Įkraunama...
Įkraunama...

Krikštas

4u.gif
Sveiki, ruošiamės krikštyti vaikelį, jau paskirta data, bet kunigas nežino, kad mūsų antra santuoka. Gal reikėtų dar kartą nueiti asmeniškai su kunigu apie tai pasikalbėti?
Atsakyti
o apie ka norit su tuo kunigu kalbet? tipo, klaust ar galima SAVO vaika krikstyt? Ar jus pakviesti but krikstateviais ir zadat svetima vaika kristyti?
Atsakyti
Savo vaiką. Bet išgirdome kalbų, jog anktesnysis miestelio klebonas (kuris buvo labai arogantiškas) nekrikštijo vakiukų, gimusių antroje santuokoje. Tėvai veždavo į Kauną arba į Raudondvarį. Nežinau, kaip dabartinis klebonas tuo klausimu...
Atsakyti
visi privalo krikstyt vaikus is pirmu, antru, desimtu ar visai ne santuokoj gyvenanciu tevu. O jei kunigas "su priciudu", tai cia jau kitas reikalas.
Atsakyti
QUOTE(Terroriste @ 2014 06 13, 11:57)
visi privalo krikstyt vaikus is pirmu, antru, desimtu ar visai ne santuokoj gyvenanciu tevu. O jei kunigas "su priciudu", tai cia jau kitas reikalas.


4u.gif visiškai teisingai. Mes jau po krikštynų, viskas praėjo puikiai. Klebonas net nusistebėjo: kaip galima nekrikštyti vaikelio? Juk vaikai už tėvų klaidas neatsako.
Atsakyti
Labas vakaras smile.gif

As turiu klausima,ar krikstotevu gali buti issiskyres,bet jis buvo vedes civiline santuoka?
Atsakyti
Įdomi situacija. Jei atitinka krikštatėvui keliamus reikalavimus (krikštytas, Komunija, Sutvirtinimas, negyvena nuodėmėje, pvz. "susimetęs"), pagal "raidę" gal ir gali (nors dėl to irgi esu linkusi abejoti). Bet mano akimis tik pagal ją, nes šiaip, tegu Bažnyčia derama santuokos krikščioniui forma ir laiko tik sakramentinę, vis tik ji nesidžiaugia suirusia civiline santuoka. Ir mano akimis būtų didžiausias absurdas, jei skyrybos (tegu ir iš civilinio ryšio) žmogų padarytų labiau tinkamu krikščioniško gyvenimo pavyzdžiu (nes gyvenantis civilinėje santuokoje krikštatėviu būti pagal visas taisykles negali). A la "mesk žmoną, nes vedei tik CMB ir galėsi būt krikštaėviu". Paprastai siūloma tai pataisyti, o ne ardyti. Na nebent žmogus išiskyrė, įtikėjo ir bando kažkaip rimčiau krikščioniškai savo gyvenimą tvarkytis. Per mažai žinoma situacija, kad būtų galima apie ją vienareikšmiškai atsakyti.
Paklauskite parapijos, kurioje planuojate krikštyti, kunigo. Taip pat galima užduoti klausimą internetu.

O šiaip forume yra visa temų grupė, skirta Krikštynoms, yra kelios temos ir apie krikštatėvius. Nors kartais ten, kad rast ką tikro nemažai temos perverst reikia. biggrin.gif
Vis tik daugeliu atveju esminis klausimas yra patiems tėvams - kodėl savo vaiką noriu padaryti krikščionimi. Nes vėliau būna "gražu" stebėti, kai tie patys prie altoriaus pasižadėję vaiką krikščioniškai auklėti, "prisimena", kad "mes nepraktikuojantys ir nereikia mums čia jokių krikščionybių". O kas per Krikštą pažadėta - ai šiaip, nieko nereiškia, "iš tradicijos". Čia ne jums asmeniškai. Čia bendrai... apie suaugusių žmonių duodamų pažadų ne/sąmoningumą.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo hi (:: 28 lapkričio 2014 - 22:36
QUOTE(*Grazina* @ 2014 11 27, 20:39)
Labas vakaras smile.gif

As turiu klausima,ar krikstotevu gali buti issiskyres,bet jis buvo vedes civiline santuoka?

teoriskai, kriksto tevais turi buti parinkti zmones, kuri yra gerais krikscionimis. O tokie nuodemej negyvena, vadinasi, jei gyveno "susimetes" yra blogas krikscionis blink.gif

Bet manau, kad tikrai svarbiausias klausimas turetu buti, kodel norit vaika krikstyti? Ar tikrai esat tinkintys ar darot tai del mados, nes grazu, nes reikia, nes ka gimines pasakys.
Atsakyti
QUOTE(Terroriste @ 2014 11 29, 09:02)
O tokie nuodemej negyvena, vadinasi, jei gyveno "susimetes" yra blogas krikscionis  blink.gif

Na susituokęs CMB vis tik nelaikomas "susimetusiu", todėl tai ir siūloma ne ardyti, o esant galimybei pataisyti. Taip, tai nėra pakankama krikščioniui, nėra pakankama buvimui krikštatėviu, bet vis tik "susimetęs" ir "susituokęs CMB" nėra visai tas pats. "Tokių žmonių padėties negalima sulyginti su ta, kai žmonės gyvena visai nesusituokę, nes čia bent kiek įsipareigojama laikinam ar, galimas daiktas, pastoviam gyvenimui, nors dažnai tam sprendimui nėra svetima skyrybų perspektyva. Tokios poros, norėdamos, kad jų santuoką viešai pripažintų valstybė, pasirengusios ne tik siekti naudos, bet ir prisiimti įsipareigojimus. Nepaisant to, ši situacija Bažnyčiai nepriimtina. " Iš "Familiaris Consortio". Bet čia jau kita tema.
Atsakyti
na gal ir tikrai netolygu "susimetusiam" g.gif bet jei zmogus tuokesi tik CMS, o baznycioj ne, tai kazin ar galima ji laikyti uoliu kataliku.
Atsakyti
Gavau atsakyma is klebono,kurioje baznycioje krikstysim vaikeli, atsakymas toks:

KRIKSTATEVIU JIS BUTI NEGALI,NES YRA PAZEIDES SANTUOKOS SAKRAMENTA,NES VEDE CMS,JIS GALI BUTI LIUDININKU,BET NE KRIKSTATEVIU... smile.gif
Atsakyti
QUOTE(Terroriste @ 2014 11 29, 19:08)
na gal ir tikrai netolygu "susimetusiam"  g.gif bet jei zmogus tuokesi tik CMS, o baznycioj ne, tai kazin ar galima ji laikyti uoliu kataliku.

Na uoliu kataliku (ir atitinkančiu krikštatėviui keliamus reikalavimus) matyt ne, tiek kad nereiktų sudėti į "vieną lentyną" su apskritai nesituokiančiais. Bet tik tiek ir kalbant nebe šios temos ribose...
Atsakyti