
Kadangi čia rašomi receptai, tai parašysiu, nors pradėti daryti jau gal vėloka (na, nebent šįvakar staigiai užraugsite).
Į 3 litrų stiklainį supilam pakelį (400 g) avižinių dribsnių, užpilam vandeniu (ne visai sklidiną stiklainį), įmetam kelis kartus perlaužtą juodos ruginės duonos kampą. Pamaišom, uždengiam merle ir pastatom šiltai (palei radiatorių). Rauginam 3 dienas, na gal 2. Kasdien pamaišom.
Ant puodo dedam kiaurasamtį, įtiesiam keleto sluoksnių merlę, pilam stiklainio turinį, prieš tai išgriebę duoną. Avižų tirščius išspaudžiam per merlę. Jeigu norisi kisieliaus daugiau, galima išspaustus tirščius sukrėsti atgal į stiklainį, dar užpilti vandens, išmaišyti ir vėl košti pe rmerlę. Jeigu tikėsim bobutė, taip galima daryti net 9 kartus (būtent iš čia pasakymas "devintas vanduo nuo kisieliaus"), bet mums užtenka ir to vieno nukošimo (negarantuoju, ar kelis kartus nukošus stingtų taip pat gerai).
Tada puodą dedam ant viryklės ir kaitinam. Reikia nuolat maišyti, nes linkęs svilti. Kai jau įkaista, prieš užverdant ant galo šaukšto (kokį trečdalį) įdedam druskos. Įdėjus druskos svyla smarkiau, reikia atidžiau maišyti. Virti maišant, kol pasikeičia konsistencija, matosi, kad lyg ir tirštėja (labai tirštėti nepradeda, sustingsta po to).
Išpilstyti į indelius, palikti atvėsti (ne šaldytuve) ir sustingti (Kūčių rytą verdant, vakarui tikrai spės sustingti). Mes valgom kaip desertą, gausiai užbarstydami cukrumi. Kiti lyg ir užpila saldintu vandeniu, bet man tai atrodo šlykštoka. Mano senelis mėgdavo pakepintą keptuvėje su spirgais, čia jau per Kalėdas, bet man patinka tik su cukrumi.