Įkraunama...
Įkraunama...

Vaikas nekalba 20

 

 

O dabar vėl dūdos... :( nepavyksta nuraminti, o šiandien vyrui auklėtoja pasakė, kad turi vieną tokį vaiką darže, kurio niekaip neina nuraminti. 

 

 

Na, kodėl jūs taip asmeniškai viską priimat. Auklėtoja yra pedagogas, psichologas ir kt., jis turi mokėt dirbt su visokiais vaikais, o jei nemoka galbūt reiktų labiau ir jam pasistengt, kad ir paskaityt literatūros. Ką reiškia neina nuraminti? auklėtoja turi mokėt prieit prie vaiko ir jį nuraminti! su visais vaikais eina sutarti.

Mano 4metis labai panašus, na nesirengia pats namie, ką darželyje daro, žaislų nenori tvarkyt, kai darželyje tvarkosi. Ateis laikas apsirengs ir namie pats, ir žaislus susitvarkys.

Pirmais metai  ėjo į privatų daržą ir dažną rytą atsisveikindavo su ašarom. 3-metis išėjo į valstybinį ir labai noriai ėjo, nebeliko ašarų. Manau. kad vaiką į darželį sveikiausia vest nuo trijų, galbūt yra išimčių, bet manajam reikėjo eit nuo 3 m.

Na, o dabar 4-metis paskutines dvi savaites atsisveikinant nenori paleist, išėjus girdžiu šaukia "Mamyte, mamyte", iš paskos manęs bėga, pro duris nepraleidžia. Auklėtojos sako,, jog paskui dieną būna viskas gerai, o atėjus pasiimt dar kol įkalbinu eit namo. Na, tiesiog matyt dabar toks periodas, kad reik mamos.

Mes didelę laiko dalį leidžiame dviese, vyras daug dirbo ir dirba. 

O kai jūsų vyras vaikas nuveda į daržą taip pat dūdos?

Man asmeniškai baisiausia, kai pačios mamos sveikiems vaikams diagnozes primeta

Atsakyti
Mano sunus iki 9 metu augo vienas, as su jo bedom apie antra vaika net pagalvot negalejau...deja buvo viskas visuomenes kaltinimas, kad as bloga mama, pagalbos nebuvimas ir etikeciu klijavimas.
Taip, vaikui geriau sekasi su suaugusiu vienam, todel, kad suauges prisitaiko ir vakui neriekia mokytis taikytis, tai sunkiausias darbas. Delto, jei butu grupe3 vaiku piesianciu, tai butu nedidelis kolektyvas, ir veikla, kurioje bendrauti nereikia, bet jis mokosi buti su kitais.
Maniskis ir dabar turi tik 2 draugus, nera kolektyvo zmogus, kai dukra be zmoniu gyvent negali. Bet reikia ismokyti apdet buti tarp zmoniu, nes mokykloje, bus sunkiau susikaupti, jei yra aplinkui daugiau zmoniu, ir juolab vaiku. Jautrumui ne sedativ siulyciau, o pasidaryti B grupes vitaminu kieki, kai ju truksta, asaru, nervu labai padaugeja. Raskit, kas vaikui yra artima, kokia veikla, per ja bandykit plesti bendravima su kitais bendraamziais, gal turit kokiu kaimynu ramiu vaiku, giminaiciu, nes vaikas turi ismokti bendrauti su bendraamziais, deja net ir suauge nebuna supratingi, kai mato jau ne 3meti, o 8meti nebendraujanti unsure.gif
Atsakyti
QUOTE(Aurellia @ 2017 11 06, 23:12)
Jis nėra tas vaikas,
***
sunkiai palaiko akių kontaktą. Lengviau dirbti jam su žmogumi "vienas su vienu".
***
Bet kartu jaučiu, kad mesti darželį nebūtų geriausia išeitis, kad jam vis tik reikia kolektyvo ugdymuisi.
***
Tik tos pastabos, kad "tokio vaiko dar neturėjo" mane labai skaudina...
Štai šiuo atveju Jūs pati klijuojate savo vaikui "etiketę". Dabar vaikas kažko negali. Kai galės - padarys. Tiesiog reikia dirbti tinkama linkme. Kokia linkme? Reikėtų konsultuotis su psichologais, socialiniais pedagogais ir kt.
***
Tai - nebūtinai autizmo spektro sutrikimas. Vaikas gali būti paprasčiausiai drovus, perdėtai jautrus. Pamąstykit apie save, gal vaikas iš Jūsų pačios paveldėjo tą drovumo ir nerimastingumo "geną".
***
Taip, nebūtų išeitis. Vaikas turi išmokti gyventi tarp žmonių. Kaip jam tai pavyks, didele dalimi priklauso nuo šeimos ir specialistų pagalbos.
***
Būtent iš tokių frazių sprendžiu, kad esate labai jautri. Reikia ne tik su vaiku dirbti, bet ir su savimi: užsiauginti "storesnę odą" ar prisiauginti nagus. hihihi.gif (Juokauju.)
Jei auklėtojos glaistys problemą, ji tik gilės nieko nedarant.
Atsakyti

Ačiū už nuomones :) Gal tikrai esu pajautrinta (prieš mėnesį gimė antras vaikelis). 

Tiesiog labai esu prisirišusi prie sūnaus, norisi jam kuo geriausio. 

Šiandien su darželio psichologe kalbėjom. Davė tam tikrų patarimų, sakė pastebės jį. 

Vienas iš tų patarimų, kad gal tikrai pabandyti kurį laiką vesti po pusdienį, vis suteikti jam "atostogėlių" vidurį savaitės. 

Anot jos, galbūt jam tik dabar prasidėjo adaptacija (kai kuriems vaikams 6 ir 7 savaitę tai būna)...

Ir aišku - daugiau dirbti su smulkiąja motorika...

Atsakyti

Aš dažnai atsuku kasetę dabar ir galvoju apie savo vaikystę... Nepatiko ir man darželis. Tik, žinot, sovietmečiu niekas nesisackino... Anksti išėjau į mokyklą, sekėsi prastokai, dėl mano negebėjimo susikoncentruoti, tėvai net galvojo palikti antrus metus. 

Aš vis blaškiausi, sukiojausi...

Vidutiniškai mokiausi iki kokios 9 klasės. Tada staigus lūžis ir moklyklą baigiau labai gerai. Vėliau ir universitetą: bakalaurą ir magistrą... Gali būti, kad ir berniukui tas suvokimas ateis vėleliau...

Atsakyti
Sveiki,

Auginu sūnu 2.6m amžiaus. Jau kurį laika pastebiu, kad nevartoja įvardžiu. Save įvardina vardu, pvz. Matas eis į darželi, čia Mato ir pan. Nėra nei mano nei aš. Kad ir šiandiena paklausiau kur tavo lova, rodo į lova ir sako va tavo lova.

Būčiau dėkinga už patarimus smile.gif
Atsakyti

Jam tik 2,6 m. Kiti dar normaliai žodžio nepasako. 4metis dar nevisada pataiko teisingą įvardį pasakyt.

Atsakyti
Vitulka jus neteisi ties 2.5 metais vyksta kalbos luzis, t.y. kai vaikai pasyvu zodyna perdirba i aktyvu, jei 2 metu vaikas turetu sakyti frazes mama kakau, teti liulia, tai 2.5 buna jau sakiniai, mama noriu miego, mano dukra sake "as turbut noreciau kitokio miasto"(omenyje turejo cukru biggrin.gif )
Tiesa, tokio amziaus gramatine sistema tikrai dar tik formuojasi
Atsakyti

Aš iš patirties, maniškiams lūžis buvo 3,2 m. Kai po ligos grįžom į daržą, net auklėtoja stebėjosi kaip vaikas kalbėt pradėjo :)

Atsakyti
Taip, luzis gali ivairuoti, kadangi dirbu su vaikais, ir kiek literaturoje raso, matau, kad tai yra dazniausiai 2.5-3 metai, vaikai, kuriems daug streso darzelyje, ar pasikeitimai namie kartais nustoja kalbeti, veliau ivyksta luzis, dvikalbiai vaikai veliau irgi pradeda kalbet abiem kalbom
Atsakyti
Sveikos,

Mano berniukui 2,6.
Yra raidos sulėtėjimas, porą kartų jau pabuvojome VRC, pavasariui vėl užrašė
Keipėmės dėl stambiosios motorikos vėlavimo, bet tai susitvarkė, be labiau užkliuvo kalbos supratimas, kalbėjimas, o po to ir savarankiškumas ėmė kliūti - kaip gydytoja sako, vis tikimės kad įvyks lūžis, bet vis neįvyksta.

Kalba labai daug, daugiau - savo kalba, nors stengiasi sakyti ir normalius žodžius/sakinukus, bet labai dažnai supainioja skiemenis, ar išvis taria ne tokį.
Pvz, "mamašia" = Mašina . "Čia mamos mamašia" - čia mamos mašina.
arba "Leliulia kanda" = lėktuvas skrenda
"gaboti" = miegoti
"gambas" = kamštis
"sesė eina gaboti" - sesė eina miegoti
ir t.t.

tai suprantame jo kalbą mes su vyru, o pašaliniai - nedaug ką.

Prieš keletą mėnesių buvo ėmęs gan gerai vartoti 'aš', tačiau panašu kad jam sumaišėm -
jis pasakydavo 'aš noriu!', mes užtvirtindavom 'taip, tu nori!"
Tai jis dabar sako 'Tu nori!" arba išvis - trečiu asmeniu, "L.. nori".
Prašau, "pasakyk 'aš noriu' - atsako 'tu nori' biggrin.gif

Šiaip po truputį bando taikyti linksnius, laikus-
sako "Atvažiuos teta Nijolė" , "teta Nijolė atvažiavo"
(tai aišku skamba 'avavuos teta ninionė, teta ninionė avavavo)

Aišku, 2 metukų žodynas buvo gal ~20 žodžių, per pusmetį labai daug pasistūmėjo, prasiplėtė žodynas, atsirado sakinukai, džiaugiuosi kad tokio amžiaus išvis jau tiek kalba (nors net negaliu lyginti, metais vyresnė sesė tokio amžiaus ilgiausias istorijas pasakojo ir eilėraščius deklamavo...)

Su vaikais nemoka bendrauti, užmegzti kontakto, dažniau žaidžia vienas. Bet mėgsta kartu lakstyti, jei sesės dūksta -ir jis kartu.

lanko darželį, bendrose veiklose sako kad dalyvauja , kai visi daro kažką - ir jis daro.
Prie darželio pripratęs, pasilieka gerai, pasiimu linksmą.

Nenori pats rengtis, valgyti, nesiprašo ant puodo.
"L , kur reikia sysių daryti' - atsakymas "nenoriu ant puoduko!" biggrin.gif

Irgi visko prisiskaitinėjau, kartais atrodo, tinka viskas, kartais - netinka niekas..

Darželyje yra viena auklėtoja su logopediniu išsilavinimu , kartais užsiiima su juo, bet nežinau kiek gaunasi rimtai.
Jo grupėje beje kiti vaikai dar mažiau kalba. Tai jis šiuo atživilgiu net prie 'pažangesnių'


Iš vienos pusės, dar tik 2.6 .. Bet nežinau, ar palikti savieigai, ar vis tik reikėtų rimtesnės specialistų pagalbos...
Atsakyti
Faktas, kad su tarimu reikes dirbti, speces pasakys geriau, mano nuomone jei motorika reikejo vystyti, tai tonusas irgi gali buti ne toks, kokio reikia kalbai, liezuvio manksteliu gal reikia, turetu apsakyti specai.
Mano sunus irgi ant puodo nenorejo sestis, ji tai "ZEMINO" moraliskai, jis vos pasiekdamas, pakeles koja dare tiesiai i tulika, arba veliau radau ta tuliko susiaurinima, kad atsisesti galetu. Puodas, beje, maniski domino kaip figurinio sisiojimo obkjektas, kai jis supdamasis snt supyniu, bande pataikyti i puoda doh.gif blink.gif topsecret.gif
Tokio amziaus ankstyvosios raidos centras poliklinikoje turetu suteikti pagalba ir logopedas padirbeti, bandykit PPT, kad specai apsakytu, kurioje vietoje yra silpna, kuria kryptim doirbti, tada ir aukletoja zinodama gales labiau gal tas vietas paslifuoti 4u.gif
Atsakyti