Įkraunama...
Įkraunama...

Pomidorų namučiai 2

QUOTE(saulute32 @ 2014 09 07, 17:49)
kaip visada daktaru nuomones skirias  lotuliukas.gif o demetlige pavojinga? reikia gyymo? kokio? g.gif


čia ne dėmėtiligė. Čia tikrų tikriausia fitoftora, t.y. maras. Plinta jis labai greit. Ryt jau turėtumėt pamatyt gerokai daugiau tokių juodulių, vėliau ims juoduot stiebai ir vaisiai. Priemonė tik fungicidas, o čia jau Jums spręst, ar naudot jį, ar atsisveikint su pomidorais šį sezoną. Liaudiškos priemonės šiuo atveju bejėgės - sakau iš nuosavos patirties.
Jei nutarsit kovot, pirkit Revus, skinkit visus pažeistus lapus, visus raustančius pomidorus ir purkškit. Jei nutarsit, kad chemijos nenorit, skinkit visus pomidorus, nes vistiek juos prarasir - pajuoduos.
Papildyta:
QUOTE(tany @ 2014 09 07, 14:01)
tiesa pas mane irgi jau yra, nes jau 1.5 menesi nieko nepurskiau, pas mane pomidorai jau senokai baigesi.... keli tik kabalioja... tai negaila tu likuciu visai... nuskiniau tos pazeistus lapus, ir palikau...kaip bus taip....


manau, ne panacėja tie biopreparatai. Aš jų nenaudojau, o pomidorų pilnas šiltnamis. Tik kad noksta jie daba labai jau neskubėdami. Vyresnėliui labai patiko pomidorų padažas (tas, kur Asese įmetė, o aš bumbėjau, kad nieks anksčiau neužrodė), o pomidorų praktiškai tik valgymui, virimui niekaip toks kiekis nesunoksta..
Papildyta:
QUOTE(Kulkė @ 2014 09 07, 17:52)
Tikrai nebus Miodų, Volkovų, Mazarinių, . Bielij Sachar irgi nebus.


nepatiko šitie?
Biejyj Sachar ir pas mane tikrai nebus biggrin.gif Kaip ir Ananasų.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo saintlina: 07 rugsėjo 2014 - 21:02
QUOTE(adija5 @ 2014 09 05, 17:23)
Aš tuos Jaicus tai turiu užsižymėjus enzė, ir,jei rasiu pirkt,nusipirksiu.Gi žąsies kiaušas,ne koks kuilio pautas .Ir kiek pamenu,tai derlingi.Be to net Saintlina ir ta anuos turi  g.gif


klausai.. jau norėjau pasiūlyt atsiųst, ale tokią diskusiją išvartėt blink.gif
Atsakyti
Ne mano skonio jie. Miodas nustebino tik vaisiu dydziu, o Volkovas su Mazariniu labai nevienodai kekese vaisius auginosi, skonio ypatingo irgi nebuvo. Bet del situ skoniniu savybiu nebuvimo kaltinciau save ir netikusia, skurdzia siltnamio zeme. O be to, jie tokie labiau salotinio tipo. O salotoms verciau jau Spasa auginsiu. Ir paziureti grazu ir vaisiai skanus biggrin.gif vat kas liecia ananasa, nezinau ar cia tas pats kaip ananasnij, tai jis lauke reabilitavosi. Tiko mano skoniui. O siltnamyje katastrofa - anei vieno uzmegzto vaisiaus, nei vieno! Tai kur tai matyta???

Va dar prisiminiau, kad be Penio dziovinimui dar puikiai tinka Cio-cio-san. Pjaunu tik perpus ir puikiai dziusta su visom seklom.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Kulkė: 07 rugsėjo 2014 - 21:22
QUOTE(saintlina @ 2014 09 07, 21:27)
čia ne dėmėtiligė. Čia tikrų tikriausia fitoftora, t.y. maras. Plinta jis labai greit. Ryt jau turėtumėt pamatyt gerokai daugiau tokių juodulių, vėliau ims juoduot stiebai ir vaisiai. Priemonė tik fungicidas, o čia jau Jums spręst, ar naudot jį, ar atsisveikint su pomidorais šį sezoną. Liaudiškos priemonės šiuo atveju bejėgės - sakau iš nuosavos patirties.
Jei nutarsit kovot, pirkit Revus, skinkit visus pažeistus lapus, visus raustančius pomidorus ir purkškit. Jei nutarsit, kad chemijos nenorit, skinkit visus pomidorus, nes vistiek juos prarasir - pajuoduos.

jau buvau persigandus kad trecia diagnoze bus lotuliukas.gif
aciu uz patarima, leksiu ryt pirkti Revus - gaila pomidoru, nes ju dar baisiai daug unsure.gif uztenka viena karta nupurkst? g.gif
o nuo ko tas maras isimeta? imanoma to kazkaip isvengt g.gif ir dabar jau siltnami reiks kazkaip dezinfekuot, kai nuimsiu visa derliu? g.gif skaiciau kad saskes kazkokias duminat? kur ju yra pirkt? seklinese buna ar senukuose ieskot g.gif
Atsakyti
QUOTE(Kulkė @ 2014 09 07, 22:12)
Ne mano skonio jie. Miodas nustebino tik vaisiu dydziu, o Volkovas su Mazariniu labai nevienodai kekese vaisius auginosi, skonio ypatingo irgi nebuvo. Bet del situ skoniniu savybiu nebuvimo kaltinciau save ir netikusia, skurdzia siltnamio zeme. O be to, jie tokie labiau salotinio tipo. O salotoms verciau jau Spasa auginsiu. Ir paziureti grazu ir vaisiai skanus biggrin.gif vat kas liecia ananasa, nezinau ar cia tas pats kaip ananasnij, tai jis lauke reabilitavosi. Tiko mano skoniui. O siltnamyje katastrofa - anei vieno uzmegzto vaisiaus,


Pas mane Ananas ir Ananasnyj- dvi skirtingos veisles. Ananas labai saldus, skanus, geltonas. Krumas apie 1m. Ananasnyj- krumas apie 1.5 m, vaisiai kai prinoksta, tai oranziniai, daugiau rugsteles, ir abu derlingi smile.gif
Atsakyti
Greičiausiai bus dvi ligos.
1. Bulvių Maras (Phytophthora infestans)(1,2,3 nuotrauka)
2. Bulvių sausilgė (Alternaria solani)(1 nuotrauka truputį, įtartina arba maras, arba sausligė.)
http://en.wikipedia....ternaria_solani
Skliausteliuose ligos sukelėjas, galite ieškoti google paveikslėlių.

Abi ligos dažnai būna kartu. Užsikrečia nuo bulvių.(Neauginti šalia bulvių, po bulviakasio neiti pas pomidorus)

Ligos atveju Maras:
I etapas lapai
II etapas stiebai, pomidorai(pirmiausia ne prinoke, žali pomidorai).

Sporos dauginasi žemesnėje kaip 25 C. Aukštesnė temperatūra stabdo jų dauginimasi, virš 30C naikina. Labiausiai plinta rudenį kai prasideda rūkas. Liga nėra pavojinga kol karšta.

Skinti lapus juos deginti, skini neprinokusius pomidorus ir nokinti namuose, pomidorai prinoks maždaug po 22 dienų. Tik riekia sudėti vienu sluoksnių ir kas diena tikrinti ar nėra užkrato. Skinami be kotelio, nes jame irgi gali būti užkratas, jei pašalinus kotelį ant pomidoro yra ne šviesi spalva o truputį patamsėjus(pilka), lyginant su kitais pomidoras, bus jau užkrėstas. Dėkite atskirai nuo sveikų pomidorų, kaip kontrolinį stebėkite. Arba meskite lauk.

Taip pat Marą stabdo druskos tirpalas 1ltr vandens, 100gr druskos. Ir purkšti. Nesu bandęs šio metodo, tad ar jis suveiks nežinau. Kaip reaguos pomidorai.

Mažinti drėgme ir didinti temperatūra.
Kadangi žiedai jau turi būti visi nuskabyti, tai didelė temperatūra jiems nepakenks.
Šiomis dienom gan šilta, tai karšiausiu dienos metu uždarykite šiltnamį, ir didinkite temperatūra. Taip sustabdysite plitimą. Tik ne laistykite prieš tai. Nes padidės drėgmė. Durys, langai uždaromi. Jei pradeda rinktis kondensatas atidaromi, langai kad prasivėdintu. Ryte visada kondensatas renkasi ant lapų, pomidorų, tad jei nebus lapų bus mažiau kondensato. Diena kondensatas renkasi ant plėvelės.

Kol bus šiltas oras liga smarkiai neplis. Lauke sunaikina pomidorus per 2 dienas, lietingu oru. Šiltnamyje ilgiau. Praktiškai skinkite visus lapus, pirmiausia pažeistus. Palikite kaboti tik pomidorus. Lapai reikalingi formuoti vaisiaus dydį, tad jei pomidorai jau suformavo savo dydi 80gr 130gr pagal veisle. Jie didesni neužaugs. Jiems liko tik sunokti, o sunokti pomidorai gali ir be lapų. Arba ant stiebo, arba nuskinti namuose.

QUOTE(saulute32 @ 2014 09 07, 13:48)
o ka daryt dabar? unsure.gif pirmi metai turiu siltnami ir auginu pomidorus blush2.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Upas: 07 rugsėjo 2014 - 23:04
QUOTE(Kulkė @ 2014 09 07, 18:52)
Ex, ačiū, pašto karvelis raudų sieną pasiekė šeštadienį  aciuks.gif

Tikrai nebus Kliuvų, Miodų, Volkovų, Mazarinių, Škatulkų, Princų. Bielij Sachar irgi nebus.

Iš vis kitąmet dominuos geltoni, oranžiniai ir raudoni pomidorai. Pailgi ir slyvos formos. Va taip va  biggrin.gif


Ooooo.. labai laukiau žinios. Puiku smile.gif Dėkui, kad atsakei 4u.gif

Smagu girdėt, kad 99% laiškelių nenuklydo user posted image laukiu nesulaukiu dar vienos mamkos, iš sostinės, atsakymo user posted image galėčiau jau atsipalaiduot šiek tiek user posted image

Miodai ir man nėra "griūk negyvas" skonio, bet užtat labai derlingi ir puikiai sueina ne tiek valgymui, kiek visokioms sultims, padažams. Beje, Kliuvai, Mazariniai ir Miodai tarpusavyje labai panašūs, skirtumas, galima sakyt, nepastebimas. Taigi sodint kiekvienos veislės po kelis daigus neverta. Tuo labiau, jei pomidorų nenaudoji perdirbimui.
Geltonais, oranžiniais pomidorais užkimšti šiltnamį irgi nepatariu, kai daug jų turėsi, nebesinorės ir valgyti. Vėl sakysi nebuvo "vau" smile.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Ex: 08 rugsėjo 2014 - 07:15
QUOTE(saintlina @ 2014 09 07, 21:27)
čia ne dėmėtiligė. Čia tikrų tikriausia fitoftora, t.y. maras. Plinta jis labai greit. Ryt jau turėtumėt pamatyt gerokai daugiau tokių juodulių, vėliau ims juoduot stiebai ir vaisiai. Priemonė tik fungicidas, o čia jau Jums spręst, ar naudot jį, ar atsisveikint su pomidorais šį sezoną. Liaudiškos priemonės šiuo atveju bejėgės - sakau iš nuosavos patirties.
Jei nutarsit kovot, pirkit Revus, skinkit visus pažeistus lapus, visus raustančius pomidorus ir purkškit. Jei nutarsit, kad chemijos nenorit, skinkit visus pomidorus, nes vistiek juos prarasir - pajuoduos.
Papildyta:
manau, ne panacėja tie biopreparatai. Aš jų nenaudojau, o pomidorų pilnas ši.

drinks_cheers.gif su viskuo ,ka cia parasei.jau ne karta rasiau,kadangi kiekvienais metais lankau ivairius kursus sia tema[iki siu metu mano ukis buvo ekologinis].biopreparatai yra tik prevencija nuo ligu-taip pat kaip zmogui papildai,bet jei jau susirgo,tenka gydyt tikrais vaistais ir tai padeda tik tada,jei liga pastebejot pacioj pradzioj.veliau ir chemija tampa bejege verysad.gif
Atsakyti
Sveikos merginos
Pomidoru dar pilna, o nokti jie na niekaip nenori doh.gif
siltnami uzdarau jau nuo rugpjucio vidurio, nes pas mus tikrai naktimis salti rukai
maniske Jablonka lauke griuvo nelygiame musije su jais, o buvo tikrai thumbup.gif thumbup.gif thumbup.gif
Atsakyti
Pas mane jau irgi maras pradejo belstis i siltnami verysad.gif
o devynios galybes zaliu doh.gif toks ispudis, kad man visa vasara labai prastai jie noko. taip ir maniau, kad maras juos visu zalius man rudeniop nues.
vakar nuskyniau kokius 30 kg, kaitinau( radau nete , kad 60 laipsniu temperaturoj), plius mirkiau kalio permanganate, sluosciau sausai ir deliojau i dezutes. bus matyt ar kas gausis. vienais metais suskyniau maro paliestus, tai taip ir nebeprinoko- pajuodo man visi namie. bus matyt ar ne veltui as visa vakara su pomidorais vozojaus g.gif
o zaliu zaliu... dar koks desietkas kibiru doh.gif verysad.gif
maras tai vos vos stuktelejo- lapu ner, tai radau kelis vaisius pagedusius. gal dar dali bandysiu nuskinti g.gif , o kitus paliksiu likimo valiai siltnamyje g.gif
gal dar kokia dali paraugt pabandyti? zaliu vekuotu pas mane nieks nevalgo jokia forma( pernai net uogieniu pagal cionainykscius receptus priviriau). o raugus dar nesu... kaip , beja, ir ragavus... g.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Vobla: 08 rugsėjo 2014 - 07:58
QUOTE(saulute32 @ 2014 09 07, 21:24)
aciu uz patarima, leksiu ryt pirkti Revus - gaila pomidoru, nes ju dar baisiai daug unsure.gif  uztenka viena karta nupurkst? g.gif
o nuo ko tas maras isimeta? imanoma to kazkaip isvengt g.gif ir dabar jau siltnami reiks kazkaip dezinfekuot, kai nuimsiu visa derliu? g.gif skaiciau kad saskes kazkokias duminat? kur ju yra pirkt? seklinese  buna ar senukuose ieskot g.gif


bijau, kad gali neužtekt. Prieš purkšdama išskink visus pažeistus lapus, taip pat nokstančius vaisius. Nupurškus matysi, ar neatsiranda naujų pažeidimų. Jei atsiras - teks purkšti darkart.
Šiltnamio aš nedezinfekavau, tiesiog visas liekanas surinkau. Nesikartojo maras nei kitais, nei dar kitais metais. Jokių šaškių nedūminau niekada.
Maro tiesiog bacila iš kažkur pakliuvo. O vėsus oras, drėgmė ir prastas vėdinimas labai padeda jai plisti.
Atsakyti
QUOTE(Ex @ 2014 09 08, 08:13)
Ooooo.. labai laukiau žinios. Puiku smile.gif Dėkui, kad atsakei 4u.gif


Miodai ir man nėra "griūk negyvas" skonio, bet užtat labai derlingi ir puikiai sueina ne tiek valgymui, kiek visokioms sultims, padažams. Beje, Kliuvai, Mazariniai ir Miodai tarpusavyje labai panašūs, skirtumas, galima sakyt, nepastebimas. Taigi sodint kiekvienos veislės po kelis daigus neverta. Tuo labiau, jei pomidorų nenaudoji perdirbimui.
Geltonais, oranžiniais pomidorais užkimšti šiltnamį irgi nepatariu, kai daug jų turėsi, nebesinorės ir valgyti. Vėl sakysi nebuvo "vau" smile.gif

4u.gif

Kliuvai augo du, Miodas vienas ir Mazarinis vienas. Sakau, kai nežinai, tai daug tokių nesusipratimų ir gaunasi. Bet su kiekvienu tokiu nežinojimu per laiką atsirinksiu tikrai, kas tinka ir patinka man smile.gif

Geltoni ir oranžiniai - mano silpnybė biggrin.gif Nu net kojos linksta ir pati ranka tiesiasi link jų sėklų pokelių.
Aš buvau pripratusi tik prie raudonų ir geltonų pomidorų, tai tie žali, juodi, balti oi su kokiu nepasitikėjimu dedami burnon, nu vat nepratusi dar prie egzotikos. Užtat su mielu noru juos skinu ir įdedu svečiams lauktuvių biggrin.gif Tada toks palengvėjimas ateina biggrin.gif
Atsakyti