Sveiki,
paskutiniu metu susidomėjau ,,Žaliu maistu". Tai paskatino kalbos apie ekologiją, bet labiausiai, sveikatos sutrikimai: nemiga, padidėjęs nerimas, nuovargis
Nors dar esu ,,žalia" kalbant šia tema, bet kviečiu visus pasidalinti savo žiniomis, idėjomis, receptais. Būtent dėl jų man ir kyla didžiausia bėda.
Taigi, kas tas ,,Žalias maistas" ?
Tai maistas, apdorotas ne aukštesnėje nei 47°C , tokiu būdu maiste paliekant visus vitaminus. Bei apsauga nuo kepant, verdant susidariusių neigiamų dalelių, kurios vėliau nusėda ant maisto kurį valgome.
Esu radusi vienos mamytės blog'ą kuriame ji dalinasi savo išgyvenimais, patirtimi http://gluosne.lt/?cat=6
bei užsienietišką portalą su receptais http://gliving_com/c...efs/rawrecipes/
Taigi, diskutuojam
Kaip tik galvojau užvest panašią temą
Neseniai į rankas pakliuvo pora straipsnių šia tema. Pasirodė labai įdomu.
Jei gerai supratau, žmonės, propaguojantys žaliąją mitybą nevalgo nei virto, nei kepto, nei dar kaip nors apdoroto maisto. Be to, paprastai būna vegetarai, taigi jų racioną sudaro vaisiai, daržovės, riešutai. Tokia mityba leidžia išvalyti kūną nuo susikaupusių toksinų ir aprūpina jį niekaip nepažeistom naudingosiom medžiagom. Tuose straipsniuose taip pat buvo kalbama, kad tokios mitybos pasirinkimas padėjo žmonėms susidoroti su sveikatos problemomis.
Viskas skamba labai gražiai, bet šioje vietoje man iškilo nemažai klausimų. Ar taip neatsisakoma įvairių vertingų produktų? Tarkime, grūdinių. Juk nelesi grynų grūdų Sutinku, kad reikia vengt kepto, rūkyto maisto, bet argi tokie patiekalai, kaip avižinė košė, daržovių sriubos ar garuose paruošti produktai (daržovės, žuvis, gabalėlis paukštienos) gali būti kenksmingi? Juk tai lengvas, skrandžio ir likusio organizmo neapkraunantis maistas
Be to, tokia mityba man atrodo nelabai pritaikyta mūsų klimatui. Gal gyvenant Indijoj ir galima taip maitintis, bet ar įmanoma ištverti mūsiškas žiemas valgant salotėles, obuoliukus ir kramsnojant riešutus?
Man irgi būtų labai įdomu išgirsti kitų forumiečių nuomonę
kažkada žiūrėjau laidą apie Japoniją, tai pasirodo kad galima valgyt netgi žalią vištieną, kiaulieną,jau nekalbant apie žuvį. bet esmė yra tame, iš kurios vietos ta mėsa išpjaunama, o tokios geros mėsos per visą gyvulį gana mažai. dėl to žalia mėsa yra brangus turtingų žmonių valgis, o visiems kitiems tenka kept ir virt.
Dėl grūdinio maisto, tai perskaičius egluciuko nurodytą blogą prisiminiau, kad grūdus juk galima daiginti
Papildyta:
Japonų virtuvė apskritai laikoma viena sveikiausių.
Dėl žalios mėsos... Gal ir galima bandyti valgyti žalią vištą, kurią būtum pats užauginęs ir žinotum, kad ji lesė grūdelius ir kirminukus, o ne buvo farširuojama kokiais antibiotikais
O žalią lašišą vartoju jau seniai - darau su ja sumuštinukus su citrina, salotas su greipfrutais, sušius
Papildyta:
Japonų virtuvė apskritai laikoma viena sveikiausių.
Dėl žalios mėsos... Gal ir galima bandyti valgyti žalią vištą, kurią būtum pats užauginęs ir žinotum, kad ji lesė grūdelius ir kirminukus, o ne buvo farširuojama kokiais antibiotikais
O žalią lašišą vartoju jau seniai - darau su ja sumuštinukus su citrina, salotas su greipfrutais, sušius
japonų gal ir sveikiausia, tuo pilnai tikiu, bet pačioj Japonijoj. žalios vištos valgyt ir aš nedrįsčiau. o dėl žuvies irgi velnias žino. irgi anksčiau galvojau kad kol vienas patyręs žmogus nepaprotino, kad su žuvim tas pat kaip ir su mėsa -- gerai jei žinai kur ta žuvis plaukiojo. japonai sušio žuvis lyg ir specialiai atskirai augina, o tos kur iš jūros gali turėt parazitų
QUOTE(sena niekšė @ 2009 05 26, 17:59)
japonų gal ir sveikiausia, tuo pilnai tikiu, bet pačioj Japonijoj. žalios vištos valgyt ir aš nedrįsčiau. o dėl žuvies irgi velnias žino. irgi anksčiau galvojau kad kol vienas patyręs žmogus nepaprotino, kad su žuvim tas pat kaip ir su mėsa -- gerai jei žinai kur ta žuvis plaukiojo. japonai sušio žuvis lyg ir specialiai atskirai augina, o tos kur iš jūros gali turėt parazitų
Gali būt. Kažin, ar tas, kurias veža į parduotuves ne spacialiai veisia
Sveikos! Jau buvau išsigandusi, kad niekas nenorės padiskutuoti
Dėl grūdinių produktų, prieš keletą metų buvau sanatorijoje, tai vienai grupelei žmonių kurie buvo ten atvykę dėl skrandžio sutrikimų, duodavo nepilnai išvirusių kruopų ( ryžių, avižų, grikių...). Aš neseniai pabandžiau naktį jas pamirkyti, tai buvo panašus skonis Bei galima daiginti, kaip minėjo Sena Niekšė O dėl mėsos, tai vienąkart buvau jau net nepamenu kur, bet Vilniuje tokiame restorane, ten tie žmonės kurie mus pasikvietė visko prisakė, ir paragavus vieno labai gardaus tokio kaip užkandžio, pasakė, kad ten žalia mėsa. Ji buvo supjaustyta labai labai plonais gabaliukais ir užpilta prieskoniais, keli sluoksniai, kaip tortas, bet tik, kad 5 mm aukščio. Tačiau, man, kad ir gardu, bet nemalonu valgyti ir daugaiu to neberagaučiau. Na o žuvis, tai visai kas kita Man rodos, kad tai man psichologinis dalykas
Vienur skaičiau, kad valgant Raw food galima valgyti mėsą ir žuvį, kitur kad ne. Tai ir žinok dabar tu man kaip ten yra
Beje, kaip dėl rūkyto maisto?
Aletheia, man kartais atrodo, kad mūsų klimatas už ašigalį prastesnis, ten bent žiema ilgesnį laiką, o pas mus nei žiemos šaltos, nei vasaros padorios
Dėl grūdinių produktų, prieš keletą metų buvau sanatorijoje, tai vienai grupelei žmonių kurie buvo ten atvykę dėl skrandžio sutrikimų, duodavo nepilnai išvirusių kruopų ( ryžių, avižų, grikių...). Aš neseniai pabandžiau naktį jas pamirkyti, tai buvo panašus skonis Bei galima daiginti, kaip minėjo Sena Niekšė O dėl mėsos, tai vienąkart buvau jau net nepamenu kur, bet Vilniuje tokiame restorane, ten tie žmonės kurie mus pasikvietė visko prisakė, ir paragavus vieno labai gardaus tokio kaip užkandžio, pasakė, kad ten žalia mėsa. Ji buvo supjaustyta labai labai plonais gabaliukais ir užpilta prieskoniais, keli sluoksniai, kaip tortas, bet tik, kad 5 mm aukščio. Tačiau, man, kad ir gardu, bet nemalonu valgyti ir daugaiu to neberagaučiau. Na o žuvis, tai visai kas kita Man rodos, kad tai man psichologinis dalykas
Vienur skaičiau, kad valgant Raw food galima valgyti mėsą ir žuvį, kitur kad ne. Tai ir žinok dabar tu man kaip ten yra
Beje, kaip dėl rūkyto maisto?
Aletheia, man kartais atrodo, kad mūsų klimatas už ašigalį prastesnis, ten bent žiema ilgesnį laiką, o pas mus nei žiemos šaltos, nei vasaros padorios
šiais laikais neapdorotos mėsos ir žuvies tikrai negalima valgyti.. o dėl žalios mitybos, tai kažkada ir aš labai tuo domėjausi, tačiau...... Teoriškai viskas atrodo gražu, bet praktiškai viskas daug sudėtingiau...
+2009 05 26, 19:11-->
Va va, visiškai pritariu. Ašigaly bent žiemos su daug sniego O čia drėgmė ir pilkuma per tuos kelis mėnesius baigia visai iš proto išvest
Rūkytas maistas, mano manymu, irgi jau yra apdorotas. Nekokia iš manęs rūkyto maisto technologė, bet jei kalbėsim, pavyzdžiui, apie karšto rūkymo žuvį, tai ji juk irgi kabo aukštoj temperatūroj. Ar aš neteisi?
O dėl žalios mėsos tai čia greičiausiai psichologinis barjeras. Juk pati sakei, kad buvo skanu bet man irgi nelabai. Tarkim, negaliu valgyt nepilnai iškeptų steikų su krauju, kaip tai gurmaniška bebūtų. Na, atgrasu ir tiek.
QUOTE(egluciukas @ 2009 05 26, 19:11)
Sveikos! Jau buvau išsigandusi, kad niekas nenorės padiskutuoti
Aletheia, man kartais atrodo, kad mūsų klimatas už ašigalį prastesnis, ten bent žiema ilgesnį laiką, o pas mus nei žiemos šaltos, nei vasaros padorios
Aletheia, man kartais atrodo, kad mūsų klimatas už ašigalį prastesnis, ten bent žiema ilgesnį laiką, o pas mus nei žiemos šaltos, nei vasaros padorios
Va va, visiškai pritariu. Ašigaly bent žiemos su daug sniego O čia drėgmė ir pilkuma per tuos kelis mėnesius baigia visai iš proto išvest
Rūkytas maistas, mano manymu, irgi jau yra apdorotas. Nekokia iš manęs rūkyto maisto technologė, bet jei kalbėsim, pavyzdžiui, apie karšto rūkymo žuvį, tai ji juk irgi kabo aukštoj temperatūroj. Ar aš neteisi?
O dėl žalios mėsos tai čia greičiausiai psichologinis barjeras. Juk pati sakei, kad buvo skanu bet man irgi nelabai. Tarkim, negaliu valgyt nepilnai iškeptų steikų su krauju, kaip tai gurmaniška bebūtų. Na, atgrasu ir tiek.
QUOTE(Aletheia @ 2009 05 26, 20:24)
Tarkim, negaliu valgyt nepilnai iškeptų steikų su krauju, kaip tai gurmaniška bebūtų. Na, atgrasu ir tiek.
o aš tokius dievinu restoranuose prašau, kad keptų kaip įmanoma mažiau. kita vertus, ir tokį kažkiek kepa, o prieš kepant marinuoja. tai kaip ir nėr visai žalia mėsa
Dėl steiko. Prieš metus svečiavomės JAV. Tai buvom nuėję į tokią kaip pasakius, steikų karalystę, tai sako man draugė kokį valgysi, sakau be kraujo. Tai ji padavėjui sako: ,,Prašom vieną labai labai labai iškepusį" padavėjas sako: ,,Tai tik truputį žalią?", ,,Ne, be kraujo, gerai keptą'', ,,Be kraujo???!!!", ,,Taip!", ,,Ok, keista." Atsiprašau už ,,savadarbę" skyrybą. Bet tikras steikas - truputį pakeptas, su krauju Nuo to laiko ir sakau, ant grotelių kepsim nebe steiką, o karbonadą.
O dėl rūkytų gaminių, tai aš net neišmanau kaip ten juos rūko Pagalvojau, kokią dar žuvį būtu galima valgyti sūdytą? Žinau tik lašišą
O dėl rūkytų gaminių, tai aš net neišmanau kaip ten juos rūko Pagalvojau, kokią dar žuvį būtu galima valgyti sūdytą? Žinau tik lašišą
+2009 05 26, 21:26-->
su tais steikais kai paragavau tokio pusiau iškepusio, tai įsimylėjau. tipo "medium" vadinasi. bet... kiekvienam restorane savi pričiūdai, tiek Europoj, tiek JAV. niekad nežinai kaip kas tą supranta. tai kai atsibodo gaut atseit "medium", bet netgi padžiūvusius , tai pradėjau reikalaut žalių
QUOTE(egluciukas @ 2009 05 26, 21:26)
Dėl steiko. Prieš metus svečiavomės JAV. Tai buvom nuėję į tokią kaip pasakius, steikų karalystę, tai sako man draugė kokį valgysi, sakau be kraujo. Tai ji padavėjui sako: ,,Prašom vieną labai labai labai iškepusį" padavėjas sako: ,,Tai tik truputį žalią?", ,,Ne, be kraujo, gerai keptą'', ,,Be kraujo???!!!", ,,Taip!", ,,Ok, keista." Atsiprašau už ,,savadarbę" skyrybą. Bet tikras steikas - truputį pakeptas, su krauju Nuo to laiko ir sakau, ant grotelių kepsim nebe steiką, o karbonadą.
su tais steikais kai paragavau tokio pusiau iškepusio, tai įsimylėjau. tipo "medium" vadinasi. bet... kiekvienam restorane savi pričiūdai, tiek Europoj, tiek JAV. niekad nežinai kaip kas tą supranta. tai kai atsibodo gaut atseit "medium", bet netgi padžiūvusius , tai pradėjau reikalaut žalių
QUOTE
Pagalvojau, kokią dar žuvį būtu galima valgyti sūdytą? Žinau tik lašišą
silkę ir tuną