Įkraunama...
Įkraunama...

A, A+, A++, Pasyvus namas - 41

QUOTE(vaikis_ @ 2018 04 29, 08:58)
<p></p><blockquote  class="ipsBlockquote" data-author="Orginalus" data-cid="72085917" data-time="1524952167"><div><p>Kas cia per langai?</p></div></blockquote><p><a data-ipb='nomediaparse' href='https://database.passivehouse.com/en/components/details/window/aluprof-sa-mb-104-passive-aero-0655wi03'>https://database.passivehouse.com/en/components/details/window/aluprof-sa-mb-104-passive-aero-0655wi03</a></p><p></p><p>Tik cia skaiciuota su 3 stiklais, bet laisvai susideda 4 stiklu su 20mm tarpais.</p>

Kas jeis prekiauja galzinai?
Atsakyti
QUOTE(mintas @ 2018 04 30, 09:35)
Kai statai pardavimui, viskas ok ir su piguva, kai stataisi sau, vėliau problemų turėti, namą eksploatuojant nesinori.

BŪTENT.
Atsakyti
QUOTE(lexxx @ 2018 04 27, 12:41)
o gal mes teisūs, dėl to ir nediskutuoja:) - šildymas vien elektra (kabeliai, infrakilimėliai) vis tiek bus brangu (kiek beapšiltintum, užsandarintum namą), ŠS oras-oras - nekaifas, nekomfortiška (kaip Bangas savo bloge rašė)...

čia paskutinė provokacija diskusijai:)...


Dėl brangesnio šildymo. Mano namo šildymas elektra kainuoja panašiai ar net pigiau, kaip eilinio senesnio namo pigiausiu kuru - malkomis. Jei, kaip standartas, senos statybos namo kvadratūra didesnė, tai mano namo šildymas elektra - gerokai pigesnis, nei to namo malkomis. Net jei lyginti su B klasę gavusiais namais šildomais granulėmis, mano namo šildymas vien elektra gaunasi panašiam lygyje.

Taigi, elektrinis šildymas EE name, jei lyginsi su standartiniu neapšiltintu ar prastai apšiltintu namu yra ekonomiškas. Apie komforto lygį vertinant šilumos šaltinio priežiūros klausimus turbūt kalbėti neverta.

Ai dar, mano tėvai gyvena ~55m² Vilniaus daugiabutyje šildomame centriniu šildymu. Mano namo kvadratūra daugiau nei dvigubai didesnė, bet man namo šildymas elektra kainuoja pigiau, nei to buto.

Čia dėl elektrinio šildymo EE namui kainos.


Dabar pereikim prie lyginimo su kitais EE namais. Kas liečia šilumos atidavimo komforto jausmą (šioje namų klasėje apie šilumos šaltinio priežiūros komfortą kalbos jau neaktualios smile.gif ). Taigi, dvi žiemas šildžiau namą 2kW vėjeliu, dabar šildau geoterminiu su grindiniu šildymu. Nu ir ką, jei vertinant šilumos perdavimo komfortą, iš savo patirties galiu pasakyti - skirtumo žmogaus jutimo organais neužfiksuosit.

Taip, BangaS rašė apie tam tikrus minusus, bet man kaip su tuo praktiškai susidūrusiam, užkliuvo niuansai, kodėl taip nutiko pas jį. Taigi, jei laiptinė siaurą, elektrinį šildymą padarykite abejuose aukštuose, nešildykite viso namo tik per pirmą aukštą. Grindinio šildymo vamzdelius juk irgi abejuose aukštuose vedžiojat. Taigi, Bango elektrinio šildymo pavyzdys labiau tinkamas kaip blogo šildymo organizavimo klausimo aptarimas, o ne konkrečiai elektrinio šildymo klausimo. Nepeikiu Bango šildymo sistemos. Pas jį vandeninis šildymas su geoterma. Kalbu tik apie jo eksperimentus su elektra. Nenorėjo žmogus daugiau investuoti į elektrinį šildymą, kai geotermą ant dienų paleis. Man lygiai tas pats buvo, tad ir su elektra šildymas komfortiškai nebuvo organizuotas.

Kas liečia komfortą, tai konkrečiai mano variantas su kaloriferiu nusileidžia grindiniam šildymui tiktai vienu aspektu - triukšmu. Bet čia nemanau, kad yra problema, nes ŠS oras-oras dabar jau dažnai turi tylaus darbo režimą. Pamenu miegojau vasarą pas draugus bute su įjungtu samsung kondicionierium. Jis dirbo taip tyliai, kad jo beveik nesigirdėjo ir miegui toje pačioje patalpoje visai netrukdė. Viešbučiuose, kuriuose man teko apsistoti orinio šildymo sistemos, paprastai dirba gerokai garsiau, bet žmonės ir ten išsimiega, nors aš to komfortišku šildymu nepavadinčiau. Beje, toks mano nuomone, nekomfortiškai triukšmingai šildymas įrengtas net pakankamai brangiame "InterContinental" viešbutyje Varšuvoje, su baseinu 43 aukšte. Toks pats šildymas tikrai buvo K formos dangoraižių viešbutyje Klaipėdoje. Toks pats buvo ir kituose, bet dabar visų neprisiminsiu. Kituose, mažiau prabangiuose šiltų kraštų viešbučiuose paprastai statomos triukšmingos kondiškės. Aš ŠS nesiūlau kišti į miegamąjį, o svetainėje, bendram triukšmo fone, net ir gerokai garsiau veikiančio oras-oras jūs negirdėsit.

Dabar dėl elektrinio šildymo ekonomijos lyginant su kitomis šildymo sistemomis EE namuose.

Taip, su elektra tiesiogiai šildymasis kainuos kokius 4 kartus brangiau, nei su geoterminiu. Bet dabar paverskime tai skaičiais. Su elektra ~400€ per metus, su geoterminiu ~100€ per metus. Tai ir realūs eksploataciniai duomenys patvirtina. Taigi sutaupymas 300€ per metus. Toliau palyginkite įsirengimo kaštus ir parašykite man, kada jums atsipirktų investicija geoterminiam. Aš geoterminį įsirengiau labai pigiai. Net neįsivaizduoju, kaip jį galima būtų įsirengti pigiau, bet mano skaičiavimais aš stipriai ant jo prašoviau. Žinočiau tiek, kiek žinau dabar, nei grindiniam vandeniniam šildymui, nei tuo labiau geoterminiam aš dabar neišlaidaučiau.

Dzūkiška pirkia mano supratimu eina labai teisinga kryptimi. Nors Dzūkiškos pirkios atveju, kondiškę vis tik pasistatyčiau. Nenorės šildytis su ja, velniop, tegul nesišildo, bet bent jau kuo atsivėsinti namą vasarą turės smile.gif.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo mintas: 30 balandžio 2018 - 09:30
QUOTE(Dzūkiška pirkia @ 2018 04 27, 15:54)
ar brangu 300 eur šildymas metams? Elektra.


Į 300€ manau netilpsi. Įtariu, kad ir tavosios metų sąnaudos suksis arčiau 400€ sumos, tik už šildymą. Karšto vandens ruošimas - viršaus.
Atsakyti

Kas jeis prekiauja galzinai?

Uab Titmeta, ir kitos imones kurios Aluprof siulo

Atsakyti
QUOTE(cibulis @ 2018 04 27, 17:20)
Bangas, ... Mintas atsisakė vėjelio, Vilienė.


Vilienė su Vėjeliu ir nežaidė. Jis nuo pat pradių šildė vandenį grindyse, tik šildė tiesiogiai elektra.

Bangas ir aš, ne pabėgom nuo vėjalio, bet kadangi projektiniame lygyje pasirinkome grindinį šildymą, tai ir buvome priversti prie jo pereiti. Vėjalis tebuvo gyvenimo primestas eksperimentas. Bet pasiteisinęs eksperimentas, kuris leidžia man teigti visai kitus dalykus, dėl kurių nuogastavau projektinėje stadijoje. Panaši situacija, kaip pas mane ir su Bangu, tik jis veiklus, greičiau prie vandeninio šildymo perėjo, tai naudojamų elektrinio šildymo prietaisų niuansų perprasti nespėjo.
Papildyta:
QUOTE(Dzūkiška pirkia @ 2018 04 27, 19:26)
Procese. Dar nezinau.
Papildyta:

Paskaičiuota sildymui ir karstam vandeniui 365 berods. Daromas energetinis vertinimas. Bet generaliai imi, kiek šiltas namas sunaudoja (sakykime dabar labai lygis 100 eur) daugini iš 3 ir gauni, kiek bus gryna elektra. Aisku su sąlyga, kad namas šiltas. Apie mano energetinį vertinimą galite pasiskaityti čia.


Vat iš kur ta klaida smile.gif. 100€ pas tuos, kurie šildosi su geoterma, tad COP ne 3, o 4. Tad ir dauginti reikia ne iš 3, o iš 4.

COP 3 pas vandeninukus, o jei grindinis toks, kaip Korida siūlo, tai spėju ir apie COP 2 labiau reikėtų pagalvoti, nei apie COP 3. Todėl ir sakau, Kad Koridos pigus vandeninio variantas, ne taip jau patraukliai atrodantis. Jo ir eksploataciniai rodikliai gali būti prasteni nei oras-oras su elektra. Tik dėl vandens ruošimo neaišku, bet jei taip visur taupo, spėju ir su vandeniu, didesnė investiciją į karšto vandens ruošimo vandeniu sistemą, vargiai atsipirks.
Papildyta:
QUOTE(vaikis_ @ 2018 04 27, 22:49)
Saltesni, nes skaiciuoja visi jog viduje bus palaikoma 20C. Mano zmonai ir man tiek per mazai, todel palaikom 22-23C.


Elektra kai šildžiausi, aš palaikiau 20°C temperatūrą, kai perėjau prie geotermos, pas mane dabar irgi ~22°C-23°C. Tad dabartinės šildymo sąnaudos bus didesnės nei 100€ sezonui, nors elektra ir būdavo apie 400€.
Papildyta:
QUOTE(cibulis @ 2018 04 28, 15:42)
Tai jau panašus skaičius į PHI nurodomą 15,49 kWh.


Nedraugauji su skaičiais, oi nedraugauji. Ar tikrai PHI siūlo 15,49 kWh? Gal 15,49 Wh/m² metams?
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo mintas: 30 balandžio 2018 - 10:02
QUOTE(mintas @ 2018 04 30, 10:59)
Nedraugauji su skaičiais, oi nedraugauji. Ar tikrai PHI siūlo 15,49 kWh? Gal 15,49 Wh/m² metams?

Kriterijai. Čia dar lietuviškai (žiūrėk 5 p.). Kas ne taip? Kad prie 15,49 kWh neprirašiau kvadratiniame metrui per metus? Būtent tu padarei dar didesnę klaidą.
Papildyta:
QUOTE(mintas @ 2018 04 30, 10:59)
Vilienė su Vėjeliu ir nežaidė. Jis nuo pat pradių šildė vandenį grindyse, tik šildė tiesiogiai elektra.

Aš kalbėjau apie tai, kad visi tie eksperimentatoriai anksčiau ar vėliau perėjo prie normalios šildymo sistemos.
Papildyta:
QUOTE(mintas @ 2018 04 30, 10:59)
Vat iš kur ta klaida smile.gif. 100€ pas tuos, kurie šildosi su geoterma, tad COP ne 3, o 4. Tad ir dauginti reikia ne iš 3, o iš 4.

Elektra kai šildžiausi, aš palaikiau 20°C temperatūrą, kai perėjau prie geotermos, pas mane dabar irgi ~22°C-23°C. Tad dabartinės šildymo sąnaudos bus didesnės nei 100€ sezonui, nors elektra ir būdavo apie 400€.

Normalios geotermos COP yra apie 4,5, o mano siurblio 4,7. Todėl skaičiavimams reikėtų naudoti geotermos atveju apie 4,5, o orinukų atveju apie 3,5. Su elektra tu palaikei tik +20. Vadinasi Dzūkiškos pirkios šildymas kainuos tikrai brangiau, nes ne viskas įvertinama popieriuje. Aš manau, kad bus apie 600 eurų.
Papildyta:
QUOTE(mintas @ 2018 04 30, 10:14)
Taip, su elektra tiesiogiai šildymasis kainuos kokius 4 kartus brangiau, nei su geoterminiu. Bet dabar paverskime tai skaičiais. Su elektra ~400€ per metus, su geoterminiu ~100€ per metus. Tai ir realūs eksploataciniai duomenys patvirtina.

Geotermos COP ne 4, o 4,7. Mano realūs vien šildymo stebėjimai taip patvirtina. Kartais COP siekdavo ir 5,25, bet metinis tik šildymui tikrai išeina apie 4,7-4,75.

Mano atveju: vienas šildymo sezonas - 123 eurai, kitas - 103 eurai. Vidurkis - 113 eurų, bet name 20-20,5. Taigi 113x4,7 ir grynai elektra būtų apie 531 euras, o jei palaikyti 1 laipsniu aukštesnę temepratūra ir visi 600 eurų.

531-113 skirtumas siekia 418 eurų, o realesnis ir su karštu vandeniu turėtų būti apie 500-600 eurų. Mano geoterma be vėsinimo funkcijos apie 9000 eurų. Atsipirkimas maždaug per 15 metų.

Esminis klausimas - kaip grynai su šildymu elektra siūlai gauti A+ klasės namo statybos leidimą?
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo cibulis: 30 balandžio 2018 - 11:00
QUOTE(cibulis @ 2018 04 30, 11:09)
Mano atveju: vienas šildymo sezonas - 123 eurai, kitas - 103 eurai. Vidurkis - 113 eurų, bet name 20-20,5. Taigi 113x4,7 ir grynai elektra būtų apie 531 euras,


Tai nori pasakyti, kd tavo namas mažiau šiltas nei mano, nes manajam sezonui prie +20°C užteko 400€, o tavajam reikės 531€?
O jei rimtai, tai gali būti, kad ŠS šilumos konversijas tik dėl kompresoriaus vertina, o cirkuliacinių neskaičiuoja. Ne esmė. Manau, kad ir pas Cibulį, grynai ant elektros, palaikant apie 20°C butų apie 400€. Kodėl taip, nežinau, nesigilinau, bet vienareikšmiškai, elektrinis šildymas yra ekonomiškesnis, nei kai kas įsivaizduoja.

QUOTE
Esminis klausimas - kaip grynai su šildymu elektra siūlai gauti A+ klasės namo statybos leidimą?


Mano idėja (nors SM forume šios idėjos pradininkas greičiausiai būtų "DEU") - su elektra ir oras-oras, tad A+ tai turėtų tenkinti.

Pamenu, kritikavau aš DEU pasvarstymus, o dabar manau, kad jo įžvalgos jau tada buvo teisingesnės.

Atsakyti

Sertifikavimas kainuotų iki 150 EUR plius 20 EUR už kiekvieną šalčio tiltelį (6-8 tokie tilteliai) - viso 250-300 EUR. Priduodant namą padaromi pakeitimai (tarkime įsistatėte kiek kitokius langus, rekuperatorių) ir atnaujinama ataskaita už maždaug 100 EUR.

Klausiu apie skaičiavimus projektuojant.

Atsakyti
sveikinu su naujais elektros "pasaugojimo" ikainiais - vienanare paslaugos kaina krito iki 3.2cnt/kwh.
Atsakyti
QUOTE(mintas @ 2018 04 30, 13:11)
Tai nori pasakyti, kd tavo namas mažiau šiltas nei mano, nes manajam sezonui prie +20°C užteko 400€, o tavajam reikės 531€?

Tai tik teoriniai skaičiai. Praktika būna visai kitokia. Be to tu su vėjeliu lyg ir ne visą namą šildei. Žodžiu, nežinau skirtumų ir nežadu gilintis. Aš tik už tai, kad namas turi turėti normalią šildymo sistemą. Grynai elektra irgi tinka, jei gauni statybos leidimą ir nebijai didesnių išlaidų. Bet grynai elektrai reikia kitokių priedų - oras-oras, saulės elektrinės ir t.t. O kur dar karšto vandens ruošimas, namo vėsinimas.

Aš manau, kad reikia kalbėti apie kompleksinį požiūrį - namo šildymas, karšto vandens ruošimas, namo vėsinimas. Kokia sistema visą tai gali garantuoti? Ir kokią sistemą būtų pigiausia įsirengti?

Aš šiandieną įjungiau pasyvų geoterminio vėsinimą. O ką tokiu oru darytų elektra namą šildantis asmuo? Beje, kokios temperatūros jūsų name. Mano namo pirmame aukšte 22-23, antrame aukšte 23,5-24 laipsniai. Čia buvo tokia temperatūra per šios dienos pietus.
Papildyta:
QUOTE(madwifi @ 2018 04 30, 15:06)
sveikinu su naujais elektros "pasaugojimo" ikainiais - vienanare paslaugos kaina krito iki 3.2cnt/kwh.

O kaip buvo iki šiol?
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo cibulis: 30 balandžio 2018 - 14:35
pradzioj buvo 4 cnt, poto beveik 3.8 lyg ir (3,118 ct/kWh + PVM). dabar 3.2. gyvenimas gereja, nepaisant valdzios pastangu.
Atsakyti