
Šimtalapis
Produktai:
5 kiaušiniai, 25gramai mielių, 0,5 stiklinės pieno, miltų, aguonų, cukraus, sviesto.
Receptas:
Mieles ištrinti su 1 šaukštu cukraus, kol pasidarys skystos. Tada įmušti kiaušinius.
Aguonas nuplikinti trupučiu karštu pienu. atvėsinti pieną likusį ir supilti į mieles, gerai išmaišyti ir po truputį pilti miltus, iki kol bus galima minkyti tešlą, bet dar liptų prie rankų, nes jei perdaug bus miltų neišsitampys. Kai jau tešlą galima minkyti, tai apipilam stalą ir rankas aliejumi ir pradedame minkyti apie 1h be pertraukų, o kad nepriliptų tešla vis miltais arba aliejumi patepkite. po intensivaus minkimo padaliname tešla į tris dalis ir padarę įdubas uždengiame rankšluosčiu.
Pasiruošiam ant kėdės tempimui pagalves, kad nebūtų per žemai. ir apklojame plevele ir dar medžiaga švaria, kurios negaila ir lygią. apibarstome miltais, taip pat formą ištepame aliejumi ir netoliese pasidedame. pasiruošeme cukrų su šaukšteliu, apiplykitas aguonas ir minkštą sviestą, kad galėtume lengvai tepti.
Tada kai truputi pakilusią tešlą pradedame daužyti tarp ranku ir ploti, kad ji temptusi ir per vidurį iki opersimatymo plonėtų, kai jau sunku išlaikyti uždedame ant paruoštų pagalvių ir kraštus po truputi spudeliodami tampom, kol pakankamai didelės formos ir skaidrus būtų. bet prieš imant tešlą patariu rankas ištepti aliejumi, tada lengviau tampysis ir reikia atsargiai tampyti, nes ji lengvai plyšta, o pataisyti neimanoma. taip ištampius pirmą tešlos gabalėlį ištepam sviestu ir apibarstome cukrumi, poto antrą gabalėlį ant jo ištempem ir vėl ištepam sviestu ir cukrumi. trečią ištempę vėl ištepam sviestu ir cukrumi, ir išpilam aguonas, pasklaidom beveik per visą plotą, tada atsargiai pakeliam vieną kraštą ir jis susivinioja į ritinį ir atsargiai perkeliame į formą. kepame kol parus ir prie degtuko nelips, beje orkaitė turi būti įkaitinta