Turkiškas tinginys/ Mozaik PastaReikės:
500 gramų sviestinių sausainių (naudojau Petit Beurre sausainius)
200 ml pieno
125 gramų sviesto
200 ml cukraus
2 valg. š. kakavos
80 gramų juodojo šokolado
2 saujų gliaudytų pistacijų arba graikinių riešutų (naudojau graikinius riešutus)
Papuošti: kakavos ir juodojo šokolado.
Sviestą, pieną, cukrų ir šokoladą sudėkite į puodą ir kaitnkite kol sviestas ir šokoladas ištirps. Įberkite kakavą ir išmaišykite. Sausainius šiek tiek sulaukžykite (šį kartą sulaužioau per smulkiai, kitą kartą laužyčiau stambiau), sudėkite į didelį dubenį ir užpilkite kakaviniu padažu. Išmaišykite, tada suberkite riešutus. Vėl truputį pamaišykite. Pailgą kepimo formą išklokite maistine plėvele ir supilkite sausainių mišinį. Šiek tiek paspauskite. Ant viršaus vėl uždėkite plėvelę. Atvėsinkite ir dėkite į šaldytuvą mažiausiai 3 valandos, geriausiai per naktį. Sustingusią masę išimkite iš formos, pabarstykite kakavos milteliais ir skutikliu nuskuskite keletą šokolado drožlių. Pjaukite ir skanaukite!
Šaltinis: Jolita Koruklu "Turkijos virtuvė", p.289.
Moliūgų desertas/ Kabak tatlisi4 asmenims
Reikės: 500 gramų moliūgo, nulupto ir be sėklų
1 stiklinės cukraus
1 cinamono lazdelės (neturėjau, dėjau tiesiog žiupsnelį malto cinamono)
80 ml vandens
3 valg. š. kokoso drožlių
galima apibarstyti ir graikiniais reišutais
Moliūgus supjaustykite vidutinio dydžio gabaliukais, sudėkite į dubenį ir užpilkite cukrumi. Palikite pastovėti apie 5-6 valandas arba per naktį. Tada perdėkite į puodą, supilkite visą susidariusį sirupą, įdėkite cinamono lazdelę (arba žiupsnį malto cinamono) ir supilkite vandenį. Uždenkite puodą ir ant nedidelės ugnies virkite apie 35-40 minučių, kol moliūgas suminkštės. Kartkartėmis pamaišykite ir patikrinkite, ar nesvyla. Minkštus moliūgus sudėkite ant lėkštės (aš dėjau į mažus dubenėlius), apšlakstykite likusiu sirupu ir pabarstykite kokoso drožlėmis (arba graikiniasi riešutais). Prie jų puikiausiai tiks vaniliniai ledai.
P.s. galima patiekti ir su tahini (sezamų pasta), prieš pildami ji gerai išmaišykite, apšlakstykite moliūgus ir apibarstykite saujele smulkintų graikinių riešutų.
Šaltinis: Jolita Koruklu "Turkijos virtuvė", p. 287