QUOTE(meškutė_Nida @ 2013 12 21, 12:12)
silkė "Meškai užplaukė". Šiais metais užplaukė silkė su obuoliais
Mano mama jau n metų daro
silkę su džiovintais vaisiais, tai įeina ir obuoliai.

Receptas paprastas:
Silkės (išdarinėtos žinoma, taip tokia gera didelė silkutė)
Saujos (geros) džiovintų obuolių, razinų, slyvų.
1 nedidelė morka
1 nedidelis svogūniukas
1 valgomasis šaukštas pomidorų pastos
kokie 3-4 šaukštai aliejaus
Silkę susipjaustom gabaliukais.
Džiovintus vaisius užpilam verdančiu vandeniu ir paliekam kokias 15 min. pasimirkinti. Kai išmirksta, supjaustom smulkiau.
Morką nusiskutam ir sutarkuojam ant burokinės tarkos.
Smulkiai susipjaustom svogūną.
Morkas su svogūnais patroškinam aliejuje, į pabaigą įdedam ir pomidorų pastą. Aliejaus turi būt taip sočiai, kaip kad užpilui. Tada PALAUKIAM kol atvės, įdedam vaisius ir silkę, sumaišom ir laukiam kada galėsim valgyt. Svarbu palaukt kol morkos atvės, nes kitaip ta silkė tokia truputį virta gaunasi jeigu per karštu aliejum iš kart užpilsi. Dar galima įdėt truputį pipiriukų jeigu silkė kiek prėska, bet paprastai man nei druskos nei prieskonių netrūksta.
O dar kita silkutė pas mus būdavo su riešutais. Reikia:
Silkės (nemažos)
Saujos išlukštentų graikiškų riešutų
1 nedidelio svogūno
aliejaus
Svogūną pakepinam aliejuj, vėlgi, palaukiam kol atvės, sumaišom su supjaustyta silke ir riešutais (arba galima dėt į silkinę silkę, ant viršaus svogūnus ir dar ant viršaus riešutus, gražiau atrodo)
Na o dar pas mus meniu periodiškai išnyra tokie patiekaliukai:
Žuvis su pupelėm ir ananasaisKepta jūros lydeka (arba analogiška žuvis)
Virtos pupelės
Ananasų kubeliai
Originaliam recepte sumaišoma su majonezu ir kariu, bet skanu ir su paprastu aliejaus užpilu, dar galima ir svogūnų įdėt.
Lašišos sumuštinukai su apelsinuBatonas arba prancūziška ilga duona (arba ragaišis, niam niam)
Rūkyta lašiša
Apelsino griežinėliai
Aš jų nesutepu sviestu, nes man lašiša ir taip riebi žuvis, tai man su sviestu būna per riebu. Aš darau tokius nedidelius sumuštinukus, maždaug pusė batono riekutės, rūkyta lašiša ir apelsino 1/3 griežinėlio. Apelsiną aš nulupu ir supjaustau griežinėliais, kaip ananasą, bet jei apelsinai dideli, tai viso griežinėlio dažniausiai būna per daug. Jaučiu ir visai nieko tuo pačiu principu salotos išeitų su džiuvesėlio gabaliukais.
Pomidorų, kukurūzų ir tuno salotosGalima ir su silke, bet man su tunu skaniau. Reikia tuno, pageidautina aliejuj arba savo sultyse.
Didoko pomidoro
Maždaug pusės stiklinės koncervuotų kukurūzų.
Tuną truputį nuvarvint, ypač jei savo sultyse, tai tos sultys ne visai pageidautinas dalykas. Kukurūzus irgi nuvarvint. Pomidorą supjaustyt smulkiai (kad gabaliukai būtų maždaug kukurūzo dydžio). Užpilt užpilu ir palaikyt bent jau valandą, ypač jei pomidorai truputį mediniai.
Užpilui: Trys šaukštai citrinos sulčių, trys šaukštai aliejaus, vienas šaukštas medaus. Apskritai tinka bet koks mėgstamas truputį saldžiarūkštis padažas (ne kūčiom, tūkstančio salų labai liuks tinka).
Na ir dar man patinka
kaimiška silkė su raudonais kopūstais ir obuoliaisReikia:
Raudono kopūsto
Kaimiško rūgštoko obuolio
Silkės
Aliejaus
Kopūsto reikia taip na ne per daugiausiai, aš tiesiog kai ketinu antrą dieną kept vištą arba žąsį su raudonais kopūstais, tai atsipjaunu gabaliuką. Kopūstą sutarkuot burokine tarka, arba smulkiai supjaustyt, obuolius nulupt ir supjaustyt smulkiais kubeliais arba sutarkuot. Kopūstą patroškint su aliejum ir obuoliu, galima įdėt ir svogūnų. Atvėsint, sumaišyt su silke. Esmė kad silkė tuose kopūstuose neprapultų, taip 2/4 kopūsto, 1/4 silkės ir 1/4 obuolio.