QUOTE(_una_ @ 2015 08 01, 18:23)
1. Žinoma, tu gali tikėti, kad gyvybė yra aklo atsitiktinumo rezultatas

. Aš tokio stipraus tikėjimo neturiu, man ir žolės labas atrodo lyg stebuklas su jame veikiančiu ištisu chemijos fabriku.
O kas, tavo nuomone, yra evoliucijos viršūnė, jei ne žmogus?
2. Galima ir taip padaryti

. Tiesiog man keista, kad žmogus visose kitose srityse yra bendruomeniškas, o štai tikėjime kažkodėl bendruomenės negali būti, čia ji yra blogio simbolis.
3. Tas tekstas kalba apie tai, kad žmogus iš tos pačios gamtos, iš tos pačios materijos. Ir skirtingas dėl įkvėptos
dieviškos dvasios. Visa gamta - ir negyvoji, ir gyvoji neturi pasirinkimo, ji gyvena griežtai pagal dėsnius ar instinktus. Žmogus, tuo tarpu tikrai yra kitoks - jis turi laisvą valią rinktis, kaip elgtis, ir turi protą, su kuriuo, galima sakyti, įveikia tam tikrus gamtos dėsnius. Nejaugi tu nematai kokybinio skirtumo?
4. Žodžiai "valdyti" ir "viešpatauti", tikrai nėra siauresnės prasmės, nei "rūpintis". Bet jei neieškai, ką tie žodžiai reiškia dabar ar tais laikais ir toje vietoje kur buvo užrašyti, o remiesi tuo, kaip
tau atrodo, tai tikrai ginčytis negaliu

.
Man teko girdėti kiek kitaip - kuo daugiau žmogus žino, tuo aiškiau mato, kiek daug dar nežino (analogija su apskritimu, nežinai to, kas už jo ribų).
5. Ir nirvana kažkaip abejingumu dvelkia, atsiribojimu nuo visko, negyva. Tarsi žmogus turi
sunaikinti savyje viską, kas yra gyvybės ženklas. Na, bet kiekvienam savo

.
1. Taip, man irgi gamta atrodo ypatinga, ir aš neįsivaizduoju, kad viskas atsirado iškart, stebuklingai ("gali tikėti atsitiktinumu"). Daug žmonių įdėjo daug pastangų paaiškinti, kaip (galbūt) atsirado gyvybė, kaip ji pamažu darėsi sudėtingesnė, ir taip toliau. "Netikiu", o suprantu, ar bent bandau suprasti kokie fizikiniai, biologiniai, cheminiai procesai lėmė, kad esame čia.
O kas sako, kad apskritai yra tokia "evoliucijos viršūnė"? Juk ją galima įvariai apibrėžti. Ilgiausiai išlikęs organizmas? Daugiausiai pasaulio galintis gyventi organizmas? Toks, kuris išgyventų didžiausias stichines nelaimes?
Net jeigu apibrėši tokią, kurioje žmogus "laimės", mes tik mažytis žemės istorijos puslapis.
2. Na turbūt beprasmiška ginčytis. Ne visiems reikalinga šioje konkrečioje vietoje bendruomenė ir tiek. Tu matai viską per savo prizmę, kurioje dievo garbinimas, ar tikėjimas apskritai yra labai aiškiai apibrėžtas religijos rėmuose. Kažkas daro kitaip, nuo to jie netampa nei blogesniais nei geresniais.
3. Kur tu matai dieviškąją valią aš matau sąmoningumą, ir gebėjimą kurti, kas padeda užimti tam tikrą nišą, kolkas pakankamai sėkmingai. Visa kita turi ir žmogus - instinktus valgyti, daugintis, išgyventi, kovoti dėl patelių, ar vietos gentyje.. tik viskas vyksta rafinuočiau.
4. Niekur nesakiau "siauresnės". Sakiau, kad tai ne tas pats.
Pasakyk, kaip atrodo tau
"The more you know, the more you know you don't know".
Dar viena priežastis, kodėl daug kam netinka "visažiniškos", visus atsakymus turinčios religinės bendruomenės.
Beje, šis teiginys galioja ne tik atskiriems individams, bet ir visuomenei, anksčiau žmonės daug paprasčiau viską sau paaiškindavo
5. Kodėl tau taip atrodo? Nirvana yra nušvitimas, kai žmogus atsikrato neišmanymo, godumo (troškimų) ir neapykantos.
Kuo tai siejasi su gyvybės ženklų naikinimu?
QUOTE(TrysKapeikos @ 2015 08 05, 20:11)
Man tai idomu, ar pats buda kartais nebuvo tikintis. Nesu tikra ir is tikro tingiu pasiziureti

bet lyg buda gyveno pora simtu metu anksciau uz kristu, ar atvirksciai? man rodos krikscionybes dar nebuvo. Tai isivaizduoju, kad ten kur jis gyveno, kiti zmones sekmingai praktikavo tikejima i daug dievu. Turbut savo mokymuose jis neminejo dievo, bet dabar mastau, jog is esmes budistine samprata nepriestarauja dievo idejai. Tai jei sakysim, kad dievas sukure ir visata ir zmogu ir visa kita, tuomet tai nei iskreips nei priestaraus budizmui? Buna budistu, tikinciu dievu kaip abstrakcija?

Labai smagiai nuskambėjo.
Nežinau, ar būna budistų, tikinčių dievu, bet akivaizdžios prieštaros irgi nematau.
Buda gyveno prieš Kristų, Indijoj, kurioje vyraujanti religija buvo vedinis induizmas. Taigi taipogi religija, kurioje nėra dievo-kūrėjo.