QUOTE(Renata123 @ 2016 03 03, 23:19)
Labas vakaras!
Kaip nutylus tema.
Kazkada anksciau kepdavau visa duona pati ir seimoje nezinojom issireiskimo "pirkti duona is parduotuves". Del tam tikru priezasciu buvo padaryta pertrauka kepime su raugu. Per ta laika siek tiek informacijos isgaravo is atminties.
1. Ruginis raugas jau uzmaisytas, stovi 2 dienas. Kai 5 diena raugas bus paruostas kepimui, ar ji dar ta, 5 diena, reikia maitinti ar ne?
2. O kai noresiu kepti duona dar sekanti karta, pries kiek laiko isimti rauga is saldytuvo, pries keleta ar pries 12 valandu.
3. Dar pamenu, kad kol raugas "jaunas" - jis silpnas, t.y. reikia ilgai kildint duona, bet kiek, 5 val. ar net per visa nakti?
4. Del ruginiu miltu. Aplekiau ne viena parduotuve ir radau tik rupaus malimo rug. miltus ir viso/pilno grudo (ant pakelio taip pat parasyta - rupaus malimo), nusipirkau vienus ir kitus. Bet kiek pamenu, berods anksciau budavo dar patys paprasciausi ruginiai miltai.
5. Kur jie dingo? Ar auksciau mineti miltai skiriasi ar vienodi ir ar gausis man is ju juoda duona?
Kepejos, apsvieskite mano atminti, prasau.
1. Kai penkta diena bus paruoštas raugas, tada jau galėsit maišyt tešlą. Galit ir nemaitint, "pavalgys", o kartu ir tešla jums pakils
2. Sekanti karta, bet geriausia po kelių dienų kol dar jaunas, galit išimt iš vakaro, pamaitint ir ryte jau bus paruoštas
3. Vieni, kol dar jaunas raugas, apsidraudimui įdeda mielių, aš taip niekada nedarydavau, gal lėčiau, bet pakils. O dėl kildinimo laiko, viskas priklauso kokia pas jus temp. namie - gali užtrukt nuo kelių val. iki 12val.
4. Man patys geriausi, o ir per visus metus pasiteisino kelios rūšys: №1 - Kauno grūdų ir iš Vievio malūno - pasijoti rug.miltai
5. Niekur nedingo, tik pasikeitė žymėjimas/klasifikacija miltų pagal rūpumą. Duona gausis

Jei norit juodos, reikės dar ir salyklo
Sėkmes
Gyvenime visada bus problemų. Bet jūsų teisė rinktis: galite skųstis, o galite jas spręsti.