Įkraunama...
Įkraunama...

Saulės kolektoriai ir baterijos - 3

QUOTE(mintas @ 2022 10 27, 17:58)
Nenorėčiau sutikti. Nutarime nurodyta, kad:

4.1. pirmosios grupės (buitiniai) vartotojai (sutrumpintai esmė ta, kad šis punktas skirtas visiems buitiniams vartotojams ir netinka verslui).

4.2. antrosios grupės vartotojai – (sutrumpintai, verslininkams) kurių objekto leistinoji naudoti galia yra 30 kW ir mažiau;

4.3. trečiosios grupės vartotojai – (sutrumpintai, verslininkams), kurių objekto leistinoji naudoti galia yra didesnė nei 30 kW.

Mano minėta 90 cnt kaina už dieninę kilovatvalandę skirta buitiniams vartotojams, o verslininkams (antros ir trečios grupės vartotojams) elektros tiekimo kainos nėra iš vis. Jiems numatyta tik persiuntimo įkainiai, kurie mažesni, nei buitiniams vartotojams, nors ir turi papildomai mokėti mokestį už galią "Patikimumo kategorijos dedamąsias". Toks jausmas, kad verslininkams nėra tiekiamas garantinis tiekimas, jie privalo sudaryti sutartis su tiekėjais. Viso nutarimo neskaičiau, nagrinėjau pagrinde tik lenteles.

Jei sąžiningai, tai tikrai nuodugniai nestudijavau viso puslapio iš paties nuorodos, tačiau pirmiausiai užkliuvo: VERSLUI, ir t.t.

P.S. Verslas jau gal 5 metai, kaip turėjo pasirinkti nepriklausomus tiekėjus, todėl nei vienas negali pretenduoti į garantinį tiekimą.


Pridėta:

  • Priedas  ESO_3.gif   122,84KB   0 Parsiųsta kartų
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo silainiai: 27 spalio 2022 - 18:55

Norint sužinoti, koks planas priskirtas yra galimybė.
Einate į ESO savitarną.

aciu silainiai. Pabandziau, suveike. Pasirodo planas moketi uz irengtos galios kW. Kaip diskutavome anksciau, sis planas pigesnis, nei mokejimas uz patiektas kWh. Kadangi elektrine saules parke, visa man tiekiama el energija butu apmokestinta. Kai elektrine "ant stogo", momentine el energija be apmokestinimo. Tuomet moketi uz grazinta gal ir pigiau. Bet ziema maziausiai gamini, daugiausiai naudoji is sukaupto vasara. Reikia skaiciuoti, bet man neaktualu, tai ir neskaiciuosiu  :D​ 

Atsakyti
QUOTE(sevas @ 2022 10 27, 19:05)
aciu silainiai. Pabandziau, suveike. Pasirodo planas moketi uz irengtos galios kW. Kaip diskutavome anksciau, sis planas pigesnis, nei mokejimas uz patiektas kWh. Kadangi elektrine saules parke, visa man tiekiama el energija butu apmokestinta. Kai elektrine "ant stogo", momentine el energija be apmokestinimo. Tuomet moketi uz grazinta gal ir pigiau. Bet ziema maziausiai gamini, daugiausiai naudoji is sukaupto vasara. Reikia skaiciuoti, bet man neaktualu, tai ir neskaiciuosiu  biggrin.gif

Smagu, kad galėjom padėti.
Dėl planų kaitaliojimo irgi pritariu, kad pats tikrai nesikankinčiau kaitalioti kelis kartus dėl keliolikos eurų. Ilgajame periode Jums vistiek naudingiausias yra 2 planas.
Atsakyti

sveiki, noriu paklausti nuomones. Uzdaviau savo tiekejui Elektrum toki klausima:

leiskite paklausti, kodel prisijungus prie Elektrum savitarnos, nerandu jokios informacijos apie mano saules elektrine "Giedros" saules parke, net sutarties?

 

Ir gavau toki atsakyma:

Informuojame, jog svetainėje ši informacija nebus teikiama. Informaciją matysite sąskaitoje.

 

Mano manymu, tokia padetis palieka galimybe Elektrum daryti ivairias manipuliacijas. Kadangi visas tiekimas vyksta pagal sutarti, o sutartyje tik planas, pagal kuri Elektrum tiekia man el energija, kaip mano pasirinktas nepriklausomas tiekejas.

Busiu dekingas girdedamas forumieciu nuomone

Atsakyti
QUOTE(sevas @ 2022 10 29, 19:31)
Busiu dekingas girdedamas forumieciu nuomone


Kai elektrinė ant tavo stogo, matai visas smulkmenas, kai elektrinė pas kitus asmenis, gali matyti tik tiek, kiek aptarei sutartyje ar anoji pusė nusiteikusi rodyti.

Dėl darbo skaidrumo. Mano asmenine nuomone, tie kurie sąžiningi - viską daro skaidriai.

Pritariu tamstos nuogąstavimams, toks darbo metodas suteikia peno įvairioms mintims.

Atsakyti

https://www.delfi.lt...obox=1667293816

 

Dalinuosi nuoroda, draugas atsiunte. Ryskeja, kaip bus apvagiami gaminantys vartotojai

 

Atsakyti

O kur čia vagystė? Aš kaip tik galvoju, kad tai tik į naudą.

Verlas taip nesidrakytų dėl galimybės statyti saulės parkus, jeigu būtų nuostolinga :)  net daugiau nei siūloma riba šiai dienai.

Atsakyti
QUOTE(Vytas_ @ 2022 11 03, 22:12)
O kur čia vagystė? Aš kaip tik galvoju, kad tai tik į naudą.
Verlas taip nesidrakytų dėl galimybės statyti saulės parkus, jeigu būtų nuostolinga smile.gif  net daugiau nei siūloma riba šiai dienai.


Draskytis galima tik su dabar galiojančiomis pasaugojimo tvarkomis bei įkainiais.

Pakeis pasaugojimo įkainį į 0,40€ ir šios dienos elektros kainomis, saulės elektrinė labai neapsimokės. Tai čia su pasaugojimo įkainiais.

O dabar su tvarka. Taip, jei pakeis į konvertavimą momentaliai į eurus ir saugojimą eurais o ne kilovatvalandėmis, tai saulės elektrinių apsimokėjimas ir vėl tampa toks su dideliu klaustuku. Gerai, kol šiai dienai saulės elektrinių dar nėra daug, bet su tokiais tempais jų bus gana greitai daugiau nei pakankamai. Tokiu atveju šviečiant saulei elektros bus pagaminta daug, ir gerai jei jos biržos kaina bu ne su minuso ženklu. Realiai tokiu atveju vasarą niekaip nepavyks nieko prikaupti žiemai, o žiemą kaip nebūsi pinigėlių prisikaupęs, taip už visą žiemą sunaudotą elektrą mokėsi pilnai. Ir kaip taisyklė, kai Lietuvos saulės elektrinės žiemą nedirbs, bus elektros trūkumas, kurį reikės padenginėti perkant energiją iš kitų šalių, biržos kaina tik didės, bus gerokai didesnė nei vasarą.

Taigi, jei pasaugojimo tvarka ar įkainiai pasikeis, labai greitai saulės elektrinės gali ne tik kad neapsimokėti, bet nešti labai didelį minusą.

Visų saulės elektrinių apsimokėjimas/neapsimokėjimas priklauso tik nuo valdančiųjų politikų požiūrio į paramą saulės elektrinių turėtojams. Labai gerai, kad pakolkas šis požiūris yra palankus. Bet kiek laiko tai truks? Tiesa pasakius mane jau stipriai gąsdina norinčių pasistatyti saulės elektrines kiekis. Taip, prie tokių elektros kainų, tai labai apsimokantis reikalas, bet kuo turinčių saulės elektrines bus daugiau, tuo blės politikų noras kurstyti žmones palankiomis pasaugojimo tvarkomis ir įkainiais. Kodėl nelengvina įrengimo tvarkų ir nesubsidijuoja vėjo elektrinių? Hidroelektrinių? Dabar tai kažkaip į vienus vartus žaidimas gaunasi. Prikaups reikiamą saulės elektrinių galią ir patys kalti kas jas pasistatėt.

Vis tik, kas dėl verslininkų, tai man net įdomu pasidarė. Protingas verslininkas įvertina rizikas, ir kai rizikos tokios labai neprognozuojamos investicijos laikomos rizikingomis ir paprastai į tai pinigų nekiša nebent graža būtų superinė, bet superinė graža nėra net ir šiai dienai.

Taip, šiai dienai verslininkai daug saulės parkų prikepė, bet tai verslininkai prekiaujantys saulės elektrinėmis sugalvojo dar vieną būdą parduoti saulės elektrines asmenims, kurie neturi galimybės savo teritorijoje išsikelti saulės elektrinės. Ten visas išlaidas padengia vartotojai pilnai, savų pinigų jie ten greičiausiai nė cento nesukišę, be to, tai superinis verslas, nes nesukišus savo pinigėlio nė cento, tu dar ir abonimentą iš vartotojų kas mėnesį gauni ir taip daugeliui dešimtmečių į priekį ir dar su galimybę abonementą didinti. Taip kad verslas į tai investuoja tai taip, bet jie ne savo pinigus investuoja.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo mintas: 04 lapkričio 2022 - 00:25
QUOTE(mintas @ 2022 11 04, 01:22)
Gerai, kol šiai dienai saulės elektrinių dar nėra daug, bet su tokiais tempais jų bus gana greitai daugiau nei pakankamai. Tokiu atveju šviečiant saulei elektros bus pagaminta daug, ir gerai jei jos biržos kaina bu ne su minuso ženklu.


Čia dėl minusinių biržos kainų. Tai ne tik pilnai įmanoma, bet tai jau vyksta dabar. Kaip pavyzdį paėmiau 2022 metų spalio 6 dieną. mažiausia biržos kaina buvo -8,83€ už MW.

Taigi, kai saulės elektrinių bus daug, ir saugoma bus ne kilovatai bet eurai, gali būti, kad per vasarą, turintys saulės elektrines ne pinigų prikaups, bet tieks elektrą į tinklus ir už tai dar pinigus turės mokėti. Tokiu būdu turintiems saulės elektrines už elektrą dar ir daugiau reikės mokėti, nei tiems kas jų neturi, tai apie saulės elektrinių atsiperkamumą nebus nė kalbos. jos ne pliusą, bet minusą neš.

Priedas  birza.jpg   156,27KB   1 Parsiųsta kartų

Nors su minusinėmis biržos kainomis šioje vietoje yra toks klaustukas. Biržos kainos skelbiamos dienai į priekį. Turintys saulės elektrines pamato, kad konkrečiomis valandomis biržos kaina minusinė, išjungia savo saulės elektrines ir vietoje to, kad Lietuvoje būtų elektros perteklius, tomis valandomis būna didelis elektros trūkumas. Aišku išjunginėti lengvai galės tik tie kurie saulės elektrines turi susimontavę savo kiemuose ar ant namų. Saulės parkuose tai atlikti gerokai sudėtingiau, bet problemai tapus labai aktualia, realiai elektrines bus galima išjungt ir parkuose. Tad žaisti su minusinėmis elektros kainomis biržoje bus rizikinga, nors esu įsitikinęs 100% kad bus mėginimų taip daryti.

Tiesa, dėl saulės elektrinių išjungimo. Tai turintiems pas save, gali būti nelabai apsimokės tai daryti, nes elektra vis tiek naudojama, tai gal pagamintas ir momentaliai sunaudotas kiekis padengs biržos minusą, tad realiai išjunginėti apsimokės tik saulės parkus, o juos išjunginėti yra ženkliai sudėtingiau. Ne techniškai, padarai nuotolinio modemo valdomą kontaktorių ir jokių problemų valdyti, bet tai priklausys nuo parko savininko valios, o ne vartotojo įsigijusio dalį elektrinės. Taip kad minusinių biržos kainų tikimybė tik didėja.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo mintas: 04 lapkričio 2022 - 11:37
Taigi, dar kartą pasikartosiu. Saulės elektrinių patrauklumas, atsiperkamumas priklauso nuo politikų valios. Tik nuo jų priklauso ar saulės elektrinės atsiperka per 3 metus, per 10 metų, iš vis neatsiperka ar neša riebų minusą.

Tik nuo politikų valios. Spėkite ar ji nesikeis saulės elektrinių bendrai instaliuotai galiai pasiekus 2 GW.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo mintas: 04 lapkričio 2022 - 11:41
Dar viena mintis.
Tai kad šiai dienai saulės elektrinės atsiperkamumas gali siekti net 3 metus, tai reiškia kad saulės elektrines turintys asmenys su politikų valia, turi galimybę iš prekybos elektra gauti pelną. Kiek pelno gauna saulės elektrinių turėtojai, tiek jo negauna didesni rinkos žaidėjai, per lobistus ar tiesiogiai galintis daryti ir darantys įtaką politikų sprendimams.
Atsakyti
Ir dar viena mintis.
Kai saulės elektrinių bendra instaliuota galia bus didelė ir pradės stipriai numušinėti biržos kainą saulėtomis dienomis, sutartinis saulės elektrinių išjungimas konkrečiomis valandomis, kai elektros kaina biržoje netenkina saulės elektrinių savininkų iš esmės yra labai galingas ginklas, leidžiantis stipriai įtakoti vėlesnius sprendimus dėl biržų kainų, arba net baudžiamosios atsakomybės atsiradimą už kurstymą atjunginėti saulės elektrines konkrečiomis valandomis, taip sukeliant elektros energijos tiekimo destabilizaciją smile.gif .
Atsakyti