Įkraunama...
Įkraunama...

Žiurkės-3

QUOTE(ORNELLA @ 2019 02 01, 12:02)
Sveiki,
1) NARVAS - reikalingas pakankamai didelis narvas su nelabai dideliais tarpais tarp virbų. Kuo didesnis - tuo geriau, ne tik į aukštį, bet ir su nemažu dugnu. Minimumas dviem merginoms (jei jos kasdien bent po 2-3 valandas lakstys paleistos) - 60x40x60 cm.
Rašote kad narvelis beveik įrengtas, tai apie įranga nieko nerašysiu. Tik paminėsiu kad reikalingos dvi girdyklos (jei narvas stovės kambaryje kuriame kažkas miega geriau pirkti Ferplast firmos arba stiklines, nes jos begarsės)
https://www.senukai....0799-75-ml/32ij
https://fera.lt/trix...ams-125-ml.html

2) TULETAS - deja, žiurkės nėra tuo klausimu labai tvarkingos. Jei šeimininkams pasiseka, galima žiurkes išmokinti kakinti į tualetą (kai narvas 3-5 "aukštų", tai tualetai turi būti kiekviename aukšte). Bet labai reta žiurkė eina iki tualeto kad pasysinti.
Kampinius tualetus žiurkės retai naudoja pagal paskirtį, dažniau juose tik miega. Jei narvo dugnas didelis (70x40 ir didesnis) tada geriau ant dugno statyti keturkampa tualetą per pusę dugno.

2) Reikalinga MINERALINĖ KREIDA, nesvarbu kokios firmos, nors maniškės labiausiai mėgsta Vitapol. Zooparduotuvėse dar labai mėgsta įsiūlyti druskos akmenį (apvalus su skylute per vidurį) - jo žiurkėms pirkti nereikia.

3) KRAIKAS - patys geriausi kraikai yra
- buko gabaliukai (Trixie, JRS Chipsi Extra Medium), juos reikia ieškoti tarp prekių terariumams
https://www.kika.lt/...um-kraikas.html
https://www.kika.lt/...terariumui.html
- kukuruzinis (JRS Chipsi Mais, Padovan Sanipet Profumato)
https://www.1a.lt/zo...chipsi_mais_10l
https://www.akvazoo....1254000329.html
Prieš perkant kitų firmų reikia paskaityti informaciją ant pakuotės kad jis nebūtų sušokantis.
- popierinis (Asan, Carefresh) 
https://www.kika.lt/...ti-kraikas.html
https://www.akvazoo....ikams-12-l.html

- Labai daug kas naudoja medžio granules, nes jos pigios ir gerai sugeria kvapą, galima retai keisti. Problema tame, kad žiurkėms tinka tik lapuočių medžių granulės, kurių praktiškai nėra. Man pavyko rasti tik beržines granules, kurias importuoja Kretingos įmonė Emdona https://emdona.lt/pr...gyvunams-2-3kg/. Visi kiti Lietuvos parduotuvėse parduodami granuliuoti kraikai yra iš vadinamos "minkštos" spygliuočių medienos, kuri kenkia žiurkių kvėpavimo takams. Pigios granulės labai greitai subyra į dulkes, todėl jei vis dėlto nuspręsite jas naudoti rinkitės brangesnes ir dažniau keiskite.
- Negalima naudoti medžio pjuvenų ir drožlių. Išimtis - jei pavyks rasti lapuočių medžių pjuvenas be jokių kvapų (savo peliukams aš naudoju beržo pjuvenas, importuojamas aukščiau paminėtos Emdonos, štai tokias - https://emdona.lt/pr...inalaus-kvapo/)

4) PAŠARAI
Čia surašiau tik tuos pašarus, kuriuos pati esu išbandžiusi ant savo žiurkių ir skaitau kokybiškais ir tinkamais, daugumoje zooparduotuvių parduodamų pigių čekiškų/lenkiškų/lietuviškų "ekonominių" pašarų tarp jų nėra
- JR FARM(Vokietija)
JR FARM Wellness-Food for rats https://emdona.lt/pr...-ziurkems-600g/
JR FARM Rats feast
- BENELUX (bet jų pašarus reikia maišyti su grūdais, nes juose labai daug saulėgražų)
http://www.vet1.lt/b...urkms-750g.html
http://www.vet1.lt/m...nelux-15kg.html
- BEAPHAR
Beaphar Xtra Vital Rat
https://www.1a.lt/zo..._vital_rat_500g
Beaphar Care Rat (granuliuotas, reikia maišyti su "grūdiniu" pašaru)
https://www.1a.lt/zo...r_care_rat_250g
- neseniai atsiradęs olandų WITTE MOLEN
PUUR pašaras žiurkėms https://www.fitoveta...-ziurkems-800-g
- VERSELE LAGA
Versele Laga Nature Rat https://www.kika.lt/...ture-rat-2.html
Versele Laga Crispy (čia labiau "skaniukai", būtina maišyti su grūdais https://www.kika.lt/...ziurkenams.html
Versele Laga Complete Rat & Mouse (granuliuotas, reikia maišyti su grūdais)
https://fera.lt/vers...aras-500-g.html

Dar mačiau pardavime prancūzų Zolux Nutri'Meal rats
https://fera.lt/zolu...lems-800-g.html
bei brangesnius lenkų Vitapol trijų rūšių pašarus https://fera.lt/ziur...23-1998-612-587, bet aš jų kol kas nepirkau, tai neturiu nuomonės apie jų kokybę.


Ačiū už rekomedacijas! Apie įrengimą ir dydį skaičiau rusų forume, ten daug naudingų patarimų, bet ir tarp informacijos gausos pasimeti kartais. Susipažinau su pagrindine info apie narvą ir pan. Tik vat apie 2 gertuves nepagalvojau. Kažkaip mačiau, kad iš vienos geria. Reikės dar vieną įsigyti.
Apie mineralinę kraidą esu girdėjusi. Daugiausiai dėl pašarų susparinau, nes sunku tinkamiausius išsorinkti kai esi visai "žalias". Kažkaip LT nėra forumų apie žiūrkes, išskyrus šitą ir dar grupę FB kažkokią radau.
Labiausiai nusiminiau, kai supratau, kad pardavime Vilniuje žiurkyčių nėra visai verysad.gif jau nusiteikėm, kad turėsim naują šeimos narį, o čia dar teks palaukti...



Atsakyti
QUOTE(MyLediJu @ 2019 02 01, 16:51)
Daugiausiai dėl pašarų susparinau, nes sunku tinkamiausius išsorinkti kai esi visai "žalias".

Tinkamiausią pašarą išsirinksite su laiku, nes tai priklausys ir nuo jūsų merginų individualių norų. Kai kuriuos pašarus suvalgo beveik pilnai, o kai kuriuos daugiau išdrabsto, nei valgo. Mano žiurkėms nepatinka Versele Laga Rat nature, todėl aš jo paskutiniu metu nebeperku. Aš įprastai maišau 3-4 skirtingus pašarus, priklausomai nuo to ką pavyksta nupirkti.
Pasiskaitytkite rusų forumuose ir apie "natūralų" maistą - augančioms žiurkėms iki 5-6 mėnesių reikia daugiau baltymų (mėsos ir subproduktų, žuvies, pieno produktų)

QUOTE(MyLediJu @ 2019 02 01, 16:51)
Kažkaip LT nėra forumų apie žiūrkes, išskyrus šitą ir dar grupę FB kažkokią radau.

Daugiau kaip dešimtmetį Lietuvoje gyvavo labai profesionalus žiurkių forumas, kuriame buvo sukaupta daug naudingos informacijos. Jis buvo privatus, ir labai gaila kad jo savininkė pernai rugpjūtį nusprendė jį panaikinti verysad.gif

QUOTE(MyLediJu @ 2019 02 01, 16:51)
Labiausiai nusiminiau, kai supratau, kad pardavime Vilniuje žiurkyčių nėra visai verysad.gif  jau nusiteikėm, kad turėsim naują šeimos narį, o čia dar teks palaukti...

Geriau šiek tiek palaukti, nei paskui nusivilti kad žiurkės "laukinukės" ir visiškai nenusiteikusios bendrauti. Pasistenkite rasti žiurkes pas tokius daugintojus, kurie nors kažkiek nuo mažens bendravo su žiurkiukais - tokie žiurkiukai būna drąsūs, smalsūs, nori bendrauti kai juos kalbini, lengvai paimami į rankas. Kitaip gali tekti labai daug laiko skirti socializacijai ir, deja, be jokios garantijos kad pasiseks išsiauginti normalias bendraujančias žiurkes (tai priklauso dar ir nuo genetikos)
Pakutines savo merginas pirkau Kaune pas daugintoją pernai rugpjūtį, esu labai patenkinta jų charakteriu ir elgesiu (tik dydis mažokas), galėčiau pabandyti telefoną paieškoti jei jus domina toks variantas.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo ORNELLA: 01 vasario 2019 - 19:46

Sveiki :) Nerašiau jau seniai. Mano du broliai vienas po kito nugaišo. Kažkas abiem buvo tas pats - su plaučias, su kvėpavimu. Dabar taip galvoju, gal kraujomaiša? Ėmiau iš gyvatininko, turėjo vieną žiurkiną veisimui, o pateles keitė, tai turbūt palikuones pateles jam davė. Mano žiurkinai buvo visada mažesni, nedideli tokie. Kai pasižiūri kitų žiurkių nuotraukas, tai didelės, o mano tokie virš metų ir liko kaip paaugliai abu... O prižiūrėjau kaip nežinau ką abu.

Dabar turiu tą narvą Ferplast Furet Plus. Dar galvoju, ką reikės daryt, gal prireiks. Bet jei kažkam reikėtų, tai atiduočiau už simbolinę kainą (dar neatiduodu, bet jei sugalvosiu atiduot, tai pirmiausia čia parašysiu, jei bus susidomėjusių). Žiurkių kol kas nebeplanuoju augint, bet pažįstami šešką siūlo. Aš taip žiurkes myliu, bet net nežinau, kur sveikas ir jaunas žiurkes rast...

Atsakyti
Laugh_Cry, labai užjaučiu dėl broliukų mirties.
Kas liečia dydį tai čia labai daug reikšmės turi genai, bei kuo buvo maitinami maži žiurkiukai bei mama nėštumo/žindymo metu.
Žiurkių sveikatą - kaip loterija, tau arba pasiseka, arba ne, niekada nežinai kaip dažnai ir smarkiai žiurkės sirgs. Pas mane per 10 metų buvo turbūt apie 60 žiurkių (jei ne daugiau), pirmosios aštuonios su dokumentais iš veislyno, o visos likusios iš zooparduotuvių, įvairių veisyklų, daugintojų ar žmonių. Didžioji dauguma buvo pakankamai sveikos ir dažniausiai iki pusantrų metų didelių problemų su sveikata neturėdavo. Žiurkių "chronikių", kurias tekdavo nuolat gydyti per visą jų gyvenimą buvo tikrai nedaug.
Atsakyti
Pasidalinsiu ir aš savo rūpesčiais. Įsigyjom dvi žiūrkytes prieš 3 savaites pagal skelbimą, jaunas, šeimininkas sakė kad joms 2,5 mėn. Viena iš jų pradėjo augti kaip ant mielių smile.gif tai dabar vietoj 2-iejų, turim 12 žiūrkyčių smile.gif prieš kelias dienas pagausėjo mūsų šeimyną. Viena žiūrkytė jau laksto po butą, apsiprato po pirmos savaitės gyvenimo su mumis, ant rankų nebūna praktiškai, paglostyt neįmanomą. O antroji, kadangi visą nėštumą tik ir ieškojo vietos pamiegoti, tai dar tokia pusiau prijaukinta. Po butą nelaksto, bet dabar kai turi vaikiukų ir neleidžiam ant grindų, bijom, kad pasislėps už spintos ir liks ten smile.gif
Išnaršiau visus įmanomus šaltinius, kai supratom, kad turėsim pagausėjimą. Pasiruošėm ir viskas praėjo sklandžiai.
Atsakyti
MyLediJu,

Sveikinu su augintinėmis ir su šeimynos pagausėjimu 4u.gif
O kokių spalvų mažyliai? Gal yra mėlynų ar "apelsininių"?
Savo merginas jūs paėmėte pakankamai vėlai ir "veisėjas" su jomis neužsiėmė/nebendravo, tai antroji mergina elgiasi kaip dauguma iš tokių sąlygų paimtų tokio amžiaus žiurkių. Kaip žinia "kelias į žiurkės širdį eina per jos skrandį" ir su laiku taps jaukesnė. Bet jūs turite galimybę savo mažylius užauginti visiškais rankinukais, kontaktinėmis ir bendraujančiomis žiurkėmis.
Atsakyti

Sveiki, noriu papasakoti kaip mes gyvuojame, auginome 3 žiurkes. Deja viena labai greit mirė, ( kažkur po metų), buvome išvykę palikome prižiūrėti, žodžiu po to karto niekam nepalikinėjau žiurkių. Visai neseniai mirė kitą, išgyveno daugiau nei du metus, buvo begalo faina žiurkė, visada kai išgirsdavo, kad grįžau, tai atsidusdavo bėgdavo i narvelio viršų ir laukdavo. Sutvarkydavo narvelį, lukštus visus nuo saulėgrąžų sunešdavo į krūvą. Žodžiu tikrai sunkus išsiskyrimas, ir netikėtas. Liko vieną, matosi, kad ir šis jau ne jauniklis, vienam liūdna. Žodžiu net pati nesitikėjau, kad taip prisirišiu😔

Atsakyti

Reikia žinovų pagalbos tualetiniais žiurkių reikalais!!!

Kuo trumpesnė istorija yra tokia, kad prieš 3 savaites mes įsigijom 3, maždaug 6 sav. žiurkiukus iš Depo ir supratau, jog įsigijau didelį galvos skausmą dėl kraiko, kur kas didesnį nei buvo su žiurkėnais. Ir blogiausia, kad pastarasis, kol kas man neišsprendžiamas. Prieš mūsų žiurkiukus, rodos, jog žiurkėniukai kakoja saldainiais ir myža vaivorykštėm.

Rekomenduojamas kukurūzų kraikas mum atkrito, nes pasirodė labai dulkinas, o visi trys mūsų žiurkiukai, kaip tyčia, porą dienų po įsigijimo, buvo patupdyti ant antibiotikų, dėl kvėpavimo ligų, tai viską, kas nors kiek dulka, mes atmetėm.  Pastarąją savaitę bandžiau naudoti išreklamuotą buko rievės kraiką, bet vos po paros dvokas prie narvo pasitinka toks, kad aš neįsivaizduoju, kaip kiti gali jo nepakeisti visą savaitę. Žodžiu, buko rievės kraikas, bent jau mūsų žiurkinių "reikalų" kvapų nesugeria ir nesulaiko. Šiandien nebeapsikenčiau ir iš beviltiškumo supyliau brangųjį Carefresh.  Bet jei ir tas, su žiurkiniais kvapais bent porą dienų nesusitvarkys, tai aš praktiškai nevilty. Mūsų narvo plastikinės lentynos išklotos flysu, kuris keičiamas kasdien, kartais net du kart, kaip ir hamakai bei kitas plaunamas inventorius. Bet jaučiuosi pakliuvusi į kažkokį užburtą ratą. Su žiurkėnais viskas išsisprendė perkėlus juos į tikrai didelius narvus/akvariumus ir užpildžius juos su daug daug daug popierinio kraiko (kurį dabar tereikia pakeisti vos kas 3-4 mėn., vietoj kassavaitinio keitimo) bei smėliu (kuriame žiurkėnai maudosi, sisioja ir kakoja, tad lieka tik nuolat persijoti ir papildyti). Su žiurkėm šitai, kol kas neveikia. Net jei plius minus jau išmoko vaikinai kakoti į kraiką, tačiau jų šūdų kvapas tooooooks, kad nosį riečia ir labai optimistiškai net į Carefresh'ą nežiūriu, nes jis irgi negali būt visagalis. O  myža vaikinai, žinoma, visur, įskaitant ir ten kur miega, nepadeda net išmėtyti akmenys. Beje, myžalų kapas beveik niekuo nenusileidžia kakalų dvokui, tad man pamažu jau rankos svyra, dėl šitų reikalų. Tad, jei kažkas turit bent menkiausią idėją, kaip išeiti iš šito užburto dvoko rato, tai duokite žinoti.

PS. Aš, žinau, jog smulkūs graužikai žymi savo teritoriją, ypač ant naujų daiktų ir jis sumažėja per 2 ar 3 dienas, jei nieko neliesti, bet jei bandau su savo žiurkėmis išlaukti bent porą dienų, tai kambarys darosi kvapais panašus į viešąjį tualetą, tad apie nepakeitimą negali būti net kalbos, ypač, kai reikia visą narvą po tekančių vandeniu perplauti kiekvieną savaitę. Viena stebėtina, kad patys žiurkiukai nedvokia ir bent, kol kas yra netgi labai neutralaus kvapo. Sakyčiau, keista, kai myža tiesiai po savimi.

Ir atleiskit už tokį ilgą postą, bet aš čia jau beveik iš beviltiškumo ir esu pasiruošus išklausyti bele kokias idėjas, kurios galėtu pagelbėti kraiko ar žiurkių tualeto reikaluose.

Atsakyti
Uksis,
Sveikinu su naujais augintiniais ir aišku labai gaila kad teko iš karto susidurti su kvapo problemomis.
Nuo trijų sveikų tokio amžiaus žiurkinų neturi būti toks stiprus kvapas, juo labiau jei parduotuvėje nepamelavo apie amžių tai dabar jie dar visai "vaikai".
- Sveikų žiurkių kakučiai stpriau kvepia tik kelias pirmas minutes kol sukietėja, todėl aš nuneščiau kakius patikrinti dėl pirmuonių ir kitų parazitų. Stiprus sysiaus kvapas irgi gali rodyti sveikatos problemas.
- Kvapas gali būti dėl antibiotikų.
- Kvapas kažkiek priklauso nuo mitybos - kol augančioms žiurkėms kasdien duodamas natūralus "baltyminis" maistas kvapas gali būti stipresnis. Žuvį/krevetes rekomenduojama duoti tik prieš narvo plovimą.
- Narvas turi būti pakankamai didelis (dugnas ne mažesnis nei 80x45-50 cm). Kuo mažesnis narvas - tuo greičiau jame atsiranda kvapas. Kuo šeimininkas pradeda dažniau plauti narvą (ypač su visokiomis cheminėmis priemonėmis) ir keisti inventorių, tuo intensyviau žiurkės pradeda viską žymėti - žiurkių nuomone jų gyvenamoji vieta turi kvepėti šeimininkais.
- kai kurių firmų narvų plastikinės lentynos "traukia" kvapą. Taip pat tuo pasižymi cinkuoti narvai.

Ką aš darau kad kvapas būtų minimalus:
Kraikai:
- iš kukurūzinių kraikų aš naudoju vokišką JRS Chipsi Mais arba itališką Padovan, jų kokybe esu patenkinta, mano nuomone jie praktiškai nedulka
- buko drožlės visiškai nedulka (naudoju vokiškas Trixie arba JRS Chipsi Extra Medium)
Kukurūzinį ar buko kraiką anksčiau pilnai keisdavau kas 2-4 dienas, priklausomai nuo kraiko rūšies, žiurkių kiekio narve ir narvo dydžio. Dabar 2 ir 3 merginos gyvena "dvigubuose" Furet-pliusuose tai keičiu kai plaunu - kartą į savaitę. Pas berniukus naudoju "miksą", keičiu irgi kartą į savaitę.
Iš popierinių kraikų esu bandžiusi granuliuotus Asan ir Carefresh, abu nepatiko nes labai dulka ir blogai sugeria kvapą.
Pas mane berniukų narve kraikas užpiltas per visą dugną 3-4 cm sluoksniu, plus lentynos-tualetai su kraiko sluoksniu apie 1,5-2 cm. Jau apie penkis metus berniukų narve ant dugno kaip kraiką naudoju tokį variantą: apie 3 cm sluoksniu pilu granuliuotą šinšilų/triušių/kiaulyčių pašarą (tik prieš tai išpilu jį į plastikinę dėžę ir apie parą duodu "išsikvėpti" balkone, nes jo kvapas man per stiprus, paskutiniu metu naudoju tokį http://catalog.kaiva...iams-1-kg.html), ir ant viršaus apie 1 cm kukurūzinį kraiką arba buko gabaliukus
Duodu daug paprasto "pilko" tualetinio popieriaus, keičiu 1-2 kartus per dieną. Nenaudoju medinių namelių, kopetėlių, tik kokybiškus plastikinius (Trixie, Savic, Ferplast, Imac).
Hamakus/medžiaginius namelius keičiu kas antrą dieną.
Narvus pilnai plaunu vonioje po dušu kartą į savaitę (prieš tai išėmusi visas lentynas ir inventorių). Plaunant naudoju deguto muilą, paskui apipurškiu acto/vandens arba vandens/degtinės mišiniu, po 5 min lengvai nupilu vandeniu.
Kasdien 1-2 kartus į dieną "drėgnai" valau lentynas.


Iš kraikų geriausiai kvapą sugeria kokybiškas granuliuotas medienos kraikas. Problema tame, kad žiurkėms tinka tik lapuočių medžių, o 99,99 proc. Lietuvoje parduodamų tokių kraikų yra iš "minkštos medienos", t.y. spygliuočių. Lapuočių aš žinau tik vieną (beržinį), jį veža firma Emdona https://emdona.lt/pr...gyvunams-2-3kg/
Atsakyti

Jie tikrai buvo mažiukai. Štai taip atrodė pora dienų po parsivežimo:

 

Priedas  Untitled-4.jpg   84,01KB   1 Parsiųsta kartų

 

Perkant Depo sakė, jog jiems apytiksliai 5 sav (tiksliai nežinojo), veterinaras patikrinęs, kada nusileidžia kiaušiukų kapšeliai, sakė veikiau jau bus 6-7 sav., nes jau nusileidę, tik žiurkiukai labai smulkučiai.

 

Ir kadangi viskas iš įmanomų kraikų, kaip ir išbandyta (po ne visiškai vykusio Carefresh išbandymo žiurkėms, vakar vakare nuvažiavau dar nupirkau Chipsi kukurūzinį kraiką, tai šiandien ryte radau tokią smirdančią krūvą prikrautą naujajame kraike:

 

Priedas  IMG_20190325_114337small.png   588,14KB   1 Parsiųsta kartų

 

O kiek dar užraustų!  :oh:

 

Kadangi man pačiai nebeišneša galva, kaip trys nedidukai žiurkiukiai gali tokį kiekį prikrauti per 6-7 val., o pastarąją savaitę įkurdinti vaikinai yra Fareplast Furret Plus narve, kad ventiliacija cirkuliuotų, tai ir aš pradedu įtarinėti arba antibiotikų pašalinį poveikį, arba kad jų mityba yra visiškai nesubalansuota. Bet kadangi jie kol kas yra intensyviai jaukinami ir treniruojami, o dukra labai tiesiogiai supranta, kad visi keliai į žiurkės širdį veda per skrandį (ką čia dukra... ir aš :ax: ), tai spėju, jog pagrindinė jų dieta susideda iš Hippo tyrelių su mėsa, džiovintų milčiaus lervų ir įvairių skanėstų, kol grūdai ir daržovės atostogauja kampe (nors grūdų indelis po poros dienų įprastai irgi būna tuščias, o daržoves, tai mėgiamiausias kiekvienas išsirankioja, o nelabai patikusias palieka man kiekvieną rytą ant išmetimo).  

 

Žodžiu, vakar visus išsitraukiau ir pasvėriau, tai nuo paskutinio apsilankymo pas veterinarą, prieš nepilnas porą savaičių, vaikinai nuo vidutiniškai 95g šoktelėjo iki 185g. Pati mačiau, kaip jų šiknos auga. Bet vienas iš jų yra visiškas laukinukas ir baikščiai atsliūkina nebent suuodęs tyrelę ar kiaušinį, kitas imlus treniruotėms, o trečias šiaip lepinamas už meilumą, tai šansų beveik nėra, kad dukra (…ir aš) artimiausiu metu nustos juos, bent šiek tiek lepinti. Vat ir užsuktas ratas. Bandysiu dar visą dugną kraiku iškloti, bet pradedu įtarinėti, jog tai nebepadės, kol nepakeisim jų mitybos? :hmm:  Beje, per kiek laiko antibiotikai išsivaikšto iš žiurkių organizmo?

 

Ir dar, gal kas turite lentelę, kiek ir ko per dieną vienam augančiam žiurkiukui iš maisto reikėtų? Ar bent jau, kaip atrodo jūsų žiurkių dieta su visais palepinimais iš šono?

 

Ir dar, sakykit, o gali vienas žiurkiukas būti alergiškas ar tai kraikui, ar tai maistui? Vieną vėl protarpiais girdžiu ar tai šnopuojant, ar tai čiaudint, labiau panašu, kad bandytų staigiai išpūst nuolat kažką iš nosies. Bet jokių išskyrų nėra nei iš nosies, nei iš akių. Bet to tokio keisto pasičiaudėjimo atrodo sveikas ir ėdrus. Galiu trumpą video įkelti, jei padėtų. Tai nebežinau ar vėl kelti stresą žiurkiukui ir vežti pas veterinarą, ar toliau bandyti žaistis su kraiku ir maistu. Vakar po popierinio kraiko, jo čiauduliukų beveik visiškai nebesigirdėjo, o šiandien po kukurūzinio, vėl vis dažniau nusičiaudi. Bet, kaip ir minėjau, visiškai neatrodo, jog sirguliuotų. Tai irgi nežinau ar lėkt dėl kiekvieno jų pirstelėjimo pas veterinarą ar dar pastebėti jį derinant kraiką su maistu.

 

 

 

Atsakyti
Pirkimo metu berniukams buvo tikrai daugiau nei sakė Depo - 5 savaičių žiurkiukai dar turi vaikišką kailiuką, jūsų berniukų naujas kailiukas jau pilnai susiformavęs, taigi jiems buvo ne mažiau 7-8 savaičių. Jų svoris buvo katastrofiškai mažas (normaliai auginami 5 savaičių žiurkiukai sveria apie 100 gramų), taigi nenuostabu kad dabar daug valgo ir daug kakina.

Gal man visada nesisekė su vaikinų tvarkingumu, bet aš neįsivaizduoju savo berniukų auginimo kai kraikas neužpiltas sluoksniu per visą narvo dugną.

Pagrindinis žiurkių kasdienis maistas yra kokybiškas pilnavertis sausų grūdų mišinys, pasak žiurkių mitybos specialistės Alison Campbell (veislynas Shunamite) kokybiškas sausas maistas turėtų sudaryti apie 80 proc. bendros mitybos plus daržovės/vaisiai. Sauso pašaro kiekis į dieną suaugusiai žiurkei skaičiuojamas 5-8 g/100 g svorio, t.y. suaugusiam patinui reikia apie 20-25 gramus. Augantis besivystantis žiurkiukas turi suvalgyti šiek tiek daugiau. Jūsų atveju sauso pašaro kol kas neribočiau.
Augančioms žiurkėms iki 3-4 mėnesių rekomenduojama kasdien papildomai duoti „natūralų“ gyvulinės kilmės baltyminį maistą: pieno produktus (natūralų jogurtą be priedų, varškę, kefyrą ar riaženka), virtą mėsą ir subproduktus (labai tinka vištų kakliukai ar dalis sparnelio), virtą žuvį, putpelių kiaušinį (žalią ar virtą). Kelis kartus per savaitę galima duoti košes (užplikytus grikius, kus-kusą, avižinius dribsnius). Vėliau tokį maistą retinti, suaugusioms žiurkėms toks maistas duodamas ne dažniau 1-2 kartus per savaitę. Tik nepersistenkite su kiekiu - jogurto ar košės duodamas valgomasis šaukštas, pusė kakliuko ir pan.

Kelias į bet kokio gyvūno širdį eina per jo skrandį, tiesiog lepinti juk galima protingai. Visą natūralų maistą aš duodu kaip „jaukinimą“, skanėstas turi būti pakankamai mažas, todėl jaukinant „naturalų“ aš duodu ne per vieną kartą, pvz. jogurtą po trečdalį ar pusę arbatinio šaukštelio per 2-3 kartus tiesiai nuo šaukštelio ar iš delno, ar net nuo piršto jei žiurkė jau jauki ir nebeišbadėjusi. Kakliuką duodu po vieną slankstelį, putpelės kiaušinį po puselę. Taip pat jaukinimui iš pašaro išrankioju saulėgrąžas, moliūgų sėklas, pūstus kviečius, saldžias pagalvėles ir jas duodu atskirai kaip skanėstą. Moliūgų sėklas dalinu į 2-3 dalis. Dukrai galima paaiškinti kad jei žiurkinai gaus vien skanėstus ir nelabai valgys sausą pašarą turės problemų su sveikata, viršsvoriu ir pradės sirgti. Perdozavus baltymus galima ne tik pakenkti kepenis/inkstus, bet ir susidurti su alergija, tada teks visus sodinti ant griežtos dietos. Gabaliukas banano, obuolio ar kriaušės, kukurūzo irgi yra skanėstas.
Džiovintų milčiaus lervų geriau duoti ne daugiau 1-2 per dieną, o dar geriau tik kelis kartus per savaitę. Vaikiškos tyrelės žiurkėms duodamos kai reikia atšerti distrofiškus mažus vaikus, sergančioms/sveikstančioms ar senoms žiurkėms. Tyrelės gali būti viena iš stipraus kvapo priežasčių, ir dar kuo daugiau racione bus gyvulinės kilmės baltymų, tuo stipresnis bus kakučių kvapas.

Sveika žiurkė gali kažkiek pačiaudėti. Teisingai maitinant alergija pašarui (tiksliau baltymui) pas žiurkes pasitaiko labai labai retai (išimtis - ilgaplaukės žiurkės). Jūs naudojate gerą kraiką, taigi alergiją kraikui irgi kol kas atmesčiau. Gali būti kažkokios įgimtos/ įgytos kūdikystėje problemos su sveikata (labai didelė dalis žiurkių iš daugyklų turi mikoplazmozę ar kitokias kvėpavimo takų chroniškas problemas), kurios su laiku pasireikš smarkiau. Jei čiaudulys nėra ištisinis, jei nėra porfirino ir kitokių išskyrų iš nosies, jei žiurkės kvėpavimas neapsunkintas, žiurkė linksma ir gerai valgo aš kol kas tik stebėčiau. Labai dažnai žiurkės reaguoja į per sausą orą kambaryje (rekomenduojama drėgmė 40-60 %, oro temperatūra ), galite pabandyti įjungti drėkintuvą (jei turite), arba tiesiog netoli narvo padėti didesnį dubenį su vandeniu, arba ant radiatoriaus pakabinti šlapius rankšluosčius.
Dėl kiekvieno pirstelėjimo lėkti pas veterinarijos gydytoją tikrai neverta, ypač Lietuvoje, kur žiurkių gydymas vis dar „akmens amžiaus" lygyje. Geriau pabandyti pastiprinti imunitetą pvz. ežiuolės (echinacėjos) arbata arba betagliukanu.
Atsakyti

Ačiū, Ornella, už naudingus patarimus. Pas mus kvapų reikalai šiek tiek pagerėjo, po to kai buko ir kukurūzų kraiku padengiau visą dugną. Bet dukrą priverčiau šventai išrankioti visus akivaizdžius šūdukus iš kraiko tiek ryte, tiek vakare. Nuo to laiko kvapas yra bent jau pakenčiamas.

 

Savo čiaudintįjį vis dėlto vėl vežiau pas veterinarą ir buvo patupdytas dar 10-čiai dienų ant antibiotikų. Dabar jau viskas lyg ir tvarkoje. Bet turiu naują galvos skausmą su maistu. Veterinaras primygtinai siūlo patupdyti žiurkiukus ant to vadinamo granuliuoto (pellets maisto), kad kiekvienas neišsirankiotų, kas jiems skaniausia ir visi gautų pilnavertę mitybą (kol kas visi sėdi ant štai tokio Vitakraft  https://www.zoo-bio....mium-menu-vital  iš Depo ir dar kažkokio panašaus žiurkių pašaro iš ten pat (pakuotės nebeturiu, tai nebeatsimenu pavadinimo). Veterinaras vienintelį paminėjo Brit granules žiurkėnams, bet peržiūrėjau sudėtį ir radau jog jo sudėty yra alfalfa, kas rodos, po išsamių angliškų forumų išbrausinimų, yra nuodinga žiurkėms.  :oh: Tad trukt už vadžių ir vėl iš pradžių. Apvažinėjau turbūt visas įmanomas parduotuves, ieškodama kažko tinkamo ir, žinoma, nieko neradau. Todėl vėl grįžau prie tavo, Ornella, sąrašo ir tinkamiausias mums, iš visų maistų, kol kas rodos, lyg ir būtų Beaphar Care Rat, bet minėjai, jog jį vėlgi reikia maišyti su grūdais. Tai tikslas pereiti nuo grūdinio pašaro prie granuliuoto kaip ir prarandamas. Ar aš kažką ne taip suprantu?

 

Gal kas Lietuvoje yra užmatęs pirkti visų užsieniečių forumuose išgirto Oxbow Essentials for Adult Rats? Gal kas iš Lietuvos įmonių jį importuoja? Nes iš Amazon siųstis po vieną ar kelias pakuotes biški kosmosas gaunasi. O gal yra kažkoks vykęs europinis to maisto atitikmuo? Nes kažkaip nenorėčiau tikėti jog vokiečiai nebūtų, kažko tokio pat vykusio, kaip amerikonai pagaminę. Ar vėlgi aš labai naivi šitoje vietoje?   :ax:

 

Ir žinoma, mūsų mažyliai (ne tokie jau ir mažyliai):

 

ziurkiukai.png

 

Du iš jų kailiuką (vėl?) keičia, šiesėja, o vienas smulkesnis (dešinėje) dar seną palaiko.

PS. Gal ir juokingas klausimas, bet kiek kartų jie tą kailį keis?

Atsakyti