Įkraunama...
Įkraunama...

Vynuogės

Noriu uogų, ne apželdinimo. Nelabai įsivaizduoju, kur tų augintojų rasti, tai ieškau, kur nusipirkti.
Atsakyti
QUOTE(ziv @ 2014 05 28, 16:01)
Noriu uogų, ne apželdinimo. Nelabai įsivaizduoju, kur tų augintojų rasti, tai ieškau, kur nusipirkti.

Yra tu vynuogininku ir nemazai. Jei netoli Vilniaus - Lentvaryje gyvenanti Aida Gaigalaite-Valatkeviciene, paktiskai visose sodinku mugese dalyauja; Zujunuose gyvenantis Juozelskis. Pasiguglinus tikrai surasite kontaktus. Is savo kuklios patirties, tikrai nerekomnduosiu isigiti pirma pasiulyta vynuogyte.
Atsakyti
QUOTE(ziv @ 2014 05 28, 14:07)
Laba diena, norėčiau pasisodinti desertinę vynuogę, atsparią šalčiams. Kur ieškoti sodinukų Vilniuje? Gal kas turit parduoti?

Gaila, bet aš Kaune ir tik kelis Palangos sodinukus beturiu.. smile.gif
Svarbu apsispręsti kiek atspari turi būti šalčiui - jei visiškai nedengiama ir viduryje lauko - tai pasirinkimas labai susiaurėja.
Bet jei turėsite tik vieną vynuogę - negi sunku ant jos užmesti kokį maišą, ar eglišakių? g.gif - tada visai kitas pasirinkimas ir galima tikrai skanių ir daug uogų turėti smile.gif
Atsakyti
Dar yra vynuoges.lt tinklapis. Bent jau paskaitinėti apie vynuogių veisles ir auginimą tikrai tinka smile.gif
Atsakyti
QUOTE(marijus123 @ 2014 05 28, 19:12)
Gaila, bet aš Kaune ir tik kelis Palangos sodinukus beturiu.. smile.gif
Svarbu apsispręsti kiek atspari turi būti šalčiui - jei visiškai nedengiama ir viduryje lauko - tai pasirinkimas labai susiaurėja.
Bet jei turėsite tik vieną vynuogę - negi sunku ant jos užmesti kokį maišą, ar eglišakių?  g.gif  - tada visai kitas pasirinkimas ir galima tikrai skanių ir daug uogų turėti smile.gif

Tikriausiai Jus turite siemet isaknydinta vynuoges ugliuka (sodinukas - isaknydintas ugliukas kuris perziemojo viena ziema ir jau yra uzsigrudines zemose temperaturose). Sodinuka dabar sodinti jau kiek veloka, o isaknydinta ugliuka - pats tas laikas. smile.gif Palangos atsparumas salciui tikrai pakankamas -30 laipsniu. Bet ar gali visiems patikti stipriai juntamas "lebruskinis" skonis !?
Atsakyti
QUOTE(gaja271 @ 2014 05 28, 20:18)
Tikriausiai Jus turite siemet isaknydinta vynuoges ugliuka (sodinukas - isaknydintas ugliukas kuris perziemojo viena ziema ir jau yra uzsigrudines zemose temperaturose). Sodinuka dabar sodinti jau kiek veloka, o isaknydinta ugliuka - pats tas laikas. smile.gif  Palangos atsparumas salciui tikrai pakankamas -30 laipsniu. Bet ar gali visiems patikti stipriai juntamas "lebruskinis" skonis !?

Dėl skonio ginčytis nenoriu smile.gif Kas man tikrai nepatinka - tai "sintetinis" parduotuvinių vynuogių (o ir kitų vaisių) skonis, tiksliau, beskonės vynuogės. O Palangos uogos man tikrai skanios ir tarp paprastų valgytojų nesu matęs nei vieno kuris paragavęs atsisakytų Palangos uogų dėl "lebruskos" prieskonio biggrin.gif
Atleiskit, tikrai nesiginčiju, kad daug šaltesniems kraštams tinkamų veislių turi šį prieskonį, bet man tai visiškai netrukdo mėgautis uogomis.
Kas iš šalčiui atsparių veislių Jums skaniausia?
Atsakyti
QUOTE(marijus123 @ 2014 05 28, 20:34)
Dėl skonio ginčytis nenoriu smile.gif Kas man tikrai nepatinka - tai "sintetinis" parduotuvinių vynuogių (o ir kitų vaisių) skonis, tiksliau, beskonės vynuogės. O Palangos uogos man tikrai skanios ir tarp paprastų valgytojų nesu matęs nei vieno kuris paragavęs atsisakytų Palangos uogų dėl "lebruskos" prieskonio  biggrin.gif
Atleiskit, tikrai nesiginčiju, kad daug šaltesniems kraštams tinkamų veislių turi šį prieskonį, bet man tai visiškai netrukdo mėgautis uogomis.
Kas iš šalčiui atsparių veislių Jums skaniausia?

Su parduotuvinemis lyginti niekaip negalima kurios dazniausiai buna nedanokusios jau nekalbant apie chemikalu gautus kiekius. O kur dar malonumas nuo to, jog tai tavo sode uzauginta uoga? smile.gif Del skonio gincytis nera prasmes, kas tinka vienam, gali visiskai netikti kitam. Todel ir siulau zmonems, sodinantiems viena - dvi vynuoges sau, pirmiau paragauti ir issirinkti sau patinkancia. Juk didelis nusivylimas, kai augini augaliuka metus du o rezultate - nei sis, nei tas verysad.gif
Asmeniskai man, is atspariu salciui vynuogiu kurios speja pilnai sunokti Lietuvos salygomis, labiausiai patinka Viktorija. Pliusai: atsparumas salciui -27, labai atspari ligoms, puikus muskatinis skonis. Minusai: moterisko tipo ziedai, uogos linke trukineti esant lietingiems orams nokimo metu.
Atsakyti
O gal galite pasiulyti skania ir salciam atsparia besekle vynuoge?
Atsakyti
QUOTE(lota @ 2014 05 28, 21:57)

Pernai sodinau 5 vynuoges: Monika, Zalsve, Liepsna, Varduva ir Relance. Rinkausi pagal atsparuma salciui ir ligoms, taip pat norejau, kad butu isvestos Lietuvoj.Ar pasirinkimas teisingas, nezinau, taciau greiciausiai buvo geri sodinukai. Vynuoges puikiai perziemojo,daug ziedu vede, spejau juos isskint, su viltimi, kad tai naudinga ateinanciu metu busimam derliui. Pirmos 4 vynuoges lietuviskomis saknimis, o Relance jau amerikoniska.
Papildyta:
QUOTE(Ja Nina @ 2014 05 28, 22:20)
Pernai sodinau 5 vynuoges: Monika, Zalsve, Liepsna, Varduva ir Relance. Rinkausi pagal atsparuma salciui ir ligoms, taip pat norejau, kad butu isvestos Lietuvoj.Ar pasirinkimas teisingas, nezinau, taciau greiciausiai buvo geri sodinukai. Vynuoges puikiai perziemojo,daug ziedu vede, spejau juos isskint, su viltimi, kad tai naudinga ateinanciu metu busimam derliui. Pirmos 4 vynuoges lietuviskomis saknimis, o Relance jau amerikoniska.

Tiesa, man labai profesionaliai patare medelyno savininkai, p.Velykiai, Pasvalio rajone, is ju pirkau.
Atsakyti
QUOTE(lota @ 2014 05 28, 22:57)

O kas yra skani? smile.gif Pav. vieni megsta pieniska sokolada, kiti - juodaji.
Dauguma amerikietisku besekliu yra pakankamai atsparios salciam:

Jupiter -27
Cenadice -27
Reliance -27
Somerset Seedles 30-35
Einset Seedles 25-27
Atsakyti
QUOTE(lota @ 2014 05 28, 22:57)

Labai skanią ir šalčiams atsparią ir besėklę turiu Ruskaja korinka. Tačiau ne visiems patinka smulkios uogos ir nedidelės kekės smile.gif
Tokios veislės kurioje viskas būtų kartu: atsparumas šalčiams, ligoms, didelės uogos, kekės, derlinga ir graži, besėklė ir labai skani dar neradau smile.gif visada tenka kažką aukoti, eiti į kompromisus..
Atsakyti
QUOTE(Ja Nina @ 2014 05 28, 23:23)
Papildyta:

Tiesa, man labai profesionaliai patare medelyno savininkai, p.Velykiai, Pasvalio rajone, is ju pirkau.

Butent, kas augina tikrai gali patarti ir padet issirinkti. O pav. turguose labai rizikinga, dauguma atsiveza is lenkijos pati pigiausia asortimente ir suinteresuoti iskisti. Pas juos visos idealios lotuliukas.gif ir nesvarbu, jog nevisos gali prinokti atvirame grunte, kitas praktiskai neimanoma nuo ligu apsaugoti ir tt.
Papildyta:
QUOTE(marijus123 @ 2014 05 29, 07:58)
Labai skanią ir šalčiams atsparią ir besėklę turiu Ruskaja korinka. Tačiau ne visiems patinka smulkios uogos ir nedidelės kekės smile.gif
Tokios veislės kurioje viskas būtų kartu: atsparumas šalčiams, ligoms, didelės uogos, kekės, derlinga ir graži, besėklė ir labai skani dar neradau smile.gif visada tenka kažką aukoti, eiti į kompromisus..

Tokia galetu buti Jupiter, bet jos komentuoti dar negaliu, tik siemet pasodinta.
Po dvieju metu pasimatys ar ji gali pretenduoti i idialios besekles vynuoges varda Lietuvos salygomis
Atsakyti