QUOTE(Emila @ 2015 09 10, 20:44)
Aš iš principo nesutinku, tą dalyką kad zmonės padaugina Jenikejevo ar ko kito veislę ir po to parduoda, vadinti nelegaliu
taip, žodis
nelegalu čia turi būti suvokiamas buitine prasme, nes čia ne teisinis, o populiarus tekstas. Neapsimoka registruoti veislių, tai per daug brangus malonumas. Bet dėl to, kad jis neregistruoja savo veislių, niekas iš jo neatėmė teisės į autorystę ir vistiek iš pagarbos autoriui-kūrėjui yra sąžininga gerbti jo valią. Jei jis nustatęs sąlygas kaip galima dauginti, pvz. man nekyla klausimų gerbti tas sąlygas ar ne.
Kaip ir mūsų temų pirmoji žinutė - tai yra mano rašytas tekstas. Pagooglinus galima rasti su žurnalistės pavarde beveik paraidžiui nukopjuotą ir išspausdintą kaip kažkokio laikraščio straipsnį. Legalu? Kaip ir
taip, nes aš nepareiškiau savo teisių į autorystę. Moralu? Sąžininga? Gražu? Va taip paaimti, nukopijoti ir gauti honorarą?
Galima iki begalybės ginčytis apie teisę į autoriaus vardą ir kitas iš autorystės kylančias turtines ir neturtines teises. Tik deja tas, kas pats nesupranta kas yra autorystė, nelabai supras ir koks bjaurus jausmas yra kai kažkas ją pasisavina ar pasiskolina (ir visai tas pats turėjo iš to naudą ar ne, rizikavo ar ne). Juk laisviausiai būčiau sutikus tą tekstą leisti naudoti už ačiū ir padarius jį laikraščiui, o ne forumui tinkamą. Tereikėjo paprašyti. Ir parašyti kas autorius. Ar bent šaltinį, iš kur info. Bet mes pratę be skrupulų imti viską, ką radom už dyka ar papigiai. Ir dar sakyti, kad dėl to nematom problemų. Aš irgi jų nesureikšminu, yra ir be to kas veikti. Bet nesuprasti prie ko čia sąžiningumas taip kaip jau trupučiuką ir riebokai skamba.
Vidam, nemačiau dar kol kas, kad kas nors Lietuvoje turėtų pardavimui bent vieną veislę kuriai šiuo metu būtų taikomi ribojimai. Jie taikomi tik naujoms veislėms ir tai ne visoms, o tik Jenikejevo pasirinktoms ir tai tik pora metų nuo išleidimo į masinę prekybą. Kol ratukas apsisuka, tie du metai ir praeina,
laborantų pas mus dar nėra, va studentai net nestoja į genų inžineriją

.
Tai grįžom į tą patį tašką - niekas nepasikeitė - auginkit, dauginkit, pardavinėkit/pirkit ką norit ir po kiek norit tik manęs neklausinėkit, kada bus naujienų, nes aš jokių ketinimų ko nors pridauginti neturiu, kuo geriau pažįstu DS-us, to labiau suprantu jų auginimo ir dauginimo sunkumą. Yra veislių, kurių tiesiog nesugebu padauginti net sau, nes jos beveik nesidaugina, yra veislių, kurios davė 100 proc. sportų, yra veislių, kurių žiedų per pusantrų metų nemačiau, jau nekalbant apie tas, kurios dvesia, jeigu tik kas nors truputį neįtinka. Vargo vakarienė jas dauginti tam, kad lietuviška kaina parduotum.