Įkraunama...
Įkraunama...

Sovietinio konclagerio spindesys ir skurdas

[quote=vilnera,2016 03 03, 09:04]

O pas mus mada buvo sodint ant sofos lėles
[/quote
vokiškas lėles prisiminiau...kokios jos būdavo gražios palyginti su tom, kur buvo pilnos parduotuvės. Turėjau tokias keturias. Na ir tų kitų irgi turėjau.
Atsakyti
QUOTE(Lapkričio aušra @ 2016 03 03, 12:00)
vokiškas lėles prisiminiau...kokios jos būdavo gražios palyginti su tom, kur buvo pilnos parduotuvės. Turėjau tokias keturias. Na ir tų kitų irgi turėjau.

Oi, vokiškų aš turbūt net nemačius.. Pas mus lėlė Olga sėdėjo garbingiausioj vietoj, tokia didelė, gražia suknele. Net nžn, kodėl, ale pas mus skaitėsi, kuo didesnė lėlė, tai tuo geresnė. Ta tema juoką prisiminiau: sukosi aplink mane berniukas toks - anas man, dar tokiai vaikiško protelio, komplimentą pasakyt norėjo - sako - žinai, kodėl tu man patinki? Aš - ''ne''. Jis -''na klausyk, kokią pvz lėlę parduotuvėj rinktumeis?'' Aš - ''didžiausią'. Paskui pati susinepatoginau, nes daėjo, kad jis norėjo pasakyt ''gražiausią'', o man iškart - didžiausia galvoj. O dar ir kavalierius tas už mane mažesnio ūgio buvo, tai išvis paskui nesmagu buvo, kad užgavau žmogų opion vieton..
žodžiu, nuklydau.. biggrin.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo vilnera: 03 kovo 2016 - 11:27
QUOTE(vilnera @ 2016 03 03, 09:04)
Paskaičiau apie kvepalus, ir parašysiu, ką norėčiau pasiimt iš sovietmėčio - ogi kalėdinius žaisliukus. Ir nesvarbu, kad eilėj stovėdavom su mama po tris valandas, stovėčiau ir dabar, ale kad nėr kur tokių rast -  tokių gražių dabartiniais laikais nerandu Lt niekur - tie kiniški ar baltarusiški -ukrainietiški, apteplioti spalvotais klijais,  net nepanašūs į mano vaikystės sad.gif.

IKEA buna prieš Kalėdas rankų darbo papuošalų, nežinau tik ar visose šalyse pas juos toks pat asortimentas.

QUOTE(sazininga @ 2016 03 03, 10:10)
... nes kai matai kokioj skyleje sedi visa tauta, ir ta skyle sukurta primestinai, naikinant tautos protinguosius ir darbsciuosius, tai ka as zinau, man atrodo net nuodeme butu ilgetis tu laiku  blush2.gif

Tai čia tokia pasaka be galo tada gali būti, juk ir po šimto metų Jūsų postas bus tiesa "skyle sukurta primestinai, naikinant tautos protinguosius ir darbsciuosius". To periodo jau nebepakeisi, taip buvo.
Nuo tos "skylės", kaip atskaitos taško, 26 metai tuksi. Ar tikrai visa, kas yra negero, neteisingo ar net nusikalstamo vyksta, tai vis dar įbrukta tos primestinės "skylės" laikotarpio?
Atsakyti
QUOTE(leber @ 2016 03 03, 11:29)
Tai čia tokia pasaka be galo tada gali būti, juk ir po šimto metų Jūsų postas bus tiesa "skyle sukurta primestinai, naikinant tautos protinguosius ir darbsciuosius". To periodo jau nebepakeisi, taip buvo.
Nuo tos "skylės", kaip atskaitos taško, 26 metai tuksi. Ar tikrai visa, kas yra negero, neteisingo ar net nusikalstamo vyksta, tai vis dar įbrukta tos primestinės "skylės" laikotarpio?

Dalinai taip, nes sovietmetis pakeitė vertybių sąvoką (pvz. tarpukaryje vogti buvo baisi nuodėmė, o sovietmečių netgi didvyriška, masinė girtuoklystė atsirado irgi pati žinote kada, nesilaikyti įstatymų ir net Dievo įsakymų irgi sovietmečiu buvo norma ir t.t), mentalitetą ir žinoma genofondas buvo "apgadintas". Pažiūrėkite, kaip mus žavi karštai, kur santvarka nebuvo pakeista, pvz. Šveicarija, Jungtinė Karalystė ir t.t
Savaime aišku, kad dabartiniai laikai įnešė ir savo blogybes: narkotikus, susvetimėjimą ir kitus visiems žinomus reiškinius. Todėl dar sunkiai sergam ir dar ilgai sveiksim, nes susilpnėjęs imunitetas...
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo darvina: 03 kovo 2016 - 11:51
QUOTE(leber @ 2016 03 03, 11:29)
IKEA buna prieš Kalėdas rankų darbo papuošalų, nežinau tik ar visose šalyse pas juos toks pat asortimentas.

Tikrai ne visos blogybes yra del SSRS, bet LT turime problemu, kurios budingos visoms posovietinems salims. Pvz didelis moteru ir vyru gyvenimo trukmes skirtumas. Manote, kad cia tiesiog sutapimai?
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Iš_Šviesos: 03 kovo 2016 - 12:00
QUOTE(leber @ 2016 03 03, 12:29)

Ačiū, aš ne apie rankų darbo žaisliukus dūsauju smile.gif Anie stikliniai, spalvotom glazūrom, grybukai visokie, burbulai su gofruotais įdubimais, spalvoto stiklo visokio..

https://www.google.l.....-KowhSYjtgdM:
Papildyta:
QUOTE(darvina @ 2016 03 03, 12:42)
Dalinai taip, nes sovietmetis pakeitė vertybių sąvoką (pvz. tarpukaryje vogti buvo baisi nuodėmė, o sovietmečių netgi didvyriška, masinė girtuoklystė atsirado irgi pati žinote kada, nesilaikyti įstatymų ir net Dievo įsakymų irgi sovietmečiu buvo norma  ir t.t),

Sutinku..
Aš laiks nuo laiko vis pasižiūriu komediją ''dvylika kėdžių'' Tarybiniais laikais statytą. Niekaip nesuprantu, kaip ją leido rodyt? Juk ten tiek sarkazmo iš tos santvarkos, tiek išjuokos.. Sakyčiau, toks tarybinių laikų paveikslas grynuoju pavidalu.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo vilnera: 03 kovo 2016 - 12:11
QUOTE(vilnera @ 2016 03 03, 12:57)
Ačiū,  aš ne apie rankų darbo žaisliukus dūsauju smile.gif Anie stikliniai, spalvotom glazūrom, grybukai visokie, burbulai su gofruotais įdubimais,  spalvoto stiklo visokio..

Dalis jų gali būti iš tiesų vokiški (kankorėžiukai, vynuogės, varvekliai ir pan.) arba vokiškų žaisliukų kopijos: https://www.google.l...Y-LADoQ_AUIBigB
Atsakyti
QUOTE(Ašaka @ 2016 03 03, 13:09)
Dalis jų gali būti iš tiesų vokiški (kankorėžiukai, vynuogės, varvekliai ir pan.) arba vokiškų žaisliukų kopijos: https://www.google.l...Y-LADoQ_AUIBigB

Tikrai kad labai panašu..
Ačiū už viltį rast šio grožio Vokietijoje, manau, gali ir dabar gamyboje būt kažko panašaus..
Atsakyti
QUOTE(Iš_Šviesos @ 2016 03 03, 11:50)
Tikrai ne visos blogybes yra del SSRS, bet LT turime problemu, kurios budingos visoms posovietinems salims. Pvz didelis moteru ir vyru gyvenimo trukmes skirtumas. Manote, kad cia tiesiog sutapimai?

Ar lygina gatvėje žmonės koks buvo tas skirtumas tada, o koks dabar?
O kainas mėsos ir daržovių? Net ne su anų laikų, o šiandienos Lietuvoje ir Lenkijoje?
Jus tenkina panaikintas lengvatinis pvm Lietuvoje, teisinantis ES direktyvomis?
Ar nekyla klausimų, tai gal ne ton ES įstojome, gal reikėjo ton, kurioje Lenkija gali tą lengvatą taikyti? Ar čia "skylės" palikimas?

Jei anais laikais vaiką tėvai veždavosi į Palangą, o šiais tas žmogus savo vaikų net ten neišgali, nors dirba pilną darbo dieną. Tai kaip jis turi lyginti? Išdidžiai pareikšti, aš turiu pasirinkimą, bet man atostogos prie jūros žemas lygis, man dvasingiau penkis ratus šalia parkelyje apsukti, mąstant apie egzistencijos prasmę? (čia realus pasakymas)
Tai čia vis "skylės" palikimas?

Anoje temoje, atsiprašau nepamenu kuri, surašyti buvo visai teisingi paaiškinimai kodėl pro kaimą važiuoja tik vienas autobusas per dieną, taip, nes yra mažiau važiuojančių. O ką daryti tiems likusiems "mažiau"? Kaip jiems atsidurti darbe ir gryžti po jo? Ar čia "skylės' palikimas ar pačių "mažiau" reikalas- jums reikia, tai patys nusipirkit autobusą ir važinėkit?

Kodėl reikia stebėtis, jog kažkas visai norėtų "atgal", kažkas nenorėtų, o tik prisimena, jog net toje "skylėje" buvo geriau?

QUOTE(vilnera @ 2016 03 03, 11:57)
Ačiū,  aš ne apie rankų darbo žaisliukus dūsauju smile.gif Anie stikliniai, spalvotom glazūrom, grybukai visokie, burbulai su gofruotais įdubimais,  spalvoto stiklo visokio..

Tokių ir buvo.
Atsakyti
QUOTE(leber @ 2016 03 03, 12:29)

manau taip. okupacija truko ne metus, ir ne du. okupacijos metu pradzioje naikinti tautos inteligentai, mokytojai, gydytojai, ukininkai, zodziu darbsciausi ir protingiausi. kiek ju grizo is tremties. o ir grizus, jie buvo apribojami. isvesejo ligybe. ar tu pijokas, ar profesorius, visiems po lygiai, kas visai demotyvavo dirbti, stengtis...

palyginkit vakaru Europa, posovietines salis (tokias, kaip Lenkija, Cekija) ir sovietu sajungos respublikas. sovietu respublikos jau gal ir pasivijo posovietines salis ekonominiu lygiu, bet iki vakaru Europos toli, ypac kulturinis lygis oi, kaip atsilieka. as kalbu apie pagarba policijai, korupcija ir kt.
negi manot kad Sovietai visai jokios itakos tautai nepadare? net esam vadinami Homo Sovieticus, o ne Homo Sapiens...
Nekyla klausimai, kodel puse Europos ejo ir nuejo, tuo tarpu sovietai vezlio zingsniu ir skanduotem, kad jau tuoj tuoj pavysim ir aplenksim lotuliukas.gif
Papildyta:
QUOTE(leber @ 2016 03 03, 13:54)
Jei anais laikais vaiką tėvai veždavosi į Palangą, o šiais tas žmogus savo vaikų net ten neišgali, nors dirba pilną darbo dieną. Tai kaip jis turi lyginti? Išdidžiai pareikšti, aš turiu pasirinkimą, bet man atostogos prie jūros žemas lygis, man dvasingiau penkis ratus šalia parkelyje apsukti, mąstant apie egzistencijos prasmę? (čia realus pasakymas)
Tai čia vis "skylės" palikimas?

o cia tai tikrai skyles palikimas. Iprotis "gauti". Viska: darba, alga, buta, masina, kelialapi. Na, arba "susiorganizuoti". Dabar reikia ta uzsidirbti, todel ipratusiems "gauti" tai baisus nesusipratimas ir kancia, kad reikia pasistengti del savo gerbuvio patiems, ir kad jokia valdzia "nebeduoda".
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo sazininga: 03 kovo 2016 - 13:13
QUOTE(darvina @ 2016 03 03, 11:42)
Dalinai taip, nes sovietmetis pakeitė vertybių sąvoką (pvz. tarpukaryje vogti buvo baisi nuodėmė, o sovietmečių netgi didvyriška, masinė girtuoklystė atsirado irgi pati žinote kada, nesilaikyti įstatymų ir net Dievo įsakymų irgi sovietmečiu buvo norma  ir t.t), mentalitetą ir žinoma genofondas buvo "apgadintas". Pažiūrėkite, kaip mus žavi karštai, kur santvarka nebuvo pakeista, pvz. Šveicarija, Jungtinė Karalystė ir t.t
Savaime aišku, kad dabartiniai laikai įnešė ir savo blogybes: narkotikus, susvetimėjimą ir kitus visiems žinomus reiškinius. Todėl dar sunkiai sergam ir dar ilgai sveiksim, nes susilpnėjęs  imunitetas...

Na niekaip neatgaminu, jog mane būtų kas mokine, jog vogti, žudyti....būtų norma. Nevogė nei seneliai, nei tėvai, nei mano draugai. O Jūsų ką, vogė, žudė ir tai buvo norma?

Narkotikų buvo ir anuomet, 80-90 metais tai tikrai.
Atsakyti
QUOTE(vilnera @ 2016 03 03, 12:57)

Tokių grožių yra (nepaguosiu smile.gif) Stokholme "American Classics" paduotuvėje, Briuselyje (neatsimenu parduotuvės pavadinimo) krautuvėlėje pagrindinėje aikštėje tap visų šokoladinių. Ir grybukų, ir kankorėžių, ir visokių dailių grožių. Už brangiai, žinoma...
Atsakyti