QUOTE(ERIKULKA @ 2014 05 26, 12:34)
Sveikos mamytės.
Turiu klausimukų, kurie neramina.
Įsidarbinau į įmonę, jie manęs neinformavo, kad yra kenksmingas darbas sveikatai. Bedirbant pasigavau alergiją, kurią baigiu išsigydyti po 12 dienų biuletenyje.
Nežadu grįžti į tą įmonę. Bet žinau, kad jei atleis darbdavys dėl sveikatos sužalojimo, stojus į biržą, man ji mokės 6 mėn. Ar aš teisi?
P.S Pagal kokį straipsnį turi jie mane atleisti dėl sveikatos sužalojimo?
Alga mėn 1100 Lt. Kokia suma su biuleteniu ( kur darbdavys moka 2d. ) turi būti? Išdirbau 9 dienas . Slenkantis pas mus 3d.d 3d. laisva Per mėnesį gaunasi 15 d.d
Paskaičiavau, išvedus vidurki 660 Lt. O kaip su tomis 2d. biuletenio?
Įmonėje dirbu nuo 2014/04/15d
Širdingai dėkoju.
Kenksmingas darbas sveikatai - čia pati taip nustatei? Ir alergija kilo būtent dėl kenksmingų darbo sąlygų? Nes matai, taip paprastai tas nenusistato. Netgi biuletenis tuomet yra apmokamas kitaip ir kitu kodu išrašomas. O susižalojus darbe yra atliekama tam tikra tos traumos įforminimo procedūra (surašomas aktas ir t.t.) ir apie tai privaloma pranešti darbo inspekcijai. Ar viskas buvo įforminta tinkamai?
Kadangi į darbą priimta esi dar tik šiek tiek daugiau nei prieš mėnesį - greičiausiai tavo darbo sutartyje yra numatytas bandomasis laikotarpis (standartiškai jis būna maksimalus 3 mėn.), jo metu darbdavys tave gali atleisti įspėjęs apie tai prieš 3 deinas. Gali būti, kad šiuo atveju taip ir bus padaryta.
Sodra neatsižvelgia į tai, dirbi tu slenkančiu grafiku ar ne. Sodros išmokos skaičiuojamos preziumuojant, kad žmogus dirba nuo pirmadienio iki penktadienio, nuo darbo grafiko priklauso ar už pirmas dvi ligos dienas darbdavys tau mokės ar ne (čia tuo atveju, jei biuletenis išduotas ne dėl traumos ar nelaimingo atsitikimo darbe).
Vienžo yra nemažų niuansų:
1. Koks tavo darbo stažas apskritai?
2. Koks bandomasis laikotarpis?
3. Kaip nustatyti kenksmingi faktoriai ir įformintas biuletenis?
Pasiskaityk čia apie pašalpos skyrimą bendruoju atveju:
http://www.sodra.lt/index.php?cid=324
O čia dėl pašalpos skyrimo traumos darbe atveju:
http://www.sodra.lt/index.php?cid=345
Atkreipiau dėmesį, kad pati rašai, jog biuletenis tau išduotas su 2 darbdavio dienom, reiškia, joks sužalojimas darbe tau nebuvo pripažintas. Tokiu atveju tau atskirai teks įrodinėti, kad tavo alergija tai trauma darbe.