Sveikos, MA ir kandidatuojancios!
jau senokai paskaitineju sita tema, mat pati esu exMA, o dabar - viena is farmkompanijos vadoviu. tai zinot ka, nuo kai kuriu norinciu dirbti MA klausimu tiesiog krintu is juoko. idomiau nei anekdotus skaityt. pvz, kai tikisi dirbt neturedamos vairuotojo pazymejimo.
per pastaruosius kelis menesius darem atrankas Kaune ir Vilniuj. tad galiu is savo kaip darbdaves patirties pasakyt stai ka apie cv atranka pokalbiui.
jei cv nurodoma, kad zmogus baiges MA kursus, o pradinis issilavinimas elektrotechniko arba siuvejos (buvo tokiu!) tai norisi paskambinti tokiai personai ir pasakyt, kad nueitu ir duotu i snuki tam, kas ji i tuos MA kursus prieme ir izuliai is zmogaus pinigus isviliojo. nes as 6 metus mokiausi kad diploma gauciau, po to dar internaturos rezidenturos, o kazkokia vista su vos ne pradiniu issilavinimu, smegenimis tuose kursuose pripudrintomis, naiviai isivaizduoja, kad gales kardiologui isiulyt selektyvu betablokeri ar kita koki sh apie kuri supratimo zalio neturi.
kita kategorija - be MA kursu, bet "turintys patirties pardavimu srityje". cia buvo tokiu, kurie rupinosi alaus ir limonado buteliu isdeliojimu prekybos centruose. arba prekiavo gelemis kioske. arba avonais/oriflamais drauguziu sekretoriu tarpe. issilavinimas paprastai irgi toks, kuris sovietiniais laikais buvo vadinamas proftechniniu. sita grupe dar pasizymi izulumu, epagristu pasitikejimu savimi ir inteligencijos nebuvimu.
trecia grupe - visuomenes slaugytojos, trumpiau - seseles. sita grupe visose gyvenimo situacijose megsta pabrezti, kad yra protingos ir tiek pat zinancios, kaip bet kuri gydytoja, o kai kurios ir protingesnes, tik va diplomai neuniversitetiniai. ka gi, sitoj grupej pasitaiko ir deimantu, bet tikrai ne kas antra. tiesa, dabar labai populiaru papildomai pristudujuoti kokiame lievame klaipedos ar siauliu universitete aukstaji issilavinima, dazniausiai - neakivaizdiskai, tik va beda - as pati magistra baigiau neakivaizdiniu budu ir maciau, ko vertos tokios studijos. is 35 zmoniu as ir dar 2 tikrai patys rase darbus ir studijavo, o kiti tik visais imanomais budais norejo gaut diploma, i zinias buvo nusispjaut. todel ir seseles su pristudijuotais aukstaisiais mane nelabai ikvepia.
ketvirta grupe - tataaaa!!!!- pati gausiausia - yra kineziterapeutes. ivairaus plauko ir ivairaus issilavinimo lygio. kai kurios visai neblogos merginos. bet kai gauni dvidesimta cv ir skaitai "kinezi..." tai believe me, imi keiktis rusiskai. nes darosi nebesuprantama, nafik reikejo joms VISOMS listi i ta kinezija, jei dirbt nenori ar negali pagal specialybe. arba reiskia stojo bile kur, kad tik istot. o tai reiskia, kad ir darbo iesko bile kur bile kokio. o man tokios nemotyvuotos nereikalingos.
penkta grupe - jau turincios patirties farmkompanijoje. cia galimi daugelis variantu, kodel keicia darba - uzkniso, vadybininkas uzsisedo, atlyginimas per mazas, kolege pagalius i ratus kaisioja. pacios irgi ivairios - "senos vilkes", kurios uzsipraso tokiu atlyginimu, kokio as pati negaunu, "nepatenkintosios", kurios sedi surugusios ir ne nenusisypso per visa pokalbi ne karto, kompanija keicia jau i 3-4 per gana trumpa laika, o paklausus kodel - atsako - nepatiko firmos politika. suprask kaip nori, bet aisku is anksto, kad mano firmos politika, kokia ji bebutu, sitai rugpienio karalaitei irgi nepatiks. dar kyla klausimas - viespatie, kaip ji eis i vizitus su sitokia susukta israiska?! buvo ir seks giganciu, kurios iskart spjove i mane, moteriskaja atrankos komisijos dali, ir kraipe uodegas, krate papus pries vyriskaja dali. skaniai pasijuokem po to su vyrais.
buvo tokiu, kurios padirbo vienoj kompanijoj 3men ir jau isivaizduoja turincios pakankamai patirties, kad uzsisauktu algos kaip marketingo vadovas. galiu pasakyt - visos, kurios iskart uzgiedojo 4000, buvo iskart nurasytos su savo auksiniais cv tiesiai i siuksliadeze. nes reikia uzsidirbt metams begant tokius pinigus, o ne tiketis gaut juos uz grazias akis.
buvo dar ir kitokiu personazu, bet vienetai ir netipiniai.
a, dar farmacininkes. velgi keletas grupiu, bet labiausiai stebino tos, kurios 10-15metu stovejo kaip stulpai vaistinese uz kasos aparatu be jokio judejimo kairen desinen, o po to staiga nusprende eit i MA.
atskiras pasakojimas butu apie cv ir motyvaciniu laisku tekstus. kai kurie juokingesni uz dviracio zinias. kai kurie galetu atstoti siuntima pas psichiatra - paskaitai, ir diagnoze aiski (pvz, mums parase pora ryskiai akcentuotu asmenybiu, viena kvietem pokalbiui beveik vien idomumo delei - bet po pirmu fraziu nekilo noro gilintis, patologija tiesiog akis draske).
ka priemem? kadangi emem ne viena zmogu, tai statistika butu tokia. 100% moteriskiu (nes visi vyriski kandidatai buvo su ivairiais trukumais). amzius beveik iki 40. patirtis darbo kompanijoje iki musu - nuo 6 men iki 2metu. vaiku amzius nuo 2 iki 16 metu. atlyginimo vidutiniskai prase apie 2500lt, realiai ivertindamos savo siulomas vertybes (nesitikekit, kad parasysiu, kiek mokesim

bet kuriuo atveju, po kurio laiko padirbusios gaus daugiau, nei bandomuoju laikotarpiu.
visos su vienokiu ar kitokiu medicininiu issilavinimu. isvaizda - visos simpatiskos, bet ne 100% manekenes. rinkomes asmenybes, ne misLietuvas.
Tai va taip va, kandidatuojancios. mastykit. o del kontroles - tai patikekit merginos, nereikia jokiu sekimo sistemu, kai perziuri is eiles keleta MA ataskaitu, tai igudusia akim iskart matai, kuri dirba, o kuri lazankes trina. dar yra ir atskiri elgsenos elementai, kuriais issiduoda, dirba ar ne. tad patarimas toks - jei nemoki meluot, geriau sakyk tiesa, ir didele tikimybe, kad busi suprasta (nu PMS man siandien, nu nepadarysiu tu vizitu, nes is ranku viskas krinta - ir as sakau - vaziuok, mieloji, namo, isgerk nospos ir eik gult). o jei meluoji - meluok taip, kad nebutum sugauta, ir kad jokiu ikalciu pries tave nebutu - gal ir pavyks (zinau gudriu lapiu, kurios kelis metus sekmingai vartesi ir net paaukstintos buvo

)) bet cia jau aukstasis pilotazas, ne kiekvienam duota

))
persiprasau uz klaidas, jei tokiu radot, klavisai kartais susipainioja.
Ate, labanakt, ir sekmes, nepakliukit man i nagus ty i mano kompanija