QUOTE(khaleesi @ 2015 12 13, 15:32)
Sveikos
įbruko man supermama.lt savo laidą, pažiūrėjau - aišku likau nepatenkinta.

maždaug 1:20 kalba kaip reikia neriboti vaikų nes jie paskui visko dar labiau norės
Dietologė kalba liaudies balsu kiekvieną savaittgalį nueiti hamburgerių, deja, jau yra pratinimas.... mano vaikas šokolado (ir apskirtai kažką tokio sa;daus) ragavo prieš dvi savaites, kai nuėjom į svečius pas draugę ir ant stalo gulėjo. Taigi neuždrausiu. Bet specialiai jam nepirksiu

dar mažas, tai galiu nuspręst ką pirkt jam pati . Danntų gaila, ir vios kito

kai eis mokyklon tada bus matyt. ....O šiaip, ne pirmą kartą girdimi žodžiai, kad neva vaikas turi paragauti visko - dešrelių, saldumynų, t.t. nes "nuo visko neapsaugosi" ir pan. iš tikro tai tėra pratinimas nuo mažų dienų "nes vėliau vistiek visko prisiragaus"
Labas.
Oi kokia nesąmonė tas pratinimas. Juk kalbam apie žmogų, kuris gali remtis protu, paaiškinimu, įsitikinimu. Tai pagal tas teorijas gal reikėtų ir prie alkoholio papratinti, kad nebūtų šoko organizmui kartą per išleistuves ar gimtadienį prisigėrus?
Kodėl gyvūnų joks geru save laikantis šeimininku žmogus prie nieko nepratina kas jiems nesveika? Kodėl ieško tik spec. maistų, priemonių ir t.t.? Ir svarbiausia, po to gyvūnai net nelenda prie to. Mano šuo labai orientuotas į maistą, bet saldumynų visiškai neprašo, nes nepratintas. Pasižiūri, kad aš šokolado pakramsnoju kada, pauosto ir tiek žinių, jokių kankinimųsi. Bet kai kramsnoju tai, ką šuo mėgsta ir yra ragavęs, tarkime bananą, tai būna, kad labai nori. Kartais nenori. Pagal poreikį. O kai buvau vaikas ir neturėjau supratimo

tai ankstesniam šuniui duodavau saldainių, šokolado, tai "mirdavo" nuo to kaip norėdavo

Vadinasi du šunys, du skirtingi atvejai, verta pamąstyti apie tai.
Žaviuosi savo tėtuku šia prasme. Net nežinau iš kur jis tai ištraukė, bet įsiteigęs sau tvirtinimą, kad saldumynai - nevyriška. Ir per visą jau gana ilgą savo gyvenimą praktiškai yra tik vos vos kelių dalykų ragavęs, kai jau primygtinai siūlė kažkas paragauti, kad atseit labai įdomus saldumynas ar pan. Ir tiesa, ledus jis nusipirkdavo jaunystėje, bet tik todėl, kad seniau buvo labai skurdi maisto įvairovė ir vasarą, kai karšta būdavo, nelabai ko kito ir norėdavosi dirbant, o ledai ir sotu, ir gaivina vasarą. Tada gi jie natūralesni buvo, nekenkė taip, kaip dabartiniai, pilni chemijos.
Žmogus pats kuria savo gyvenimą ir niekam nereikia duoti ataskaitos. Vaikas užaugs ir atsirinks. Ir tikiu, kad įgijęs teisingus įpročius, jis ir rinksis teisingai. Aš pvz. labai esu dėkinga savo sporto treneriams, kurie patardavo kaip teisingiau maitintis, kiek mityba svarbi ir savo mamai labai dėkinga, kad palyginus su kitų mamomis, žiūrėdavo mitybą ir nepripirkdavo nesąmonių, negamindavo nesveikai palyginus. Puikiai mačiau kaip mano vyras kankinosi, kai jam reikėjo tiek daug persilaužti ir išmokti, kad maistas neskęstų nesveikuose padažuose ir pan. Nors ir sveikata sparčiai taisėsi ir jis labai džiaugėsi, bet tas nenormalus įpratimas labai viską apsunkindavo. Tai ačiūdie, kad nepalūžo ir išsikapstė iš to, dabar toks laimingas žmogus, taip vertina lengvą, sveiką maistą, rankas man bučiuoja už pagaminimą