Įkraunama...
Įkraunama...

Mūsų turtingas ir nuostabus daržas 2015 vasara

QUOTE(Vobla @ 2016 02 03, 15:03)
... pasodinus per mazai velgi- butinai isikisa gamta ir sukoreguoja i minimalia puse biggrin.gif tik pasodink ko nors daugiau- butinai deres nezmoniskais kiekiais. zodziu, dar turbut ne vieni metai praeis, kol ismoksiu  isbalansuoti...

Kadangi plotas praktiškai neriboja, sodinu ganėtinai daug, o pasėjus/pasodinus mažiau, kaip tyčia tai škvalas, tai sraigės, tai stirnos, tai iš vis nederlingi metai su šalta vasara unsure.gif
Štai, kokio dydžio renku cukinijas ir kur jos augo (12 vnt darže dviem eilėm po 6 vnt, raudonas stačiakampis už salotų 6x2 m) prieš metus:
user posted image

user posted image

user posted image
Atsakyti
QUOTE(yerena @ 2016 02 03, 15:14)
Kadangi plotas praktiškai neriboja, sodinu ganėtinai daug,

Laba diena,
yerena, ar gerai įžiūriu, kad pas jus darže nėra jokių iškeltų lysvių ar ežių? Sodinate į lygią žemę, t. y. tiesiog į griovelius? Jei taip, kokius tarpus paliekate sėdama ir kaip tiesiai išeina pasėti? Virvutę su kuoliukais galuose įtempiat ir pagal ją sėjate?
Man taip atsibodo tos vagos, ežios darže, noriu bandyti kaip pas jus ax.gif

Prisimenu pernai kažkas gyrė mažus kininius bastučius. Ar tokie
http://www.originali...as/darzoves?p=2

Ir dar mano nesėkme su žiediniais kopūstais. Užaugo, buvo gražūs, prisišaldžiau. Atsinešiau dabar, atsišildžiau, troškinau - koks bjaurus kvapas, teko išmesti. Gal juo apvirtus reikia šaldyti ar ne visi tinka šaldymui? Kaip apmaudu pasidarė
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Gricė: 03 vasario 2016 - 15:51
Gricė, jokių lysvių, viskas vienoje plokštumoje. Sezono metu vaikštau išilgai ar skersai eilių be problemų. Lygiom eilėm naudoju (tą daro MB) tokį medinį grėblių su mediniais dantukais išdėstytais tam tikru atstumu. Atstumą pasidarėme pagal turimo grėblio plotį (35 cm). MB praeina su juo išilgai daržo, o aš sėju/sodinu jau į matomas linijas. Taigi, atstumas tarp daržovių eilių- 35 cm. Tiesa, niekada eilutės nebūna idealiai lygios, bet argi reikia tokio tikslumo darže? Štai:
user posted image

user posted image

user posted image

user posted image

Kininius bastučius aš bandžiau, tuos miniatiūrinius. Gerai auga, kai dar vėsu, kai tik gerai įšyla, pradeda žydėti. Maniškiai užaugdavo per 30 d.

O dėl šaldymo- viską apverdu, nes jei sušaldote šviežius, būna toks savotiškas kvapas, kuris net nedingsta daržovėms išverdus...
Atsakyti
QUOTE(amba41 @ 2016 02 02, 22:37)
Dėkavoju, bandysiu  Sunburst H . Mačiau jau , kad originalios sėklos turi.
yerena žinia, kad Gagat žali, nieko gero, kieta skūra...  gal paaiškina  kodėl  rašo originalios sėklos , kad 2-3 cm blusas rinkti. Vėliau bus kietaskūriai.
Ai, bet vis tiek  bandysiu, noriu  wub.gif pagal Gonzikas pabandyti išgauti.
Papildyta:
nezinaukasbustie2 kokio dydžio renkate. Aš tai įsivaizduoju 5-10 cm. Jei kimšti mėsa ir troškinti, tai gal ne mažiau 10 cm.
Teko valgyti rudenį marinuotus (pirktinius) 2-3 cm dydžio, tai nežinau... Na skanu  bet dydis kasnelio vienam  dančiui. Ir rinkti marūdna tikriausiai.

As renku maziukus kol dar nesunoke seklytes. jaunesni jie skanus ir rauginti ir marinuoti ir pjaustyt nereikia. jau maciau buvo daug pasisakymu apie patisonu dydi ir kieki. norint konservuot reikia daugiau krumeliu kaipjau buvo kitu nariu mineta
Atsakyti
QUOTE(yerena @ 2016 02 03, 17:26)
Gricė, jokių lysvių, viskas vienoje plokštumoje
O dėl šaldymo- viską apverdu, nes jei sušaldote šviežius, būna toks savotiškas kvapas, kuris net nedingsta daržovėms išverdus...

Ačiū. Jūsų daržas tiesiog tobulas.
Gal ravėti taip patogiau, kai nėra vagų? Ar jūs su motobloku tarpeilius prasieinate?
Dabar žinau, ką neteisingai padariau šaldydama kalafiorus.
Atsakyti
QUOTE(yerena @ 2016 02 03, 16:26)
Lygiom eilėm naudoju (tą daro MB) tokį medinį grėblių su mediniais dantukais išdėstytais tam tikru atstumu. Atstumą pasidarėme pagal turimo grėblio plotį (35 cm). MB praeina su juo išilgai daržo, o aš sėju/sodinu jau į matomas linijas. Taigi, atstumas tarp daržovių eilių- 35 cm.

Labai ačiū už idėją 4u.gif Vis galvojau, kaip reiktų su virvėm ir kuoliukais po daržą tampytis doh.gif Jau pernai norėjau sėt į lygią žemę, bet paskutinę minutę suabejojau ir vėl pasidariau vagas unsure.gif O suabejojau štai dėl ko : po stipraus lietaus tarpvagiuose stovi vanduo. Tuomet atrodo, kad daržovės džiaugiasi ant vagos augdamos tongue.gif , baisiai atrodytų vandeny. O gal klaidingai manau, gal vanduo greičiau į žemę gertųsi, jei būtų lygu g.gif Vandeniui išdžiuvus susidaro pluta, kuri saulei pakaitinus net suaižėja unsure.gif Bet taip būna tik tarpvagiuose, vagų viršus atrodo žymiai geriau. Dar skaičiau, kad vagose greičiau įšyla žemė- pliusas, bet vasarą greičiau išgaruoja drėgmė -minusas. Tai vat ir neapsisprendžiu lyg šiol kaip geriau, bet šiemet turbūt bandysiu cool.gif Tuo labiau, kad noriu mulčiuoti pradėt. Šiltnamis mulčiuotas, braškynas ir avietynas mulčiuoti, dabar eilė daržui tongue.gif

Dar pasidalinsiu keliomis idėjomis, kurias užmačiau.Nieko ypatingo, bet gal kam patiks

Idėja ridikėlių sėjai
Kaip sodina kopūstus tiesiai į gruntą
Kas iš to išėjo
Kaip sodina česnakus
Atsakyti
QUOTE(nezinaukasbustie2 @ 2016 02 03, 16:47)
As renku maziukus kol dar nesunoke seklytes. jaunesni jie skanus ir rauginti ir marinuoti ir pjaustyt nereikia. jau maciau buvo daug pasisakymu apie patisonu dydi ir kieki. norint konservuot reikia daugiau krumeliu kaipjau buvo kitu nariu mineta

Tikrai patisonų tema iškutinėta. kokius skinti, kiek sodinti... Manau ne vien man užėjo ūpas auginti. Paauginti tur būt reiks indeliuose balandžio antroj pusėj pasėjus . Kaip ir moliūgus, cukinijas, arbūzus. Tada jau palangių nereikia (nebent pradžioje), nes šiltnamyje sukraunu.
Koks tobulai švarus ir supurentas Yerena daržas. 4u.gif Pas mane taip niekas, niekada.
Tiesa, pas mane mulčias įvairaus apkrovimo meto purumą palaiko. Bet žolių tai ilgai ieškoti nereikia. Vis viena išlenda per mulčio sluoksnį.
Atsakyti
QUOTE(yerena @ 2016 02 03, 14:14)
Kadangi plotas praktiškai neriboja, sodinu ganėtinai daug, o pasėjus/pasodinus mažiau, kaip tyčia tai škvalas, tai sraigės, tai stirnos, tai iš vis nederlingi metai su šalta vasara  unsure.gif
Štai, kokio dydžio renku cukinijas ir kur jos augo (12 vnt darže dviem eilėm po 6 vnt, raudonas stačiakampis už salotų 6x2 m) prieš metus:
user posted image

Yerena, labai grazus jusu darzai wub.gif
o sitoj nuotraukoj kokia cukiniju veisle?
Atsakyti
QUOTE(yerena @ 2016 02 03, 16:26)

thumbup.gif
Atsakyti
Gricė, aš daržo neraviu visai, net nerenku akmenų. Prasieinu su grėbliu kartą per savaitę tarp daržovių eilių ir tiek. Aš jo net nelaistau. Iš rudens MB suaria traktorium, patrešiam vištidės turiniu, pavasarį supurena kažkokiu prietaisu paviršių. Viskas.

baltagėlė, turime priemolį. Pluta susidaro (žemė susiplaka) , jei labai stipriai ir ilgai (keletą dienų) lyja be perstojo. Bet kai žemė pradžiūna, pravažiuoju grėbliu ir gerai. Vanduo blogiau susigeria (stovi balos) takeliuose, kur žemė sutankinta nuo dažno vaikščiojimo.

Anksčiau mulčiuodavau šitą daržo dalį (kukurūzinė dalis 15x6 m, svogūninė-morkinė- 30x6 m), bet dabar tokiem plotam užmulčiuoti turimos pievos nepakanka... o ką jau kalbėti apie moliūginį daržą, esantį už tvoros, laukuose...Ir be to, labai jau pridygdavo pienių antros vasaros pusėje. Mečiau, nes daržas tiesiog žaliavo, o ir pradžioje (kai dar žolės neaukštos) tekdavo pačiai pievoje pamojuoti dalgiu...

QUOTE(amba41 @ 2016 02 03, 19:03)
... Paauginti tur būt reiks indeliuose balandžio antroj pusėj pasėjus . Kaip ir moliūgus, cukinijas, arbūzus. Tada jau palangių nereikia (nebent pradžioje), nes šiltnamyje sukraunu.

Jei norima turėti derlių anksčiau, tada daigais, pirmąsias cukinijas šią vasarą nuskyniau birželio 29 d (sodinau daigais). Jei sėti tiesiai daržan- kokiom trim savaitėm vėliau...

Ačiū, merginos, už pagyras blush-anim-cl.gif iki tobulumo dar jam toli, o ir nelakstau jame su pincetu cool.gif neauginu nieko, kas reikalauja didesnio dėmesio, negu suberti sėklas/pasodinti daigą. Net agurkų (auginamų vertikaliai) nelaistau.

Vobla, čia Romanesco.
Atsakyti
QUOTE(yerena @ 2016 02 03, 19:49)

Ačiū, merginos, už pagyras  blush-anim-cl.gif iki tobulumo dar jam toli, o ir nelakstau jame su pincetu  cool.gif neauginu nieko, kas reikalauja didesnio dėmesio, negu suberti sėklas/pasodinti daigą. Net agurkų (auginamų vertikaliai) nelaistau.

Vobla, čia Romanesco.

4u.gif dekui, taip ir itariau , kad cia bus ta Romanesco...
masciau gal ir man reiktu takeliu nedaryt ir sodint viska viena plokstuma, bet paskui susimasciau kaip as su slanga per tas darzoves be takeliu prasirangysiu g.gif . zodziu, mano skurdzioj smelynej, kur nelaistomos net balandos isauga tik sprindzio aukstumo, toks variantas netinka...
Atsakyti
QUOTE(Vobla @ 2016 02 03, 21:59)
...bet  paskui susimasciau kaip as su slanga per tas darzoves be takeliu prasirangysiu g.gif .

Rankiniu būdu laistote? MB siūlo įrengti purškiamą drėkinimo sistemą ant kuoliuko. Tik kas kažkiek laiko tektų perstatyti kuoliuką su purškimo mechanizmu. Šlangą tektų atsargiai traukti išilgai eilių...Kol kas mąstau, bet ir nežinau ar man to tikrai reikia g.gif
Atsakyti