Arbūzai, melionai, moliūgai, cukinijos..

,,Arbūzas didelė ir naudinga uoga.Antioksidantų skrynelė. Raudoname arbūzo minkštime yra didžiausias kiekis vieno iš stipriausio natūralaus antioksidanto likopeno, kuris sumažina tikimybę susirgti vėžiu, stiprina imuninę sistemą, skatina ląstelių atsinaujinimą, saugo nuo širdies ligų.
Afrodiziakas. Arbūzuose, ypač geltonuosiuose, gausu citrulino, aminorūgšties ir antioksidanto. Citrulinas atpalaiduoja kraujagysles ir didina ištvermingumą.
Vitaminų šaltinis. Arbūzuose gausu vitaminų A, C ir B6. Vitaminas C ir betakarotenas (vitaminas A) saugo mūsų organizmą nuo ligas sukeliančių molekulių, o B grupės vitaminai neleidžia užplūsti chroniškam nuovargiui, gerina bendrą organizmo tonusą, didina darbingumą.
Mažai kalorijų. Saldu, gardu ir visai nekaloringa. 1 stiklinė arbūzo minkštimo neturi nė 50 kcal. Arbūzai turi daug virškinimą skatinančios ląstelienos, mangano, kuris padeda greičiau deginti riebalus. Kadangi arbūzuose gausu sveikųjų angliavandenių ir fruktozės, jie malšina saldumynų norą, o magnis gerina nuotaiką ir teikia energijos. Tikra trokštančiųjų sulieknėti svajonė!
Saldus vanduo. 92 procentus arbūzo sudaro vanduo. Taigi gardus kąsnelis ne tik numalšins alkį, bet ir apsaugos organizmą nuo dehidratacijos, efektyviai drėkins odą iš vidaus. Dėl šlapimą varančių savybių arbūzo rekomenduojama valgyti sergant inkstų, šlapimo takų ligomis.''

,,Melione yra didžiulis fermentų kiekis, kurie puikiai įsisavinami žarnyne, padeda normalizuoti jo veiklą. Melioną, kaip vaistus, galima vartoti, esant betkokiems virškinimo sutrikimams. Gydytojai rekomenduoja vartoti melioną sergant įvairiomis kepenų ligomis, o taip pat esant inkstų ir šlapimo pūslės akmenligei. Be to, melionas padidina hemoglobino kiekį bei sustiprina imunitetą, raminančiai veikia nervų sistemą, pagerina Jūsų išvaizdą.
Liaudies medicinoje melionas dažnai rekomenduojamas, esant išsekimui ir mažakraujystei. Melionas yra ypač naudingas tiems, kas serga vidurių užkietėjimu. Nuo senų laikų gydytojų nuomone, melionas greitai įsisavinamas, naudingas kūnui, naudingas nuo vandenligės ir geltos. Nuo seno melionas laikomas gera, išsamaus veikimo organizmo valymo priemone: jis buvo valgomas skrandžio žarnyno trakto ir šlapimtakių sistemos išvalymui, o vartojamas išoriškai odos valymui nuo inkštirų, strazdanų ir pigmentinių dėmių.''

,,Ryškiaspalvis kvepiantis moliūgas, o ypač - gardžiai kvepiantis jo minkštimas, gausus vitaminų. Yra jame ir askorbino, ir B grupės vitaminų, vitaminų A bei E, taip pat vitamino K.
Dėl reto vitamino T gausos moliūgą galima laikyti puikiu garnyru prie kiaulienos, jautienos ir kitų riebių patiekalų, nes būtent vitaminas T gerina sunkaus maisto pasisavinimą ir neleidžia kauptis riebalams. Be to, moliūguose geležies yra daugiausiai iš visų daržovių. Tokiu pačiu poveikiu pasižymi ir moliūgų sėklos.''

,,Cukinija beveik neturi kalorijų, bet joje gausu vitaminų C, PP, B, provitamino A, angliavandenių, pektinų, mineralinių druskų natrio, kalio, vario, magnio, kalcio, geležies, cinko, fosforo ir kt. Cukinijos turi nedaug organinių rūgščių ir skaidulinių medžiagų, todėl jas patartina valgyti sergant skrandžio ir žarnyno ligomis. Dėl švelnių skaidulinių medžiagų cukinijos tinka mažiems vaikams, o dėl mažo cukraus kiekio sergantiesiems cukralige. Jas labai naudinga valgyti sergant ateroskleroze, kadangi cukinijos padeda iš organizmo pašalinti cholesteriną. Cukinijos taip pat padeda iš organizmo pašalinti gyvsidabrį, šviną, kobaltą, radioaktyvųjį stroncį.
Cukinijos stiprina raumenis ir širdį, spartina medžiagų apykaitos procesus, suriša riebalus, padeda pašalinti vidurių užkietėjimus, be to, yra puikus suliesėjimui skirtų dietų komponentas. Jose esantis vitaminas E padeda organizmui nugalėti stresus, suaktyvina fizinį ir protinį darbingumą, sustiprina nervus, smegenis ir suaktyvina baltymų sintezę kiekvienoje ląstelėje.''
Naudingi straipsniai:
Ir Lietuvoje galima užauginti arbūzus!:
Lietuviski arbuzai
Apie arbuzus ir ne tik..

,,Arbūzas didelė ir naudinga uoga.Antioksidantų skrynelė. Raudoname arbūzo minkštime yra didžiausias kiekis vieno iš stipriausio natūralaus antioksidanto likopeno, kuris sumažina tikimybę susirgti vėžiu, stiprina imuninę sistemą, skatina ląstelių atsinaujinimą, saugo nuo širdies ligų.
Afrodiziakas. Arbūzuose, ypač geltonuosiuose, gausu citrulino, aminorūgšties ir antioksidanto. Citrulinas atpalaiduoja kraujagysles ir didina ištvermingumą.
Vitaminų šaltinis. Arbūzuose gausu vitaminų A, C ir B6. Vitaminas C ir betakarotenas (vitaminas A) saugo mūsų organizmą nuo ligas sukeliančių molekulių, o B grupės vitaminai neleidžia užplūsti chroniškam nuovargiui, gerina bendrą organizmo tonusą, didina darbingumą.
Mažai kalorijų. Saldu, gardu ir visai nekaloringa. 1 stiklinė arbūzo minkštimo neturi nė 50 kcal. Arbūzai turi daug virškinimą skatinančios ląstelienos, mangano, kuris padeda greičiau deginti riebalus. Kadangi arbūzuose gausu sveikųjų angliavandenių ir fruktozės, jie malšina saldumynų norą, o magnis gerina nuotaiką ir teikia energijos. Tikra trokštančiųjų sulieknėti svajonė!
Saldus vanduo. 92 procentus arbūzo sudaro vanduo. Taigi gardus kąsnelis ne tik numalšins alkį, bet ir apsaugos organizmą nuo dehidratacijos, efektyviai drėkins odą iš vidaus. Dėl šlapimą varančių savybių arbūzo rekomenduojama valgyti sergant inkstų, šlapimo takų ligomis.''

,,Melione yra didžiulis fermentų kiekis, kurie puikiai įsisavinami žarnyne, padeda normalizuoti jo veiklą. Melioną, kaip vaistus, galima vartoti, esant betkokiems virškinimo sutrikimams. Gydytojai rekomenduoja vartoti melioną sergant įvairiomis kepenų ligomis, o taip pat esant inkstų ir šlapimo pūslės akmenligei. Be to, melionas padidina hemoglobino kiekį bei sustiprina imunitetą, raminančiai veikia nervų sistemą, pagerina Jūsų išvaizdą.
Liaudies medicinoje melionas dažnai rekomenduojamas, esant išsekimui ir mažakraujystei. Melionas yra ypač naudingas tiems, kas serga vidurių užkietėjimu. Nuo senų laikų gydytojų nuomone, melionas greitai įsisavinamas, naudingas kūnui, naudingas nuo vandenligės ir geltos. Nuo seno melionas laikomas gera, išsamaus veikimo organizmo valymo priemone: jis buvo valgomas skrandžio žarnyno trakto ir šlapimtakių sistemos išvalymui, o vartojamas išoriškai odos valymui nuo inkštirų, strazdanų ir pigmentinių dėmių.''

,,Ryškiaspalvis kvepiantis moliūgas, o ypač - gardžiai kvepiantis jo minkštimas, gausus vitaminų. Yra jame ir askorbino, ir B grupės vitaminų, vitaminų A bei E, taip pat vitamino K.
Dėl reto vitamino T gausos moliūgą galima laikyti puikiu garnyru prie kiaulienos, jautienos ir kitų riebių patiekalų, nes būtent vitaminas T gerina sunkaus maisto pasisavinimą ir neleidžia kauptis riebalams. Be to, moliūguose geležies yra daugiausiai iš visų daržovių. Tokiu pačiu poveikiu pasižymi ir moliūgų sėklos.''

,,Cukinija beveik neturi kalorijų, bet joje gausu vitaminų C, PP, B, provitamino A, angliavandenių, pektinų, mineralinių druskų natrio, kalio, vario, magnio, kalcio, geležies, cinko, fosforo ir kt. Cukinijos turi nedaug organinių rūgščių ir skaidulinių medžiagų, todėl jas patartina valgyti sergant skrandžio ir žarnyno ligomis. Dėl švelnių skaidulinių medžiagų cukinijos tinka mažiems vaikams, o dėl mažo cukraus kiekio sergantiesiems cukralige. Jas labai naudinga valgyti sergant ateroskleroze, kadangi cukinijos padeda iš organizmo pašalinti cholesteriną. Cukinijos taip pat padeda iš organizmo pašalinti gyvsidabrį, šviną, kobaltą, radioaktyvųjį stroncį.
Cukinijos stiprina raumenis ir širdį, spartina medžiagų apykaitos procesus, suriša riebalus, padeda pašalinti vidurių užkietėjimus, be to, yra puikus suliesėjimui skirtų dietų komponentas. Jose esantis vitaminas E padeda organizmui nugalėti stresus, suaktyvina fizinį ir protinį darbingumą, sustiprina nervus, smegenis ir suaktyvina baltymų sintezę kiekvienoje ląstelėje.''
Naudingi straipsniai:
Ir Lietuvoje galima užauginti arbūzus!:
Lietuviski arbuzai
Apie arbuzus ir ne tik..
Ankstesnė tema čia.