Mes pastaruoju metu lapnojam tokią baklažanų užkepėlę
Keptas baklažanas su sūriu900 g baklažanų;
miltų apvolioti;
aliejaus kepti;
~200-300 g labai plonais griežinėliais suopjaustyto mozarelos sūrio;
druskos, pipirų;
tarkuoto sūrio užkepėlės viršui.
Pomidorų padažui:
4 šaukštai alyvų aliejaus;
1 plonai supjaustytas svogūnas;
1 sugrūsta česnako skiltelė;
450 g supjaustytų pomidorų;
petražolių.
1. Supjaustau baklažanus apie 1 cm storio apskritimais, apibarstau druska ir palieku (kol gaminu pomidorų padažą).
2. Pakepinu svogūną alyvų aliejuje, sudedu česnaką, pomidorus, įpilu 3 šaukštus vandens, pagal skonį druskos, pipirų, sumetu susmulkintas petražoles ir palieku troškinti 30 min. Tada virtuviniu kombainu (arba blenderiu) viską susmulkinu iki vientisos tyrės.
3. Nusausinu baklažanų griežinėlius popieriniu rankšluosčiu, apvoliuoju miltuose, dedu vienu sluoksniu į keptuvę ir kepu su nedaug aliejaus. Apkepinu iš abiejų pusių, tada jie keliauja ant popierinio rankšluosčio, kad riebalų perteklių sugertų. Dedu kitą partiją. Taip visus sukepu.
4. Įkaitinu orkaitę iki 180 laipsnių. Imu kepimo skardą (naudoju stačiakampę, stiklinę). Tada sluoksniuoju: šiek tiek pagaminto pomidorų padažo, tada sluoksnis baklažanų, tada druska, pipirai, tada mozarelos sluoksnis, ir vėl iš naujo. Pačioje pabaigoje viršų uždengiu tarkuotu sūriu. Kepu apie 45 minutes.
Gaminu visą patiekalą apie valandą, bet paskiau pastangos atsiperka su kaupu
Na, o iš daugybės išbandytų įdarytų baklažanų, skaniausias man šis receptas:
3 baklažanai;
3 vidutinės morkos;
1 saldi raudona paprika;
~200 g šampinjonų;
4-5 česnako skiltelės;
2 stiklinės išvirtų ryžių;
sūrio;
petražolių, krapų;
aliejaus;
2 šaukštai sojos;
druskos, pipirų, prieskonių.
1. Perpjaunu baklažanus per pusę, išskobiu minkštimą (padarau laivelius), nuo sienelių palieku maždaug 0,5 cm, padruskinu tiek minkštimą, tiek pačius "griaučius". Palieku, kol gaminu įdarą.
2. Supjaustau smulkiai svogūną, sutarkuoju per burokinę tarką morką. Imu storadugnį puodą, įpilu aliejaus, metu svogūną su morką ir kepu/troškinu.
3. Supjaustau šampinjonus, metu į puodą troškintis. Supjaustau papriką, metu į puodą troškintis.
4. Nuplaunu nuo baklažano minkštimo druską po šaltu vandeniu, supjaustau, metu į puodą troškintis. Toškinu, kol daržovės suminkštėja.
5. Dedu petražoles, krapus, prieskonių (druska, pipirai, taip pat labai tinka prieskoniai picai, prieskoniai daržovių toškiniams), įspaudžiu česnaką, įpilu sojos, įberiu gerą saują tarkuoto sūrio, kad "sukibtų", paskiausiai sumaišau su ryžiais viską.
6. Įkaitinu orkaitę iki 180 laipsnių.
7. Išskobtas puseles nuplaunu po šaltu vandeniu, sudedu į blėką, dedu visą ištroškintą masę, užberiu tarkuoto sūrio ant viršaus ir kepu apie 25-35 minutes.
Skanaus