Įkraunama...
Įkraunama...

vaikams neleidžia darželyje tuštintis

QUOTE(pelėdžiukas @ 2008 06 24, 23:08)
Mielosios mamos,

visai neseniai, maždaug prieš savaitę, vaikštinėjau su vaiku Lukiškių aikštėje. Ten dažnai sutinkame vaikų grupę, ar kelias grupes, iš kažkurio netoli esančio darželio. Bevaikštant ir bešnekinant vaikučius, kuriais mano mažasis labai domisi  smile.gif pamatėm, kad vienas vaikutis sėdi vienas ir baisiai gailiai verkia. Auklėtojos stovėjo vos už vieno žingsnio ir visai nekreipė dėmesio.Priėjome prie to vaikučio,jis pasimetusiu žvilgsniu pažiūrėjo į mane, o aš klausiamai pasižiūrėjau į auklėtojas. Jos jokio reakcijos neparodė. Saviškiui mažiukui pasiūliau paglostyti tą vaikutį, pakalbint.

Tas nepadėjo, vaikutis tik dar graudžiau pravirko...Tada atsisėdau šalia ir bandžiau išklausti ko tokios graudžios ašarytės rieda. Tas vaikas negalėjo nieko pasakyti, nes nuo verkimo negalėjo įkvėpti, kažkuriuo momentu visai išbalo ir susvyravo.

Man jau ne juokai viskas atrodė. Glosčiau tą vaikutį raminau ir vis bandžiau išklausti kas atsitiko, nes pirma mintis man šovusi į galvą buvo, kad vaikutis neseniai lanko darželį ir pasiilgo mamos...

Deja. Kai pavyko vaikui įkvėpti oro jis sušuko "mamyte!!!" ir pro kukčiojimą, kuris jau buvo švokščiantis nuo dusulio išgirdau, kad vargšiukas nori sisiuko...!!!!!!!

Kai bėda pasidarė aiški, jau nebežiūrėjau į tas auklėtojas, ką jos veikia ar neveikia, čiupau vaikiuką ir nusivedžiau į pašonę, kur labai sėkmingai buvo atliktas mažas gamtinis reikaliukas.

Ką manot pasakė auklėtojos? Nieko. Nei jos man, nei aš joms. Berniuko vardas IGNAS. Kiti drupės vaikai pasakė, kad jis yra grupės KAKIUS!!!

Tas vaikutis labai jautrus berniukas ir , matyt jam atsitinka mažos ir didesnės "nelaimės" ne dėl jo kaltės, o todėl, kad jis negali atlikti savo gamtinių reikalų!!!

Išeidamos iš aikštės auklės susirinko vaikus ir žaislus, o Ignui tik mestelėjo:" nu, tai ožiai jau baigėsi?"

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Aš pati vaikystėje buvau be galo jautri ir supratau to berniuko ašaras, deja, auklėtojos, atsakingos už vaikų fizinę ir psichinę sveikatą to nesugebėjo suprasti, nes buvo užimtos apkalbomis.

Labai linkiu Igno mamai atpažinti iš mano pasakojimo savo vaikutį. Jei kuri nors pažįstate tą berniuką ar jo mamą, nelikite abejingos. Vaikui gali likti trauma nuo patyčių ir nuolatinio kentėjimo, jau dabar jį KAKIUM vadina.

O siaubeli blink.gif

Kaip gaila vaiko verysad.gif Kas to mazylio vyduje dedasi per tokias stresines situacijas verysad.gif
Atsakyti
nu zinot ir tvarkos blink.gif doh.gif
Atsakyti
Pelėdžiuk, tu vedei svetimą vaiką atlikti gamtinio reikalo, o auklėtoja nieko nesakė, kad vaikas eina kažkur su nepažystamu žmogum?

Straipsniu tai visai netikiu. Nėra nei konkrečių įstaigų pavadinimų, nei pavardžių, nei komentarų.

mano dukra pvz kenčia iki paskutinio, bet neina į poliklinikų, prekybos centrų ir kt įstaigų tualetus. nežinau kodėl. Sakau, kad negalima kentėt, ir kai nusivedu į viešą tualetą, ji man sako, kad jau nenori.
Atsakyti
QUOTE(pelėdžiukas @ 2008 06 25, 00:08)
Mielosios mamos,

visai neseniai, maždaug prieš savaitę, vaikštinėjau su vaiku Lukiškių aikštėje. Ten dažnai sutinkame vaikų grupę, ar kelias grupes, iš kažkurio netoli esančio darželio. Bevaikštant ir bešnekinant vaikučius, kuriais mano mažasis labai domisi  smile.gif pamatėm, kad vienas vaikutis sėdi vienas ir baisiai gailiai verkia. Auklėtojos stovėjo vos už vieno žingsnio ir visai nekreipė dėmesio.Priėjome prie to vaikučio,jis pasimetusiu žvilgsniu pažiūrėjo į mane, o aš klausiamai pasižiūrėjau į auklėtojas. Jos jokio reakcijos neparodė. Saviškiui mažiukui pasiūliau paglostyti tą vaikutį, pakalbint.

Tas nepadėjo, vaikutis tik dar graudžiau pravirko...Tada atsisėdau šalia ir bandžiau išklausti ko tokios graudžios ašarytės rieda. Tas vaikas negalėjo nieko pasakyti, nes nuo verkimo negalėjo įkvėpti, kažkuriuo momentu visai išbalo ir susvyravo.

Man jau ne juokai viskas atrodė. Glosčiau tą vaikutį raminau ir vis bandžiau išklausti kas atsitiko, nes pirma mintis man šovusi į galvą buvo, kad vaikutis neseniai lanko darželį ir pasiilgo mamos...

Deja. Kai pavyko vaikui įkvėpti oro jis sušuko "mamyte!!!" ir pro kukčiojimą, kuris jau buvo švokščiantis nuo dusulio išgirdau, kad vargšiukas nori sisiuko...!!!!!!!

Kai bėda pasidarė aiški, jau nebežiūrėjau į tas auklėtojas, ką jos veikia ar neveikia, čiupau vaikiuką ir nusivedžiau į pašonę, kur labai sėkmingai buvo atliktas mažas gamtinis reikaliukas.

Ką manot pasakė auklėtojos? Nieko. Nei jos man, nei aš joms. Berniuko vardas IGNAS. Kiti drupės vaikai pasakė, kad jis yra grupės KAKIUS!!!

Tas vaikutis labai jautrus berniukas ir , matyt jam atsitinka mažos ir didesnės "nelaimės" ne dėl jo kaltės, o todėl, kad jis negali atlikti savo gamtinių reikalų!!!

Išeidamos iš aikštės auklės susirinko vaikus ir žaislus, o Ignui tik mestelėjo:" nu, tai ožiai jau baigėsi?"

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Aš pati vaikystėje buvau be galo jautri ir supratau to berniuko ašaras, deja, auklėtojos, atsakingos už vaikų fizinę ir psichinę sveikatą to nesugebėjo suprasti, nes buvo užimtos apkalbomis.

Labai linkiu Igno mamai atpažinti iš mano pasakojimo savo vaikutį. Jei kuri nors pažįstate tą berniuką ar jo mamą, nelikite abejingos. Vaikui gali likti trauma nuo patyčių ir nuolatinio kentėjimo, jau dabar jį KAKIUM vadina.

Siaubas!.. I tokius dalykus jautriai reaguoju.As turbut tavo vietoje iskart eiciau i darzelio administracija,ir tikrai pasistengciau kad apie tai suzinotu vaikiuko teveliai,aisku,ir kiti tos gruper vaiku teveliai irgi,kad tokie dalykai nepasikartotu.
Siaip is pazystamos esu girdejusi irgi panasu pasakojima,kai einant pasivaiksciot netycia pamate kaip vieno darzelio aukletojos elgiasi su vaikais lauke. Visai panasi situacija i sita,vaikas prase kad ji nuvestu i tualeta,i ji nebuvo kreipta jokio demesio,jis pradejo verkti,aukletojos nusisuko,kentek tipo. Jis pridare i kelnes sad.gif Taip ir liko su slapiom kelnem lauke,dar buvo aprektas ir toliau ignoruojamas. O buvo ruduo,salta,vejas pucia.. Taigi taip gali vaikelis rimtai susirgt.. Ziauru.
As visai tikiu kad yra tokiu aukletoju,kurios draudzia vaikams eiti i tualeta kai vaikai iseina i lauka. Pati girdejau viena karta kai mergaite pasiprase sisiu o jai pasake pakentet,aukletoja negali su ja eiti i grupe,nes turi priziureti vaikus.. Bet kad visai draustu.. tai nelabai norisi tiket...
Atsakyti
QUOTE(grazina1974 @ 2008 06 10, 17:05)

apsizvalgygite kokie tulikai pas jus darzelyje:)

būtent drinks_cheers.gif ir kokiais žodžiais vaiką aprėkia, jeigu kas "ne taip"

QUOTE(123mama @ 2008 06 13, 09:31)
Kazkokia nesamone. Niekada nepatikesiu tokiom kalbom. Visu pirma as irgi jei bunu darbe niekada nedarau didelio, kazkaip tai savaime ivyksta ryte namuose. Jei tenka kur isvaziuoti, tai visada visa dziaugsma parsivezu namo, net po triju paru, tada is tubzo neislendu kelias valandas. Panasiai ir mano vaikai taip daro. Visad sugrize namo pirmoje eileje bega i tulika, vaikai lanke darzelius ir nuo pat mazens visada buvo tik taip. Dabar turiu maziuka kuris velgi lanko darzeli, ir tas ta pati daro, jis juk maziukas jam dar 5 metu nera, bet nuo mazumes viska nesa i namus, kiek akletoju klausiau sake, kad sysioti jis visada bega, bet kad ant didelio eitu niekada nemate. Tai tada pagal jus as tureciau galvoti, kad jam neleidzia? nesamone, maziau reikia i tokius dalykus demesi kreipti, kai per daug pacios vaiku klausinejate, jie ir atsakineja jums kaip jus pacios to ir norite. Jie juk nori mamoms istikti, be to pajunta, kad dar ir suaugusiais galima manipuliuoti. geriau pasidomekite ar vaikai draugu darzelyje turi, ar zaidzia vaikas , o ne tiketi visokioms rsliavoms kas spaudoje rasoma. Reikia pakelti laikrascio reitinga ir sugalvoja tokia durna tema, gal net ir ispucia burbula o tada diskusijos pasipila per visa lietuvele. Absurdas, iki ko mes einame !

tai norit pasakyt- kad čia labai sveika - tuštintis kartą į tris paras? Jeigu jūs pati taip gyvenat ir savo vaikus išmokot taip nuodint savo kūną, tai pirmyn. Tik nestatykit kitiems etalonu.
Ir sulyginot - geriau draugų ieškotis nei eiti susitvarkyti gamtinius reikalus....

QUOTE(Ramunita @ 2008 06 13, 14:46)
na,jei kurios netikite,kad taip gali būti (man irgi sunku patikėti),tai nereiškia,kad taip būti negali...
Šiaip esu pratinus vaiką į darželį kaip auklė,ne kaip mama...tai... Galiu pvz pasakyt,kad keiksmažodžių vaikai išmoksta ne tik iš blogų šeimų vaikų,bet ir iš auklėtojų,vat... Šiaip neturio jokio tikslo kurti ir pasakoti pasakas...Tikrai savom ausim girdejau, kaip auklėjo ant vaikų rėkė "B..T debiliai, suskiai, išgamos...",taip pat mačiau kokios auklėtojos būna,kai ateina vaikų tėvai ir kokios kai tų tėvų nėra...kai tėvai ateina-auklėtojos ratelius šoka,o kai tevų nėra-dzin giliai.... Mane,kaip auklę, laikė už savą,skundėsi nesupratingais tėvais ir pan...
Tiesiog...visko būna tuose darželiuose...

esu girdėjusi ir aš.
Atsakyti
labiausiai tai stebina, kad yra tokiu mamu ir teveliu, kurie naiviai tiki, kad visi darzelyje ju vaikus meiliai glosto, jiems sypsosi ir ziuri nekaltom angelo akim, linki tik gero. Atsipeikekit realybe baisi. Panasiai viska isgyvenaom su savo vaiku.

Kad staugia ir rekia ant vaiku jei jiem atsitinka "beda" tai galiu galva deti. O paskui aukletojas atiranda ir vaikai, kurie pravardziuoja. Taip uzauga "sikaliniai", mizaliniai" ir t.t. Musu svietimo sistema su valdzios pagalba uzaugina nepasitikincius, kompleksuotus vaikus. Senosios kartos pedagogams be visu perskaitytu ir neperskaitytu knygu, truksta psichologijos ziniu ir dar daug visko.
Atsakyti
Tikiu, kad taip yra.
Man viena karta paskambino aukletoja(pavaduojanti), - tipo atvaziuokit verkia, nieko negali padaryti. vaikas istisai praverke, kol grizom namo.Siek tiek aprimdavo ant ranku. bet man kazkaip dievas apsviete protą uzdet pampersa, nes mes dar tik pratinomes jų atsisakyti. Ir vaikiukas prisisiojo tiek, kad specialiai pasverem - buvo 1 kg. akivaizdu, kad ant jo užrėkė, ar vaikas bijojo pasiprašyti ir kentėjo.
kol namuose buvom, pasiprašo pats. dabar nauja auklėtoja, ir įtariu, kad jis vėl nedrįsta prašytis. bet jau žinom, ir ją perspėjau.
Atsakyti
QUOTE(pelėdžiukas @ 2008 06 25, 00:08)
Mielosios mamos,

Baisu. Mes turejom irgi tokia beda. Vaikas samoningai nedarydavo kaku. tustindavosi tik penkta ar sesta diena. Su verksmais, klyksmais. As matydavau, kad jis nori kaku, bet jis taip uzspausdavo, kad daryk ka nori nekakodavo, nei klizmos paskutiniu metu nepadedavo. Taip kankinomies visi trys: tetis, mama ir vaikas. Viskas truko pusnatru metu. Turejom psichologes patarimu nutraukti darzeli maziausiai metams. Man psichologe patare su vaiku pazaisti darzeli, visi zaislai vaikai, o jis aukletoja, o mama auklyte. Taip kaip vaikas elgiasi su zaislais taip aukletoja elgiasi grupeje su vaikais. Patikekit ko prisiziurejau. Mano vaikui darzelyje padaryti psichologine trauma. Taip atsitiko gal visai netycia. Isbartas, kad prisikakojo, arba, kad nepakakojo i puoduka. Automatiskai vaikai pasijuoke is jo. Ir jam mazytej galvytej uzsikodavo - kaku daryti negerai, negalima, nes visi juokiasi, o aukletojos bara. Viskas jis samoningai laikydavo kakuti kiek tik galedavo, o kai reikalas prispirdavo jau ne juokais tai man budavo baisu, kad ten kas nesuplistu. NU ZINOKIT BAISUS DALYKAS. O sita krize isgyventi velgi padejo mums darzeli. Mociute, kuri vis priziuredavo mano suneli nueidavo i darzeli pazaisti su vaikais. Viena aukletoja klause pas mano sunu, kodel jis nelanko darzelio. O Adrijus sako: o ar ir sitam darzelyje aukletojos vercia sedeti ant puoduko ir daryti kaku. Ta aukletoja sako neee, pas mus taip nera, sako pas mus vaikuciai i tualeta eina tada kada uzsimano ir visi vaikuciai kakuti daro i tualeta, jai nemoka tualete tada kakoja i puoduka. Sako jei reik pagalbos mes jiems padedam. Adrijus susimaste ir pasake, tai gerai tada. Nuo to vakaro Jis pradejo daryti kaku i tualeta. Taiva tokia musu istorija. Ko tik as buvau neprisigalvojusi, pas gydytojus chirurgus tampiau, gal zarnos susiaurejo, gal tas gal anas. Svietem vaika visokiais apratais. O viska issaiskino psichologe.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Krisliukas: 28 rugpjūčio 2008 - 08:31
Kazkaip kraupu skaityti blink.gif verysad.gif
Atsakyti
patikekit,kad toki dalykai tikrai ne paskalos...mano sunus ne toks jau mazas(ka tik suejo 7 metai) ir ne toks kvailas,kad meluotu,zino kas uz melavimus buna,todel as 100% tikiu jo zodziais,kad aukletojos ta daryti draudzia...skundziasi jis ne daznai,taciau tokiu pasakymu sulaukiau ir pries 2 metus ir pries metus kai dar buvo darzelinuku grupej,ir ta pati visai neperseniai isgirdau vel(jis paruosiamukuose)...ypac daznai neleidzia reikalu atlikti paguldzius pietu miegui...ir isvedus i lauka po vakarienes...
Atsakyti
QUOTE(Ramunita @ 2008 06 10, 11:14)
Vaikų darželiuose – išbandymai  blink.gif  doh.gif
REŽIMAS. Mažamečiai negali kada panorėję nueiti į tualetą

Audronė BALTKOJYTĖ
LR korespondentė
2008-06-10
Kai kurie vaikai jau nuo mažų dienų išeina nepavydėtiną gyvenimo mokyklą. Tuštintis į tualetą jie gali eiti ne tada, kada nori.

Kai kurių Vilniaus lopšelių-darželių auklėtojos sugalvojo, kaip palengvinti savo darbą. Jos mažamečiams uždraudė tuštintis.

Tokiose įstaigose vaikai jaučiasi tarsi armijoje. Jie priversti prisitaikyti ne tik prie maitinimosi, miego, bet ir prie tuštinimosi režimo.

Iš karto lekia į tualetą

Tokie faktai netikėtai paaiškėjo tarpusavyje įsišnekėjus kelioms mažamečius į skirtingus sostinės lopšelius-darželius leidžiančioms moterims.

„Pirmiausia, ką sūnus padaro grįžęs į namus, – lekia į tualetą rimtesnio reikalo. Kartais net keletą kartų per vakarą“, – pasakojo vilnietė Justina.

„Mes nesituštiname darželyje“, – atsakė sūnus, kai motina paklausė, kodėl jis į darželį nesineša tualetinio popieriaus.

„Mes darželyje negalime tuštintis“, – patvirtino kitai vilnietei 3,5 metų jos anūkas.

Ir senelė, ir motina negalėjo patikėti tuo, ką išgirdo.

„Gal tuštinimasis darželyje nepageidaujamas dėl to, kad reikės valyti mažamečių užpakaliukus, šveisti klozetą?“ – spėliojo moterys.

Prireikė net pagalbos

Rimtų pasekmių toks draudimas turėjo vilnietės Ingridos dabar jau 5 metų dukrai.

„Pradėjusi lankyti darželį dukra nustojo tuštintis. Kreipėmės į gydytojus, psichologą, vaikas gėrė vaistų. Viskas veltui“, – pasakojo vilnietė.

Atėjus metui tuštintis mažametę išpildavo prakaitas, tarsi ji būtų nubėgusi ilgą distanciją. Mergaitė įprato sustabdyti tuštinimosi procesą.

Vėl normaliai tuštintis pradėjo tik po metų.

Tačiau iki šiol tuštinasi tik vakare, sugrįžusi į namus.

Stebėjosi tėvų priekaištais

Lopšelių-darželių direktorės, kurioms dėl šios problemos atsitiktinai paskambino „Lietuvos ryto“ žurnalistai, tvirtino pirmą kartą girdinčios apie tokį draudimą.

„Kas galėtų uždrausti tuštintis? Netikiu, kad taip gali būti. Reikia sąžinės turėti“, – niekaip negalėjo suvokti lopšelio-darželio „Jovarėlis“ direktorė Regina Braniauskienė.

Ji teigė pati prašanti 1,5-2 metų atžalas auginančių tėvų atpratinti juos nuo sauskelnių prieš atvedant į darželį. Kitaip vaikas neskuba prašytis į tualetą.

„Pirmą kartą girdžiu apie tokį dalyką. Pas mus taip nėra. Vienoje iš grupių buvo sugedę klozetai, tačiau jau nupirkome naujus ir greitai juos pakeisime“, – sakė lopšelio-darželio „Aušrelė“ direktorė Raimonda Šilalienė.

Ji atkreipė dėmesį, kad vaikai – taip pat gudrūs. Gali prisigalvoti įvairiausių dalykų, kad tik nereikėtų eiti į darželį.

* * *

Gali užkietėti viduriai

Vaidotas Urbonas, Vilniaus universiteto Vaikų ligoninės vaikų gastroenterologas

„Nesituštinimas – viena iš priežasčių, kodėl mažamečiams užkietėja viduriai. Ši diagnozė nustatoma 30 proc. vaikų iki 10 metų.

Vaikai, ypač maži, paprastai vengia tuštintis iš baimės. Tuštinantis jiems skauda, todėl jie valingai sulaiko išmatas.

Kita vidurių užkietėjimo priežastis – draudimas vaikui tuštintis tada, kai jis nori.

Viena iš galimų komplikacijų – ypač vaikams iki 10 metų – išsivysčiusi enkoprezė. Tai nevalingas kelnaičių ištepimas išmatomis. Tokiu atveju nuo vaiko sklinda nemalonus kvapas, o jis pats ima blogai jaustis psichologiškai.

Kai vaikas normaliai nesituština, prasideda įvairios bėdos – sumažėja apetitas, vaikas tampa dirglus.

Ilgainiui gali atsirasti pilvo skausmų, skausmingų išangės įtrūkimų, išsivystyti hemorojus ir kitos bėdos“.

Apie šia problėmą dar mano vaikystės laikais buvo kalbama. Iki šiol turiu tuštinimosi ne namuose sutrikimą. mano mama sako, kad vaikai darželyje paprastai nesituštino (bent jau mes su sese) ir aš pati vis dar prisimenu ta baimę, kad ateis stora , kaip kalnas sesute ir rėks, kad apšikau jai unitaza...ir kad popieriu naudoju kaip juodaodė storašiknė. Atsiprašau už išsireiškimus.
Tiesa bijau vaikus savo leisti įdarželį. Ne viskas ten gerai oi ne viskas.... doh.gif
Atsakyti
bet iš kur garantija, kad uždraudus vaikui eiti į tualetą, jis nepadarys į kelnytes? nesuprantu šitokio darbo palengvinimo schmoll.gif
Atsakyti