QUOTE(Pareis @ 2007 05 10, 14:05)
Kiekvienas vaikas visai kitaip elgiasi. Maniskei skaitosi tik polinkis i autizma, bet ir tai kai kurie dalykai gana ryskus pas ja. Su tokiom smulkmenom, kaip Amcia raso, tai kazkuo primena man maniske. Nervuoja tai aisku, bet autistui tai nera savaime suprantami dalykai ir jam reikia tiesiog aiskinti, kaip tokiu atveju reaguoti. Maniske kai uzsilasina dabar klausia" Nieko baisaus? Isiplaus?" Arba kai ji stengiasi nerekt kai kiti koso( zino , akd negalima) tai tada klausia" nekoso?" Kad reksi ant, kad nustotu neduos jokios naudos, glamoneti ir raminti irgi nera reikalao. reikia ramiai ir trumpai atsakyt, kad nieko cia tokio, ka daryti tokiu atveju ir viskas ir kas kart ta pati kartot, tada apsiramina jie. Man psichologas visa laika kartoja, kad niekas nezino kaip bus kitais metais su ja, gali sumazet problemu, bet gali ir padaugeti. Vieni paauglystej pradeda daugiau pire kitu prisitaikyt ir paslept savo isskirtinuma, kiti dar agresyvesni pasidaro. Beje, iki triju metu dukra mazai kalbejo, ir beveik iki 4 dar labai mazai, tik tai ka labiausiai reikedavo. o kai as su ja kalbedavaus, tai mane daznai apimdavo jausmas, kad ji nieko nesupranta, arba tik maza dalele. Jei pasakydavom" nueik i virtuve ir anesk puodeli" ji nueidavo i virtuve ir grizdavo atgal. Pasakydavom" pakviesk broli", ji paziuredavo i broli ir tuo baigdavos. Ji turejo ismokti suprasti dvi uzduotis is karto, kaip nueik ten ir atnesk ta. Tai daugeliui autistu vaiku sudetinga uzduotis, nes daugelis ju masto kitaip, zodine informacija jiems sunku suprast. Kaip Atene V rase, apie zodi visi. dukra irgi nesuprasdavo, kad darba visos mergaites kurioms 6 metai, atsistoja. Ji likdavo sedeti. Veliau itare aukletojos, kad ji negirdi ir skaito tik is lupu. O ji stebedavo vaikus aukletojas ir bandydavo suprasti ka dabar daryti reikia. ji megdziodavo kitus ir tiek.
Vat tame maniske ir skiriasi, mane ji visada suprato ir labai tiksliai atkartodavo viska ko is jos noredavau, jai tebuvo vos treji, kai paprase ismokyti megzti virbalais, uzteko karteji parodyti ir ji sekmingai mezge lelei salikeli, kai parodziau pirmaja raide, neturejo pusantru, tai visur ja paise ir pamaciusi ja saukdavo "ziurek A". Taip buvo su visomis abeceles raidemis, skaiciais. Ji net zmogu nupiese neturedama pusantru, po to kai jai parodziau, zinoma jis buvo sleivas, bet viskas savose vietose, tuo metu kaimynu mergaite budama visais metais vyresne, nenupiesdavo, net kai jos mama sakydavo nupiesk galvyte, nupiesk akytes... ji deliodavo bruksniukus visame lape bet nieko konkretaus nenupiesdavo.
Budama dvieju per viena diena ismoko jungti visus skiemenis, ir neuzilgo skaite knygeles. Dar nelankydama mokyklos ismokom skaityti rusiskai, turedama rusiska abecele ir nesuprasdama ka skaito, As ja pataisydavau kai girdedavau, kad blogai skaito. Pati nustebau, kai ji grodama pianinu visiskai teisingai eme dainuoti jai negirdet rusiska dainele, kurios zodziai buvo salia natu. Visose srityse sitaip. Tik bendrauti su kitais vaikais nelabai mokejo, kai nueidavop su drauges vaikais i parkeli sie siausdavo, ridavosi, kulio, o maniske tupdavo ir krapstydavo zeme, rinkdavo, sraigytes, kirminelius, vabaliukus. Kazkokiu ryskiu baimiu neturejo, nebuvo nei vieno gyvuno kurio bijotu, zaisdavo su varlemis, karkvabaliais, i vandeni brisdavo tol kol tik nosis kysodavo, atidziai turejau stebeti, nes turejo galybe progu prigerti. Maziuke susibad su oziuku ir karve su grandine susuko, nes eidavo, pas visus pasilabinti. Budama ketveriu visai neblogai sutare su vaikais, zavejausi jos diplomatiniais sugebejimais(tiesa tuo metu dar visada budavau salia), taciau penkeriu visiskai pasikeite(viena pradejo eiti i kiema.
Pati mane nuvilko, kad uzrasyciau i darzeli, nenorejau leisti, bet jis jai isejo i nauda, pati nuvede uz rankos kad uzrasyciau i muzikos mokykla, nuo mazumes kalbejo, eisiu i muzikos mokykla, grosiu pianinu ir smuiku, taip ir yra, eidama pro busima darzeli,sakydavo cia bus mano darzelis, pro busima mokykla, cia bus mano mokykla. Labai gerai pamenu, kai jai buvo ketveri ir mes vaziavome autobusu, ji vienai mergaitei sake, as is pradziu eisu i pirma klase, po to i trecia, i tai atkreipiau demesi tik tada kai taip ir atsitiko.gal tai tebuvo vaikiskos paistaliones, gal izvaguma. Gal dar neprarastas sugebejimas numatyti rytoju.