


TORTAS AMBASADORIŲ MEDUTIS
Originalus receptas

Vertimas autorės žodžiais:
Šį tortą nekartą ragavau priėmime ambasadoje. Po to pažodžiui iškamantinėjome virėją, jis vis tik pasidavė, bet prie to pasakė visvien jums nepavyks!!! Aišku tai neišgąsdino, bet kaip pasirodė, čia taip pat reikia įgūdžių. Šį tortuką kepiau tik vieną kartą (kol kas), bet vienareikšmiškai žinau, kad kepsiu dar kartą, kadangi dabar esu visiškai įsitikinusi, kad pavyks.
Tešla:
3 kiaušiniai
1,5 st. cukraus
1 v. š. medaus
2 a. š. sodos, užgesinti 34 a. š. acto arba citrinos sultimis
2 v. š. ištirpinto sviesto
2 st. miltų.
Kremas:
300 g grietinės (riebios)
3 v. š. cukraus.
trupinių + riešutų apibarstymui.
3 kiaušinius + 1,5 st. cukraus ištirpinti plakant mikseriu. Įmaišyti 1 šaukštą medaus, 2 a. š. sodos, užgesintos 34 a. š. acto arba citrinos sultimis, 2 šaukštus ištirpinto sviesto. Viską išmaišyti. Po to suberti 2 stiklines miltų. Išmaišyti ir dėti į vandens vonelę, maždaug 40-čiai minučių. Kai tešla taps elastinga ir meduolinio sausainio spalvos iškočioti lakštus (8 vnt.) ir kepti kiekvieną ~5 min. Lakštai kuo didesni tuo geriau. !!!Recepte rašoma, kad iškočioti lakštus


Kremui 300 g grietinės (riebios) + 3 šaukštus cukraus išplakti, pertepti lakštus, viršų apibarstyti trupiniais + riešutais.
Virėjas sakė, kad dažniausiai kepa iš dvigubo ingredientų kiekio, iškarto 2-iems pyragams arba vienam DIDELIAM!!! Jeigu didinamas tešlos kiekis, tai vandens vonelėje laikyti reikia atitinkamai ilgiau. Nepamiršti pamaišyti.
Štai taip kukliai užrašytas pas mane šis tortukas (aišku, iš virėjo žodžių). Dabar apie tai, kaip man sekėsi. Tešlą sumaišiau be problemų. Toliau ką padariau negerai tai perlaikiau vandens vonelėje, vis laukiau tos meduolio spalvos. Kitą kartą laikysiu tiksliai 40 min. Aš perlaikiau, tešla pradėjo labiau priminti karamelę, todėl tepti ant kepimo popieriaus buvo labai problematiška. Dar problema buvo kad, kol paplotis kepa, tešlą tenka toliau laikyti vandens vonelėje, nes kitaip ji stingsta. Man gavosi reikiamas lakštų kiekis, visi jie buvo tamsoki (aišku kodėl) ir buvo labai karamelinio skonio!!! Aš juos pertepiau ir padėjau į šaldytuvą. Štai šito taip pat, manau, nevertėjo daryti. Reikia, kad jis pastovėtų ir įsigertų, o po to jau dėti į šaldytuvą. Kitą dieną tortas buvo labai paplokščias ir lipnus, karamelinis. Aš jį supjausčiau mažais rombeliais ir patiekiau kaip pyrgėlius, visiems labai patiko, todėl kad niekas niekada nieko panašaus neragavo. Tiksliai žinau, kad kepsiu dar kartą ir tada jau tikrai viskas turėtų gautis. Beje, noriu dar pasakyti, kad originale jo tekstūra tokia neįprasta, tešla lyg būtų truputį žalia, nesu įsitikinusi, kad taip apibūdinau, bet kad ne sausa tai tikrai!!! Lakšteliai jie ir turi būti plonyčiai.
****
Mano komentaras:
Įdedu kelias nuorodas, kas norės paskaityt rusaičių komentarų apie šį tortą ir pažiūrėti fotkių: komentaras, daug torto nuotraukų, diskusija apie šį tortą, komentaras su keliom proceso nuotraukom (nuotraukos), komentaras (nuotrauka), komentaras.
Pirmiausia dėl tešlos - recepte rašoma, kad tešlą iškočioti




Taip atrodo užmaišyta tešla iš vienos normos

Tešla kaista vandens vonelėje, čia ji truputį jau pašilusi, bet dar pati kaitinimo pradžia

Taip atrodo tešla po 40 minučių kaitinimo man labai priminė saldainio Karvutė spalvą

Pasiruošiam formą šiuo atveju 24 cm, išklota kepimo popieriumi ir patepta sviestu. Kiekvienam lakšteliui klojau po naują popieriaus gabalą.

Pats problematiškiausias dalykas šiame torte - tai lakštų formavimas. Aš pradžioje kiek tepėsi, tepiau su šaukštu, o paskui išlyginau tešlą su šlapia ranka, vis karts nuo karto pamirkant ranką į vandenį, ji tuomet slysta per paviršių ir tešlą galima pastumti kur reikia





rodau blyną, kuris išlygintas blogai t.y. per storai



Taip atrodo iškepęs lakštelis, patikrinus mediniu pagaliuku jis būna sausas. Kepiau 200º C temperatūroj 5-6 min., jei storėlesnis lakštelis kepa 7-8 min. Kepdami blynai labai stipriai pučiasi


čia lakštelio storis iš arčiau

Papildyta:
Kremui grietinę su cukrum išplakti iki standumo! Iš viso sunaudojau 900 g grietinės (gal per storai tepiau




gavosi štai kas


Turiu pasakyti, kad tortas man skaniausias buvo pastovėjęs parą šaldytuve - tuomet dar jautėsi lengvas lakštelių guminiškumas, bet tai netrukdo


Skanaus!