Įkraunama...
Įkraunama...

ką vakar gamino taupančios?

QUOTE(Abonentienė @ 2006 12 20, 11:48)
Nufriebtas, arba liesas pienas. "Grynas" pienas yra per riebus.
Liesame piene daugiau baltymų.
Toliau iš interneto ištraukiau:

Sveikata
Žmogus, naudodamas kitų žinduolių pieną, elgiasi nelogiškai ir laužo gamtos dėsnius. Karvės pienas yra skirtas jos naujagimio, veršiuko, maitinimui. Kad turėtų pieno, karvės, kaip ir kiti žinduoliai (taip pat ir žmogus) privalo būti apvaisintos ir pagimdyti. Nuo seniausių laikų karvės yra išnaudojamos norint gauti produktą, kuris ne tik nėra būtinas, bet ir nėra tinkamas žmogui – jam, kaip ir kiekvienam žinduoliui, reikia tik motinos pieno ir tik kūdikystės laikotarpiu. Tada pienas yra pats sveikiausias, tinkamiausias, ir, be abejo, būtinas maisto produktas.

Kiekvienas gydytojas patvirtins, kad kūdikiams negalima duoti karvės pieno, nes jame yra:

    * tris kartus daugiau baltymų nei reikia, jų kokybinė sudėtis labai skiriasi nuo motinos pieno baltymų
    * per daug natrio, kalcio, fosforo, magnio,
    * per mažai angliavandenių,
    * per mažai geležies, ji blogai rezorbuojama, padidėja mažakraujystės išsivystymo rizika
    * per mažai cinko, vitaminų A, C ir D,
    * per mažai nesočiųjų riebiųjų rūgščių

Tai, kad paūgėjęs žmogaus organizmas lyg ir sudoroja pieno produktus, nereiškia, kad tai atsiliepia teigiamai sveikatai. Dažnai žmonės nė nenutuokia, su kokiomis problemomis gali būti susijęs pieno vartojimas.

Žmonėms sunku įveikti visuomenėje įsitvirtinusią ir nuolat kartojamą teiginį, kad „pienas – natūralus sveikatos šaltinis” ir pan.

Su pieno vartojimu susijusios problemos
1. Osteoporozė
Su pienu susijusios problemos

Pienas dažnai reklamuojamas kaip produktas, padedantis išvengti osteoporozės, tačiau klinikiniai tyrimai rodo visai ką kita. Buvo atliktas tyrimas, kuriame 12 metų buvo sekama 75000 moterų būklė, išvados: didesnis pieno kiekis mityboje visiškai neapsaugo nuo kaulų trapumo ir lūžių rizikos, nes kalcio, esančio karvės piene, mūsų organizmas nepasisavina (The Harvard Nurses Health Study, An Australian Study). Taigi šūkis - „Pienas – grynas kalcio šaltinis” – tėra dar vienas komercinis triukas. Osteoporozės riziką galite sumažinti nenaudodami gyvūninės kilmės proteinų, vengdami natrio, valgydami vaisius, daržoves, sportuodami. Kalcio yra - riešutuose, sėklose, pupelėse, žirniuose, žaliosiose lapinėse daržovėse, figose ir kt.
2. Širdies ir kraujagyslių ligos
Pieno produktai (sūris, ledai, pienas, sviestas, jogurtas) yra cholesterolio ir riebalų šaltiniai. Per didelis jų kiekis mityboje sukelia įvairias ligas, todėl geriau rinktis augalinės kilmės riebalus. Vegetarinė mityba, kurioje nėra pieno produktų, suderinta su pratimais, nerūkymu, streso vengimu gali ne tik apsaugoti nuo širdies ligų, bet ir padėti jas įveikti. Pieno pramonė siūlo vartotojams ir „dietinių”, neriebių produktų, tačiau tai nereiškia kad jie yra sveiki, apie tai skaitykite žemiau.
3. Vėžys

Kai kurie vėžio atvejai, pavyzdžiui kiaušidžių vėžys, manoma, yra susiję su pieno produktų vartojimu. Pieno cukrus mūsų organizme skyla į galaktozę. Galaktozė yra skaidoma fermentų. Kai pieno produktų suvartojama daugiau, nei fermentai geba suskaidyti galaktozės, ji pradeda kauptis kraujyje ir gali sukelti vėžį.

Krūties ir prostatos vėžys kartais taip pat siejamas su pieno produktų vartojimu, iš dalies dėl to, kad padidina į insuliną panašus augimo faktoriaus (IGF-I) kiekį. IGF-I randama karvės piene ir padidintą kiekį kraujyje tų žmonių, kurie pastoviai vartoja pieno produktus. Karvės piene randamos ir kitos medžiagos, sąlygojančios IGF-I kiekio padidėjimą. Naujausi tyrimai parodė, kad vyrai turintys daug IGF-I, turi keturis kartus didesnę riziką susirgti prostatos vėžiu nei tie, kurių IGF-I žemas.
4. Diabetas

Nuo insulino priklausomas arba I tipo (vaikų) diabetas yra siejamas su pieno produktų vartojimu. Įvairiose šalyse atliktas epidemiologinės studijos rodo stiprią sąsają tarp pieno produktų ir I tipo diabeto, manoma, kad pieno proteinai sukelia auto-imuninę reakciją, kuri, manoma, sunaikina insuliną gaminančias ląsteles kasoje.
5. Laktozės (pieno cukraus) netoleravimas

Laktozės netoleruoja daugelio žmonių organizmai (pavyzdžiui: 95% Amerikos azijiečių, 74% Amerikos čiabuvių (indėnų), 70% Amerikos afrikiečių, 53% Amerikos meksikiečių ir 15% kaukaziečių). Virškinimo sutrikimai, viduriavimai, dujų kaupimas ir kiti simptomai pasireiškia dėl fermentų, skaidančių pieno cukraus (laktozę), trūkumo. Nekreipdami dėmesio į šiuos požymius, žmonės, geriantys pieną, rizikuoja susirgti rimtomis ligomis.
6. Vitaminas D

Pienas nėra patikimas kokybiško vitamino D šaltinis. Atliekant tyrimus, kai kuriuose pieno mėginiuose vitamino D kiekis 500 kartų viršijo normą, o kai kuriuose – vitamino D nerasta išvis. Per didelis vitamino D kiekis gali būti nuodingas, sąlygoti kalcio pertekliaus atsiradimą kraujyje ir šlapime, kalcio nuosėdų susidarymą minkštuosiuose audiniuose, padidinti aliuminio ar kitų sunkiųjų metalų absorbciją organizme.
7. Teršalai

Pieno pramonėje įvairūs hormonai yra naudojami tam, kad padidintų karvių našumą. Kadangi karvės pagamina tokius pieno kiekius, kokio natūraliomis sąlygomis niekada nepavyktų, mastitai, pieno liaukų uždegimai fermose yra kasdienybė. Gydymui naudojami stiprūs antibiotikai, jų randama piene bei iš jo gaminamuose produktuose. Taip pat pasitaiko hormonų, pesticidų ir kitų cheminių medžiagų. Pieno pramonėje naudojamos didelės talpos pieno surinkimui,o joms dezinfekuoti naudojamos stiprios rūgštys, šarmai ar chloras. Tai labai toksiškos medžiagos ir dalis jų neišvengiamai patenka į galutinius pieno gaminius.


Nu nenoriu taip paistyt ne į temą, bet giliau pasidomėjus, daug ką "naujo" sužinotume.
Juk ir katėms negalima duot karvės pieno (kokia bobutė už tokiu žodžius tik piršta prie smilkinio pasukiotų, mažų mažiausiai).

O fermentinis sūris yra gaminamas iš nenugriebto pieno. Kaip rašoma:
Nereikėtų pamiršti, kad riebalų yra ir mėsoje bei pieno produktuose, ypač riebus yra lydytas ar fermentinis sūris.


ojoj, ojoj... doh.gif turbut is veganu puslapio istraukei...
jei padauginsime bet kokio produkto, tai bus blogai. bet dar niekur negirdejau, kad saikas kenkia...

o kad butu i tema:
vakar ir man vakariene beveik nieko nekainavo, grizom is mano tevu, tai valgiau mamos idetus su svogunais ir pomidoru padazu pakepintus virtus grybus su mamos keptu baltu pyragu... essen.gif
Atsakyti
apmire temeje kazkaip g.gif as vakar dariau tokia pusiau pigia sriuba: nusipirkau saldytu darzoviu nebrangiai, ipjausciau pora bulviu dar, pora kubeliu sultinio. man tai labai skanu
Atsakyti
QUOTE(egliosha @ 2007 01 07, 23:48)
apmire temeje kazkaip g.gif as vakar dariau tokia pusiau pigia sriuba: nusipirkau saldytu darzoviu nebrangiai, ipjausciau pora bulviu dar, pora kubeliu sultinio. man tai labai skanu


as panasiai darausi sau tokius ala dietinius siupinukus thumbup.gif
primetu saldytu darzoviu, kokia morka, o bulves per burokine sutarkuoju ir gaunasi tada toks tirstas "birzgalas" - mirksiukas.gif
Atsakyti
na as tai ne dietini pasidarau su tom darzovem lotuliukas.gif atsildau mikrobangej darzoves ir patroskinu su grietine. nu laaabai skanu gaunas, bet labai nedaug, vienu prisedimu sukramtau viska, geriau sriuba virti tirsta
Atsakyti
Dariau čenakus, ne vakar, o užvakar, bet gal užskaitysit smile.gif Pripjausčiau morkų ant dugno molinukų, po to po didelę bulvę ar pusantros, svogūnų, česnakų ir mėsytės keletą gabalėlių ant viršaus dėl skonio ir kvapo smile.gif Nerealiai skanu, bet pigu. Dviems žmonėms morka, 4 bulvės, 200g mėsos kokios tik nori, svogūnas ir pusė česnako smile.gif Na, dar lauro lapeliai, pipirai, druska ir pan smile.gif
Atsakyti
Vakar isvyriau makaronu sriubos ir toki troskini, vistiena, morkos, bulves, kopustas ir prieskoniai, gavosi labai skanu, bet vyras nevalgo g.gif taigi jam vakar pietums, vakarenei ir siandien pietums kepiau bulves su desrelem, na kai yra laiko tai ispildau jo kaprizus rolleyes.gif jei netureciau tai valgytu troskini cool.gif
Atsakyti
O mudu su vyru gaminom paprastą, senokai pamirštą patiekalą - išsikepėm pabuvusio batono, pamirkyto kiaušinių ir pieno plakinyje ir apsibarstėm cukrumi su cinamonu...
Ir skanu, ir pigu, ir produktų "pabuvusių" neišmetėm ax.gif
Atsakyti
QUOTE
O mudu su vyru gaminom paprastą, senokai pamirštą patiekalą - išsikepėm pabuvusio batono, pamirkyto kiaušinių ir pieno plakinyje ir apsibarstėm cukrumi su cinamonu...
Ir skanu, ir pigu, ir produktų "pabuvusių" neišmetėm 

reiks ir man prisiminus pagaminti, skanu budavo, atsimenu prie arbatos rolleyes.gif
o as vakar nupirkau vista, ispjoviau krutinele, tai ryt bus kepsniai is jos (krutinele, 2 kiausai, 2 v.s. majonezo, 2 v.s. krakmolo, 2 v.s. miltu + prieskoniai), vakar buvo is likusios dalies vistos kugeleis su vistiena, siandien verdu is ispjauto stuburo vistienos sriuba (morkos, ryziai)
Atsakyti
QUOTE(Lalaa @ 2007 01 10, 21:19)
Vakar isvyriau makaronu sriubos ir toki troskini, vistiena, morkos, bulves, kopustas ir prieskoniai, gavosi labai skanu, bet vyras nevalgo  g.gif  taigi jam vakar pietums, vakarenei ir siandien pietums kepiau bulves su desrelem, na kai yra laiko tai ispildau jo kaprizus  rolleyes.gif  jei netureciau tai valgytu troskini  cool.gif



nu reikia juk palepinti vyrus kai kada drinks_cheers.gif o ka dar dejai i makaronu sriuba?
Atsakyti
Vakar pietums makaronu sriuba
Siandien - troskintos sirdeles su bulvem...
Atsakyti
QUOTE(Katu @ 2007 01 12, 10:38)
O mudu su vyru gaminom paprastą, senokai pamirštą patiekalą - išsikepėm pabuvusio batono, pamirkyto kiaušinių ir pieno plakinyje ir apsibarstėm cukrumi su cinamonu...
Ir skanu, ir pigu, ir produktų "pabuvusių" neišmetėm  ax.gif


Mes kartais vietoj cinamono kakava apibarstom, ir po to kepam essen.gif
Atsakyti
Siandien kepiau kugeli (bulves is kaimo ax.gif )
Atsakyti