O ką reiškia teisingas gyvenimas? Vienam yra teisinga tiesiog nepažeidinėti tos šalies įstatymų. Kitam - Dievo įsakymų. Dar kitam - tam tikrų moralinių normų, nenusižengti vertybėms, kažkieno primestoms. Kitiem - mėsos nevalgyti, tik augalinį maistą. Ir taip be galo, be krašto.
Tarkim aš galėčiau pateisinti žudiką. Galiu suprasti baisiausius nusikaltimus padariusius žmones. Bet tai nereiškia, kad tai teisinga. Bet aš visiškai suvokiu, kodėl ir kaip jis tai galėjo padaryti. Kartais vaizduojuosi, kas tą žmogų tam pastūmėjo, ką jis mąstė, ką jautė. Neišsiplėsiu.
Teisinga yra gyventi su vienu vyru. Pagimdyti jo vaiką. Duoti jam maisto, vandens ir gryno oro. Pažaisti ir nesipykti. Su niekuo nesipykti. Tvarkytis, net jei niekas neateina į svečius. Pasidažyti blakstienas einant į darbą. Neapšaukti kolegos, net jei jis išveda iš kantrybės. Paskambinti mamai. Paruošti valgyt vyrui ir sudėti į dėžutę pietums. Nesikūprinti.
Dažnai atleistinos mažos nuodėmės. Taurė ar dvi vyno vakare. Nutela. Apkalbinėjimas už akių. Šiukšlių pašlavimas po kilimėliu. Kramtomos gumos išmetimas ne į šiukšlių dėžę. Nekaltas melas, pagražinta tiesa. Nebeaišku, kur ta riba.
Žmonės evoliucionuoja, gražėja, protingėja. Vis tankiau apgyvendina Žemę. Kada įvyks lūžis nežinia, manau, kad jo jau nebesulauksiu. Tikiuosi, kad nesulauksiu.
O aš norėčiau sėdėti rankas sudėjus. Išmokti neskubėti, nesinervinti, nenerimauti. Nemąstyti nuolat, kad kažką daugiau, greičiau galiu padaryti. Visur skubėti ir vardinti mintyse darbus, kuriuos dar reikia atlikti. Anksčiau mokėjau tyrinėti medžio lapą, ilgai žiūrėti į laužą ar tekantį upelį, gulėti ant pledo priešais saulę ir klausytis paukščių ar žiogų. Dabar jau nebemoku. Tenka mokytis iš naujo, nugalint nerimastį ir nekantrumą.
Norėčiau, kad man nieko neskaudėtų. Bet žinau, kodėl skauda. Ir neras joks gydytojas kodėl, nes viskas tik mano galvoj. Ir taip jau nuo vaikystės, visi skauduliai įaugę man į nugarą, kaklą, kojas, visur. Ir nepakanka minčių ir noro sau padėti, vis paskui, paskui, viskas tik kaupiasi, įsisenėja.