvėsinti. Purkšti pomidorus kas 10–14 dienų.

e) 1 dalis pušų pumpurų (jei pumpurų 1 l, tai vandens 2 l),
2 dalys vandens.

Anksti pavasarį, kada dar pumpurai yra lipnūs, prisiskinti ir laikyti tamsioje šaltoje vietoje (kad ir šaldytuvo apatinėje lentynėlėje) ne trumpiau nei 10 dienų. Susmulkinti, užpilti vandeniu, statyti virti, o užvirus pavirinti apie 3 min. Kai ataušta, perkošti. Antpilą, maišytą su vandeniu 1/5 dalimis, purkšti kas 10 dienų.

P. S. Į visus purškiamus skysčius galima dėti ūkinio muilo iki 40 g 10 l vandens, kad skystis geriau priliptų prie augalų lapų. Artėjant rudeniui, kada pomidorų vaisiai yra užaugę, o naktimis prasiseda rūkai, nupurškiu juos 10% valgomos druskos tirpalu. Nuo to dalis pomidorų lapų nudžiūva, bet vaisiai pasidengia druskos plėvele ir neužsikrečia fitaftora. Nuskynus dar neprinokusius vaisius, kuriuos nokinu namie, nuplaunu karštu vandeniu (vandens temperatūra turi būti tik iki 60 laipsnių). Sausai nušluostau ir padedu nokti.

Augalai prieš grybines ligas
• Asiūklių nuoviras
• Česnakų ištrauka
• Svogūnų nuoviras
• Krienų ištrauka
• Dirvinių pentinių ištrauka•

Augalai kovai su kenkėjais
• Pelynų nuoviras
• Dilgėlių ištrauka
• Plačialapių paparčių ištrauka
• Plačialapių paparčių nuoviras
• Bitkrėslių nuoviras
• Varnalėšų ištrauka
• P. tabako ištrauka
• P. tabako nuoviras
• P. tabako dulkės ir dūmai
• S. rūgštynių šakų ištrauka
• Didžiųjų pentinių ištrauka
• Sėjamųjų kanapių nuoviras
• Pušų spyglių koncentratas
• Karčiosios paprikos vaisių nuoviras

Ir šiaip :

Vasaros rūkai negriebia pomidorų, tik rudeniniai.
Viršunes reikia nukirpti rugpjūčio mėn. Apie 1O-15d.
Manau, pagrindinis dalykas išauginti sveikus pomidorus, tai kuo geresnės sąlygos vėdinimui, skersvėjui sudaryt.

user posted image
user posted image

user posted image

Receptai lietuviškai
Receptai rusiškai

user posted image
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Mičiko: 21 liepos 2013 - 19:59
4u.gif Dėkui už naujus namus...Labai gerai , kad yra nuorodos į receptus , nes darosi jau tai aktualu biggrin.gif visumoj , tai dar ir daugiau panašių nuorodų būtų neprošal , bet tokių jau pabandytų biggrin.gif
Atsakyti
QUOTE(*Aukse* @ 2013 07 21, 08:39)

Maciau jau noksta Noire de Crimme. Idomu kas per skonis ju  bigsmile.gif



Labą vakarą naujuos namuos 4u.gif

Mums patiko Noire de crime - saldūs, mėsingi bigsmile.gif Imsiu sėklas kitiems metams biggrin.gif
Atsakyti
QUOTE(Jutare @ 2013 07 21, 21:24)
Labą vakarą naujuos namuos 4u.gif

Mums patiko Noire de crime - saldūs, mėsingi bigsmile.gif Imsiu sėklas kitiems metams biggrin.gif

bigsmile.gif thumbup.gif As turiu dar pokelyje seklyciu, tai uzteks ir kitiems metams. gerai,akd ne deficitas tos seklos parduotuveje ir nebrangios smile.gif
Atsakyti
QUOTE(diuni @ 2013 07 21, 21:18)
4u.gif Dėkui už naujus namus...Labai gerai , kad yra nuorodos į receptus , nes darosi jau tai aktualu biggrin.gif visumoj , tai dar ir daugiau panašių nuorodų būtų neprošal , bet tokių jau pabandytų biggrin.gif


Na, pasijaučiau kalta. Jeigu temą savo plepalais baigiau, tai mano eilė sukurt naujus namučius. :4u
O receptukai, panašu, kad darysis ir man vis aktualesnis. Šiandien jau pirmą kartą ne vaiko pilve pomidorus iš sodo vežiausi. ax.gif Tik labai susinervinau, nes šiltnamio plėvelė rasota. Maras vaidenasi. Kažin, kur ta vasara išėjo. g.gif
Atsakyti
Beieškodama agurkų įdomių receptų va ką skanaus radau, gal kam pravers wink.gif

Česnakais įdaryti pomidorai

1,3 kg pomidorų, 2 česnakai, 1,5 l vandens, 75 g druskos, 150 g cukraus, 100 g acto, pipirai, gvazdikėliai.

Česnakų skilteles nulupkite ir supjaustykite smulkiau. Jas sukiškite į pomidorus pro prapjautas jų viršūnėles. Pomidorus sudėkite į paruoštus stiklainius. Iš vandens, druskos, cukraus, acto, pipirų ir gvazdikėlių išvirkite marinatą. Verdančiu marinatu užpilkite pomidorus. Palaikykite 10 min. Nupilkite marinatą į puodą, vėl užvirkite ir vėl užpilkite pomidorus. Stiklainius sandariai užsukite.
user posted image Taip skaniai pasirodė, kad taip ir įsivaizduoju, kad juos atsidarius stiklainiuką valgau. wub.gif

Arba dar vienas:
Pikantiški konservuoti žali pomidorai
1 kg žalių pomidorų, 1 kg cukraus, 2 pakeliai vanilinio cukraus, 0,5 šaukštelio citrinų rūgšties, 3 stiklinės vandens.

Pomidorus subadykite mediniu pagaliuku, užpilkite vandeniu ir kaitinkite ant mažos ugnies, kad suminkštėtų. Tada išgriebkite iš vandens, kad apdžiūtų. Iš cukraus ir vandens išvirkite sirupą, jį atvėsinkite ir užpilkite ant pomidorų. Kitą dieną sirupą nupilkite, užvirkite, atvėsinkite ir vėl užpilkite ant pomidorų. Trečią dieną sirupą vėl nupilkite, užvirkite ir jau karštą užpilkite ant pomidorų. Tada virkite, kol sirupas sutirštės, o pomidorai taps minkšti, bet stangrūs. Suberkite vanilinį cukrų ir citrinų rūgštį, atsargiai išmaišykite ir viską supilstykite į iškaitintus stiklainius. Uždarykite ir laikykite vėsiai.

Gaila, kad šiemet nedaug nedidelių pomidorų pasisodinau....
Atsakyti
Jaučiasi, kad vasara įpusėjo - jau pomidorų temoj receptukai pasipylė smile.gif
Pas mane kuriam laikui atokvėpis. Saulės nėr, pomidorai taip sparčiai nerausta.

Buvau apačias kaip reikia apskabius, dabar atleidau špagatą, nuleidau daugumą stogą siekiančių žemyn, vėl visas šiltnamis tankus ir žalias smile.gif Ir viršūnės vietos turi augt smile.gif
Papildyta:
QUOTE(Adija5 @ 2013 07 20, 10:47)
O man Giuljeta skanesnė už Colibrius.


man irgi drinks_cheers.gif Tiesiog reikia sulaukt, kol jos gerai sunoksta. Ir tuščių ertmių Giuljetose aš nepastebėjau.. Toks grynai 'mėsinis' pomidoras konservavimui, sulčių mažai, sėklų nedaug, prie vaiskočio jokios šerdies, tik imk visą ir dėl į stiklainį. O ir derlingas išties.
Colibrių jau net ir nebeauginu.
Atsakyti
Giuletta ir pas mane bujoja, nors Dartanjanas ja lenkia.... Ragavau abu-jie man konservavimui tiks... Valgyti vistik nehibridai skaniausi.
Atsakyti
QUOTE(madmuazele @ 2013 07 22, 11:42)
Valgyti vistik nehibridai skaniausi.


kol kas smile.gif Rudeniop atvirkščiai, nehibridai beskoniai ima atrodyt, o hibridai ypač gero skonio patampa smile.gif
Atsakyti
QUOTE(saintlina @ 2013 07 22, 11:51)
kol kas  smile.gif  Rudeniop atvirkščiai, nehibridai beskoniai ima atrodyt, o hibridai ypač gero skonio patampa  smile.gif


Isbandysiu savo kailiu. smile.gif

Va Celzus pomidorus jei reiktu kur ragauti, tai sakyciau parduotuviniai.. Kieti, tvirti, visi vienodo dydzio... Bet juos ir sejau del Naujuju metu, o ne dabar valgyti...Marinavimui bus pats tas thumbup.gif
Atsakyti
QUOTE(saintlina @ 2013 07 22, 12:34)
Jaučiasi, kad vasara įpusėjo - jau pomidorų temoj receptukai pasipylė  smile.gif
Pas mane kuriam laikui atokvėpis. Saulės nėr, pomidorai taip sparčiai nerausta.


Mane dabar stipriai uzvaldziusi konservavimo muza biggrin.gif Pirma karta tai darau, tai tiesiog sustoti negaliu,viska norisi isbandyti, bet kaip, kad jus sakot jau irgi jauciu atokvepi, nes is tiesu maziau rausta pomidorai...
Atsakyti
nu visgi spalio men laukt nereikejo. Penktadieni priskynem daugiau nei puse dezes raustanciu, sekmadieni pries isvaziuodami dar puse dezes gelstanciu thumbup.gif Kolkas ragauti visi skanus.

Mb nulauze dartagnano virsune ( NETYCIA) su viena grazia keke pomidoru ir dar viena zydinti keke... aisku bariausi blush2.gif nu bet aukstai palei stoga, as apie spagata apvyt nebepasiekiau, o jam tik trakst ir nuluzo unsure.gif
Atsakyti