QUOTE(pagyvenus @ 2015 05 25, 23:30)
Tai aišku prapūs siurblys. Ir sudėjus balansinius sutvarkys srautus per tas dvigubai bediskiriančias ilgiu kilpas. Tik klausimas, kam to reikia, jei galima projektuoti subalansuotą sistemą.
Pas mane 200 kv ploto padengta 10 vamzdžių po 100 metrų. Nereikėjo nei vieno balansinio vožtuvo, ir siurblys papildomai neapkraunamas.<{POST_SNAPBACK}>
Pas mane 200 kv ploto padengta 10 vamzdžių po 100 metrų. Nereikėjo nei vieno balansinio vožtuvo, ir siurblys papildomai neapkraunamas.<{POST_SNAPBACK}>
Susidėjau ant kiekvieno padavimo galo po vieną pilną 2m ilgio patį ploniausią/pigiausią kevalą kokį tik senukai turėjo. Ir net po šio BangO argumentuoto pasisakymo nemanau kad suklydau. Arti kolektoriaus vamzdukai tankūs, jie techninėje patalpoje, kuri ir taip tikriausiai bus pati šilčiausia patalpa dėl boilerio joje, kitos įrangos. Kitoje sienos pusėje virš vamzdžių tankumyno koridorius, kuriame šiluma taip pat mažiausiai reikalinga, o be kevalo jos būtų ten daugiausia. Šiek tiek suprastinau šilumos atidavimą į betoną, bet manau betono temperatūra bus tolygesnė per visą plotą, kas plokščiam pamatui visai gerai. Taip pat sudėjau po 0,5m kevalo galiuką ant kiekvieno grįžtamo galo. Tik tam, kad iš betono minkštai išlįstų

QUOTE(BangaS @ 2015 05 26, 10:55)
Priešingai nei Milao, kevalų niekur nesiūlyčiau dėti. Tegul visa šiluma patenka į pamatą nesvarbu kurioje vietoje. <{POST_SNAPBACK}>
Na ir mano galutinis variantas, toks koks realiai ir padarytas (paspaudus atsidaro didesnis paveiksliukas):

Tikslas buvo daryti visas kilpas vienodas po 50m. Tas tikslas buvo pakoreguotas iki 49m tam, kad sukarpius 200m ilgio ritę liktų metriux rezervo. Viena tik kilpa specialiai buvo numatyta, kad turėtų būti trumpesnė ir šiltesnė - vonios. Bet ji dėl patalpos mažumo savaime gavosi trumpesnė, tai čia stengtis kombinuojant visai nereikėjo. Viena kilpa šiek tiek gavosi ilgesnė - 54m, bet iš ritės kerpant po trumposios vonios kilpos, visos 4 viršutinės piešinuko dalies kilpos gražiai susikarpė iš vienos 200m ilgio ritės. Kitas kilpas pavyko gan tiksliai pritraukti iki užsibrėžto 49m ilgio.
Kas mano šildymo vamzdukų išdėstyme įdomesnio, įmanomo išskirtinai tik plokščiuose pamatuose - devintoji kilpa eina aplink visą namą ne po grindimis, o po sienomis. Vos keletas cm nuo sienos išorinio perimetro. Tai 47,5m kilpa, kuri prieš sukdama aplink namą, dar pavingiuoja plotelyje po prieškambario rūbų spinta. Tai tarsi tarpinis variantas tarp grindinio ir sieninio šildymo/šaldymo.
Palyginus su ankstesniu planuotu variantu, atsisakiau skirtingų žingsnių pasieniais, pereinamose plotuose ir centre. Žingsnis visur 20cm, kaip armatūros. Tas ankstesnis variantas buvo kaip treniruotė, dar neįvertinus visų galimų klojimo niuansų, tokių kaip "prie ko gi tvirtinti".