QUOTE(Lapkritinė aušra @ 2015 02 18, 17:47)
aš suprantu jūsų pavyzdį. bet aš dar kartą sakau- kalbu ne apie smurtą, kalbu apie pereinamojo amžiaus ypatybes. Paauglystę. Kada esant pagundai paaugliai išbando daug dalykų. Tame tarpe ir skųstis, ir norėti jog tėvai būtų kaip nors nubausti už tai kad jie kažko nepadarė ar paauglio suvokimu padarė per daug. T>y neleido ten kur žinomai bus paauglių vartojamos narkotinės medžiagos, kur bus smurtas ir t.t. Neleidžiama vaikui pačiam susivokti, kad ne tik tėvai, bet ir jis paauglys yra klystatntis. Pačiam pabūti su savim.
Mano mintys nėra pagrįstos nieko nežinojimu.
Jusu patiektas pvz. apie prausimasi ir t.t. Gal as blogai supratau pvz. Bet man keista, kad mama nerado laiko pakalbeti su vaiku, itakoti ji, kad toki sprendima priimtu jis asmeniskai, nuleidzia jam isakyma is virsaus.
paziurekite, koki sarsala, sukelia dabartineje diskusijoje, kad norvegai is virsaus nuleidzia ipareigojima/isakyma lankytis lietuviams teveliams tam tikruose uzsiemimuose ir t.t. Tai mano galva normali reakcija, kiekvienas suauges zmogus priesinsis isakymui, yapc kai jis itakoja jo gyvenima. Vaikai irgi zmones ir jiems atsiranda lygiai toks pat poreikis priesintis.
Koks skirtumas tarp Norvegijos visuomenes ir Lietuvos. Norvegai isaugo suvokdami, kad kai BV siulo pagalba, tai nera kisimasis i ju reikalus, tiesiog pagalba. Lietuviai gi tai traktuoja kaip isakymo nuleidima is virsaus, abejojima ju autoritetu, neva pazeidzia ju pasirinkimo laisve. Kai kurie lietuviai nemato BV lygiavercio partnerio.
Gristant prie paaguliu. Todel nemanau, kad jei su paaugliu bus kalbama kaip su lygiaverciu asmenimi, jam atsiras pagrindas kerstui. Dalinantis abipuse informacija, argumentais paremtas prasymas, paliekant teise rinktis, skatina zmogu mastyti, atsizvelgti i tai. Juolab, eile metu vaikas buvo taip auginamas. jei vaikas buvo auklejiamas autoritariniu metodu, teks nemazai papluseti, kad pelnyti vaiko pagarba ir pasitikejima, kad jus pajustu jog yra geribamas ne todel koks jis yra, o todel kad jis aplami yra. Nes pagarba vaikui kaip meile yra besalygiska.
Piktnaudziauti svaigalais, ar dar bala kokiomis medziagomis galima nebutinai nuejus kazkur... O auklejimo esme yra ne draudime, o mokyme. Berods Vilnera rase, kad vaikui paciam tokie veiksmai butu nepriimtini.
Mane asmeniskai visada stebino ir iki siol domina kaip zydai aukleja vaikus. Mano draugas zydas nekele tevam problemu "Kad neiskaudintu mamytes". Bendraujam nuo vaiksytes, bet niekada neteko girdeti, kad ji uz ka nors butu bare, draude. O tevas jam sakydavo - Gali eiti, tik nedaryk to ko nedaryciau as.