Įkraunama...
Įkraunama...

Norvegijos Barnevernet

Kazkada seniai, kai dar apie BV ir negirdeje buvom, mastem ir mes su seima persikraustyt is IRL i NO, del galimai didesniu karjeros galimybiu. Bet uzteko pabendraut su ten buvusiais tuo metu pazistamais, kai pasakiau vyrui, kad manes ten nieks neisveztu. Be galo megstu bendrauti, nesu uzsidarius, o norvegu tautos saltumas ir nenoras priimti atvykusiuju, mane atbaide. Supratau, kad ta salis niekaip netinka mano budui. Pasirinkau likti draugiskesneje, siltesneje ir atviresneje visuomeneje smile.gif
Papildyta:
QUOTE(mjforever @ 2015 04 16, 19:28)
Šiaurės Airijoje sulaikyti penki asmenys, užpuldinėję emigrantus, tarp jų – ir lietuvius

http://www.15min.lt/...uvius-57-497235

NO bendraut nebendrauja, bet ir nepuola, atrodo

Jus bent istorija, geografija moketes blink.gif ?? Ar naujiena, kad Siaures Airija yra atskira salis, niekaip nesusijusi su Airija? Pas mus kita valiuta, kiti istatymai, kita visuomene. Ta salis priklauso UK teritorijai, ir ten gyvena protestantai, kurie istisai kelia riauses. Ta valstybe yra nesaugi ir mes ten stengiames nosies nekisti.
Atsakyti
QUOTE(Lotyna* @ 2015 04 16, 19:33)
Kazkada seniai, kai dar apie BV ir negirdeje buvom, mastem ir mes su seima persikraustyt is IRL i NO, del galimai didesniu karjeros galimybiu. Bet uzteko pabendraut su ten buvusiais tuo metu pazistamais, kai pasakiau vyrui, kad manes ten nieks neisveztu. Be galo megstu bendrauti, nesu uzsidarius,  o norvegu tautos saltumas ir nenoras priimti atvykusiuju, mane atbaide. Supratau, kad ta salis niekaip netinka mano budui. Pasirinkau likti draugiskesneje, siltesneje ir atviresneje visuomeneje  smile.gif


įtariu, esmė kalboje.
Atsakyti
Dievazi, Mjforever, bent wikipedia paskaitykit gal, stebinat savo ziniomis.
Papildyta:
QUOTE(mjforever @ 2015 04 16, 19:35)
įtariu, esmė kalboje.

Itarinek ka tik nori, pagal save nereik sprest.
Kalbos man visada sekesi lengvai. Moku 5 siuo metu laisvai. Cia atvaziavau nemokedama anglu kalbos, o galejau irgi rinktis sali, kurios kalba tuo metu mokejau. Tam buvo visos galimybes biggrin.gif Mokykloje mokiausi rusu ir vokieciu, dar lenku teko ismokt, nes dirbau su keliais lenkais LT (jas visas moku iki siol) biggrin.gif Kalba ismokti yra salyginis dalykas, kiek mokysies, desi tam pastangu ir laiko, tiek ir mokesi (gabesniem dar maziau tu pastangu reik). Man cia visiskai nereiksminga smulkmena.
Svarbiausias aspektas man - gebejimas integruotis i tam tikra visuomene, kuri pasizymi vienais ar kitais bruozais. Man nepriimtinas norvegu uzdarumas. Tai ko ten listi? Gyventi noriu ten, kur jauciuosi komfortabiliai ir jaukiai.

Kazkam ir NO yra labai jauku gyventi. Juk kiekvienas skirtingas. Jei pats uzdaras, nebendraujantis arba bendraujantis tik su saviskiais, tai jam jokio skirtumo, kokia ta visuomene smile.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Lotyna*: 16 balandžio 2015 - 18:50
QUOTE(Karusia @ 2015 04 16, 14:36)
Lotyna, klausimas tada toks: kada vaikas gali būti paimamas iš šeimos? Jeigu tarkime augina vienas tėvas arba mama ir suaugusiajam prasideda kliedesiai dėl alkoholio - vaikas paimamas ar ne?

Pirma bus pasiūlyta pagalba, tėvams, vaikui. Jei vienas iš tevų atsisakys, kitam bus pasiūlyta priimti pagalbą su vaiku, atskirai nuo nesutinkančio. Jei atsisakys abu tėvai, vaikas bus atskirtas nuo jam agresyvios aplinkos. Kol tėvai neatsisako priimti pagalbą, niekaip vaiko paimti negali. Aišku, jei vaikas traumuojamas fiziškai arpsichologiškai tiesiogiai, jis bus nedelsiant atskirtas.

QUOTE(kackac @ 2015 04 16, 15:31)
Kažkaip labai jau dažnai tie lietuvaičiai užsieniuose bėdon papuola. Tai kriminaliniai, tai socialiniai nesklandumai vis aikštėn iškyla. O kiek dar neiškyla? Kažkoks likimo pirštas tuos vargšus tautiečius persekioja biggrin.gif  Jau nežinau net kaip kitap paaiškinti tas chroniškas nesėkmes cool.gif

Gaila, bet netgi jaunos lietuvaičių šeimos dažnai akį rėžia savo tarpusavio bendravimu, bendravimu su vaiku, reagavimu į aplinką. Man pačiai keista, kodėl jauni žmonės tarsi pripompuoti kažkių, vos ne baudžiavinių laikų, atgyvenų.

QUOTE(Limcamca @ 2015 04 16, 16:26)
O mergaitėms iš musulmonų šeimų galima nešioti galvos apdangalus? Nebepamenu, berods kai kurio tikėjimo, plaukus užsidengti turi nuo 9-erių metų. Kaip mokyklos reaguoja į tai?

Dar įdomu, o kaip ramadano metu, vaikai mokyklose nevalgo ar privalo valgyti? g.gif

Galima ir rengtis religiniais apdarais, ir ramadano laiku neiti į mokyklą jei per sunku, ir katalikams galima, laikantis pasninko.........galima tikėti ir laikytis bet kokios religijos papročių ir tradicijų.
Papildyta:
Ir dar, netiesa, jog tarnybos neieško globejų ir vaikui artimos aplinkos, giminių ar bent tautiečių šeimų, kurios galetų globoti vaiką.
Aš į Norvegiją atvykau su globojamu vaiku. Kreipiausi į šeimos centrą, nes turėjau klausimų. Man tuoj pat buvo pasiūlyta dalyvauti globėjų programoje. Jie labai ieško ne norvegiškų šeimų, kurios galėtų būti globėjais, tik kad nesenei atvykus nėra taip paprasta atitikti jų keliamus reikalavimus.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo meletu: 16 balandžio 2015 - 18:51
Meletu, kokie tie reikalavimai, keliami globejams NO? Gal galite papasakoti, jeigu nesunku.
Atsakyti
QUOTE(Limcamca @ 2015 04 16, 12:24)
Indija irgi kritikuoja juos. Kuom jie susiję? Beje, pas pačius norvegus irgi yra prikurta įvairių puslapių kritikuojančių BV. Jie manot irgi su Rusija susiję?

pasiskaitykit paskutinius straipsnius apie Indijos atvejį. Galiausiai diplomatai pareiškė, kad čia BV labai gerai viską padarė, atsilaikė prieš spaudimą, atšaukė savus pasiuntinius į teismą Stavangeryje, tėvas pripažino, kad jo žmona sirgo psichine liga ir jie turėjo didelių problemų. Vaikai atiduoti dėdei.

http://timesofindia....ow/12361515.cms

QUOTE(Lotyna* @ 2015 04 16, 12:41)
Kokios samokslo teorijos, nu ir fantazija pas kai kurias  wub.gif

Kodel butent noras tik su NO susikirsint, gal galetumet paaiskint nesusipratelems  ax.gif
Beje, istorijos apie NO prasidejo ne siemet ir ne pernai (cia del tu samokslo teoriju)

vis tik daugiausiai pradėjo ūžt po Irinos Bergset video. Yra rusiškai straipsnis, kaip viskas vyko, R. Sadauskas dalinos FB paskyroj. Tingiu ieškot.

iki tol buvo Aistės istorija ir galbūt Kindaravičių.
Apie UK taip pat buvo girdima, viena močiutė dalyvavo kažkurioj TV laidoj, verkė, kaip atėmė vaikus anglai, Tarvydienė pasakė, kad ta šeima buvo žinoma ir LT vaikų teisėms. Ir pasibaigė visos istorijos, matyt, LT vaikų teisės su UK bendradarbiauja, taigi, UK netekę vaikų tėvai tyli, bijo viešinimo. NO tėvai gali pasakot ką nori, nieks nepatikrins. Nors apie Aistę istorijos dar ir dabar eina iš kitų emigrantų.

QUOTE(Limcamca @ 2015 04 16, 14:26)
O mergaitėms iš musulmonų šeimų galima nešioti galvos apdangalus? Nebepamenu, berods kai kurio tikėjimo, plaukus užsidengti turi nuo 9-erių metų. Kaip mokyklos reaguoja į tai?

Dar įdomu, o kaip ramadano metu, vaikai mokyklose nevalgo ar privalo valgyti? g.gif

galima, ir maudosi jos ten su visais kombinezonais, nieks jų neskriaudžia. Virga pasakė savo nuomonę, kad jai gaila vaikų, su suknelėm futbolą žaidžiančių.
Osle daržely moterys su niqabais dirbo..

dėl ramadano nežinau, jie gi vyresniam amžiuj pradeda pasninkauti. Bet šiaip mano darželinukų valgyt neverčia, tai jau mokyklinių tikrai netikrins biggrin.gif

QUOTE(Lotyna* @ 2015 04 16, 14:42)
NO gyventojos, man idomu, kai pildote prasyma del vaiku priemimo i mokyklas, ar buna klausimai apie jusu etnine grupe, tautybe, kilme ir pan.?
Pas mus labai atsizvelgia, is kokios salies tas vaikas atvaziaves, nes taip pat pilna atvykeliu is ivairiausiu saliu. Jei musulmonas, pasizymi, nes mokykla labai stengiasi neardyti seimos paprociu, jei jie civilizuoti  smile.gif  Sakykim, ir del maitinimo (kiaulienos pvz), ir del tikybos pamoku ir kt. atveju.
Yra tokia etnine grupe - airiu cigonai, Roma. Tai jiems dar atskiros taisykles yra. Na, zodziu, taikosi ne tik kitatauciai, kitos etnines grupes prie mokyklos, bet ir mokykla prie ju.

rašom, taikomės, aš gimtadieniams perku gluten free ir be kiaulienos maistą, nes grupė maišyta. Prieš Velykas buvo pastorius daržely, musulmonų vaikams organizuotas kitas užsiėmimas tuo metu. Rašiau jau apie jehovos liudytojus, vaikas eina į darželį, vienintelis mamos prašymu buvo nevedamas į kalėdinius susitikimus, viso darželio darbuotojai informuoti, kad netyčia nepasveikintų su gimtadieniu smile.gif

QUOTE(Lapkritinė aušra @ 2015 04 16, 16:14)
tokioj Gėrio šaly kaip Norvegija? O šiaiop tai vaikai skirtumų nemato, tuos skirtumus jiems tėvai parodo.

parodo, taip. Daryti tyrimai - vaikai puikiai bendrauja nepaisant skirtumų pagr mokykloj, nuo 10-12 m prasideda segregacija, nes musulmonai tėvai neleidžia bendrauti su norvegais ir kt.



Atsakyti
QUOTE(mjforever @ 2015 04 16, 18:45)
tai jums sunku suvokti. Visuomenėje, kurioje ugdoma antidiskriminacinė kultūra, sudėtinga vaikams aiškinti toleranciją tai diskriminuojančiai religinei kultūrai. Kodėl norvegai turi balamutinti savo vaikus tokiais prieštaravimais.


tai kodel jie neugdo antidiskriminacinio poziurio i kitokia religija? blink.gif kur cia priestaravimai? juk dori musulmonai ir vyrai neplikineja, nevaiksto su sortais ir be rankoviu, nesirengia aptemptai. aprangos kodas galioja ten abiems lytims. man kazkaip keista skaityt, kai ant tiek suprimityvinama religija doh.gif . nediskrimimuoja islamas moteru, diskriminuoja zmones, fanatikai kokie nors. ir ne nuo religijos tai priklauso. pilna lietuviu kataliku, kurie zmonas prie peciaus tik isivaizduoja ir uz priestaravimus i aki duoda. no irgi kiek zinauvyrai tailandietes vezasi del ju paklusnumo. todel nu niekaip neraukiu, kame problema yra ugdyti tolerancija religinems paziuroms
QUOTE(mjforever @ 2015 04 16, 18:59)
tolerancija vertinga tik tada, kai ji turi ribas.  Kitu atveju ji prie visuomenės ugdymo neprisideda.

ribas sakot? o kas nustate, kad vat homosexualios seimos yra tolerancijos ribose, o islamiskas auklejimas jau kazkoks tai beribis?

QUOTE(mjforever @ 2015 04 16, 19:07)
bet norvegai atrodo tiems lietuviams neblogai moka

cha lotuliukas.gif . manau kad suda jie moka. norvegams turetu zymiai daugiau uz ta pati darba moket. uz tai ir samdo emigrantus, nes sutaupo stipriai. eiline vergvaldziu filosofija, tipo neblogai mokam, tai ir tylekit, nupirkomjusu samone, nupirkom kultura, nupirkom religija. vergai esat, balso neturit doh.gif
fui. prostitucija kazkokia
Atsakyti
QUOTE(madrugada @ 2015 04 16, 19:59)


iki tol buvo Aistės istorija ir galbūt Kindaravičių.
Apie UK taip pat buvo girdima, viena močiutė dalyvavo kažkurioj TV laidoj

Girdejot nors viena atveji, be NO, kad tevai butu pagrobe savo vaikus is globeju ir pabege i LT?
As ne. O is NO girdejau gal jau kokius 6 atvejus per labai trumpa laika. Tai cia tik lietuviu seimos. Kur dar kt. tautybes.
Kodel tai vyksta butent NO? Nu atima ir cia, bet kazkaip nieks tu vaiku negrobia, nebega su jais. Nes tiems, is kuriu paima, tu vaiku arba nereikia arba jie labai suiima ir pasikeicia. Tada vaikai grazinami, jei to patys nori.
Atsakyti
QUOTE(madrugada @ 2015 04 16, 19:59)
pasiskaitykit paskutinius straipsnius apie Indijos atvejį. Galiausiai diplomatai pareiškė, kad čia BV labai gerai viską padarė, atsilaikė prieš spaudimą, atšaukė savus pasiuntinius į teismą Stavangeryje, tėvas pripažino, kad jo žmona sirgo psichine liga ir jie turėjo didelių problemų. Vaikai atiduoti dėdei.

http://timesofindia....ow/12361515.cms
vis tik daugiausiai pradėjo ūžt po Irinos Bergset video. Yra rusiškai straipsnis, kaip viskas vyko, R. Sadauskas dalinos FB paskyroj. Tingiu ieškot.

iki tol buvo Aistės istorija ir galbūt Kindaravičių.
Apie UK taip pat buvo girdima, viena močiutė dalyvavo kažkurioj TV laidoj, verkė, kaip atėmė vaikus anglai, Tarvydienė pasakė, kad ta šeima buvo žinoma ir LT vaikų teisėms. Ir pasibaigė visos istorijos, matyt, LT vaikų teisės su UK bendradarbiauja, taigi, UK netekę vaikų tėvai tyli, bijo viešinimo. NO tėvai gali pasakot ką nori, nieks nepatikrins. Nors apie Aistę istorijos dar ir dabar eina iš kitų emigrantų.
galima, ir maudosi jos ten su visais kombinezonais, nieks jų neskriaudžia. Virga pasakė savo nuomonę, kad jai gaila vaikų, su suknelėm futbolą žaidžiančių.
Osle daržely moterys su niqabais dirbo..

dėl ramadano nežinau, jie gi vyresniam amžiuj pradeda pasninkauti. Bet šiaip mano darželinukų valgyt neverčia, tai jau mokyklinių tikrai netikrins biggrin.gif
rašom, taikomės, aš gimtadieniams perku gluten free ir be kiaulienos maistą, nes grupė maišyta. Prieš Velykas buvo pastorius daržely, musulmonų vaikams organizuotas kitas užsiėmimas tuo metu. Rašiau jau apie jehovos liudytojus, vaikas eina į darželį, vienintelis mamos prašymu buvo nevedamas į kalėdinius susitikimus, viso darželio darbuotojai informuoti, kad netyčia nepasveikintų su gimtadieniu smile.gif
parodo, taip. Daryti tyrimai - vaikai puikiai bendrauja nepaisant skirtumų pagr mokykloj, nuo 10-12 m prasideda segregacija, nes musulmonai tėvai neleidžia bendrauti su norvegais ir kt.

nu va jau visai kitas poziurio kampas ir situacijos matymas 4u.gif .
Atsakyti
QUOTE(Le Murka @ 2015 04 16, 20:05)
ribas sakot? o kas nustate, kad vat homosexualios seimos yra tolerancijos ribose, o islamiskas auklejimas jau kazkoks tai beribis? 

drinks_cheers.gif drinks_cheers.gif

Papildyta:
Madrugada, apie Aiste kalbant, juk buvo laidoj sakoma, jog BV pripazino, kad taip, ji ivykde visus reikalavimus net su kaupu. Pagyre, saunuole. Bet tuo ir baigesi.
Atsakyti
QUOTE(Lotyna* @ 2015 04 16, 19:52)
Meletu, kokie tie reikalavimai, keliami globejams NO? Gal galite papasakoti, jeigu nesunku.

Viena dalis- finansinė ir gyvenimo gerovės. Turi kiekvienam šeimos nariui tekti ne mažiau nei toje komunoje nustatyta pragyvenimo suma. Į tą formulę priskaičiuojama kiek pajamų tenka kiekvienam nariui maistui, rūbams, atostogoms, socialiniui gyvenimui, .......net telefono pokalbiams. Gyvenimo gerovė, tai būstas, jo plotas ir namo/buto kokybė.

Antra dalis, tai šeimos tarpusavio santykiai, t.y. kaip tarpusavyje bendrauja tėvai, kaip tėvai bendrauja su vaikais, kaip vaikai bendrauja tarpusavyje.

Trečia dalis- šeimos socialinis bendravimas. T.y. kaip tėvai bedrauja su darbo kolegomis, vaikai su klasiokais.....

Pirma dalis dar kaip ir lengviau įgyvendinama, nes čia jau gali į pagalbą ateiti komuna. Tiek dėl, tarkim, pajamų jei trūksta iki 100 proc. užimtumo, tiek dėl būsto.

Sudėtingiausia, mums, atvažiavusiems, yra suprasti koks bendravimas Norvegijoje laikomas įprastu, o dėl kokio jau kraipoma galva- jiems nevisai suprantamas. Skirtumų yra daug, tai kas mums, lietuviams visai įprasta, norvegams nesuprantama ir atvirkščiai. biggrin.gif
Čia aš nekalbu apie visokius ten rėkimus, pakratymus, pasistumdymus.....
Kalbu apie tokius skirtumus kaip: tėvų reakcija, elgesys į vaiko ožius, vaiko pabėgimą iš pamokų, tėvų požiūrį į vaiko draugus........mamos suvokimą kokia mama/moteris yra gėris šeimai, vyro suvokimą koks vyras/tėtis yra gėris šeimai.

Tikiuosi bent jau bendrais bruožais atsakiau į klausimą.


Atsakyti
QUOTE(Lotyna* @ 2015 04 16, 18:19)
drinks_cheers.gif  drinks_cheers.gif

Papildyta:
Madrugada, apie Aiste kalbant, juk buvo laidoj sakoma, jog BV pripazino, kad taip, ji ivykde visus reikalavimus net su kaupu. Pagyre, saunuole.  Bet tuo ir baigesi.

kas tą sakė? BV pati ar Aistės advokatė?

jūs labai greitos išvadas daryti. Pasakė virga savo nuomone, kad mergaičių su tunikom gaila, ir štai, naujiena, norvegai musulmonus diskriminuoja blink.gif
Atsakyti