Įkraunama...
Įkraunama...

Sovietinio konclagerio spindesys ir skurdas

QUOTE(Ašaka @ 2016 03 03, 09:11)
Kita tema. Gal kas pamena, kad vienu metu sovietmečiu buvo atsiradę Magie Noire kvepalų po 60 rublių? Mama su kaimynėmis (universiteto dėstytoja ir vieno tuomet žymaus dailininko dukra) susimetę pinigų vieną buteliuką nusipirko ir po to su pipete dalinosi.

Pamenu "Climat", čia jau perestroikiniais laikais, ko gero. Iš kur mama juos turėjo - net neįsivaizduoju. Gal iš po prekystalio kas, gal tėtis iš komandiruotės Maskvoje parvežė.
Beje, tėvas iš komandiruotės Maskvoje parvilko linoleumo ritinį biggrin.gif O kitąkart mama per visą mikrorajoną iš baldų parduotuvės kilimą ant nugaros parsinešė cool.gif Grįždama iš darbo pamatė eilę prie baldų parduotuvės, paknopstom išlėkė iš autobuso - kažko išmetė - nu ir pristovėjo.
Dar kas labai įstrigę - toks magiškas žodis "paketai". Maisto paketai su vištomis-balerinomis, žirneliais ir majonezu. Fantastinė gerovė kai kurioms čia rašančioms rolleyes.gif

Atsakyti
Su tuo "kažko išmetė" tai geras. Stodavo eilėn net nežinodamos ko išmetė lotuliukas.gif . Bestovint sužinodavai ką "duoda". Bet jei jau eilė, tai kažką "gero" biggrin.gif
Atsakyti
QUOTE(Maja Di @ 2016 03 03, 10:22)
Su tuo "kažko išmetė" tai geras. Stodavo eilėn net nežinodamos ko išmetė lotuliukas.gif . Bestovint sužinodavai ką "duoda". Bet jei jau eilė, tai kažką "gero" biggrin.gif

Tai iš kur dabar dar tas noras pas žmones kaupti, pirkti - reikia nereikia? Iš ten pat, manau, kai nieko nebuvo, ir griebdavo, ką gaudavo, nesirinkdami, nes paskui, žinojo, kad gal negaus smile.gif Ir daiktizmas, kai išmest gaili, o gal prireiks.. Ir dėl ko dėvėtų skudurų, daiktų prekyba klesti? Ne tik iš biednystės, bet ir iš to sovietinio bado viskam, man regis. Kai tempiama perkama daugiau, negu reikia, nes yra..
Atsakyti
QUOTE(vilnera @ 2016 03 03, 10:04)

O pas mus mada buvo sodint ant sofos lėles gražiomis suknelėmis, nes anos irgi retenybė buvo beigi bais vertinga namų puošmena, kai jau pasisekdavo nusipirkt  biggrin.gif

o as prisimenu, kaip klases bernai rinkdavo skardines nuo gerimu: colos, pepsi, fantos, o jei kas alaus skardine gaudavo, tai nesdavosi i kiema pasirodyt lotuliukas.gif lotuliukas.gif lotuliukas.gif
Atsakyti
QUOTE(sazininga @ 2016 03 03, 09:36)
o as prisimenu, kaip klases bernai rinkdavo skardines nuo gerimu: colos, pepsi, fantos, o jei kas alaus skardine gaudavo, tai nesdavosi i kiema pasirodyt  lotuliukas.gif  lotuliukas.gif  lotuliukas.gif

Mano kaimynai net sekcijoje laikė prie krištolo tas skardines bigsmile.gif
Atsakyti
QUOTE(sazininga @ 2016 03 03, 10:36)
o as prisimenu, kaip klases bernai rinkdavo skardines nuo gerimu: colos, pepsi, fantos, o jei kas alaus skardine gaudavo, tai nesdavosi i kiema pasirodyt  lotuliukas.gif  lotuliukas.gif  lotuliukas.gif

Aha, ir pas mus tas pats buvo smile.gif Ir užsieninių kramtoškių popieriukai, ir cigarečių pakelius užsienietiškus dar rinkdavo vyrai.. Nors pats reiškinys, kažko kolekcionavimas - normalus, kai pagalvoji. Mano vaikai irgi kažką renka, lygiuojasi, lyginasi, rodo.. Turbūt bet kuris žmogus, vertindamas praeitį, su šypsena žiūri į vaikystės laikų ''zabavas'' - pomėgius.. smile.gif

Man didžiausias anų laikų trūkumas - laisvės nebuvimas. Kažkaip ne skurdas, ne prekių trūkumas, o negalėjimas daryt, manyt ar kalbėt, ko norisi.. Nors aišku, viskas susiję, neleidimas užsienin - kad tarybinis pilietis negalėtų lyginti pradžiai turbūt būtent tos materialinės gerovės, paskui-neimtų abejot kitomis tiesomis g.gif ..
Atsakyti
QUOTE(sazininga @ 2016 03 03, 10:36)

Mano viena klasiokė tai cigarečių pakelius rinkdavo, visą kolekciją turėjo lotuliukas.gif
O prisimenat "firminius " maišelius, visokius Mallboro ar kt., į paprastą tašę susidėdavai daiktus ir apvelki į firminį maišą biggrin.gif . Arba kaip moterys "puošėsi" popiguškiniais apsiaustais nuo lietaus. Mano pirmi firminiai Levis džinsai visą mamos algą kainavo, ir tai dar neaišku kokie jie ten tikri firminiai buvo doh.gif .
Papildyta:
QUOTE(vilnera @ 2016 03 03, 10:49)
Man didžiausias anų laikų trūkumas - laisvės nebuvimas. Kažkaip ne skurdas, ne prekių trūkumas, o negalėjimas daryt, manyt ar kalbėt, ko norisi.. Nors aišku, viskas susiję, neleidimas užsienin - kad tarybinis pilietis negalėtų lyginti pradžiai turbūt būtent tos materialinės gerovės, paskui-neimtų abejot kitomis tiesomis  g.gif ..

drinks_cheers.gif taip, galėjo ir nebūt tų skudurų, už laisvę galima ir paaukot juos, ne bėda.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Maja Di: 03 kovo 2016 - 09:54
QUOTE(vilnera @ 2016 03 03, 10:49)
Nors  pats reiškinys, kažko kolekcionavimas - normalus, kai pagalvoji. Mano vaikai irgi kažką renka, lygiuojasi, lyginasi, rodo.. Turbūt bet kuris žmogus, vertindamas praeitį, su šypsena žiūri į vaikystės laikų ''zabavas'' - pomėgius.. smile.gif

Man didžiausias anų laikų trūkumas - laisvės nebuvimas. Kažkaip ne skurdas, ne prekių trūkumas, o negalėjimas daryt, manyt ar kalbėt, ko norisi.. Nors aišku, viskas susiję, neleidimas užsienin - kad tarybinis pilietis negalėtų lyginti pradžiai turbūt būtent tos materialinės gerovės, paskui-neimtų abejot kitomis tiesomis  g.gif ..

pats kolekcionavimas nera blogai, tik pvz kai mano mama rinkdavo atvirutes ir pasto zenklus, tai neapima tokia nykuma, tai pagalvoji apie kiemo bernus, rinkusius gerimu skardines. nes tai buvo tooookia naujiena, ir lygis, o uzsienyje tas "lygis" siukslinese metesi....

del laisves taip- pritariu. jau rasiau, kad mano tevai turejo blatu ir gyvenom tikrai neblogai, gerokai geriau nei dauguma. Bet tikrai nei vienas is mano seimos nesiilgime tu "geruju laiku", nes kai matai kokioj skyleje sedi visa tauta, ir ta skyle sukurta primestinai, naikinant tautos protinguosius ir darbsciuosius, tai ka as zinau, man atrodo net nuodeme butu ilgetis tu laiku blush2.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo sazininga: 03 kovo 2016 - 10:10
QUOTE(sazininga @ 2016 03 03, 10:10)
nes kai matai kokioj skyleje sedi visa tauta, ir ta skyle sukurta primestinai, naikinant tautos protinguosius ir darbsciuosius, tai ka as zinau, man atrodo net nuodeme butu ilgetis tu laiku  blush2.gif

drinks_cheers.gif Puikiai pasakyta
Atsakyti
QUOTE(Maja Di @ 2016 03 03, 09:22)

Man labiausiai įsiminė, kada su mama stovėjom tualetinio popieriaus eilėje. Kitu atveju tekdavo tualete "skaityt" laikraščius.

O diedukas vakarais užsidarydavo vonioje ir klausydavo "Laisvoji banga" laidos iš Amerikos.
Atsakyti
QUOTE(Nakviša @ 2016 03 03, 10:42)
Man labiausiai įsiminė,  kada su mama stovėjom tualetinio popieriaus eilėje. Kitu atveju tekdavo tualete "skaityt" laikraščius.

Tada dar sakydavo "dvigubas deficitas - dešra tualetiniame popieriuje "
Atsakyti
QUOTE(darvina @ 2016 03 03, 09:44)
Aš už uždirbtus SSB rublius pirkau Anais Anais, o mama turėjo Climat ir Fiji. Tokius ir be blato pirkome universalinėje. Kvapas ypač Climat buvo nerealus, kažkada dabartiniais laikais pauosčiau , tai fu...

Kadangi kainos buvo kosminės, tai, kai jų "išmesdavo", baisulinių eilių nebūdavo. Būdavo prie pigesnių, pvz., "Byc moze"
https://www.google.l.....zzCTuKSK0i4M:
Įdomu būtų šiais laikais pauostyt...

QUOTE(vilnera @ 2016 03 03, 10:04)
1. Paskaičiau apie kvepalus, ir parašysiu, ką norėčiau pasiimt iš sovietmėčio - ogi kalėdinius žaisliukus. Ir nesvarbu, kad eilėj stovėdavom su mama po tris valandas, stovėčiau ir dabar, ale kad nėr kur tokių rast -  tokių gražių dabartiniais laikais nerandu Lt niekur - tie kiniški ar baltarusiški -ukrainietiški, apteplioti spalvotais klijais,  net nepanašūs į mano vaikystės sad.gif.

2. O pas mus mada buvo sodint ant sofos lėles gražiomis suknelėmis, nes anos irgi retenybė buvo beigi bais vertinga namų puošmena, kai jau pasisekdavo nusipirkt  biggrin.gif

1. Apie 1960-1965 metus būdavo vokiškų (VDR) žaisliukų, lengvučių, gražučių, kainos iki 3 rublių už vienetą buvo, kai tėtis buvo studentas, o mamos laga nesiekė 100 rublių, bet jie taupydavo ir vis po vieną ar du nupirkdavo. Pamenu seneliuką-kankorėžiuką, skambantį stiklinį varpelį su stikline šerdele, grybukus. Mano laikais jau tik sovietinių būdavo, bet irgi pasitaikydavo labai gražių. Tik tiek, kad vis atrodė, jog 3 valandas atstovėjus, patys graž9iausi jau būdavo išpirkti...
2. Svajonių viršūnė buvo atsimerkiančios-užsimerkiančios vokiškos lėlės minkšta galva, rankomis ir kojomis, ir jų plaukai buvo ne tiesiog priklijuoti, o išlindę per skylutes. Man tokią iš Maskvos ar Leningrado buvo parvežę.

QUOTE(Maja Di @ 2016 03 03, 10:53)
1. O prisimenat "firminius " maišelius, visokius Mallboro ar kt., į paprastą tašę susidėdavai daiktus ir apvelki į firminį maišą biggrin.gif . 2. Arba kaip moterys "puošėsi" popiguškiniais apsiaustais nuo lietaus. 3. Mano pirmi firminiai Levis džinsai visą mamos algą kainavo, ir tai dar neaišku kokie jie ten tikri firminiai buvo doh.gif .

1. Kaip neprisiminsi, berdods, 6 rublius vienas kainavo.
2. Kaip dabar suprantu, jie buvo vienkartiniai. Bet užtat kokie gražūs, gelsvi, melsvi, rausvi...
3. Tėvų draugai iš JAV atsiųsdavo, muito mokestis už vieną porą buvo 50 rublių. Kartą atsiuntė dvi poras, tai už antrą porą reikėjo mokėti 150 rublių.
Atsakyti