Įkraunama...
Įkraunama...

Saulės kolektoriai ir baterijos - 3

QUOTE(mintas @ 2023 05 01, 10:02)
Jei nori sukritikuoti mano prognozes, tai parašyk, kurioje vietoje darau logikos klaidas?

Taigi, kur darau klaidas? Negi šios tendencijos neveda prie to rezultato, kurį įvardiju kaip labai tikėtiną?

Aš iš esmės sutinku su tavo teiginiais. Ateityje tikrai bus pereita prie atsiskaitymo pinigais, o ne sukauptomis kWh. Bet tokia ir turi būti logika: jei žiemą 1 kWh kainuoja pagaminti brangiau, tai kodėl vasaros pigios kWh turi būti lygios žiemos. Aišku, kad neturi būti lygios.

O paprieštaraučiau tau dėl to, kad ne vien saulės elektrinės lėmė, kad vakar buvo neigiama elektros kaina biržoje. Tai didelia dalimi lemia ir vėjo parkai, o vakar tikrai buvo vėjuota. Ir dar ta suomių atominė elektrinė. Čia visuma, nes esame didesnėje rinkoje nei vien LT buitiniai saulės gamintojai.

Aš, pvz., šį šeštadienį pateikiau prašymą APVA dėl 6 kW saulės elektrinės. ESO sąlygas turiu, bet man vis dar ranka nekyla vizualiai gadinti namo stogo, tiesiogine ta žodžio prasme gadinti stogą ir fasadą. Nemanau, kad tokius dalykus reikia montuoti, kai jau pastatyti namai. SE turi būti montuojamos nuo pat namo statybos pradžios, kada atitinkamai ir turi būti viskas numatyta.

Todėl vis dar neapsisprendžiu ar noriu tų realiai negražių blynų ant stataus ir iš toli matomo stogo, įvertinus, kad gali būti visokių reikalų su ta elektra, o pati elektra iš esmės pinga.
Papildyta:
O jeigu visgi statyti, tai kokios galios elektrinę imti? Pagal dabar galiojančius planus, tai palankiausias, kuomet 12 proc. pagamintos elektros atiduodi ESO ir iš esmės už elektrą nemoki.

Aš per metus sudeginu apie 4200 kWh elektros, todėl kažkurk 4,7-4,8 kW elektrinės tutėtų būti per akis. Tuomet įvertiname, kad per maždaug 25 tarnavimo metus esami moduliai degeneruos nuo 100 proc. gamybos iki 87 proc. (žiūriu į tokius, o ne kur lieka 84 proc. ir mažiau), todėl įvertinus ir tai reikėtų apie 5,4 kW elektrinės.

Bet jeigu nebeliks plano, kuomet 12 proc. atiduodi ESO, ir įves atsiskaityma ne kWh, o eurais, tai tuomet per galina elektrinė bus tik nuostolis. Todėl realiai tikriausiai reikia statyti maždaug tokios galios, kiek suvartoji elektros ir nekreipti dėmesio į esamus planus ir modulių degeneraciją.

Kokios būtų mintys ir įžvalgos, kaip teisingai pasirinkti SE galingumą tiksliai žinant suvartojamą elektros kiekį. Mano atveju būtų apie 4200 kWh. Aš specialiai parašiau ESO sąlygos, kad noriu 6 kW elektrinės, bet galiu ir 4,5 ar 5 kW statyti, t.y. silpnesnę galima statyti, bet ne galinsgesnę.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Mindaugas7: 01 gegužės 2023 - 10:48
QUOTE(Mindaugas7 @ 2023 05 01, 11:36)
o pati elektra iš esmės pinga.


Dėl šio punkto nenorėčiau sutikti. Taip, šviečiant saulei ji pinga, bet bendrai paėmus, nemanau. Taip, lyginant su pernai metais, ji jau stipriai atpigo, bet pernai metais buvo nesveikas šuolis aukštyn. Reikėtų lyginti su 2021 ir ankstesniais metais, o su jais lyginant, tendencija į viršų. Infliacija niekur nedingo, jau vien tai neleidžia elektrai pigti. Antras dalykas, prekyba energetiniais resursais visuomet buvo didelio kapitalo terpė pasipelnyti. Prakyba naftos produktais pamažu eina į pabaigą, tad labai tikėtina, kad pasipelnymo terpė nuo naftos pamažu žengia į elektros biržą. Pats faktas, kad elektros kainos reguliavimas buvo perkelta į biržą, man kelia labai rimtų įtarimų. Taip kad netikiu kad elektros kaina pigs, paėmus ją bendrai, o ne konkrečias valandas. Man tik kyla klausimų, dėl galimybių atpiginti elektros kainas įsigyjant saulės elektrines, bet pati elektros kaina aplamai tikrai tik brangs.
Papildyta:
QUOTE(Mindaugas7 @ 2023 05 01, 11:46)
Kokios būtų mintys ir įžvalgos, kaip teisingai pasirinkti SE galingumą tiksliai žinant suvartojamą elektros kiekį.


Dėl plano, tai kiekvienais metais renkiesi tą, kuris tau palankiausias. O dėl SE galingumo, tai kol galioja pasaugojimo planai, tai aišku reikia orientuotis į bendrą suvartojimą, o vat jei bus pasaugojama pinigai, tai šiai dienai tiksliai atsakyti labai sunku.

Saugant pinigus, gali būti, kad apsimoka statyti tik tokio galingumo SE, kuri padengia tavo vasaros dienos suvartojamą galią, kad vasaros dieną būtų 0 suvartota ar atiduota į elektros tinklus. Žiemą saulės elektrinė galima sakyti nedirba visai, tad orientuotis reikėtų tik į vasaros dienas, o tai reiškia, kad vertinant taip, saulės elektrinei užtektų gal net kokio kilovato smile.gif.

Taip, kad dėl galios poreikio tamstai, labai sunku ką atsakyti. Jei vertinti šios dienos realijomis, tai statai 6kW ir nesuki galvos. Jei spėliosi ateitį, tai jau per daug kintamųjų, kad galima būtų ką patart.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo mintas: 01 gegužės 2023 - 10:50
QUOTE(mintas @ 2023 05 01, 10:58)
Dėl šio punkto nenorėčiau sutikti. Taip, šviečiant saulei ji pinga, bet bendrai paėmus, nemanau. Taip, lyginant su pernai metais, ji jau stipriai atpigo, bet pernai metais buvo nesveikas šuolis aukštyn. Reikėtų lyginti su 2021 ir ankstesniais metais, o su jais lyginant, tendencija į viršų. Infliacija niekur nedingo, jau vien tai neleidžia elektrai pigti.

Tai kaip tik yra visur akcentuojama, kad šiuo metu elektra yra pigesnė nei prieš visą šitą kainų brangimą ir panašiai kainuoja kaip 2021 m. O juk prisidėjo ir infliacija, todėl elektra tikrai pinga. Ir reikia vertinti kainą būtent nuo pernai metų piko, o ne 2021 m buvusių kainų. SE apsimoka tik tuomet, jei kainos bus tokios kaip 2022 metų antrą pusmetį. Jeigu jos bus tokios, kokios yra dabar, tai šūdo reikalas ta SE - po 60-80 eurų per mėnesį ne problema sumokėti.

Visą šitą SE širšalą sukėlė kiaurų namų savininkai su šleivais kreivais orinukais, kur per metus suvartoja 10 000 kWh ir daugiau elektros. Kai kaina rovė į viršų, jei apsišikę puolė ieškoti išeičių. Prieš daug metų kartojau ir dabar galiu pakartoti - esmė kuo šiltesnį namą pasistatyti, o ne kiaurą ir pigią elektrą gaminančią. Jei namas tikrai šiltas ir mažai vartojantis energijos, tai iš esmės dzin tos visos SE.
Papildyta:
QUOTE(mintas @ 2023 05 01, 10:58)
O dėl SE galingumo, tai kol galioja pasaugojimo planai, tai aišku reikia orientuotis į bendrą suvartojimą, o vat jei bus pasaugojama pinigai, tai šiai dienai tiksliai atsakyti labai sunku.

Taip, kad dėl galios poreikio tamstai, labai sunku ką atsakyti. Jei vertinti šios dienos realijomis, tai statai 6kW ir nesuki galvos. Jei spėliosi ateitį, tai jau per daug kintamųjų, kad galima būtų ką patart.

O dar taip neseniai sakei, kad reikia 2-3 kW ir elektromobiliui užmesti. Norėjau bėgti prima traukinio.

Man atrodo labiausiai laimės tie, kurie pasitrauks nuo viso šito SE bumo ir APVA paramų, ramiai išlauks dar 2-3 metus ir tada stabilizuos elektros kaina. Tada bus aiškiau, į kurią pusę judės visas šitas reikalas.

O dabar kai pravažiuoji nuosavų namų kvartalą, tai nuo tu šleivų kreivų modulių ant stogų pykina. Taip negražiai ir bet kaip prikabinta. Tikrai darko vaizdą, nes daryta paskubomis, kad tik pigiau būta. Tokių fotų turiu, kur pirma dalis modulių vienos spalvos, antra dalis - kitos, išdėstymas ant stogo bet koks. Ir galutinis vaizdas - totali pornografija. Tikrai nepuošia namų. Tik darko.
Papildyta:
Verteri, parodyk kaip ant tavo stogo atrodo moduliai. Lyg ir tokios pačios čerpės kaip mano. O tau pagal laikiklius panašu, kad Saulės grąža montavo.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Mindaugas7: 01 gegužės 2023 - 11:42
QUOTE(Mindaugas7 @ 2023 05 01, 12:41)
SE apsimoka tik tuomet, jei kainos bus tokios kaip 2022 metų antrą pusmetį.


Ne, skaičiavau, ir prie 2021m SE atsiperkamumas buvo 4-6 metai. Todėl ir išsikėliau. Kai atėjo 2022 metai, su žvėriškomis elektros kainomis, man gal jau pusė SE kainos atsipirko per vienerius metus.

Atsiperkamumas per 1-2 metus kokio tu tikiesi, kaip prie 2022 metų kainos yra žvėriškai greitas. Toks retai būna, o atsiperkamumas per 4-6 metus yra labai geras. Aš šios dienos atsiperkamume absoliučiai nematau jokių problemų. Galimų problemų matau tik perspektyvoje, po kokių 3-5 metų.
Atsakyti
QUOTE(mintas @ 2023 05 01, 11:48)
Ne, skaičiavau, ir prie 2021m SE atsiperkamumas buvo 4-6 metai. Todėl ir išsikėliau. Kai atėjo 2022 metai, su žvėriškomis elektros kainomis, man gal jau pusė SE kainos atsipirko per vienerius metus.

Atsiperkamumas per 1-2 metus kokio tu tikiesi, kaip prie 2022 metų kainos yra žvėriškai greitas. Toks retai būna, o atsiperkamumas per 4-6 metus yra labai geras. Aš šios dienos atsiperkamume absoliučiai nematau jokių problemų. Galimų problemų matau tik perspektyvoje, po kokių 3-5 metų.

Prie 2021 metų jokių SE nereikia. Man visų metų absoliučiai visa elektra kainavo 720 eurų arba vidutiniškai po 60 eurų per mėnesį. Ar dėl to verta darkyti stogą? Tikrai ne. O štai jei elektrą srebi kibirais ir per metus ji tau kainuoja apie 2000 eurų, tada jau SE apsimoka. Bet tokiu atveju yra krūvą kitų priežasčių - kiauras namas, šildo baisena ir t.t. Paprasčiau sakant švaisto energiją, o tai yra totali tarša. Tokius reikėtų apmokestinti, kaip taršius pastatus. Dzin, kad pasigamini elektros su SE, jei viršiji per metus 10 000 kWh, turi būti apmokestintas kaip teršėjas. O reali riba turėtų būti kokie 7000 kWh per metus. Štai čia esmė. Mažinti vartojimą, t.y. energijos švaistymą, o ne su visą architektūrą ir aplinką darkančiais moduliais gadinti ištisus kavartalų vaizdus.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Mindaugas7: 01 gegužės 2023 - 11:55
QUOTE(Mindaugas7 @ 2023 05 01, 12:45)
ramiai išlauks dar 2-3 metus ir tada stabilizuos elektros kaina. Tada bus aiškiau, į kurią pusę judės visas šitas reikalas.


Šeip tai visai racionalus variantas būtų, bet tuomet atšauk APVOS paraišką, nes jei neiškelsi SE tai vėliau jau negalėsi pateikinėti naujų paraiškų.

Vis tik, dėl laukimo yra kita problema. Po 2-3 metų jau gali būti išnaudotos visos kvotos ir nebus galimybės iškelti naujų SE. Nors ne, galima bus iškelti SE, bet jos nebus galima pajungti į ESO tinklus, nors vertinant galimybę aptartą ankščiau, tai kaip tik tas variantas, kuris apsimokėtų ir tokiomis sąlygomis, prie kurių keiktųsi prie tinklo pajungtų SE savininkai.
Atsakyti
QUOTE(mintas @ 2023 05 01, 11:56)
Šeip tai visai racionalus variantas būtų, bet tuomet atšauk APVOS paraišką, nes jei neiškelsi SE tai vėliau jau negalėsi pateikinėti naujų paraiškų.

Vis tik, dėl laukimo yra kita problema. Po 2-3 metų jau gali būti išnaudotos visos kvotos ir nebus galimybės iškelti naujų SE. Nors ne, galima bus iškelti SE, bet jos nebus galima pajungti į ESO tinklus, nors vertinant galimybę aptartą ankščiau, tai kaip tik tas variantas, kuris apsimokėtų ir tokiomis sąlygomis, prie kurių keiktųsi prie tinklo pajungtų  SE savininkai.

Štai kokių variantų buvo. Aišku situacija skiriasi nuo mūsų, bet verta atkreipti dėmesį. Straipsnyje ne dviprasmiškai užsimenama, kad prie tam tikrų sąlygų gali ir Lietuvoje taip nutikti.

Žodžiu, galimas toks variantas, kad 18 ir daugiau modulių ant stogo prisikrovę žmogeliukai, ateityje realiai naudos kokius 2-3 modulius, o kitus tiesiog atjungs ar net demontuos. Realiai gaminsi elektrą tik sau ir tik čia ir dabar.

Atsakyti
QUOTE(Mindaugas7 @ 2023 05 01, 12:55)
Prie 2021 metų jokių SE nereikia. Man visų metų absoliučiai visa elektra kainavo 720 eurų arba vidutiniškai po 60 eurų per mėnesį.


Pala, čia man atrodo jau matau vieną loginę klaidą. Tu vertini kainas pagal fiksuotos kainos sutartį. Čia jau reikia rištis prie biržos kainų. Man Biržos kaina pav. 2021 m. gruodį buvo 0,2549 €/kWh. Vertinant tokiomis kainomis, tamstos suvartotas elektros kiekis 4200kWh, tai jau virš 1000€ per metus. Fiksuotų sutarčių terminai baigiasi ir sudarant naujas, kainos skiriasi ženkliai. Ir patikėk, tikrai ne į pigimo pusę.
Atsakyti
QUOTE(mintas @ 2023 05 01, 12:06)
Pala, čia man atrodo jau matau vieną loginę klaidą. Tu vertini kainas pagal fiksuotos kainos sutartį. Čia jau reikia rištis prie biržos kainų. Man Biržos kaina pav. 2021 m. gruodį buvo 0,2549 €/kWh. Vertinant tokiomis kainomis, tamstos suvartotas elektros kiekis 4200kWh, tai jau virš 1000€ per metus. Fiksuotų sutarčių terminai baigiasi ir sudarant naujas, kainos skiriasi ženkliai. Ir patikėk, tikrai ne į pigimo pusę.

Čia biržos kainos vidurkis buvo ar kas? Toks aukštas vidurkis negalėjo būti. Kažką čia pats maišai.

Taip, dabar paros bėgyje būna brangių valandų, bet būna ir labai pigių. Aš turiu dviejų zonų tarifą ir, pvz., kovo mėnesio dienos vidurkis išėjo 19,81 ct, o nakties - 16,66 ct.
Atsakyti
QUOTE(Mindaugas7 @ 2023 05 01, 13:04)
Žodžiu, galimas toks variantas, kad 18 ir daugiau modulių ant stogo prisikrovę žmogeliukai, ateityje realiai naudos kokius 2-3 modulius, o kitus tiesiog atjungs ar net demontuos. Realiai gaminsi elektrą tik sau ir tik čia ir dabar.


Realiai apie tokį galimą variantą aš ir kalbėjau. Visai tikėtina, kad vienas iš galimų ateities variantų bus būtent toks.
Atsakyti
QUOTE(Mindaugas7 @ 2023 05 01, 13:10)
Čia biržos kainos vidurkis buvo ar kas? Toks aukštas vidurkis negalėjo būti. Kažką čia pats maišai.


Vat print screenas iš 2021 m. gruodžio mėnesio sąskaitos. Ten mėnesio vidurkis, dieninis tarifas. Naktiniam tarife biržos vidurkio kaina ta pati, tik persiuntimo mokesčiai mažesni.

Priedas  aaa.png   12,82KB   0 Parsiųsta kartų
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo mintas: 01 gegužės 2023 - 12:32
QUOTE(mintas @ 2023 05 01, 12:28)
Vat print screenas iš 2021 m. gruodžio mėnesio sąskaitos. Ten mėnesio vidurkis, dieninis tarifas. Naktiniam tarife biržos vidurkio kaina ta pati, tik persiuntimo mokesčiai mažesni.

Priedas  aaa.png   12,82KB   0 Parsiųsta kartų

O matai kiek man 2023 metų kovas kainavo? O sakei, kad nepinga. Ir dar pridėjus infliaciją, kaina šiuo metu smarkiai mažesnė. Jeigu būtų tokia ir panaši kaina, nenoriu aš jokios SE.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Mindaugas7: 01 gegužės 2023 - 12:34