Įkraunama...
Įkraunama...

Saulės kolektoriai ir baterijos - 3

QUOTE(mintas @ 2023 05 19, 12:24)
Perskaitytas straipsnis  šiek tiek nuramino. "Net-billing" planuojamas taiikyti tik SE įsirengusiems po š.m. liepos 1 d.

Pasak straipsnio "„Visi nebuitiniai vartotojai, kurie elektrinės prijungimo sąlygas gaus ar elektros įrenginių prijungimo prie elektros tinklų ketinimų protokolą pasirašys iki įstatymo įsigaliojimo dienos, galės neribotai naudotis šiuo metu galiojančia sistema. Planuojama, kad data tokiems vartotojams bus pavėlinta iki rugsėjo 1 dienos."

Tai taip ir neaišku "net-metering" galios tik iki rugsėjo 1 d. ar neribotai smile.gif.

Bet kokiu atveju, saulės elektrinės įsirenginėti po liepos 1 d. neapsimoka. Pagrįskit jei manot kad klystu?

Visur tekste akcentuojama, kad pakeitimai laukia ne buitinių vartotojų. Taigi saulės elektrinių ant nuosavų namų stogo tai visai neliečia, nes tu esi buitinis vartotojas ir gamintojas.

Tokie pakeitimai reikštų, kad verslo įmonės bei kiti nebuitiniai vartotojai turėtų saulės elektrinėje pagamintą elektros energiją parduoti elektros energijos tiekėjui, o gautos lėšos būtų kaupiamos virtualioje sąskaitoje.

Skaitykite daugiau: https://www.lrytas.l...kyciai-27060708
Atsakyti
QUOTE(silainiai @ 2023 06 09, 08:43)
Šitos baterijos neatsipirks net ir jūsų anūkams. O ir pardavėjas apie SE nieko nesupranta. Baigsis pikas, mes tas elektrines per bortą.

Koks pikas? Kas ir ką mes per bortą?
Atsakyti
QUOTE(Mindaugas7 @ 2023 06 09, 11:25)
Koks pikas? Kas ir ką mes per bortą?


Dar 3-5 metai, bus visi norintys jau pasistatę saulės elektrines, tada rangovams baigsis "aukso amžius" ir visi santechnikai ar šiaip autošaltkalviai vėl imsis savo darbų. Anksčiau minėti vėl montuos rekuperatorius ar kondicionierius , o ne saulės elektrines. biggrin.gif
Atsakyti
QUOTE(Jonateliuks @ 2023 06 07, 21:39)
<p>Gal yra kas turi baterijas? Ar tikrai veiksminga ir efektyvu? O kaip <a>Huawei? Ar geras tokios įrangos tiekėjas?</a> Žiūrinėju ir galvoju apie tokias <a>https://oris.lt/produktai/saules-elektrine/baterijos/</a></p>


Pirmiausiai atkreipkime dėmesį į tai, kad čia greičiausiai reklaminis postas. Žmogaus pirmi postai pristatantys produktą, kaip taisyklė reklaminiai. Pasijungė tik tam, kad parašyti reklamą.

Bet kadangi tai gana aktuali tema, tai parašysiu savo nuomonę.

Pirmiausiai dėl Huawei, tai inverteriai tikrai verti dėmesio. Kokybiški, mažai gendantys, aukšto nvk (naudingo veikimo koeficiento). Vis tik, kas liečia akumuliatorius, tai nelabai suprantu, kam jie reikalingi Huawei inverteriams. Pajungus akumuliatorius prie šių inverterių, bent jau visai neseniai jie išsijungdavo kaip ir inverteriai be akumuliatorių ir neužtikrindavo rezervinio maitinimo dingus elektros tiekimui tinkluose.

O dabar mintys apie akumuliatorius apskritai.
sauleselektrines.info svetainėje galima pamodeliuoti, kaip akumuliatoriai dirbtų konkrečiai jūsų atveju. Mano modeliavimo atveju, su 5kWh akumuliatorių baterija per metus būtų išsaugota elektros energijos kiekis 1474 kWh, o tai yra 295 pilno pakrovimo ir iškrovimo ciklų. Su 10kWh akumuliatorių baterija per metus būtų išsaugota elektros energijos kiekis 2049 kWh , o tai yra 205 pilno pakrovimo ir iškrovimo ciklų.

Kas man kliūna, tai ciklai. Geležies fosfatų akumuliatoriams paprastai deklaruojama apie 2000 pakrovimo iškrovimo ciklai iki akumuliatorių našumas sumažės iki 80%. LiFe akumuliatorius taip eksploatuojant iki 80% talpos susidėvėtų (vertinant 2000 ciklų kiekiu) su 5kWh akumuliatorių baterija per ~6,8 metų, o 10 kWh akumuliatorių baterija jau per 9,8 metų.

Tie kas skaičiuoja akumuliatorių naudą, labai retai vertina ciklus, o aš manau, kad tai labai svarbus niuansas. Reikalas tas, kad vertinti vien investicijų ir akumuliatorių teikiamos finansinės naudos neužtenka, reikia vertinti ir akumuliatorių darbo resursą. Pagal jį, akumuliatorius tai finansiškai absoliučiai neapsimokantis įrenginys, kurio įsigijimą vertinti siekiant finansinės naudos - absurdas.

Akumuliatoriai - tai komfortą užtikrinantis įrenginys, kuris leis jums turėti energijos dingus elektros tiekimui tinkluose (ir tai ne visais atvejais, nes kaip jau minėjau, Huawei inverterių atveju, vien akumuliatorių pajungimas prie inverterio to neužtikrins, tad šiuo atveju akumuliatorių įsigijimo galimybės svarstymas iš vis absurdiškas). Bet tai brangus komfortą užtikrinantis elementas. Įvertinkite, kiek laiko jūs neturėjote elektros iš ESO tinklų ir ar verta mokėti tokius pinigus dėl kelių valandų per metus? Jei pinigų turite pakankamai ir norite užsitikrinti komfortą toms retoms valandoms, tai ok, akumuliatoriaus pirkimas pateisinamas. Tai tikrai daug komfortiškesnis (nors ir brangesnis) variantas nei benzininis generatorius. Visais kitais atvejais, tai išmesti pinigai.

Tokia mano pozicija, kol akumuliatorių kainos vis dar kandžiojasi. Jau daug metų kalbama apie naujas akumuliatorių rūšis, kurios jau tuoj, tuoj bus atrastos ir bus gerokai pigesnės, kas leis akumuliatorių įsigijimo klausima persvarstyti naujai, bet tas tuoj, tuoj.. jau praėjo daugiau nei 10 metų o vis neatėjo. Taip kad greito akumuliatorių įsigijimo pagrįstumo finansiniu aspektu aš nesitikiu.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo mintas: 11 birželio 2023 - 14:25
QUOTE(mintas @ 2023 06 11, 14:13)
Įvertinkite, kiek laiko jūs neturėjote elektros iš ESO tinklų ir ar verta mokėti tokius pinigus dėl kelių valandų per metus?

Per 10 metų nei karto nebuvo dingusi elektra Vilniuje. Gal todėl, kad už poros šimtų metrų galinga, nauja pastotė ir visi kabeliai po žeme. Dar kai bute gyvenau, buvo vieną kartą dingusi, nes klodami interneto tiklus, nurovė elektros kabelį.

Kartą pas mamą buvo dingusi. Ten didelis kaimas ir ji gyvena kaimo centre, bet buvo tokia vasaros audra, kad nutraukė kelis stulpus pelkėtoje vietovėje. Ir ESO be pirmadienio nevažiavo taisyti, o audra buvo šeštadienį, tai elektrą pajungė tik pirmadienį. Tai šiuo atveju taip, bet lauke ant laužo pasigaminome valgyti, telefoną pasikroviau mašinoje, buvo vasara, tai tiek ir žinių. Tik kad maistas gali pradėti gesti šaldytuve ir šaldyklyje.

Manau, kad tikrai neverti dėmesio tie akumuliatoriai. Tik pinigų švaistymas.
Atsakyti
QUOTE(mintas @ 2023 06 11, 14:13)
...
O dabar mintys apie akumuliatorius apskritai.
sauleselektrines.info svetainėje galima pamodeliuoti, kaip akumuliatoriai dirbtų konkrečiai jūsų atveju. Mano modeliavimo atveju, su 5kWh akumuliatorių baterija per metus būtų išsaugota elektros energijos kiekis 1474 kWh, o tai yra 295 pilno pakrovimo ir iškrovimo ciklų. Su 10kWh akumuliatorių baterija per metus būtų išsaugota elektros energijos kiekis  2049 kWh , o tai yra 205 pilno pakrovimo ir iškrovimo ciklų.

Kas man kliūna, tai ciklai. Geležies fosfatų akumuliatoriams paprastai deklaruojama apie 2000 pakrovimo iškrovimo ciklai iki akumuliatorių našumas sumažės iki 80%. LiFe akumuliatorius taip eksploatuojant iki 80% talpos susidėvėtų (vertinant 2000 ciklų kiekiu) su 5kWh akumuliatorių baterija per ~6,8 metų, o 10 kWh akumuliatorių baterija jau per 9,8 metų.

Tie kas skaičiuoja akumuliatorių naudą, labai retai vertina ciklus, o aš manau, kad tai labai svarbus niuansas. Reikalas tas, kad vertinti vien investicijų ir akumuliatorių teikiamos finansinės naudos neužtenka, reikia vertinti ir akumuliatorių darbo resursą. Pagal jį, akumuliatorius tai finansiškai absoliučiai neapsimokantis įrenginys, kurio įsigijimą vertinti siekiant finansinės naudos - absurdas.

...

Aš pamažu renkuosi informaciją, nes tikrai šitas pasaugojimas nesitęs amžinai. Spėju, kad liko 3-5 metai max. Jei paskui bus elektros supirkimas pagal biržos kainas, o jos jau dabar dienos metu vasarą nukrenta iki 0, tai tada jau vėl kitaip atrodys tie akumuliatoriai. Man morališkai lengviau, nes dabartinė įranga jau atsipirko. Dabar bus galima vėl investuoti į ateitį. Šiai dienai domiuosi tokiu hibridiniu inverteriu:
https://www.deyeinve...12ksg04lp3.html

patiko ir šitas reklaminis video: https://www.youtube....h?v=miOrLBp4t0Q

Iš Kinijos galima atsivežti LiFePO4 akumuliatorius ir kai kas jau vietoje juos naudoja (teko lankytis prieš savaitę pas tokį entuziastą). Ir 15kWh talpos akumuliatoriaus kaina yra apie2400eur. Paliekant 30proc rezervą (nedakrauti daugiau nei 90proc ir neiškrauti žemiau 20proc) tau kasdieną liktų 10,5kWh, o tokiomis sąlygomis jie gali atlaikyti ir 6000 ciklų, kas sudarytų net daugiau 20 metų.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo silainiai: 12 birželio 2023 - 08:48
QUOTE(silainiai @ 2023 06 12, 09:22)
nes tikrai šitas pasaugojimas nesitęs amžinai.


Pritariu, todėl ir nuolatos čia apie tai rašau. Problema ta, kad kaip minėjau, aukštesniame mano poste yra nurodyta svetainė, kuri leidžia pamodeliuoti, kiek kilovatvalandžių leidžia išsaugoti iš konkrečiai jūsų saulės elektrinės pagamintos elektros energijos. Pasirenki kokios nori talpos akumuliatorių ir žiūri. Mano atveju, akumuliatoriaus talpos didinimas daugiau nei 10kWh nelabai prasmingas, nes daugiau ~2000kWh sutaupyti neleidžia. Nebent didinsi iki megavatų talpos, na bet čia jau grynai pasižaidimui, situacija nieko bendro neturinti su realybe dėl kosminės megavatvalandės talpos akumuliatorių kainos.

Taigis ~2000 kWh, tai čia tas kiekis dėl kurio verta investuoti į akumuliatorius? Na pas mane Fronius Gen24 inverteris, prie kurio galima tiesiogiai jungti akumulatorius ir iškart viskas veiks, tik bėda, kad jam tinka tik BOD akumuliatoriai, o jų kaina už kokius 10kWh įtariu ne mažiau 10000€ bus. Taigi jei elktros kaina 0,3€/kWh tai ~2000kWh leis taupyti ~600€ per metus. 10kWh talpos akumuliatorius atsipirktų per ~16 metų, bet pagal ciklus jis ir 10 metų neištarnautų iki talpa sumažėtų iki 80%, o vėliau akumuliatorių degradacija geometrine progresija, nes kuo mažesnė likutinė akumuliatoriaus talpa, tuo daugiau ciklų gaunasi per metus išnaudota. Na jei elektros kaina bus koks 0,6€/kWh tada gal jau ir galima bus kalbėti apie tas ant to, bet ne apie apsimokėjimą. Beje, čia kalba eina apie vidutinę elektros kainą vasaros metu, nes tik tada bus galima taupyti sandėliuojant saulės elektrinės pagamintą elektrą. Žiemos metu saulės elektrinė negamins, tad žiemos elektros kainos biržoje nelabai įdomios, o jei ir apie jas mąstoma, tai akumuliatoriaus ciklų kiekis dar didės ir resursas dar trumpės.
QUOTE
Man morališkai lengviau, nes dabartinė įranga jau atsipirko.


Vat čia svarbiausias aspektas. Man dar neatsipirko, bet praeitais metais atsiperkamumas buvo toks pagreitintas, tai jau nebe daug ir beliko smile.gif.

O gerai tuo, kad akumuliatoriaus įsigijimo klausimą leis svarstyti šalta galva. Svarbiausias aspektas svarstant bus akumuliatoriaus su pilnu įrengimu kaina. Tie, kas tik pasistatė saulės elektrines, ir jiems nespėjo ji atsipirkti, dar galės bandyti kalkuliuoti jos atsiperkamumą pasitelkus akumuliatorius, bet tada galima pridaryti labai daug klaidų skaičiavimuose. Realiai atsiperkamumo laikas tik pailgės iki laiko, kada toks kombainas neatsipirks gyvenime.


QUOTE
Šiai dienai domiuosi tokiu hibridiniu inverteriu:
https://www.deyeinve...12ksg04lp3.html


Labai nesigilinau, bet man šis inverteris primena kiniečius, kuriais domėjausi keli metai atgal. Kas man patinka, tai kad tokie inverteriai gali dirbti su bet kokiais žemo voltažo akumuliatoriais. Konkretus modelis su 48V, nors aš žiūrėčiau į mažesnės galios inverterį dirbantį su 12V akumuliatoriais prie kurio galima jungti atidirbusius automobilinius akumuliatorius lygegrečiai, bet kokį turimą kiekį. Didesnis voltažas jau reikalautų pajungti tik naujus akumuliatorius poromis ar ketvertais. Kas dėl galimybės tokį inverterį pajungti prie saulės baterijų, tai mano supratimu, neverta, nes tokiuose kiniečiuose MPPT kontroleriai gana prasti (Nors kelias paneles galima drąsiai ant jo permesti). Aišku tai neleistų taupyti saulės baterijų gaminamos elektros , bet kaip rezervinis maitinimo šaltinis - galingas UPS`as veiktų gana neblogai. Realiai apie kažką panašaus, grynai rezerviniam maitinimui galvoju ir aš. bet aš orientuojuosi būtent į "nemokamus" atidirbusius automobilinius akumuliatorius. Tada rezervinio maitinimo kaina tampa visai kito lygio. Ir nors investavau į hibridinį inverterį, pakolkas nekyla minčių dėl jo išnaudojimo pilnai, dėl brangių specifinių akumuliatorių.

QUOTE
Iš Kinijos galima atsivežti LiFePO4 akumuliatorius ir kai kas jau vietoje juos naudoja (teko lankytis prieš savaitę pas tokį entuziastą). Ir 15kWh talpos akumuliatoriaus kaina yra apie2400eur. Paliekant 30proc rezervą (nedakrauti daugiau nei 90proc ir neiškrauti žemiau 20proc) tau kasdieną liktų 10,5kWh, o tokiomis sąlygomis jie gali atlaikyti ir 6000 ciklų, kas sudarytų net daugiau 20 metų.


O čia jau prasideda kitas žaidimas, apie kurį taipogi svarstau. Tokių akumuliatorių nepajungsi prie brendinių hibridinių inverterių, kurie dirba tik su konkrečiais brendiniais aukštos įtampos aukumuliatoriais, bet prie tokių UPS sistemų drąsiai. Realiai aš irgi svarstau tokį variantą, kuris jau būtų brangesnis nei mano komplektuojamas su "nemokamais" atidirbusiais automobiliniais akumuliatoriais, bet daug paprastesnis tokių akumuliatorių krovimas. Pastatei galingą maitinimo šaltinį palaikantį konkrečią įtampą ir viskas, nereikia žaisti su švininių akumuliatorių krovimo įtampomis 14,4V - 13,8V - 13,2V. Pabandžiau palaikyti ilgesnį laiką švininį akumuliatorių ant 13,8V ir išvirė verysad.gif. O vandens ten dapilti nėra galimybės, neaptarnaujamas verysad.gif taip kad su šviiniais akumuliatoriais šiek tiek daugiau problemų, jiems įtariu jau geriau pirkti tokį, kaip tamsta nurodei inverterį, kuris pats ir akumuliatorius krauna, bet kažkaip abidna, nes jau nusipirkęs gana galingą inverterį smile.gif.

Ai tiesa, dar problemos su tais kiniečiais, tai ne baisiai aukštas NVK, kuris gana nemažai pasaugojamos elektros suris. Čia gausis kad padidėjusios elektros sąnaudos dėl tokios aparatūros suris nemažai elektros ir iš pasaugojimo beliks mažai naudos verysad.gif.

Ir dar. Dėl akumuliatorių iš Kinijos. Realiai ten loterija. Gausi dar dirbantį ar jau visai ištarnavusį visą resursą. Kaip teigiama, naujų akumuliatorių ten nusiprikti beveik neįmanoma, ten dažniausiai pardavinėjami jau atitarnavę tam tikrą ciklų skaičių akumuliatoriai, kuriuos superka už kapeikas, gražiai perpakuoja ir pardavinėja kaip naujus. Bandžiau Makitos akumuliatorių parsisiūsti, tai neveikiantis. Ardžiau žiūrėjau pirštelius, tai gal pora dar normalią įtampą rodė, likę "piršteliai" visi mirę verysad.gif. Tai su didesnės talpos akumuliatoriais iš Kinijos bijau žaisti verysad.gif.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo mintas: 12 birželio 2023 - 10:54
QUOTE(mintas @ 2023 06 12, 11:42)
Aišku tai neleistų taupyti saulės baterijų gaminamos elektros , bet kaip rezervinis maitinimo šaltinis - galingas UPS`as veiktų gana neblogai.


Gal vis tik suklydau. Sakykim per tą ar kinietišką ar savadarbį UPS`ą užmaitinatinus nemažą dalį nedidelės galios bet nuolat veikiančių elektros prietaisų, bei pajungus gana talpius akumuliatorius, bei pastačius relę valdančią tokio UPS`o maitinimą, kurios veikimą reguliuotų kad ir tas pats „Home Assistent“, kada elektros kaina didelė, ar vakare nutrauktų UPS`o maitinimą ir pajungti prie UPS`o namų prietaisai būtų maitinami nuo akumuliatorių, o šviečiant saulei, ar žiemą elektros kainai esant žemai, relė pajungtų maitinimą UPS`ui ir būtų pradedami krauti akumuliatoriai, tokiu būdu būtu iškart suvartojama didelė saulės elektrinės pagaminta galia ir į tinklus paduodamas mažas pagamintos elektros kiekis, arba būtų vartojama pigi naktinė elektra žiemą.

Taip kad ir su UPS`u galima pasaugoti saulės elektrinės pagamintą elektrą.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo mintas: 12 birželio 2023 - 12:03
QUOTE(silainiai @ 2023 06 12, 09:22)
Ir 15kWh talpos akumuliatoriaus kaina yra apie2400eur.


Būtent todėl man ir patinka, taip pavadinkim UPS`ai (kad ir tie kinietiški "hibridiniai" inverteriai), nes su jais galima auginti akumuliatorių talpą visai žmogiškomis kainomis.
Papildyta:
QUOTE(mintas @ 2023 06 12, 11:42)
Taigi jei elktros kaina 0,3€/kWh tai ~2000kWh leis taupyti ~600€ per metus.


Vat matau jau padariau klaidą primesdamas taupymo kainą. ~600€ sutaupymas būtų, jei elektros pasaugojimas neduotų jokios naudos, bet sakykim jau veikia saulės elektrinės energijos pasaugojimas pinigais planai ir vidutinė elektros biržos kaina SE gamybos metu bus ~0,15€, o su tiekėju pasirašyta sutartis garantuoja 0,3€ tiekimo kainą, tai su akumuliatoriais sutaupymas jau būtų tik ~300€ per metus. ~600€ sutaupymas teorinis maksimalus, kuris niekada nebūtų pasiekiamas (prie tokių elektros kainų biržoje). Akumuliatorių atsiperkamumo terminai tolsta dar toliau, kas ir prie ankstesnių terminų jų atsiperkamumą darė bešansį.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo mintas: 12 birželio 2023 - 12:32
QUOTE(silainiai @ 2023 06 12, 08:22)
Aš pamažu renkuosi informaciją, nes tikrai šitas pasaugojimas nesitęs amžinai.

Kaip manai, kada atsiskaitymą iš kWh pakeis į eurus? Man atrodo po to, kai didžioji dalis žmonių susimontuos SE. leis dar 4-5 metus planus su pasaugojimu, kad atsipirktų investicija, o tada pakeis į eurus. Sako jau šių metų APVA turi mažiau interesantų, todėl dar 2-3 metai ir susimontuos visi norintys ir baigsis parama. Tada dar kokie 4-5 metai ir kWh planus pakeis į eurus. Taigi manau iki 10 metų, bet gali ir po 5 metų viskas pasikeisti.
Atsakyti
QUOTE(Mindaugas7 @ 2023 06 12, 14:12)
Kaip manai, kada atsiskaitymą iš kWh pakeis į eurus?


Manau dar 1-2 metai, ne daugiau.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo mintas: 12 birželio 2023 - 13:54
QUOTE(mintas @ 2023 06 12, 13:50)
Manau dar 1-2 metai, ne daugiau.

Taip greitai sakai. Gal. Beje, vakar nuo 12 iki 18 val. biržoje buvo neigiama kaina.
Atsakyti