Įkraunama...
Įkraunama...

Šiukšlių rūšiavimas

QUOTE(bitule @ 2008 01 13, 14:03)
Na, tiesa sakant, tai aš visai ne pinigus turejau omeny  unsure.gif, o žalą gamtai (kuriuo atveju ji didesnė).
Tik turbut nelabai man išeina aiškiai išdėstyt savo mintis  blush2.gif
Papildyta:
Aš irgi ta keistuolė su sietkele  drinks_cheers.gif  tongue.gif  Ir man labai gaila, kad pas mus tą dar mažai kas supranta.

lotuliukas.gif lotuliukas.gif Beje, Iki parduota "sietkeles" visam gyvenimui, po , 4.99 lt - jei suplys ar kaip kitaip isirs, tada ateisi i IKI ir tau pakeis nemokamai i nauja tokia pat "sietkele"- nereliai faina mintis!
Atsakyti
Rūšiuojame, bet kolkas tik stiklą, popierių ir plastmasę, nes metalo konteinerio pas mus nėra... unsure.gif
Atsakyti
Rūšiuoju, bet kolkas tik stiklą ir plastmasę mirksiukas.gif
Atsakyti
Aš ir rūšiuoju. Vyras net šaiposi, kad tiek spintelėj atskirai prisikraunu, matai jam maišo. g.gif Tai prieš naujus, kai nešiau kelis atskirus maišelius pasišaipė, o buvo slidu, kritau ant nugaros galvojau kad neatsikelsiu. schmoll.gif Bet nors ir su labai skaudančia nugarą pasiekiau savo tikslą, išrūšiavau. blush2.gif Tikrai, gaila, kad pas mus žmonės tokie abejingi, juk jų vaikai gyvens ant tos Žemės, negi po saves nieko gero nepaliksim? Aš už ekologija, kiek galiu tiek prisidedu prie Žemės išsaugojimo.Naudoju ekologiškus produktus ir rūšiuoju. thumbup.gif
Atsakyti
Susidomėjau jūsų tema, radau rašančiųu,kad viskas išvežama viena mašina, nepatingėjau pastovėti ir pažiūrėti,kaip pilamos šiukšlės biggrin.gif Mašinoje - yra keli skyriai thumbup.gif

kur ką mesti man patiko šita info (radau internete):

Būtina rūšiuoti visas pakuotes:

stiklines;
popierines ir kartonines;
plastikines;
metalines.
Rūšiuokite namuose ir meskite į atitinkamus konteinerius prie jūsų namų!
Jeigu rušiavimo konteinerių nėra – kreipkitės į savo savivaldybės administraciją.

Didžioji dalis panaudotos pakuotės atliekų, kuri gali būti naudojama kaip antrinė žaliava, patenka į sąvartyną. Todėl reikėtų jas rūšiuoti, kad būtų:

sukaupiamos antrinės žaliavos, iš kurių galima pagaminti naujus produktus;
tausojami gamtos ištekliai ir energija;
sumažintas atliekų patekimas į sąvartynus ir kenksmingumas aplinkai;
pristabdytas miškų kirtimas, vandens bei oro tarša;
sumažintos buitinių atliekų tvarkymo išlaidos.

Į popieriui skirtą konteinerį meskite švarų popierių ar kartoną:

žurnalus,
laikraščius,
pakavimo popierių,
kartonines dėžutes,
gofruoto kartono dėžes,
kartoninę gėrimų pakuotę (pieno, sulčių ir pan.).

Nemeskite:

tapetų,
servetėlių,
popierinių nosinių,
pakelių nuo traškučių,
kalkinio ir riebalais,
sutepto popieriaus.
Popierinės nesuirusios atliekos sąvartyne išguli 2 metus. Vienas konteineris popieriaus išgelbės nuo kirtimo vieną medį.

Į stiklui skirtą konteinerį meskite:

butelius,
stiklainius,
nereikalingus stiklo indus,
įvairaus stiklo duženas.
Butelius ir stiklainius išplaukite. Popierinių etikečių pašalinti nereikia.

Nemeskite:

porceliano duženų,
elektros lempučių bei dažais ar tepalais užterštos taros,
ampulių, stiklinių vaistų buteliukų,
keramikos šukių,
veidrodžių,
automobilių langų stiklų,
lempų ir dujinių lempų,
stiklo lakštų,
armuoto stiklo,
kristalų.
Stiklas gamtoje sudūlėja per 900 metų.

Į plastikui skirtą konteinerį meskite:

plastikinius PET butelius (nuo limonado, mineralinio vandens, alaus, aliejaus),
indelius nuo padažų, majonezo, indų ploviklio, šampūno,
polietileno plėvelę.
Lengviausiai perdirbama plastikinė PET, HDPE, LDPE pakuotė. Šiuos ženklus rasite įspaustus apatinėje pakuotės dalyje.

Prieš išmesdami riebalais užterštus indelius, juos išplaukite, tik tada juos bus galima vėl

perdirbti.

Vis daugiau perdirbimo galimybių atsiranda ir kitoms plastiko rūšims, todėl verta rinkti ir

rūšiuoti visas plastikines pakuotes.

Nemeskite:

tepalo bakelių,
taros nuo dažų ir antifrizo,
riebalais užterštų jogurto, margarino,
grietinės indelių.
Užterštų plastikinių pakuočių atliekų tvarkymas yra sudėtingas technologinis procesas, todėl šiuo metu Lietuvoje realios yra tik deginimo galimybės.

Irdamas ir deginamas plastikas išskiria daug nuodingų junginių, teršiančių orą, vandenį ir žemę. Plastiko pakuotės sąvartyne išsilaiko 200 metų.

(Žaliojo taško informacija)

Metalinės pakuotės atliekų nėra tiek daug, kad joms surinkti vertėtų statyti atskirą konteinerį. Rūšiuodami atliekas, šias pakuotes meskite į stiklui skirtą konteinerį.

Meskite:

konservų dėžutes,
skardines nuo gėrimų,
metalines gaiviųjų gėrimų, alaus, vandens skardines,
aliuminio lėkšteles ir kepimo skardines,
metalinius dangtelius, dėžutes ir visas kitas buityje susidarančias metalinės pakuotės atliekas.

Kita metalinių pakuočių perdirbimo galimybė – atiduoti į metalo supirktuvę.

Nemeskite:

aerozolinių flakonų,
taros nuo pavojingų cheminių medžiagų,
dažais užterštų dėžučių.

Konservų dėžutė sąvartyne išguli 90 metų.

Yra ir tokių pakuočių, kurias neaišku kokiai rūšiai priskirti ir į kurį konteinerį mesti. Dažniausiai tai – plastiko turinčios pakuotės, todėl jas meskite į plastikui skirtą konteinerį.

Seni baldai taip pat tampa atliekomis. Nekraukite jų šalia namų ir nemeskite į konteinerius. Didžiuosiuose miestuose ir kai kuriuose rajonų centruose joms yra skirtos didelės atliekų priėmimo aikštelės.

Informaciją apie atliekas tvarkančias įmones rasite čia:

http://193.219.55.14...TIR.py/m_search

jau perdirbami ir tetrapakai, mesti reik į popieriaus konteinerius:

http://aplinka.vilni...79/Default.aspx

riebius indelius (jogurto, grietinės)- būtina išplauti, tada galima mesti į plastiko konteinerį 4u.gif

Mes rūšiuojame atliekas jau kokius trejus metus thumbup.gif

tik pas jus paskaičiau apie kažkokius tvirtus kvadratinius maišus? kur tokius gauti ir kaip jie atrodo?

Papildyta:
tiesa metalą (dangtelius, skarbinkes) galima mesti į stiklo konteinerį , jei nėra spec konteinerio.
Atsakyti
QUOTE(bitule @ 2008 01 13, 12:03)
Na, tiesa sakant, tai aš visai ne pinigus turejau omeny  unsure.gif, o žalą gamtai (kuriuo atveju ji didesnė).
Tik turbut nelabai man išeina aiškiai išdėstyt savo mintis  blush2.gif
Papildyta:
Aš irgi ta keistuolė su sietkele  drinks_cheers.gif  tongue.gif  Ir man labai gaila, kad pas mus tą dar mažai kas supranta.

Ir aš žaliaterbė..............ir diedas biggrin.gif
Atsakyti
Rūšiuoju.
Atsakyti
Aciu Ingule uz ishsamia informacija.Dabar zinosiu, kur mesti tetrapakus.Rusiuoju popieriu, plastmase ir stikla biggrin.gif
Atsakyti
Ačiū, Ingule, už info. Atliekas rūšiuoju, bet vis sukdavau galvą ką galima mesti ko ne ir pan. Patingėjau internete paieškoti, o Tu čia viską taip gražiai išdėstei. Ačiū dar kartelį user posted image
Atsakyti
QUOTE(Ingulė @ 2008 03 22, 09:52)
jau perdirbami ir tetrapakai, mesti reik į popieriaus konteinerius:

atliekų rūšiavimo lankstinuke nurodyta, kad tetrapakų prie popieriaus nemesti unsure.gif bet jei jau perdirbami, tai liux naujiena biggrin.gif
Atsakyti
Kokie gražūs nauji "Švaros" rūšiavimo konteineriai bigsmile.gif
Atsakyti
Gal galit padeti? 4u.gif
Turiu daug stiklu lakstu nuo senos verandos ax.gif Kur man tuos stiklus deti? I stikline tara renkancius konteinerius netelpa per ta skyle doh.gif nes lakstai dideli, po metra plocio.
Buciau labai dekinga uz informacija 4u.gif Veiksmas Vilniuje.
Atsakyti