Įkraunama...
Įkraunama...

vaikams neleidžia darželyje tuštintis

tik viena zody galiu parasyt APSURDAS

Atsakyti
lotuliukas.gif schmoll.gif netikiu tokiais pliupalais. Esu liudininke to, kaip zurnaliugos ispucia burbulus, paraso isgalvotu nesamoniu ir t.t. Bulvarinis pezalas ieskant sensaciju ir ne daugiau schmoll.gif
Atsakyti
doh.gif

Man teko preis 17metu dirbt darzele,tai buvo taip: kad vesu 20 maziuku sadindavau ant puoduku vienu metu,nori ar nenori vaikai sedeju doh.gif ir taip pries pusrecius,pietu,miegu ir pries lauka. Tai vaika sede ir dainoja,o uspakaliukai net su drezei nuo puoduku likdavo.
Atsakyti
QUOTE(Ramunita @ 2008 06 10, 10:14)
Vaikų darželiuose – išbandymai  blink.gif  doh.gif
REŽIMAS. Mažamečiai negali kada panorėję nueiti į tualetą

Audronė BALTKOJYTĖ
LR korespondentė
2008-06-10
Kai kurie vaikai jau nuo mažų dienų išeina nepavydėtiną gyvenimo mokyklą. Tuštintis į tualetą jie gali eiti ne tada, kada nori.

Kai kurių Vilniaus lopšelių-darželių auklėtojos sugalvojo, kaip palengvinti savo darbą. Jos mažamečiams uždraudė tuštintis.

Tokiose įstaigose vaikai jaučiasi tarsi armijoje. Jie priversti prisitaikyti ne tik prie maitinimosi, miego, bet ir prie tuštinimosi režimo.

Iš karto lekia į tualetą

Tokie faktai netikėtai paaiškėjo tarpusavyje įsišnekėjus kelioms mažamečius į skirtingus sostinės lopšelius-darželius leidžiančioms moterims.

„Pirmiausia, ką sūnus padaro grįžęs į namus, – lekia į tualetą rimtesnio reikalo. Kartais net keletą kartų per vakarą“, – pasakojo vilnietė Justina.

„Mes nesituštiname darželyje“, – atsakė sūnus, kai motina paklausė, kodėl jis į darželį nesineša tualetinio popieriaus.

„Mes darželyje negalime tuštintis“, – patvirtino kitai vilnietei 3,5 metų jos anūkas.

Ir senelė, ir motina negalėjo patikėti tuo, ką išgirdo.

„Gal tuštinimasis darželyje nepageidaujamas dėl to, kad reikės valyti mažamečių užpakaliukus, šveisti klozetą?“ – spėliojo moterys.

Prireikė net pagalbos

Rimtų pasekmių toks draudimas turėjo vilnietės Ingridos dabar jau 5 metų dukrai.

„Pradėjusi lankyti darželį dukra nustojo tuštintis. Kreipėmės į gydytojus, psichologą, vaikas gėrė vaistų. Viskas veltui“, – pasakojo vilnietė.

Atėjus metui tuštintis mažametę išpildavo prakaitas, tarsi ji būtų nubėgusi ilgą distanciją. Mergaitė įprato sustabdyti tuštinimosi procesą.

Vėl normaliai tuštintis pradėjo tik po metų.

Tačiau iki šiol tuštinasi tik vakare, sugrįžusi į namus.

Stebėjosi tėvų priekaištais

Lopšelių-darželių direktorės, kurioms dėl šios problemos atsitiktinai paskambino „Lietuvos ryto“ žurnalistai, tvirtino pirmą kartą girdinčios apie tokį draudimą.

„Kas galėtų uždrausti tuštintis? Netikiu, kad taip gali būti. Reikia sąžinės turėti“, – niekaip negalėjo suvokti lopšelio-darželio „Jovarėlis“ direktorė Regina Braniauskienė.

Ji teigė pati prašanti 1,5-2 metų atžalas auginančių tėvų atpratinti juos nuo sauskelnių prieš atvedant į darželį. Kitaip vaikas neskuba prašytis į tualetą.

„Pirmą kartą girdžiu apie tokį dalyką. Pas mus taip nėra. Vienoje iš grupių buvo sugedę klozetai, tačiau jau nupirkome naujus ir greitai juos pakeisime“, – sakė lopšelio-darželio „Aušrelė“ direktorė Raimonda Šilalienė.

Ji atkreipė dėmesį, kad vaikai – taip pat gudrūs. Gali prisigalvoti įvairiausių dalykų, kad tik nereikėtų eiti į darželį.

* * *

Gali užkietėti viduriai

Vaidotas Urbonas, Vilniaus universiteto Vaikų ligoninės vaikų gastroenterologas

„Nesituštinimas – viena iš priežasčių, kodėl mažamečiams užkietėja viduriai. Ši diagnozė nustatoma 30 proc. vaikų iki 10 metų.

Vaikai, ypač maži, paprastai vengia tuštintis iš baimės. Tuštinantis jiems skauda, todėl jie valingai sulaiko išmatas.

Kita vidurių užkietėjimo priežastis – draudimas vaikui tuštintis tada, kai jis nori.

Viena iš galimų komplikacijų – ypač vaikams iki 10 metų – išsivysčiusi enkoprezė. Tai nevalingas kelnaičių ištepimas išmatomis. Tokiu atveju nuo vaiko sklinda nemalonus kvapas, o jis pats ima blogai jaustis psichologiškai.

Kai vaikas normaliai nesituština, prasideda įvairios bėdos – sumažėja apetitas, vaikas tampa dirglus.

Ilgainiui gali atsirasti pilvo skausmų, skausmingų išangės įtrūkimų, išsivystyti hemorojus ir kitos bėdos“.

QUOTE(Zitra @ 2008 06 11, 13:24)
Labai gerai, kad suradau sia tema, nes maniau, kad prisigalvoju.
Mano vaikas darzelyje yra labai nedrasus, nors namuose su tualetu jokiu problemu neturime. Grizes namo iskart bega i tulika ir matau, kad atsikeles po pietu miego daznai nebuna maziuko reikalo padares  unsure.gif Keleta kartu prasiau aukletoju, kad atkreiptu i ji demesi, primintu, kad jis nuetu i tualeta. Taciau vistiek keleta kartu tevas atvede apsisiusiuojusi vaika  verysad.gif  Dabar pasiimu vaika iskart po vakarienes tai tokiu problemu nebuna.
Viena karta vaikas buvo prailgintoje grupeje, tai tevas atvede ji apsikakojusi, nors namuose tokiu dalyku nuo 1 metu nebuvo  verysad.gif  Prailgintoje grupeje, juolab jai vaikai buna lauke, i tualeta ju neleidzia, o vaikeliui pilva susuko  verysad.gif

Dabar kai mano vaikas jau gerai sneka, tai viska pasakoja. Tai as klausiau, kas tau tualete uzpakaliuka valo (nes namuose visa laika mane pakviecia). Tai jis pasako: MUMS DARZELYJE NELEIDZIA.....
Nu bet man vistiek nesinori tiketi  schmoll.gif

Mielosios mamos,

visai neseniai, maždaug prieš savaitę, vaikštinėjau su vaiku Lukiškių aikštėje. Ten dažnai sutinkame vaikų grupę, ar kelias grupes, iš kažkurio netoli esančio darželio. Bevaikštant ir bešnekinant vaikučius, kuriais mano mažasis labai domisi smile.gif pamatėm, kad vienas vaikutis sėdi vienas ir baisiai gailiai verkia. Auklėtojos stovėjo vos už vieno žingsnio ir visai nekreipė dėmesio.Priėjome prie to vaikučio,jis pasimetusiu žvilgsniu pažiūrėjo į mane, o aš klausiamai pasižiūrėjau į auklėtojas. Jos jokio reakcijos neparodė. Saviškiui mažiukui pasiūliau paglostyti tą vaikutį, pakalbint.

Tas nepadėjo, vaikutis tik dar graudžiau pravirko...Tada atsisėdau šalia ir bandžiau išklausti ko tokios graudžios ašarytės rieda. Tas vaikas negalėjo nieko pasakyti, nes nuo verkimo negalėjo įkvėpti, kažkuriuo momentu visai išbalo ir susvyravo.

Man jau ne juokai viskas atrodė. Glosčiau tą vaikutį raminau ir vis bandžiau išklausti kas atsitiko, nes pirma mintis man šovusi į galvą buvo, kad vaikutis neseniai lanko darželį ir pasiilgo mamos...

Deja. Kai pavyko vaikui įkvėpti oro jis sušuko "mamyte!!!" ir pro kukčiojimą, kuris jau buvo švokščiantis nuo dusulio išgirdau, kad vargšiukas nori sisiuko...!!!!!!!

Kai bėda pasidarė aiški, jau nebežiūrėjau į tas auklėtojas, ką jos veikia ar neveikia, čiupau vaikiuką ir nusivedžiau į pašonę, kur labai sėkmingai buvo atliktas mažas gamtinis reikaliukas.

Ką manot pasakė auklėtojos? Nieko. Nei jos man, nei aš joms. Berniuko vardas IGNAS. Kiti drupės vaikai pasakė, kad jis yra grupės KAKIUS!!!

Tas vaikutis labai jautrus berniukas ir , matyt jam atsitinka mažos ir didesnės "nelaimės" ne dėl jo kaltės, o todėl, kad jis negali atlikti savo gamtinių reikalų!!!

Išeidamos iš aikštės auklės susirinko vaikus ir žaislus, o Ignui tik mestelėjo:" nu, tai ožiai jau baigėsi?"

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Aš pati vaikystėje buvau be galo jautri ir supratau to berniuko ašaras, deja, auklėtojos, atsakingos už vaikų fizinę ir psichinę sveikatą to nesugebėjo suprasti, nes buvo užimtos apkalbomis.

Labai linkiu Igno mamai atpažinti iš mano pasakojimo savo vaikutį. Jei kuri nors pažįstate tą berniuką ar jo mamą, nelikite abejingos. Vaikui gali likti trauma nuo patyčių ir nuolatinio kentėjimo, jau dabar jį KAKIUM vadina.
Atsakyti
Na manau yra tame tiesos,pries 20metu ir as ejau i darzeli ir niekas matau nepasikeite. kai mus paguldydavo pietu miego,keltis neleisdavo,kai noredavai sisiuko ar didesnio reikalo,visada aprekdavo, kad reikejo pries einant miegoti nueiti,o kartais net lupti gaudavai doh.gif .tai seip ne taip kentedavau o uzmigus atsipalaiduoji ir tada tekdavo atsikelti slapioje lovyteje,nu o pacios ir suprantat kad tai nepatikdavo auklytem,ir patiems geda pries kitus vaikus,nors tokiu per diena pasitaikydavo prisisiojusio i lovas 3maziausiai verysad.gif
Atsakyti
QUOTE(pelėdžiukas @ 2008 06 24, 22:08)
Mielosios mamos,

visai neseniai, maždaug prieš savaitę, vaikštinėjau su vaiku Lukiškių aikštėje. Ten dažnai sutinkame vaikų grupę, ar kelias grupes, iš kažkurio netoli esančio darželio. Bevaikštant ir bešnekinant vaikučius, kuriais mano mažasis labai domisi  smile.gif pamatėm, kad vienas vaikutis sėdi vienas ir baisiai gailiai verkia. Auklėtojos stovėjo vos už vieno žingsnio ir visai nekreipė dėmesio.Priėjome prie to vaikučio,jis pasimetusiu žvilgsniu pažiūrėjo į mane, o aš klausiamai pasižiūrėjau į auklėtojas. Jos jokio reakcijos neparodė. Saviškiui mažiukui pasiūliau paglostyti tą vaikutį, pakalbint.

Tas nepadėjo, vaikutis tik dar graudžiau pravirko...Tada atsisėdau šalia ir bandžiau išklausti ko tokios graudžios ašarytės rieda. Tas vaikas negalėjo nieko pasakyti, nes nuo verkimo negalėjo įkvėpti, kažkuriuo momentu visai išbalo ir susvyravo.

Man jau ne juokai viskas atrodė. Glosčiau tą vaikutį raminau ir vis bandžiau išklausti kas atsitiko, nes pirma mintis man šovusi į galvą buvo, kad vaikutis neseniai lanko darželį ir pasiilgo mamos...

Deja. Kai pavyko vaikui įkvėpti oro jis sušuko "mamyte!!!" ir pro kukčiojimą, kuris jau buvo švokščiantis nuo dusulio išgirdau, kad vargšiukas nori sisiuko...!!!!!!!

Kai bėda pasidarė aiški, jau nebežiūrėjau į tas auklėtojas, ką jos veikia ar neveikia, čiupau vaikiuką ir nusivedžiau į pašonę, kur labai sėkmingai buvo atliktas mažas gamtinis reikaliukas.

Ką manot pasakė auklėtojos? Nieko. Nei jos man, nei aš joms. Berniuko vardas IGNAS. Kiti drupės vaikai pasakė, kad jis yra grupės KAKIUS!!!

Tas vaikutis labai jautrus berniukas ir , matyt jam atsitinka mažos ir didesnės "nelaimės" ne dėl jo kaltės, o todėl, kad jis negali atlikti savo gamtinių reikalų!!!

Išeidamos iš aikštės auklės susirinko vaikus ir žaislus, o Ignui tik mestelėjo:" nu, tai ožiai jau baigėsi?"

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Aš pati vaikystėje buvau be galo jautri ir supratau to berniuko ašaras, deja, auklėtojos, atsakingos už vaikų fizinę ir psichinę sveikatą to nesugebėjo suprasti, nes buvo užimtos apkalbomis.

Labai linkiu Igno mamai atpažinti iš mano pasakojimo savo vaikutį. Jei kuri nors pažįstate tą berniuką ar jo mamą, nelikite abejingos. Vaikui gali likti trauma nuo patyčių ir nuolatinio kentėjimo, jau dabar jį KAKIUM vadina.

Pasakojimas tikrai labai siurpus unsure.gif aukletojos tikrai nekompetetingos ir...ziaurios blink.gif ....tokiu atveju,butu geriausia nueiti pas darzelio vedeja,paviesinti toki dalyka ir neleisti,kad nesuzinotu vaikucio teveliai.Deja ne visi prieina prie Supermamu,o vaikutis ir toliau bus zeminamas,teveliai nieko nesuzinos. doh.gif
Atsakyti
Kosmaras! Darzelyje aukletojos tyciojasi, mokykloj bedramoksliai musa, filmuoja ir i intreneta deda.... Tai kaip cia uzaugs normalus, doras zmogus verysad.gif
Atsakyti
prisiminiau bajerį iš savo vaikystės -- labai gėdijausi darželyje kakoti. tai kažkada mamai pasakiau, kad darželyje kakoti neleidžia. mama aišku nubėgo aiškintis pas auklėtoją -- ta vos ant žemės neatsisėdo biggrin.gif

bet jei taip yra iš tikrųjų -- košmaras blink.gif
Atsakyti
Ir dar kaip neleidžia,deja schmoll.gif Manoji irgi sakė,kad neleidžia.Klausiu kodėl,sako,nes nebus kas užpakalio nuvalo blink.gif Taiva,o dėl pietų miegelio irgi tas pats,neleidžia vaikui keltis iš lovos...Bet ir kart ir pasakau,kad taip dabar nebėra,nes vaikai jau didesni..Čia būdavo daugiau lopšely.
Atsakyti
Maniske irgi vakarais i toleta laksto ir laksto ,bet kazkaip nesusimasciau ,kad gali neleist darzelij kakot .
Atsakyti
QUOTE(knopkyte77 @ 2008 06 26, 14:44)
Maniske irgi vakarais i toleta laksto ir laksto ,bet kazkaip nesusimasciau ,kad gali neleist darzelij kakot .

4u.gif Manau cia kita beda: gedinasi prie kitu rimtam reikalui g.gif Ir mano vaikams tai buvo,kai buvo nedidukai,o veliau viskas susitvarke:ir rimtam,ir ...Kai paaugo,issisnekejo mirksiukas.gif Taip,kad viskas susitvarkys mirksiukas.gif O ,kad aukletojos neleidzia ,tai tikra nesamone,o dar zurnaliukste parase nezinodama vaiko psichologijos,na tikriausiai ji vaikus is tolo mato/savu neturi/,kita versija- juk reikejo parasyti kokia sensacija,kaip pakelsi savo reitingus,tik tokias nesamones rasydamas,net ir kitaip pinigeliu/net ir nesvariu budu/nemokes. blush2.gif
Atsakyti
QUOTE(NEFRITAS @ 2008 06 26, 23:00)
4u.gif Manau cia kita beda: gedinasi prie kitu rimtam reikalui  g.gif Ir mano vaikams tai buvo,kai buvo nedidukai,o veliau viskas susitvarke:ir rimtam,ir ...Kai paaugo,issisnekejo mirksiukas.gif Taip,kad  viskas susitvarkys mirksiukas.gif O ,kad aukletojos neleidzia ,tai tikra nesamone,o dar zurnaliukste parase nezinodama vaiko psichologijos,na tikriausiai ji vaikus is tolo mato/savu neturi/,kita versija- juk reikejo parasyti kokia sensacija,kaip pakelsi savo reitingus,tik tokias nesamones rasydamas,net ir kitaip pinigeliu/net ir nesvariu budu/nemokes. blush2.gif

as pati svetimose vietose i tulika nevaikstau schmoll.gif ir dukryte, kuriai 2 nera irgi darzely dideliu reikalu nedaro rolleyes.gif
Atsakyti