QUOTE(BangaS @ 2014 04 15, 13:26)
Bet net nežinau ar verta būtų važiuoti ir prigauti vagis, nebent atvažiavus randi vagių automobilį, įsimeni numerį, užblokuoji išvažiavimą su savo automobiliu ir bėgi tolyn, kad nesusidurti su tokiais asilais. Atvažiavus policija išsiaiškins kieno automobilis.
Vagys - mižniai. Juos reikia gąsdinti. Ir labai rimtai. Mes, pavyzdžiui, su kaimynu, kai dar temdavo apie 16-17 val. būdavo nuvažiuojam ir 21 val. Paimam prožektorius, telefonus, šviečiam. Niekas nedingo.
Pernai spalį buvo toks įvykis. Pamato hidroizoliaciją pavogė. Ne naują, o jau pradėtą ritinį. Tikrai žinau, kad čia mano stogininkų darbas, nes daugiau niekas nedingo. Vakare apie 21 val. su kaimynu vaikščiojamo - buvo vietoje, ryte apie 9-10 val. atvažiuoju - jau nėra. Skambinu stogininkas, nes jie nuo 7 val. tą dieną stogą baiginėjo, sakė nematėm. O aš jiems kaip tik prieš kelias dienas sakiau, kad kaimynui langus pavogė (langų nebuvo pavogė, kaimynas tik buvo nesumokėję statybininkams, tai tie ir neįdėjo langų). Tai mano stogdengiai ir pagalvojo: pavogsim, tas nieko nesupras, atsieit vagia kaimynystėje. Aš stogdengiams buvau neprimokėjęs už darbą apie 700-800 Lt (sutarėm vieną sumą, kai baigė darbą, kniso smegenis, dėl kitos sumos, sakau aš jūsų medvaržčių (Spax ir pan.) už kelis tūkst. Lt neskaičiuosiu, bet kainą už darbą nelogiška. Ginčijamos gal kokias 30 min., kainą nuleido, bet rubedoroidą vis tiek pavogė.
Aš jiems užsiminiau po kurio laiko, kad kaimyno langų nepavogė. Buvo tyla. Kai man kantrybė trūko pasakiau tiesiai šviesiai - pavogėt mano hidroizoliaciją. Sako kviesk policiją, bet matau, kad išsigando. Nuo to karto daugiau niekas nedingo.
Be to, aš kiekvieną įtartiną žmogų, kuris praeiną šalia (o prie pat manęs miestas, daugiabučiai) užkalbinu. Vakar kaip tik 2 iššoka su fotikais. Sakau, ką čia fotkinant. Anie - mes statybų inspekcija ir varo prie kaimynų namų. Bet žinau, kad ten nieko nėra. Grįžta. Sakau, kas iš tiesų būsit. Sako, kaimynai, kurie statys kotedžus.
Penktadienį atvažiuoja policija. Sėdi dviese. Priėjau, pakalbinau - sakau gal ko ieškote, gal pasiklydote. Sako - jus saugome.
Dar kaimyno vagonėlyje, kuris stovi ant mano sklypo, nuolatos gyvena keli statybininkai. Taip pat mano keli kaimynai profesionalūs kariai ir pan. Taigi ramu pas mus. Tik aišku reikia patiems įdėti pastangų.
Pamenu praeitų metų pavasarį prie kaimyno namo atvažiuoja mašina. Išlipa žmogus ir pradeda kasti smėli. Sakau ar turi leidimą, nes tuoj pat skambinu savininkui. Sako turiu. Bet aš vis tiek paskambinau. Taigi daugiau aktyvo, visuomeniško ir pilietiškumo. Aišku mano natūra tokia, kad aš ir mieste galiu sustabdyti mašiną, jei ką pamatau įtartina, ir eiti aiškintis.
Šiandieną važiuoju nuo namo kažkoks girtas keturioms šliaužia. Sustojau. Sakau gal pagalbos. Sako - paršliaušiu. Tai tegul šliaužia. O vaizdas tikrai juokingas - keturiomis kaip šuniukas varo. Girtas kaip šlepetė. Man atrodo aš jam prieš gerą pusmetį esu policiją kvietęs.
Bet kartais stebina ir žmonių naivumas. Prieš kelias savaites važinėjau po Vilnių ir žiūrinėjau klinkerį. Atvažiuoju į Bajorus. Žiūriu. Išeina jauna mamytė su leliuku ant rankų. Paklausiu ar galiu nufotografuoti sieną. Sako - OK. Išvažiuoju ir po kiek laiko grįžtu. Kalbamės. Sako gal norėčiau pažiūrėti, koks nepraktiškas šviesus interjeras. Kažkaip net nejauku pasidarė. Bet žmonių patiklumas - pažįstami vos kelias minutes, o ji - į namus kviečia. Ir dar vyrui skambina telefonu ir klausia - koks klinkeris. Aišku, kad namuose viena - nieko nebijo. Drąsūs tie lietuviai.