Įkraunama...
Įkraunama...

Raudonukė

galiu pasakyti kaip mums buvo...
taigi sukilo auksta temperatura (38.5), apziurejusi gydytoja lyg ir pastebejo, kad gerklyte paraudusi tai, paskyre heomopatiniu vaistuku ir perspejo kad, temperatura nakty gali kilti. taip ir buvo. tamperatura laikesi tris dienas ir veliau isbere. isberimai buvo gal irgi apie 3 dienas. tai ir buvo karstine.

truputeli stebina tavo gydytoja , kuri lengva ranka paskyre antibiotikus net nepaziurejusi gerklytes g.gif

tiesa kol buvo temperatura i lauka mes nejome.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo astamo: 03 rugsėjo 2005 - 10:31
Jei bėrimas panašus kaip raudoniukės, tai tada tridienė karštinė. Kaklo limfmazgiai būna padidėję - pačiupinėk, atrodo, kad karoliai. (Tik gal jie jau sumažėję? g.gif )
Atsakyti
Aciū jums labai už pasisakimus.Bėrimas smulkus raudonais taškeliais,o prie kaklo padidėjusiu limfazgių neapčiuopių,gal tikrai liga eina į pabaiga.
Atsakyti
Tai va ir manoji turbūt bus tridienę pasigavus.Antradienį, 08.30 vakare pakilo temp. iki 37.8, lyg tekėjo nosytė, lyg ne, limfmazgiai padidėjo...kitą dieną jau turėjo 38,5 temp., ir tris dienas taip ir laikėsi, jei labai užkildavo (virš 38,5) duodavau Ibufeno. Iškviesta gyd. sako- virusas, praeis, dar Influcido lašiukų patarė ir tiek. Ir ji tikriauisiai buvo teisi....
Bet čia mūsų nuotykiai nesibaigė. Turiu tokį galvos skausmą - siaubingai visur mėgstančią kištis anytą, kuri išgirdusi, kad anūkei trečią dieną temp. iškvietė greitąją mūsų adresu.O aš vat sėdžiu darbe, vaikas su aukle ir atostogaujančiu tėčiu ir nieko nežinau apie ,,geradėjos" fintus.Taigi atvažiuoja greitoji, ir pasipila diagnozės: ir stomatitas (nors juokis- vaiko burna švariausia, valgo, graužia, dantis valo), ir pielonefritas (nors sisioja tvarkingai į puoduką, nemyžčioja), ir angina, ir dar velnias žino kas, a, nuo uodų įkandimo nusikasius rankytę buvo, tai niežus pripaišė. ...Ir liepė važiuot į ligoninę. Nu tai nuvažiavo vyras su vaiku ir ta velnio nešta anyta į Santariškių Diagnostinį. Tai ten pažiūrėjo, pakraipė galvą, ir tą patį sako - kažkoks virusas...Na, bet jei jau atvažiavot - tyrimus padarysim.Tai padarė, kraują, šlapimą, inkstų, kepenų echoskopijas ir nieko nerado, tik vaiką prinervino ir išerzino, vietoj to, kad namie ramybėj gytų. Palaikė iki sekančio ryto apsidraudimui, o per naktį ir temp. nukrito. Tada namo paleido.Liepė grįžt, jei kas. O tą pačią dieną po pietų vaikį išbėrė (pradžioj veiduką, o šiandien- pilvuką, nugarytę).Temp. nebėra. Taigi...
Beje, o raudonukė ir tridienė - kartais ne tas pats?
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Raganiūkštė: 04 rugsėjo 2005 - 21:45

Raudonukė (lot.rubeola) – tai ūminė infekcinė liga, kuri pasireiškia trumpalaikiu karščiavimu, padidėjusiais pakaušio ir kaklo limfmazgiais, odos bėrimu.



Ligos priežastys

Ligą sukelia virusas. Užsikrečiama nuo sergančiojo raudonuke. Jis gali apkrėsti aplinkinius prieš kelias dienas iki ir apie 2 savaitės po bėrimo pasirodymo.
Raudonukės infekcija plinta oru, ligoniui kalbant, čiaudint, kosint. Sukėlėjas patenka į sveiko žmogaus viršutinius kvėpavimo takus ir su krauju išplinta po organizmą.
Dažniausiai raudonuke serga 1-7 metų vaikai. Kūdikiai iki 6 mėnesių serga retai, nes juos dar tebesaugo iš motinos nėštumo metu gautas imunitetas (jei motina sirgo šia liga). Jei vaikystėje nesirgo, raudonuke gali užsikrėsti ir paaugliai bei suaugusieji.
Infekcija pavojingiausia nėščioms moterims, kurios nėra sirgusios raudonuke, nes pažeidžia besivystančius vaisiaus organus ir vaikas gimsta su sunkiais apsigimimais.




Simptomai


Galvos skausmas
Akių paraudimas
Bendras silpnumas
Bėrimas
Karščiavimas
Sloga
Limfmazgių padidėjimas
Sausas kosulys
Gomurio paraudimas




Ligos eiga

Liga prasideda staiga – pirmasis periodas gali trukti nuo kelių valandų iki kelių dienų. Pakyla temperatūra (retai > nei 38oC), skauda galvą, vaikas jaučia bendrą silpnumą, nuovargį, gali būti nedidelė sloga, sausas kosulys, akių junginės uždegimas, minkštojo gomurio srityje atsiranda raudonų dėmelių, simetriškai padidėja limfmazgiai pakaušio, kaklo srityse, už ausų. Vyresnėms mergaitėms ir moterims virusas sukelia sąnarių uždegimą.

Pirmieji ligos požymiai pasirodo po 14-21 (kartais 24) dienų nuo užsikrėtimo. Tiek laiko trunka vadinamasis inkubacinis (slaptasis) periodas. Nemažai vaikų serga besimptome ligos forma.
Po pirmo ligos periodo prasideda bėrimas, kuris trunka 2-3 dienas. Gali pakilti temperatūra. Veidą, galūnių tiesiamuosius paviršius, liemenį, sėdmenis per keletą valandų išberia šviesiomis rožinės spalvos, smulkiomis, nelinkusiomis susilieti dėmelėmis. Bėrimui išnykus, oda nepleiskanoja, pigmentacijos nebūna.
Vėliau ligonio būklė gerėja, bėrimas išnyksta, periferiniai limfmazgiai mažėja.
Vieną kartą susirgus raudonuke, daugiau ji nebepasikartoja.




Komplikacijos


Retai pasitaiko galvos smegenų uždegimas (encefalitas), sąnarių uždegimas (artritas). Tuomet vaikas dažniausiai guldomas į ligoninę.

Jei nėštumo metu moteris suserga raudonuke, infekcija pažeidžia vaisiaus akis (aklumas), ausis (kurtumas), širdį (įgimtos ydos), galvos smegenis (protinis atsilikimas), kitus organus. Vaikas gali gimti negyvas. Pavojingiausia užsikrėsti pirmą nėštumo trimestrą, kuomet sparčiausiai vystosi vaisiaus organai.





Tyrimai

Atliekamas bendras kraujo tyrimas, kuriam būdingas leukocitų kiekio sumažėjimas ir limfocitų kiekio padidėjimas.



Gydymas


Jei pastebėjote, kad vaiką išbėrė, nedelsdami kreipkitės į gydytoją.

Raudonuke sergantis vaikas paprastai gydomas namie pagal gydytojo nurodymus ir nesunkiai pasveiksta.

Ligos pradžioje rekomenduojama 3-5 dienas gulėti lovoje.

Specifinio raudonukės gydymo nėra, vaistai skiriami atsižvelgiant į vyraujančius simptomus: jei yra akių junginės uždegimas, skiriama lašų į akis, jei temperatūra aukštesnė kaip 38,5oC, duodama vaistų nuo temperatūros (pvz., paracetamolio), jei yra bakterinės infekcijos pavojus, skiriama antibiotikų.

Būtina duoti gerti daug skysčių, vartoti vitaminų.

Burną, ypač pavalgius, skalaukite ramunėlių nuoviru ar furacilino tirpalu.

Jei būklė negerėja, pakyla aukšta temperatūra, atsiranda galvos, sąnarių skausmai, kuo greičiau kreipkitės į gydytoją – greičiausiai liga komplikavosi.





Patarimai


Vaiką paguldyti atskirame kambaryje, vėdinti ne rečiau kaip du kartus per dieną.

Drėgnu skuduru valyti dulkes, plauti grindis.

Vaikui pasveikus, geriau vieną savaitę neleisti jo į darželį ar mokyklą, nes mažylis dar nusilpęs ir gali užsikrėsti nauja infekcija.







Profilaktika


Jei vaikas serga raudonuke, izoliuoti jo nebūtina. Reikėtų įspėti moteris, kurios gali turėti kontaktų su sergančiuoju, nes ši infekcija pavojinga nėščiosioms.

Vaikai nuo raudonukės skiepijami kombinuotu gyvuoju virusų skiepu. Jo sudėtyje yra trijų rūšių susilpnintų virusų: tymų, kiaulytės ir raudonukės (angl. Measles, Mumps, Rubeola), todėl vakcina vadinama MMR. Pirma dozė skiriama 15-16,5 mėn., o stiprinamoji – 12 metų vaikams. Dabar rekomenduojama skiepyti ir 14-15 metų vaikus.

Moterims, kurios planuoja turėti vaikų, reikėtų pasitikrinti, ar yra susidaręs imunitetas raudonukei, t.y. ar jos sirgo šia liga. Jis nustatomas, atlikus kraujo tyrimą. Jei imuniteto nėra ar jis nepakankamas, reikėtų pasiskiepyti. Moteris turėtų įsitikinti, kad nėra nėščia, ir 3 mėnesius po vakcinacijos naudoti patikimas kontraceptines priemones.




Atsakyti
Skaičiau aš ir tridienės, ir raudonukės aprašymus....tik kad ir eiga, ir simptomai l. panašūs.O be to toks mažas 2m. pipiras normaliai nepaaiškins, ar skauda gerklytę, ar galvytę, ar silpna...Manau, kad tridienė, nes išbėrė ne iš karto, o ir temp. buvo virš 38,0.
Atsakyti
Na štai ir mums tridienė, 3 dienas aukšta temperatūra - 39,5 kurią stebėtinai lengvai pernešė, nekosėja, nesloguoja, o šiandien išbėrė. Tai nėra sunki liga, reikia tik numušti temperatūrą ir duoti daug gerti, todėl stebina gydytojai, skiriantys antibiotikus, ar dar papildomai visokius vaistus neišsiaiškinę iki galo kas yra doh.gif .
Beje, mums darė kraujo tyrimą, iš kurio ir paaiškėjo, kad tikrai nereikia jokių antibiotikų, nes kilmė virusinė smile.gif .
Atsakyti
Raudoniukė ir tridienė karštinė- tai dvi skirtingos ligos. Nemaišykit.
Atsakyti
QUOTE(Venta @ 2005 12 28, 12:41)
Raudoniukė ir tridienė karštinė- tai dvi skirtingos ligos. Nemaišykit.



Niekas ir nemaišo mirksiukas.gif Tik paprotink, kaip jas atskirti, jai simptomai beveik vienodi? Pagal bėrimo pobūdį - nepatikima. Daryti virusologinius tyrimus - prabanga ir vargas mažus vaikus tampyti po gydymo kontoras vien dėl tyrimo g.gif
Atsakyti
Tridienės nebūna slogos, sauso kosulio, tik aukšta temp ir po trijų keturių dienų bėrimas.Bent jau mūsų atveju abiem vaikams buvo ax.gif ,o temperatūra sumažėja nuo paracetamol tik 1 laipsniu, nuo 39 iki 38.
Atsakyti
Geras atsakymas http://www.supermama...
Atsakyti
QUOTE(Vilusa @ 2005 12 29, 23:10)


Vis tiek nieko neaišku g.gif Limfmazgių (pakaušinių, kaklo) padidėjimas taip pat sėkmingai būdingas ir sergant tridiene, ir raudonuke g.gif Temperatūra - 38-39 laipsniai - slidus reikalas - čia kaip kam (aš pvz. sugebėjau be temperatūros persirgti salmonelioze, kas visus daktarus šokiravo, nes taip esą nebūna blink.gif .Ilgai vargau - nusividuriavau nerealiai, kol man ją nustatė doh.gif )
.Bėrimas irgi kaip kam pasirodo - kam spuogeliai, kam - dėmelės, priklauso, ar viską laiku pastebėsi.
Vienžo, vinintelis kelias - tempti vaikį daryti tyrimus - raudonukės antikūnių titrus, jei ras - vadinasi jau sirgo, jei ne - reik manyt buvo tridienė g.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Raganiūkštė: 30 gruodžio 2005 - 13:35