Įkraunama...
Įkraunama...

vaikams neleidžia darželyje tuštintis

Vaikų darželiuose – išbandymai blink.gif doh.gif
REŽIMAS. Mažamečiai negali kada panorėję nueiti į tualetą

Audronė BALTKOJYTĖ
LR korespondentė
2008-06-10
Kai kurie vaikai jau nuo mažų dienų išeina nepavydėtiną gyvenimo mokyklą. Tuštintis į tualetą jie gali eiti ne tada, kada nori.

Kai kurių Vilniaus lopšelių-darželių auklėtojos sugalvojo, kaip palengvinti savo darbą. Jos mažamečiams uždraudė tuštintis.

Tokiose įstaigose vaikai jaučiasi tarsi armijoje. Jie priversti prisitaikyti ne tik prie maitinimosi, miego, bet ir prie tuštinimosi režimo.

Iš karto lekia į tualetą

Tokie faktai netikėtai paaiškėjo tarpusavyje įsišnekėjus kelioms mažamečius į skirtingus sostinės lopšelius-darželius leidžiančioms moterims.

„Pirmiausia, ką sūnus padaro grįžęs į namus, – lekia į tualetą rimtesnio reikalo. Kartais net keletą kartų per vakarą“, – pasakojo vilnietė Justina.

„Mes nesituštiname darželyje“, – atsakė sūnus, kai motina paklausė, kodėl jis į darželį nesineša tualetinio popieriaus.

„Mes darželyje negalime tuštintis“, – patvirtino kitai vilnietei 3,5 metų jos anūkas.

Ir senelė, ir motina negalėjo patikėti tuo, ką išgirdo.

„Gal tuštinimasis darželyje nepageidaujamas dėl to, kad reikės valyti mažamečių užpakaliukus, šveisti klozetą?“ – spėliojo moterys.

Prireikė net pagalbos

Rimtų pasekmių toks draudimas turėjo vilnietės Ingridos dabar jau 5 metų dukrai.

„Pradėjusi lankyti darželį dukra nustojo tuštintis. Kreipėmės į gydytojus, psichologą, vaikas gėrė vaistų. Viskas veltui“, – pasakojo vilnietė.

Atėjus metui tuštintis mažametę išpildavo prakaitas, tarsi ji būtų nubėgusi ilgą distanciją. Mergaitė įprato sustabdyti tuštinimosi procesą.

Vėl normaliai tuštintis pradėjo tik po metų.

Tačiau iki šiol tuštinasi tik vakare, sugrįžusi į namus.

Stebėjosi tėvų priekaištais

Lopšelių-darželių direktorės, kurioms dėl šios problemos atsitiktinai paskambino „Lietuvos ryto“ žurnalistai, tvirtino pirmą kartą girdinčios apie tokį draudimą.

„Kas galėtų uždrausti tuštintis? Netikiu, kad taip gali būti. Reikia sąžinės turėti“, – niekaip negalėjo suvokti lopšelio-darželio „Jovarėlis“ direktorė Regina Braniauskienė.

Ji teigė pati prašanti 1,5-2 metų atžalas auginančių tėvų atpratinti juos nuo sauskelnių prieš atvedant į darželį. Kitaip vaikas neskuba prašytis į tualetą.

„Pirmą kartą girdžiu apie tokį dalyką. Pas mus taip nėra. Vienoje iš grupių buvo sugedę klozetai, tačiau jau nupirkome naujus ir greitai juos pakeisime“, – sakė lopšelio-darželio „Aušrelė“ direktorė Raimonda Šilalienė.

Ji atkreipė dėmesį, kad vaikai – taip pat gudrūs. Gali prisigalvoti įvairiausių dalykų, kad tik nereikėtų eiti į darželį.

* * *

Gali užkietėti viduriai

Vaidotas Urbonas, Vilniaus universiteto Vaikų ligoninės vaikų gastroenterologas

„Nesituštinimas – viena iš priežasčių, kodėl mažamečiams užkietėja viduriai. Ši diagnozė nustatoma 30 proc. vaikų iki 10 metų.

Vaikai, ypač maži, paprastai vengia tuštintis iš baimės. Tuštinantis jiems skauda, todėl jie valingai sulaiko išmatas.

Kita vidurių užkietėjimo priežastis – draudimas vaikui tuštintis tada, kai jis nori.

Viena iš galimų komplikacijų – ypač vaikams iki 10 metų – išsivysčiusi enkoprezė. Tai nevalingas kelnaičių ištepimas išmatomis. Tokiu atveju nuo vaiko sklinda nemalonus kvapas, o jis pats ima blogai jaustis psichologiškai.

Kai vaikas normaliai nesituština, prasideda įvairios bėdos – sumažėja apetitas, vaikas tampa dirglus.

Ilgainiui gali atsirasti pilvo skausmų, skausmingų išangės įtrūkimų, išsivystyti hemorojus ir kitos bėdos“.
Atsakyti
Žinote, mamytės, nieko nesąmoningesnio dar savo gyvenime neteko girdėti. Esu trijų vaikų mama, visi vaikai lankė (o mažiausioji ir dabar dar lanko) darželius, darželiai buvo skirtingi, nes keitėsi darbovietė, bet nieko panašaus neteko sutikti. Turiu daug draugių, kurių vaikai taip pat lanko įvairius daželius, bet irgi nekada niekas neminėjo tokių dalykų. Paskutiniu laiku vis dažniau pastebu mamų norus apjuodinti pedagogus. Maos, pabijokite dievo, jos dirba su mūsų vaikais, na, negali gi jos visos būti tokios blogos. Gal vertėtų dažniau žiūrėti į veidrodį?
P.S. Būtų įdomu pasižiūrėti, kaip kas nors neleistų mano pupai nueiti į tualėtą? Jus pačios suvokiat ką rašote?
Atsakyti

Na nežinau kai paskaičiau, pagalvojau, kad mano vaikas kasdien tustinasi namuose, net pačiai būdavo keista, kodėl niekada nesituština darželyje. g.gif
Reiks gal paklausinėt jo , nors jis dar mažas, gal nieko ir nepasakys. g.gif
šiaip auklėtoja ir auklytė mūsų geros, nesinorėtų tikėt, kad taip gali būti. doh.gif
Atsakyti
maniskis irgi vengia tai daryti darzelyje. Kai tik pradejom lankyti darzeli , viena mama bendrame darzelio susirinkime iskele klausima kodel pas vaikus tulikai yra bendri ir nepadarytos durys, kad jie galetu ramiai uzsirakinti. Tas dalykas pas mus grupeje yra tarp kitko sutvarkytas. Kadangi mano vaikas vistiek tik namie tustinasi , tai as toliau ziurejau kame problema ir supratau, kad tose kabinose nera tualetiniui popieriui laikiklio. Pati pigiausius nupirkau, pakabino. Vaikui atseit pardaviau ideja, kad tu matyt kaku darzelyje nedarei, nes popierius ant palanges gulejo ir tau nepatogu . Is tikro popierius anksciau ant palanges gulejo, kaip juo pasinaudoti:) taigi dabar vis ji kalbinu , kad jis nebijotu, bet be pasikeitimu kol kas. Aukletojom sia problema esu ivardinusi.

apsizvalgygite kokie tulikai pas jus darzelyje:)
Atsakyti
nesąmonė. Manojji irgi darželyje nesituštindavo,tikrai ne dėl to,kad neleidžia...man pačiai tai svetimoje vietoje nepavyksta... čia buvo paminėta,kad glozetai buvo keiciami...cia agl nuo to ir prasidėjo problema . manau ,tokiu atveju,darzelio administracija,ar auklėtojos turėjo nesudaryti vaikams diskomforto tuo metu,turėjo būti surasta išeitis,kad vaikai būtų nuvesti kžkur kitur pasinaudoti tualetu.
Atsakyti
O mano dukra pvz tustinasi irgi tik namuose.....diena buna pas mociute,yra ir puodukas ir dangtis ant suaugusiuju tualeto ir LEIDZIA TUSTINTIS KADA NORI, lotuliukas.gif bet ji tik pareina i namus ir bega ant savo puoduko biggrin.gif ir is karto issitustina.Taip pat jai pvz nepatinka Akropolio tualetai,nepatinka kai kuriu kaviniu tualetai,jei nori"kaku" niekada nedaro,tik grizusi namo.
Tai kokia isvada tureciau padaryti,kad mano mama,dukros mociute,samoningai neleidzia tustinstis blink.gif arba as pati mama,neleidziu viesuosiuose tualetuose atlikti gamtiniu reikalu savo dukrai blink.gif
Atsakyti
Labai gerai, kad suradau sia tema, nes maniau, kad prisigalvoju.
Mano vaikas darzelyje yra labai nedrasus, nors namuose su tualetu jokiu problemu neturime. Grizes namo iskart bega i tulika ir matau, kad atsikeles po pietu miego daznai nebuna maziuko reikalo padares unsure.gif Keleta kartu prasiau aukletoju, kad atkreiptu i ji demesi, primintu, kad jis nuetu i tualeta. Taciau vistiek keleta kartu tevas atvede apsisiusiuojusi vaika verysad.gif Dabar pasiimu vaika iskart po vakarienes tai tokiu problemu nebuna.
Viena karta vaikas buvo prailgintoje grupeje, tai tevas atvede ji apsikakojusi, nors namuose tokiu dalyku nuo 1 metu nebuvo verysad.gif Prailgintoje grupeje, juolab jai vaikai buna lauke, i tualeta ju neleidzia, o vaikeliui pilva susuko verysad.gif

Dabar kai mano vaikas jau gerai sneka, tai viska pasakoja. Tai as klausiau, kas tau tualete uzpakaliuka valo (nes namuose visa laika mane pakviecia). Tai jis pasako: MUMS DARZELYJE NELEIDZIA.....
Nu bet man vistiek nesinori tiketi schmoll.gif
Atsakyti
QUOTE(Zitra @ 2008 06 11, 15:24)
Labai gerai, kad suradau sia tema, nes maniau, kad prisigalvoju.
Mano vaikas darzelyje yra labai nedrasus, nors namuose su tualetu jokiu problemu neturime. Grizes namo iskart bega i tulika ir matau, kad atsikeles po pietu miego daznai nebuna maziuko reikalo padares  unsure.gif Keleta kartu prasiau aukletoju, kad atkreiptu i ji demesi, primintu, kad jis nuetu i tualeta. Taciau vistiek keleta kartu tevas atvede apsisiusiuojusi vaika  verysad.gif  Dabar pasiimu vaika iskart po vakarienes tai tokiu problemu nebuna.
Viena karta vaikas buvo prailgintoje grupeje, tai tevas atvede ji apsikakojusi, nors namuose tokiu dalyku nuo 1 metu nebuvo  verysad.gif  Prailgintoje grupeje, juolab jai vaikai buna lauke, i tualeta ju neleidzia, o vaikeliui pilva susuko  verysad.gif

Dabar kai mano vaikas jau gerai sneka, tai viska pasakoja. Tai as klausiau, kas tau tualete uzpakaliuka valo (nes namuose visa laika mane pakviecia). Tai jis pasako: MUMS DARZELYJE NELEIDZIA.....
Nu bet man vistiek nesinori tiketi  schmoll.gif

Kazkokia nesamone. Niekada nepatikesiu tokiom kalbom. Visu pirma as irgi jei bunu darbe niekada nedarau didelio, kazkaip tai savaime ivyksta ryte namuose. Jei tenka kur isvaziuoti, tai visada visa dziaugsma parsivezu namo, net po triju paru, tada is tubzo neislendu kelias valandas. Panasiai ir mano vaikai taip daro. Visad sugrize namo pirmoje eileje bega i tulika, vaikai lanke darzelius ir nuo pat mazens visada buvo tik taip. Dabar turiu maziuka kuris velgi lanko darzeli, ir tas ta pati daro, jis juk maziukas jam dar 5 metu nera, bet nuo mazumes viska nesa i namus, kiek akletoju klausiau sake, kad sysioti jis visada bega, bet kad ant didelio eitu niekada nemate. Tai tada pagal jus as tureciau galvoti, kad jam neleidzia? nesamone, maziau reikia i tokius dalykus demesi kreipti, kai per daug pacios vaiku klausinejate, jie ir atsakineja jums kaip jus pacios to ir norite. Jie juk nori mamoms istikti, be to pajunta, kad dar ir suaugusiais galima manipuliuoti. geriau pasidomekite ar vaikai draugu darzelyje turi, ar zaidzia vaikas , o ne tiketi visokioms rsliavoms kas spaudoje rasoma. Reikia pakelti laikrascio reitinga ir sugalvoja tokia durna tema, gal net ir ispucia burbula o tada diskusijos pasipila per visa lietuvele. Absurdas, iki ko mes einame !
Atsakyti
QUOTE(Ramunita @ 2008 06 10, 11:14)

Kai kurių Vilniaus lopšelių-darželių auklėtojos sugalvojo, kaip palengvinti savo darbą. Jos mažamečiams uždraudė tuštintis.

netikiu...kaip gali palengvinti sau darba rizikuodamos, kad vaikas neiskentes prisikraus i kelnes. doh.gif mano dukterecia pradedama lankyt darzeli nedryso eit i tualeta ir verkdavo pries miega kol aukletoja paklausdavo kas yra, o jei nepasebetu tyliai sau snirpsciancios i pagalve, taip ir butu nenuvesta i tulika, o mamos paklausta tikriausiai ir atsakytu, kad darzelyje neleidzia doh.gif
Atsakyti
Viespatie kokios nesamones, ir jei tai tiesa, tai ka as zinau doh.gif pas mus tai i megamaji net puoduka atnesa, tipo kad jei ka tai kad spetu padaryti, ar prabudus tulikan nereiktu begti thumbup.gif
Atsakyti
QUOTE(123mama @ 2008 06 13, 07:31)
Kazkokia nesamone. Niekada nepatikesiu tokiom kalbom. Visu pirma as irgi jei bunu darbe niekada nedarau didelio, kazkaip tai savaime ivyksta ryte namuose. Jei tenka kur isvaziuoti, tai visada visa dziaugsma parsivezu namo, net po triju paru, tada is tubzo neislendu kelias valandas. Panasiai ir mano vaikai taip daro. Visad sugrize namo pirmoje eileje bega i tulika, vaikai lanke darzelius ir nuo pat mazens visada buvo tik taip. Dabar turiu maziuka kuris velgi lanko darzeli, ir tas ta pati daro, jis juk maziukas jam dar 5 metu nera, bet nuo mazumes viska nesa i namus, kiek akletoju klausiau sake, kad sysioti jis visada bega, bet kad ant didelio eitu niekada nemate. Tai tada pagal jus as tureciau galvoti, kad jam neleidzia? nesamone, maziau reikia i tokius dalykus demesi kreipti, kai per daug pacios vaiku klausinejate, jie ir atsakineja jums kaip jus pacios to ir norite. Jie juk nori mamoms istikti, be to pajunta, kad dar ir suaugusiais galima manipuliuoti. geriau pasidomekite ar vaikai draugu darzelyje turi, ar zaidzia vaikas , o ne tiketi visokioms rsliavoms kas spaudoje rasoma. Reikia pakelti laikrascio reitinga ir sugalvoja tokia durna tema, gal net ir ispucia burbula o tada diskusijos pasipila per visa lietuvele. Absurdas, iki ko mes einame !

Pala, pala brangioji. Tai tu man siulai pasidometi ar vaikas draugu turi? Is ko darai isvada, kad situo nesidomiu? Atsargiau su issireiskimais.

Siom dienom intensyviai klausinejau maziaus, kaip ten yra su tualeto reikalais. Tai issiaiskinau, kad didelio reikalo daro darzelyje, o uzpakaliukus valo patys. Tai atrodo pas mus tokios prioblemos nera. O manau neleido anksciau patiems uzpakaliuku valyti, nes ateidavo kartais su purvinom kelnytem g.gif
Atsakyti
na,jei kurios netikite,kad taip gali būti (man irgi sunku patikėti),tai nereiškia,kad taip būti negali...
Šiaip esu pratinus vaiką į darželį kaip auklė,ne kaip mama...tai... Galiu pvz pasakyt,kad keiksmažodžių vaikai išmoksta ne tik iš blogų šeimų vaikų,bet ir iš auklėtojų,vat... Šiaip neturio jokio tikslo kurti ir pasakoti pasakas...Tikrai savom ausim girdejau, kaip auklėjo ant vaikų rėkė "B..T debiliai, suskiai, išgamos...",taip pat mačiau kokios auklėtojos būna,kai ateina vaikų tėvai ir kokios kai tų tėvų nėra...kai tėvai ateina-auklėtojos ratelius šoka,o kai tevų nėra-dzin giliai.... Mane,kaip auklę, laikė už savą,skundėsi nesupratingais tėvais ir pan...
Tiesiog...visko būna tuose darželiuose...
Atsakyti