Įkraunama...
Įkraunama...

Kalytės sterilizacija/kastracija - 2

QUOTE(Taurė @ 2013 10 12, 19:25)
Tikrai ne koks pavyzdys, kai šuo su žmogumi tapatinamas  smile.gif
Lietuvoje kritinė problema su valkataujančiais, niekam nereikalingais šunimis. Laikas būtų nustoti įsivaizduoti, kad šuo tai žmogus. Šuo neturi galimybės naudotis kontraceptikais, ir jei ne žmogus, vestų vaikus kiekvieną rują. Tai normalu ? Kad ir žmonės nesužiūri savo šunų, visokių netikėtų šuniukų, niekam nereikalingų po to atsiranda.
Šalyse, kur sterilizacija labai paplitusi, nerasi valkatų gatvėse. O Lt ... jau vien forume temą paskaičius apie gatvėje žmones gąsdinančius valkataujančius šunis aišku, kad padėtis nekokia su gyvūnų kontrole ir būtų pats laikas nustoti tapatinį šunį su žmogum. Kai šuo pats mokės naudotis kontraceptikais, tada ir lyginkit su žmogum  doh.gif

Mes savo kalytę sterilizuosim, jau vien pirkimo kontrakte yra tokia sąlyga. Net jei ir nebūtų sąlygos, vistiek sterilizuočiau. Nereikia mums neplanuotų šuniukų. Pas kaimynus trys patinai, nėr garantijų, kad neįsibraus į mūsų kiemą kažkada.
Man tiesa pasakius ir tų patinų norinčių rujojančios kalytės labai gaila, kankinami gyvūnai ir tiek.

Kad prieglaudose jie vargšai sterilizuojami, tai suprantu, viskas ok, ten savos priežastys, kurias jūs ir minite ir jų pilnai užtenka.
Kas dėl jūsų kalytės, tai pas jus tokie įstatymai, jūs neturite pasirinkimo kiek žinau, tuomet turėjote pirktis šou klasės šuniuką, kad jo netektų pjaustyti turbūt. Šiaip dėl to irgi pritariu jūsų atveju, nes vėlgi labai negražu, kai nusiperka veislės brokiuką Petuką, bet neturi to štampo Lietuvoje tarkime ir vistiek tempia į parodas. O kokiame kaime, kur susirenka mažai veislės atstovų dar sugeba gauti l. gerai ir veisia po to brokiuką, petą doh.gif Tai taip po to ir matome vis daugiau brokuotų veislės atstovų net su dokumentais doh.gif Taip tada daugintojai įgyja moralinių teisių ir aiškina, kad pažiūrėkit, pas mane be dokumentų, o koks gražus, kaip jo nekergti, kai norisi, kad turėtų toks grožis palikuonių, nes pažiūrėkit kokie baisūs, brokuoti renkasi parodose. Ir ką tada atsakyti, kai jie netgi būna teisūs?
Bet vėlgi visos šios priežastys tarkime neliečia mano asmeninio šuniuko. Todėl, kažkaip absoliučiai visus sumauti ant to paties kurpalio irgi moraliniu požiūriu neteisinga schmoll.gif Dėl mano šuniuko nesikankina nei vienas kaimynų šuo ir jis pats nesikankina dėl jokio kito šuns ar troškimo vaikų smile.gif
Atsakyti
Turiu nesterilizuotą kalytę ir tris patinus. Tikrai nepastebėjau, kad rujos metu mano gyvūnai kankintųsi. Ir kaimynų šunys nesibrauna į mano kiemą, kai kalytė rujoja. Kiemas yra aptvertas, kalytė - prižiūrima, neišleidžiama klaidžioti viena. Savo turimus gyvūnus sterilizuočiau tik tada, jei to reikėtų dėl jų sveikatos.
Atsakyti
QUOTE(Agakira1 @ 2013 10 15, 10:41)
Turiu nesterilizuotą kalytę ir tris patinus. Tikrai nepastebėjau, kad rujos metu mano gyvūnai kankintųsi. Ir kaimynų šunys nesibrauna į mano kiemą, kai kalytė rujoja. Kiemas yra aptvertas, kalytė - prižiūrima, neišleidžiama klaidžioti viena. 

Gerai, kai nesikankina. Bet tai nėr taisyklė. Kai kurie individai net prieš rujos pradžią jau takus pas kalę mina ir prie durų laukia. Tokie ir pasibaigus rujai dar ilgokai vaikšto paskui. Labai individualu.
Atsakyti
Pas mus irgi aptvertas kiemas, bet vienas draugelis jau spėjo įsibrauti kai vyras šiukšles nešdamas vartus atidarė. Tvora aklina, nėra akutės pažiūrėti ar žentai netyko smile.gif ir čia tik pažaisti užėjo, tai kas būtų per rują.
Be to per namus vaikų tuntas laksto ( mūsiškės ir kaimynų vaikai), durys pastoviai varstomos, gali ir mūsiškė į kiemą išlėkti, nes nelaikom namie pririštos smile.gif
Atsakyti
Be abejo, kiekvieno sąlygos yra skirtingos. Mano kaimynų šunys dažniausiai būna pririšti arba vaikšto aptvertuose kiemuose. Labai retai gatve prabėga koks neprižiūrimas šunelis. Kieman niekas nesiveržia, nes jame visada laksto vienas arba keli stambūs šunys, kurie gina teritoriją. Kalytė gyvena voljere arba name, o kieme bėgioja, kai pati esu namuose. Rujos metu saugau ją ir nuo savų šunų. Aišku, šiek tiek nepatogumo dėl to yra, bet man svarbiau gyvūno sveikata, nenoriu be reikalo žaloti sveikos kalytės arba kastruoti patinukų. Nemanau, kad gamta sukūrė nereikalingus organus ir žmogui reikia ištaisyti jos klaidas.
Atsakyti
Noriu ir aš jau pasidžiaugti savo kalytės sveikatos pagerėjimo biggrin.gif ačiū medetkom ir spanguolėm thumbup.gif AČIŪ taskeliui 95, kuris nurodė spanguoles, tikrai manau padėjo smile.gif O ar vėl sterilizuočiau savo kalytę, nežinau, tikriausiai po tokios patirties kažin... Iš tikro niekas nežino kaip šuns organizmas priims šitą operaciją, kalbėjau su veterinaru nors jis už sterilizaciją, tačiau pats sako, kad tai labai sudėtinga operacija... Jam pačiam tai buvo tokia pirma karti patirtis, nors šis veterinaras manau mūsų rajone geriausias... Jo patarimu, jei gyveni daugiabutyje, tai po sterilizacijos, kalytes i lauką reikia nešti kelias dienas ant ranku, paimti taip pat atsargiai gulinčią (ant delnų), jokiu budu nevartyti, neduoti sokti, kadangi gali po narkozes kalytei zarnos susisukti, tada jau nezinia kaip bus, neduoti laižyti žaisdos, kad neužkrėstų...
Atsakyti
QUOTE(Neirutė @ 2013 10 16, 11:49)
Noriu ir aš jau pasidžiaugti savo kalytės sveikatos pagerėjimo  biggrin.gif ačiū medetkom ir spanguolėm  thumbup.gif AČIŪ taskeliui 95, kuris nurodė spanguoles, tikrai manau padėjo  smile.gif O ar vėl sterilizuočiau savo kalytę, nežinau, tikriausiai po tokios patirties kažin... Iš tikro niekas nežino kaip šuns organizmas priims šitą operaciją, kalbėjau su veterinaru nors jis už sterilizaciją, tačiau pats sako, kad tai labai sudėtinga operacija... Jam pačiam tai buvo tokia pirma karti patirtis, nors šis veterinaras manau mūsų rajone geriausias... Jo patarimu, jei gyveni daugiabutyje, tai po sterilizacijos, kalytes i lauką reikia nešti kelias dienas ant ranku, paimti taip pat atsargiai gulinčią (ant delnų), jokiu budu nevartyti, neduoti sokti, kadangi gali po narkozes kalytei zarnos susisukti, tada jau nezinia kaip bus, neduoti laižyti žaisdos, kad neužkrėstų...


Oj kaip džiaugiuosi, kad padėjo 4u.gif 4u.gif 4u.gif
O jūs dabar padidinot mano galvos skausmą, norėčiau savo sterilizuoti, bet bijau. Bijau ne to periodo po operacijos, bet prisiskaičiau, kad būna kalės nebelaiko šlapimo, tai ir galvoju ar geriau pora kartų per metus pasaugoti, užmauti kelnaites dėl švaros, ar visdėlto rizikuoti ir neatmesti tikimybės, kad tų kelnaičių gali reikėti kiekvieną dieną g.gif

O kad kas nors man užgarantuotų, kad viskas bus gerai ax.gif
Atsakyti
Vienas geriausių ir pripažintų Lietuvos vetų šioje ginekologijos srityje prieš kelis metus pasakė: jei nenori pjaustyti sveikos, tai ir nepjaustyk, suspėsi, jei bus problemos. O gal jų ir nebus? Jei labai bijosi nespėti, tai spėsi, kai bus arčiau senatvės, bet dar gerai jausis.
O po to istoriją žinote: prasidėjo masinės, pasaulinės vetų propagandos. Kiekvienas pats sau ir atsakykit kodėl, visi turite savo logikas ar tai tik dėl šunų rūpybos, o gal dėl pastovaus, užtikrinto darbo ir atlygio ax.gif
Atsakyti
QUOTE(Vicious Vici @ 2013 10 16, 12:54)
Vienas geriausių ir pripažintų Lietuvos vetų šioje ginekologijos srityje prieš kelis metus pasakė: jei nenori pjaustyti sveikos, tai ir nepjaustyk, suspėsi, jei bus problemos. O gal jų ir nebus? Jei labai bijosi nespėti, tai spėsi, kai bus arčiau senatvės, bet dar gerai jausis.

Bet kaip pastebėt? Juk kartais nebūna taip pastebima. Va, draugė augino nedidelę kalę, turėjusią vieną vadą. Jokių problemų, normalios kondicijos ir elgesio kalė, jokių nusiskundimų. Sumanė sterilizuot dėl savo šventos ramybės. Kalei gal 5 ar 6 metai - nu, vidutinio amžiaus. Sterilizacijos metu gimdoj auglius rado. Du, nemažus. Jų nesimatė, bet kas žino, ar nebūtų buvę vėlu, kai būtų pradėję pastebėti pokyčius?

O dėl panešiojimo kelias dienas po operacijos... Na, kai nedidukas šuo, tai nieko tokio. Trys-keturios dienos ir ramu. Va, turiu dabar tokį gyvį namie, kuris kaip minimum mėnesį laiptais laipioti negali. Ir nepakelsi - sukūdęs sveria apie 50. O mes penktam aukšte gyvenam, be lifto. Va, čia tai išbandymas smile.gif
Atsakyti
QUOTE(Agnnyte @ 2013 10 16, 13:23)
Bet kaip pastebėt? Juk kartais nebūna taip pastebima. Va, draugė augino nedidelę kalę, turėjusią vieną vadą. Jokių problemų, normalios kondicijos ir elgesio kalė, jokių nusiskundimų. Sumanė sterilizuot dėl savo šventos ramybės. Kalei gal 5 ar 6 metai - nu, vidutinio amžiaus. Sterilizacijos metu gimdoj auglius rado. Du, nemažus. Jų nesimatė, bet kas žino, ar nebūtų buvę vėlu, kai būtų pradėję pastebėti pokyčius?

Nežinau. Sveikai auginti? O kaip elgiamės su savimi? Ar remontuojamės savo organus, nors nieko juose dar nejaučiame? Ar pjaustomės kažkokius organus neva mums jų nereikia? Ir nesakykit, kad nelyginti šunų su savimi. O su kuo lyginti? Su marsiečiais? Mitybą tarkime dalis jūsų lyginat su vilkais, aklai tuo tikite, propaguojate, tyčiojatės net iš kitaip mąstančių kartais, o čia kas kitaip? Organų jau nelyginate su niekuo? Ar vilkus kas gaudo ir kastruoja?
Na tiesiog... Gal reiktų paprasčiau žiūrėti į viską, remtis sveika logika ir pasitikėti daugiau gamta? Nuo mirties ir baisių ligų neapsaugotas niekas. Išpjausi vieną, neišpjausi gal kitko. Ne tik ginekologinių ligų galima nepastebėti. Vienas vetas pasakojo kaip šeimininkai nieko nepastebėjo savo katine, o jo viduje jau ar tai inkstai, ar kepenys buvo tiek sugedę, kad nedaug tetrūko ir būtų praradę. Netyčiom kažkaip tyrimas buvo padarytas.
Atsakyti
QUOTE(Vicious Vici @ 2013 10 16, 13:32)
O kaip elgiamės su savimi? Ar remontuojamės savo organus, nors nieko juose dar nejaučiame? Ar pjaustomės kažkokius organus neva mums jų nereikia?

Aš asmeniškai pjoviau. Pjoviau tulžies pūslę, kurioj akmenuką radau atsitiktinai. Ir nebuvo blogai, nejutau. Bent tada taip mąsčiau, kad nejaučiu. Dabar žinau, kad jaučiau, tik net ten bėdą suversdavau tiek aš, tiek specialistai. Va, o tada buvo nemažai žmonių, kurie tada sakė - kam pjaut, jei priepuolio nėr smile.gif
Taip, kad... Būkim biedni, bet teisingi. Vienos taisyklės nėra ir nebus. Nėra niekur pasauly tokio poelgio, kuris neturėtų savo pliusų ir minusų. Visi be išimties jų turi.
Atsakyti
QUOTE(taskelis95 @ 2013 10 16, 12:48)
O kad kas nors man užgarantuotų, kad viskas bus gerai  ax.gif
aš irgi labai norėjau, kad man taip pasakytų, deja, garantijos niekas duoti negali, operacija yra operacija. Aš kad būtų ramiau padariau krūvą tyrimų (bendrą kraujo, inkstų, kepenų rodiklių, gliukozės), širdį nuo a iki Z ištyrėm, plaučių rentgeną (čia jau ne dėl sterilizacijos bet dėl auglių paplitimo) nors vetas sakė, kad nebūtina. Na kažkiek ramiau gal buvo, apsispręsti padėjo, bet realiai kol šuo neatsibudo po narkozės, kol nepraėjo pirmos sunkios dienos baimė buvo.

QUOTE(Agnnyte @ 2013 10 16, 13:48)
Taip, kad... Būkim biedni, bet teisingi. Vienos taisyklės nėra ir nebus. Nėra niekur pasauly tokio poelgio, kuris neturėtų savo pliusų ir minusų. Visi be išimties jų turi.
drinks_cheers.gif taikliai pasakyta.

Aš buvau iš tų, kurie nematė reikalo pjaustyti sveiko jauno gyvūno, rizikuoti kai nieko blogo nėra, tikėjau, kad jau maniškei tai nei pyometros nei ko kito nebus (teisybė būdavo kartais tariami nėštumai, bet ne kiekvieną rują, greitai susitvarkydavom - mažai maisto daugiau krūvio, ir nieko blogo tame nemačiau, sterilizuot negalvojau). Deja, patirtis kita, operacijos neišvengėm - augliukai pieno liaukose. Kalytei 10 m., operacijos rizika be abejo didesnė. Nutariau netampyti likimo už ūsų nelaukti ar viskas taip ir liks, nes amžius, o taip pat ir rizika, kaip bebūtų, tik didės (iki šio sprendimo, išsiklausinėjusi, išsinagrinėjusi ko reikia ir nereikia, priėjau tik per pusę metų). Dabar maniškė sterilizuota, dalis auglių pašalinta, pastoviai lankomės pas vetą ir gali būti kad reikės dar vienos operacijos. Galvoje vis sukasi mintis - o gal būtų pakakę sterilizacijos kai kalytė dar buvo jauna... ar sprendimas operuoti 10 m. teisingas? gal reikėjo palikti viską kaip buvo, gal sterilizuoti jaunesnę - niekas nepasakys, čia, kaip Agnnyte rašė, vienos taisyklės nėra.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo villijaa: 16 spalio 2013 - 14:06