QUOTE(-sky- @ 2014 08 24, 09:16)
Sveikos merginos, kreipiuosi pagalbos i zinoves. Pradejom paleo, ismeciau visus miltinius, kuopas, cukru ir t.t. Na stengemes maitintis kaip priklauso ir stai cia susiduriau su bedom:
1. Kaip teisingai valgyti vaisius? Zinau, kad persistengti nederetu, ypac kai MB cukrus siek tiek pakiles, bet jis nors uzmusk po sociu pietu tiesia ranka link deserto t.y. kokio nors vaisiaus. Tai vakar per diena susekiau, kad tu vaisiu nemazai susidaro cia arbuzo gabalas, cia kriause, dar kaktusu vaisiu, nu zodziu.... Tai va, nespeju su literatura prisivyti, gal kuri patarsite?
judviem abiems pagal kvėpavimą(pH indeksą) greičiausiai yra gliukogeninis disbalansas. Todėl, kad suprastum kodėl ta ranka tiesiasi prie kažko saldaus, turi žinoti:
Jei organizmas yra ilgai veikiamas tokiomis didelėmis cukraus dozėmis ir kartu didelėmis insulino koncentracijomis, išsivysto apsauginė reakcija. Gali atsirasti audinių nejautrumas insulinui. Jei ląstelės nėra jautrios insulinui, tai jos labai sunkiai priima naujas gliukozės molekules. Kadangi gliukozė į ląsteles patenka sunkiau, tai energijos gamybai daugiau naudojami riebalai. Apie tokį žmogų sako, kad kuo daugiau jis valgo, tuo labiau jis lysta. Toks medžiagų apykaitos sutrikimas vadinamas ketogeniniu arba tiesiog II tipo (įgytu) diabetu. Galima ir kita organizmo reakcija. Gali atsirasti audinių hiperjautrumas insulinui. Tokiu atveju visa gliukozė patenka į ląsteles virsta kūno riebalais, o kraujyje nuolat labai žemas gliukozės kiekis arba jis labai greitai ir žemai nukrinta iškart pavalgius. Apie tokį žmogų sakoma, kad valgo, bet nepavalgo, tik pampsta. Toks medžiagų apykaitos sutrikimas vadinamas gliukogeniniu arba tiesiog hipoglikemija.
GLIKEMIJOS SUTRIKIMAI
Dauguma organizmo ląstelių, energijai gaminti naudoja tiek riebalus, tiek ir angliavandenius. Gliukogeninis ir ketogeninis disbalansai susiję su glikemija, t.y. su gliukozės ir insulino koncentracijos kraujyje pusiausvyra, ir su lipidų koncentracijos kraujyje pakitimais. Kartu tai susiję su energijos gamyba ląstelėse ir su organizmo autoreguliacija. Taigi glikemija sieja ląstelinį ir sisteminį lygius.
Gliukogeninis disbalansas
Gliukogeninio disbalanso atveju energijai gaminti ląstelėse išnaudojami daugiausia angliavandeniai, todėl gliukozės koncentracija kraujyje yra labai nepastovi ir dažnai krenta labai žemai, kartu nepakankamai išnaudojami riebalai ir lipidų koncentracija kraujyje yra padidėjusi. Dėl gliukozės koncentracijos kraujyje svyravimų, smegenys ir nervų sistema yra maitinamos netolygiai ir sutrinka neurocheminė pusiausvyra. Dėl žemos gliukozės koncentracijos kraujyje dažnai norisi valgyti ir pasisotinama tik krakmolingu arba saldžiu maistu. Angliavandenių perteklius mityboje skatina organizmą versti juos riebalais, ir kadangi riebalų deginimas yra neefektyvus, jie organizmo yra kaupiami. Dėl neefektyvios energijos gamybos kraujas rūgštėja, o organizmas, bandydamas kompensuoti, sujungia kitas sistemas. Toks kraujo sudėties ir nervinės veiklos sutrikimas, kartu ir organizmo bandymas visą tai kompensuoti sukelia šiuos simptomus:
energijos trūkumas
fizinis ir ypač protinis nuovargis
dažni gliukozės koncentracijos kraujyje svyravimai
depresija
nerimas
tulžies problemos
negilus kvėpavimas, dusimas
aukšta cholesterolio koncentracija kraujyje
nekontroliuojamas viršsvoris
Gliukogeniniam disbalansui nevaldomai didėjant išsivysto reakcinė hipoglikemija arba kažkuris iš energijos gamybos disbalansų.
todėl nusipirkit gliukomatį- jie ne prūdais kainuoja- ir pamėginkit pasidaryti vienos dienos gliukogramą- tada bus aišku kiek pakyla gliukozė, kada ji krenta, ir tada ateis supratimas iš kur kyla tas nenumaldomas noras kažką sukramtyt.
Tačiau tokiu atveju vaisiai- netinkamas pasirinkimas- fruktozė tik didina atsparumą insulinui . Turėkit po ranka gliukozės miltelių ar tablečių.
Jam naudinga kompanija
http://www.diabetes-warrior.net/